elővásárlási jog


Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.26. 09:55

Te tudod. Ez nem jogi kérdés.

Lilebi # 2014.02.26. 08:39

Ha nem fizetem ki, akkor megveszi és az én földem közepén (ami egyébként bérbe van adva állattartásra)övé egy csík. Az előző tulaj nem foglakozott a földdel, hozzájárult hogy a sajátommal együtt műveljem. Az esetleges új tulaj sok kellemetlenséget okozhat, nyilván erre játszik, amikor rá akar kényszeríteni, hogy fizessem ki őt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.26. 07:57

Ha nem kell neki a föld, akkor nem fog élni az elővásárlási jogával.

Lilebi # 2014.02.26. 07:50

Ha gyanítható, hogy valaki nyerészkedik az elővásárlási joggal, lehet valamit tenni? Konkrétan: termőföld területünk közepére beékelt csík (kárpótlás...) megvételére tett ajánlat kifüggesztése után helyi őstermelő bejelentette elővásárlási jogát, majd felajánlotta, hogy a vételárral megegyező összegért lemond az őt megillető elővásárlási jogról. Nyilvánvaló, hogy nem a föld érdekelte, különben elfogadta volna a felajánlott, ugyanabban a táblában lévő azonos nagyságú csere-területet. Jól gondolom, hogy nincs mit tenni, ki kell fizetni, különben sok kellemetlenséget okozhat. Jó nagy szemétség.

luiji # 2014.01.24. 16:55

Köszi szépen!K.B.S. Úr.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 16:37

Kérdezd meg az ügyvédet, melyik törvény, melyik szakasza írja elő. Akár igaza is lehet.

luiji # 2014.01.24. 16:09

Tisztelt K.B. Sándor Tulajdoni lap tiszta, Ügyvéd állitja, hogy szomszédnak van elővételi joga, és ki kelll függeszteni 60 napra a Polármesteribe!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 14:35

Azért a tulajdonostársnak van, és másnak is lehet, ha szerződéssel alapítottak ilyet.

luiji # 2014.01.24. 14:29

Tisztelt fórumozók! Kérdésem az lenne, hogy jól vagyok e imformálva arról, hogy a Földtörvény 2010.09.01 megváltoztatása óta Nincs senkinek külterületi lakóingatlanra (nem termőföld) elővásárlási joga. Az államnak sem, és ki sem kell függeszteni 60 napra.

Válaszokat köszönettel fogadom!

luiji # 2014.01.24. 14:29

Tisztelt fórumozók! Kérdésem az lenne, hogy jól vagyok e imformálva arról, hogy a Földtörvény 2010.09.01 megváltoztatása óta Nincs senkinek külterületi lakóingatlanra (nem termőföld) elővásárlási joga. Az államnak sem, és ki sem kell függeszteni 60 napra.

Válaszokat köszönettel fogadom!

Szilvi90 # 2013.05.10. 08:18

Tisztelt fórum a segítségüket szeretném kérni!

Szeretnék vásárolni egy telket egy kis vályogház van rajta, de most szólt a tulajdonos hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van, viszont ennek utána néztem interneten és találtam egy oldalt ahol azt írták hogy az 5 millió forint értékű ingatlanokra megszűnt az elővásárlási joga az államnak. Azt szeretném meg tudni hogy ez tényleg igaz-e. És ha igen akkor, mit kell tennünk. Előre köszönöm.

kismama24éves # 2013.03.19. 07:01

Tisztelt Fórum!

Szeretnék tájékoztatást kérni az önkormányzat elővételi jogával kapcsolatban. A következő az álláspontom:
jelenleg van egy jelzáloghitelem, ami 4 M ft, az édesanyám lakásán, még vele élek és a testvéremmel. A lakás eladó. Szóval én vagyok az adós és a testvérem az adóstársam. Nem vagyok elmaradva egy törlesztőrészlettel sem a bank felé, viszont vannak egyéb kisebb kölcsöneink is, pl rezsitartozás. Édesanyám munkanélküli. Ha a közszolgáltató ráterheli a tartozást a lakásra, akkor árverezheti a bank a lakást. Ez még nem történt meg. Az iránt érdeklődnék, hogy az önkormányzat ilyen esetben megveheti-e a lakást, vagy egyéb ilyen esetben mit lehet tenni? Van más megoldás, hogy újra sínen legyen minden?

mitis # 2013.02.08. 14:13

Segítséget kérnék! Édesanyám eladni kívánja 100%-ban saját tulajdonában lévő lakását, mely egy 6lakásos sorház udvarán az egyik. (magyarul a 6 lakásnak közös az udvara) A szomszédoknak van e beleszólási joguk a dologba, illetve ezzel együtt le kell e mondaniuk elővásrálási jogukról idegen vásárló esetén?


mitis

faktoráló # 2012.08.11. 13:45

Tisztelt Fórumozók!

