Doktori munka-temavalasztas


Legislator # 2008.11.12. 12:52

Nyugalom, ott a válasz.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.11.12. 12:34

Leg,

Te csak olvasd szépen el a találkozós tpicban, amit másodjára kérdezek... mielőbbi választ kérek! Köszi!

Legislator # 2008.11.11. 17:19

lol, ez a kéremszépen majdnem olyan, mint az őkérném (Torgyán J.). Egyébként Te döntöd el a témádat, de jó többekkel (sokakkal) konzultálni előtte. (Ne hagyd, hogy ócska témákat rádtukmáljanak, még ha maga Papinianus lenne is a témavezetőd, úgyis, mint námbörvan remekjogász, vö.: Lex Citationis). Csak keményen:-).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.11.11. 17:14

Grosschmid az egyik legeredetibb, bár exportálhatatlan magyar jogászelme volt. A story azonban nem vele, hanem állítólag Beck Salamonnal esett meg, de ezek amolyan urban legendek néha.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.11.10. 22:11

Na ne legyünk már ennyire borúlátók kéremszépen! :D A jogászi világkép azért szép téma (ha egyáltalán lehet ilyet választani...nem tudom), mert olyan megfoghatatlan, de az mindenképpen igaz, hogy "létezik egyfajta jogászi világkép" (Péteri Zoltán), a jogászok másképpen gondolkodnak a világról, mást látnak benne (ld. Grosschmid Béni alias Zsögöd Benő :) nevéhez fűződő anekdotát, amely szerint megkérdezett egy joghallgatót, hogy mit lát az utcán az ablakon kitekintve, mire a hallgató azt válaszolta: embereket és autókat látok; erre Zsögöd professzor azt mondta: magából sohasem lesz jó jogász, fiam, azok jogalanyok és jogtárgyak.).

Legislator # 2008.11.10. 21:39

"én kb 100 múlva szeretnék élni…"

Kacsa! Én még 100 múlva is szeretnék még élni... lol Lassan világkép sem létezik. Talán világ sem, ha így haladunk.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.11.10. 19:50

én kb 100 múlva szeretnék élni...

egységes jogászi világkép nem nagyon létezik...


Kacsa11

Legislator # 2008.11.10. 19:18

Az ötlet érdekes. Eszerint szereted a búvárkodást. Nekem a reneszánszban kellett volna élnem, mint kódexgyűjtőnek. A doktori téma is szép. Bár túl sokféle jogászi világkép van. A különféle jogterületeket művelő jogászok, kutatók nem is értik, hogy a másik miről ír, beszél.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.11.10. 17:04

Ja és valahol a Nagy-Korallzátonynál. (Egyetlen szívás az lenne, hogy még nem lehetne búvárkodni.) Na ez aztán nagyon idevág a doktori témaválasztáshoz. :D Egyébként ha PhD-znék, szeretnék olyasmiről írni, hogy pl. Juristische Weltanschau (jogászi világkép).

Impossible # 2008.11.10. 17:02

Legyen 200. :D

Legislator # 2008.11.10. 07:29

"Van, aki szerint nekem legalább 100 évvel ezelőtt kellett volna élnem."

Én is szoktam néha így érezni. Csak a történelmet ismerve, azt a korszakot sem szerettem volna:-).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.11.10. 00:35

Az "intellektuális humor" is kiveszendőben van. Van, aki szerint nekem legalább 100 évvel ezelőtt kellett volna élnem. De szerintem a mostani korban is lehet törekedni az igényességre, rendezvények szempontjából (ld. jogászbál körüli problémák) és kommunikáció szempontjából (pl. humor) is. Igény van az igényességre, csak sokan tálalják az igénytelenséget akként, amire szerintük igény van, és ezt azért tudják látszólagos sikerrel tenni, mert az ember alapvetően lusta (ezt már Max Weber is jól meglátta). Az ember nem küzd az igényességért, ill. könnyebben éri be az igénytelenséggel, ha az könnyebben érhető el. Show-műsorok már nem számítanak poénosnak, ha nincs bennük szleng szó, érdekes módon Hofinak még ment anélkül is, és nem azért ment Neki, mert akkor másra volt igény, hanem mert tehetséges volt. A tehetséget kellene támogatni, nem a pénzt mégtöbb pénzzel.

Legislator # 2008.11.01. 08:42

Kedves Imp,

Nekem ez az intellektuális-nyelvi humor a kedvencem. Örülök, hogy Kacsát (pontosabban: egy kacsát) is belekeverted a mondatba (sütve szeretem, párolt lilakáposztával), meg a nokedlit is szeretem, de azt máshoz. Kár, hogy mindegyik hizlal
:-). Ja, és szeretek új infókat felszedegetni, bár a túl sok input elnehezíti az elmét egy határon túl.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.11.01. 01:45

Leg,

gondoltam, hogy a figyelmed nem lankad: eszed az infót, mint kacsa a nokedlit... lol

Legislator # 2008.10.31. 10:03

Kedves Kacs!

Olyan gazdasági jog-féle volt Kacs', jól látod:-))). De részleteket nem írok, hátha az is olvassa, aki a PhD.-t írta:-).

Kedves Imp!

Én is figyelek ezerrel. Surveillance üzemmód:-).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.31. 00:56

Kacsa,

ok, vettem, elolvastam. :) (Már rég elolvastam, de most eszembejutott, hogy közlöm is Veled, nehogy azt hidd, hogy feleslegesen írtál nekem. Tudom, milyen érzés az, ha az emberre nem figyelnek. Én fiygelek.) :)

Kacsa11 # 2008.10.02. 19:31

Kedves Impossible,

nem tudok valakit megszólni azért, mert felsőfokúzik latinból...anno, amikor még tudtam, én is gondolkodtam rajta, de aztán inkább biztosra mentem...
egyébként elsőévben, a jogtörténeti tárgyaknál nagyon jól jött.
és egyetértek Legislatorral, ha tudományos pályát nézett ki magának valamelyik jogtörténeti tanszéken, akkor meg tényleg nagyon jól jön. (csak azért nem írom, hogy elengedhetetlen, mert ma nagyon kevés római jogász/jogtörténész tud rendesen latinul, és nyílván, ha elengedhetetlen lenne, ők ott sem lehetnének.)

Kedves hunfrakk,

egyet kell értenem Legislatorral. Különösen a gazdasági jog területén (ha jól olvastam a sorok között téma valami ilyesmi lehet) nehéz meglenni a külföldi (főleg angol) szakirodalom nélkül, mert szinte minden, ami nekünk új, az nálunk fejlettebb gazdaságokban találtatik fel először...
hogy szektort érintő közösségi jogalkotáshoz fűzött irodalmat már ne is említsem.
Lásd pl. Ptk.-ban a zálogjog szabályozását. Az EBRD ajánlása alapján kezdték el módosítani 1997-ben, majd pár évvel később még ugyanez alapján jött a 2. módosítási hullám - talán 2001-ben - és aztán a közösségi jogharmonizáció keretében 2004-2005re nyerte el mai formáját a szabályozás - a Csődtv vonatkozó rendelkezéseivel egyetemben.
Erről nehéz lenne a külföldi szakirodalom ismerete nélkül meggyőzően írni...

Legislator # 2008.09.20. 20:39

Szerintem tanszék, opponens, meg tudományos előélet dolga. Én láttam olyan PhD.-védést, ahol az egyik bíráló kifogásolta, hogy a szerző a spanyol jogintézmények elemzésekor csupán angol forrásokból dolgozott és elhanyagolta a spanyol nyelvet. (Az illető úgy 10-12 országot dolgozott fel a témája kapcsán). A bírálóval egyébként egyetértek. Az a gyanúm, hogy kevés olyan jogintézmény van a magyar magánjogban, ami igazán magyar, így lehetnek erős külföldi párhuzamok, de a magánjog nem kifejezetten a területem, így az itt írtakat kéretik merő egyéni spekulációnak tekinteni.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.09.20. 20:33

És tegyük hozzá, a magyar római jogászok körében is csak örülnek a latin felsőfoknak (a forrásszövegek miatt...).


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2008.09.20. 19:22

tényleg lehet-e sikerese szerintetek az a PhD munka, melyben külföldi kitekintésből kevés van, külföldi szakirodalom feldolgozása szintén csekély

tehát mely főképp magyar magánjogi jogintézményeket taglal, javasol új intézményeket,
mellékletként csatol szuper szerződéstervezeteket (abszolút védelmi klauzulákkal),

kritizálja és elemzi jelen status quo-t (közig. berendezkedés egyes pontjait, egyes ktgvetési szerveket - melyek akadályozzák az állam és az egyén/cég szerződéskötési folyamatát)

persze mindezt szigorú szakmaiság, széles körű tájékozottság, rengeteg lábjegyzet mellett

  • sok egyéni vélemény, sok magyar szakértő véleménye

és mindez mondjuk kereken 200 oldalban

hunfrakk # 2008.09.20. 19:14

az ógörögnél, óhébernél talán hasznosabb

meg hát nem csak pénz- és munkaerőpiaci szempontok vannak,
hanem tudományosak, egyéni érzelemből fakadóak is

a Rómában lévő jogi karon, és a vatikáni kánonjogász-képző akadémián jól jön a profi latin tudás

Impossible # 2008.09.17. 00:57

Most tényleg ne haragudj Ákos, de jobb dolgod nincsen, mint latinból felsőfokúzni? :D El se hiszem, hogy van ilyen. És mire jó ez? :D

Legislator # 2007.08.19. 12:39

ELTE ÁJK Jogi Kari Jegyzetbolt (Kecskeméti és Magyar utca sarkán a volt Kárpótlási Hivatal épülete-közvetlen a Kálvin térnél, a metrófeljáró, buszmegálló, majd a Korona Szálló után) jelenleg részben egyetemi gyakorlók, ill. jegyzetbolt, valamint az innen nem távol eső Eötvös (Libri) Könyvesbolt (a Ferenciek tere felé kell menni). Nem hinném, hogy lenne latin jogi nyelvvizsga. Írjak Bánóczi tanárnőnek az ügyben?


Sunshine after the rain.

akosproduction # 2007.08.13. 16:54

Sziasztok! Létezik szakmai nyelvvizsga latinból? Sima latin nyelvvizsga felsőfokán milyen feladatok vannak? Bánóczi-Rihmer jogi latin tk hol szerezhető be? köszi

Legislator # 2004.07.29. 08:45

K.V.B.: Persze, kifejezéseket is tanulok. Bár az angol és a francia nyelvterületen óriási a szakadék a mindennapi beszélt nyelv, és az irodalmi, vagy tudományos nyelvhasználat között (ez, ha jól tudom, a németben is így van). Így egy jópár olyan kifejezést is megtanul az ember, amit a mindennapi életben nem is használnak:), bár engem kevésbé érdekel a mindennapi élet nyelvhasználata.


Sunshine after the rain.