Felszámolásból szeretnék hozzájutni ingatlanhoz.Cégformában pályázok.
Tudomásom szerint a követeléssel rendelkezőknek elővásárlási joga van. Ha én megveszek egy követelést akkor ez a jogosultság is az enyém lesz?
Továbbá, ha igen akkor melyik követelés haszonélvezeti joga az erősebb? /nyílván van egy jó pár.../

Válaszukat előre is köszönöm.

Zsömekutya # 2012.08.04. 04:36

Azt szeretném megtudni, hogy a helyi Önkormányzat a tudtom nélkül bejegyezhet-e elővásárlási jogot a telkemre? Ide akarnak ui. építeni valamit... Nincs adósságunk, semmi különös. Köszönöm a választ!

bazsoka # 2012.01.17. 21:35

Tisztelt fórum! Szeretném megkérdezni, hogy termőföld vételi ajánlatának kifüggesztését követőleg, ha jelentkezik egy elővásárlásra jogosult, tehet-e a vevő ismételt ajánlatot egy magasabb összeggel? Köszönet előre is.

Gabicsek # 2012.01.16. 21:03

Nekem fogják kifizetni a vételárat vagy az eladónak? Csak a vételárat?

Én csak azt nem értem, hogy lett a teljes vételár kifizetve, amíg nem nyilatkoztak az elővásárlási jogról? Ezt akkor szokták kifizetni, ha már megvannak a nyilatkozatok. Attól még nem leszel tulajdonos, hogy kifizetted. Ahhoz földhivatali bejegyzés kell, márpedig a földhivatal nem fog tulajdonosként bejegyezni, amíg nincs tisztában azzal, hogy senki nem élt elővásárlási jogával. És itt jön a következő dolog: Miért költesz addig az ingatlanra, amíg nem a tiéd?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.16. 19:25

Ahogy mondtam: szerintem még ésszerű időben van az önkormányzat. Abban reménykedhetsz, hogy nincs szükségük még egy lepukkant szociális lakásra.

Csipkebokor # 2012.01.16. 19:09

Kedves Béla!
Akkor fordítva teszem fel a kérdést.
Dec.30-án vettem egy házrészt, egyösszegben kifizettem. Elég zűrös volt, mert semmi közművet nem lehetett ellenőrizni, a villanyóra le volt szerelve, a vízórához vezető cső el volt vágva, ... Az eladónak sürgős volt, hogy még abban az évben eladja, így kapásból az ügyvéd előtt még fél milát elengedett.
Problémák elé néztem, de cserében olcsón vehettem meg.
Csakhogy még 3 házrészből áll az ingatlan; két tulajdonos elővásárlási jogáról lemondott, hozta az eladó a nyilatkozatot. Viszont a 3. az Önkormányzat. Azt mondták az eladónak, hogy 15 napon belül nyilatkoznak. Most viszont azt tudtam meg, hogy jövő hét végén lesz testületi ülés, amin meg fogják beszélni, mert alacsony a vételár.
Én már felszereltettem a villanyórát, jártam a többi szolgáltatónál is, és persze a bankból felvettem a pénzt, volt amit kamattöréssel.
Nagyon nem szeretném, ha most az Önkormányzat az általam "művészien" lealkudott értéken elhappolná.
Ha kijelentik, hogy ennyiért megveszik, akkor utólag megtehetik? Nekem fogják kifizetni a vételárat vagy az eladónak? Csak a vételárat?
Lehet -utólag- valamit tennem, hogy enyém legyen/maradjon a sok utánjárással megtalált, kialkudott, rizikó-vállalásokkal kifizetett ingatlan?
Csb

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.16. 18:49

A kérdést fordítva kell feltenni: mennyi ideig lehet élni az elővásárlási joggal. (T.i. lemondani egyáltalán nem kell róla.) Az a legcélszerűbb, ha magad szabsz az értesítő levélben egy ésszerű határidőt. Ha az elővásárlási jog gyakorlásáról testület jogosult dönteni, akkor ez az ésszerű idő hosszabb, mint ha egy embernek kell elhatározásra jutnia.
Ha az önkormányzat további két hetet kért, az szerintem még belefér az ésszerű határidőbe.
Fizetni természetesen a szerződés szerinti határidőben kell. (Az elővásárlási jogot ugyanis a szerződés szerinti feltételekkel lehet, az újratárgyalásra nincs mód.)

Csipkebokor # 2012.01.16. 18:44

Érdeklődöm, hogy mennyi idő van az elővásárlási jogról való lemondásra?
Ha van egy osztatlan közös tulajdonban lévő házban egy lakásom, amit el akarok adni. Mivel sürgős, sokat engedtem az árból. Meg is egyeztem egy vevővel.
A házban az Önkormányzatnak is van lakása és van elővételi joga. Mennyi ideig gondolkozhat az Önkormányzat, hogy él-e a jogával? Ha 15 napon belül nem válaszol (egyáltalán), akkor tekinthetem úgy, hogy nem akar élni vele? Ha 15 napon belül értesít, hogy további 2 héten belül tárgyalják meg, akkor nekem addig várni kell? Ha esetleg meg akarják venni, akkor mennyi időn belül kötelesek fizetni?
Azért, hogy több, mint 1 hónapig várok, jár nekem valami kártérítés?
Csb

norbi1990 # 2011.12.04. 12:17

Erről kellene keresetlevelet írnom.

Kovács József (1136 Budapest, Váci út 46.) és Kovács László (4244 Újfehértó, Petőfi S. u. 10.) testvérek; öröklés jogcímen ½ - ½ arányban tulajdonosai az Újfehértó, külterületi, 143. helyrajzi számú, halastóként nyilvántartott ingatlannak.

Kovács József a fenti ingatlanban meglévő tulajdoni hányadát el kívánta adni, mivel az ingatlan használatára, hasznosítására a földrajzi távolság miatt nem volt lehetősége; így ebbéli szándékát közölte testvérével. Kovács László a neki tett 5 millió forintos vételáron nem tudta, így nem is kívánta megvásárolni testvére ½ tulajdoni hányadát, erről testvérét írásban értesítette. Egy hónappal később azonban arról értesült, hogy Kovács József adásvételi szerződést kötött saját tulajdonrészére, mégpedig Szabó Tiborral (4244 Újfehértó, Kossuth L. u. 20.). Ezen szerződés alapján Kovács László értesülése szerint az ingatlan ½ tulajdoni hányadának ára 1 millió forint volt a vételéra. Ezért a vételárért azonban Kovács László is képes és hajlandó lett volna megvásárolni az ingatlan felét. Kovács László méltánytalannak tartja, hogy az ő megkerülésével testvére megkötötte a hivatkozott adásvételi szerződést és emiatt jogi segítséget kíván igénybe venni

Pesti Központi Kerületi Bíróság

Budapest
Markó u. 25.

1055

Tisztelt Bíróság!

Alulírott Kovács László felperes (4244 Újfehértó, Petőfi Sándor út 10.) Kovács József alperes ellen (1136 Budapest, Váci út 46.) a mellékelten csatolt és igazolt jogi képviselőm (F/1.) útján az alábbi

keresetet

terjesztjük elő és kérjük a Tisztelt Bíróságot, hogy

• az alperes és Szabó Tibor (4244 Újfehértó, Kossuth L. u. 26.) között létrejött, Újfehértó, külterületi, 143. helyrajzi számú, halastóként nyilvántartott ingatlan ½ tulajdoni hányadára kötött adásvételi szerződést a felperessel szemben hatálytalannak nyilvánítsa és
• állapítsa meg, hogy az adásvételi szerződés a felperes és az alperes között létrejött az ajánlatot elfogadó nyilatkozat ( F/4.) alapján.

I. Tényállás

Az alperes a felperessel (½-½ ) közös tulajdonban levő Újfehértó, külterületi, 143. helyrajzi számú, halastóként nyilvántartott ½ tulajdoni hányadú ingatlanrészét értékesíteni kívánta, mivel nem tudta hasznosítani azt, az ingatlan és a lakóhelye közötti nagy távolság miatt.
Ezt a felperesnek 5 millió Ft vételárért felkínálta, aki írásban lemondott elővásárlási jogáról, ugyanis nem rendelkezett a megvételhez szükséges összeggel. A lemondó nyilatkozatot F/2. alatt csatoljuk.
A felperes egy hónappal később a megkapott szerződés alapján tudomást szerzett arról, hogy az alperes egy harmadik személlyel, Szabó Tiborral (4244 Újfehértó, Kossuth L. u. 26.) ezen tulajdoni hányadra adásvételi szerződést kötött 1 millió Ft vételár ellenében.
Ezt az összeget a felperes is hajlandó lett volna, illetve lenne az alperesnek megfizetni annak tulajdoni hányadáért.

II. Jogi indoklás

Az alperes a közös tulajdonban levő tulajdoni hányadát értékesíteni kívánta.
A Ptk. 145. § (2) bekezdése alapján a tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási jog illeti meg, melyet az alperes megsértett.
A Ptk. 373. § (1) bekezdésében foglaltaknak sem tett eleget, ugyanis elmulasztotta közölni a felperessel a harmadik személytől kapott ajánlatot az adásvételi szerződés megkötése előtt. A felperes lemondó nyilatkozata hiányában az alperes nem értékesíthette volna más személynek az ingatlan tulajdonát.
Az alperes az eredeti vételárnál lényegesen alacsonyabb áron kapott ajánlatot harmadik személytől ingatlanrészének eladására. Megkötötte vele az adásvételi szerződést, melyet F/3. alatt csatolunk, megszegte vele a Ptk. 373. § (2) bekezdésében foglaltakat. .

A PK. 9. számú állásfoglalás VIII. alapján terjesztjük elő azon kérelmünket, hogy a Tisztelt Bíróság a felperes sérelmére megkötött adásvételi szerződést hatálytalanítsa és egyben a vételi ajánlatot elfogadó nyilatkozat (F4.) alapján a szerződést a felperes és az alperes között létrehozza. A fentiek alapján megalapozottnak tartjuk a kereset elfogadását.

III. A Tisztelt Bíróság hatásköre, illetékessége

A Tisztelt Bíróság hatásköre a Pp. 22. § (1) bekezdésén, illetékessége pedig a Pp. 29. § (1) bekezdésén alapul.

A Pp. 24. § (2) bekezdés e) pontjában meghatározott pertárgy értéknek megfelelő, az illetéktörvény 42. § (1) bekezdés a) pontjában megadott 6% illetéket, azaz 60000 Ft-ot leróttuk.

A felek között a keresetindítást megelőzően közvetítő eljárás nem volt.

IV. Mellékletek:

F1. meghatalmazás
F2. lemondó nyilatkozat
F3. adásvételi szerződés
F4. elfogadó nyilatkozat

Tisztelettel:

Dr. Kiss László
ügyvéd

Győr, 2011. december 3.

Ez így megfelelő lesz?

Sünvadász # 2011.11.11. 09:30

Téged a törvény szövege köt. Minden egyéb csak kötözködés!
A tv-ben meg az van benne, hogy ha nagy szám (szád:) ) van, akkor nem kell közölni.

lewho # 2011.11.11. 09:23

Eddig ok. Csak nem értem a PK azon részét, hogy hiába vannak sokan a tulajdonosok, közölni kell az ajánlatot azzal, akivel szemben nem okoz nehézséget.

Valami olyasmire gondol, hogy hiába van 80 tulajdonos, ha abból pl. 30 ugyanazon a településen, akkor a 30-cal közölni kell? Vagy mi a túró?

Sünvadász # 2011.11.11. 09:13

A tulajdonosok nagy számára vonatkozó indoklást a földhivatal felé kell beadnod. Leírva sehol sincs, hogy mennyi számít nagy számnak, de az általános gyakorlat szerint 15-20 körül már el lehet fogadni. Természetesen 5 is lehet nagy szám, ha éppen kettő belőle az Antarktiszon lakik, egy a Góbiban, egy meg a Szaharában. A bejegyzés így simán megy, s ha valakinek nem jut eszébe megfellebbezni, akkor később sem lesz belőle galiba. Ha meg valaki kötekedni akar, akkor tök mindegy, úgyis beleköt valamibe.