elővásárlási jog


groszfater@gmail.com # 2015.06.22. 16:06

elkéne ezt olvasnod,:
http://www.lb.hu/…-kerdesekrol

atrombit # 2015.06.22. 15:44

Sziasztok, segitseget szeretnek kerni.
Ismerosom hazara jelentkezett egy erdeklodo, aki mar szeretett volna foglalozni, meg volt az utemezes is arrol, hogyan fizet.
A szomszednak elovasarlasi joga van, evek ota mondogatta, hogy kell neki a haz, es ha erdeklodok jottek, sokszor elkergette oket a haztol (ismerosom nem ott el, nem tudta ezt megakadalyozni).
A vevojelolt ugyvedje elkuldte az ajanlatot az elovasarlasi joggal rendelkezo szomszednak, aki azt mondta telefonon ismerosomnek, ott fog keresztbetenni, ahol tud, es ha masba nem tud belekotni, a formai dolgokba fog. Vegul az ajanlatot atvette, es most jelentkezett az ismerosnel, hogy elni szeretne az eloveteli jogaval. A vevojelolt es az ugyved is azt mondtak, ok itt kiszalltak, gondolom, meguntak a huzavonat. Igenam, de a szomszednak jelenleg nincs penze, mar elkezdett alkudozni, hogy majd ekkor meg akkor tud fizetni.
Az ismeros elesett a biztos vevotol, es nagy a valoszinusege, hogy a szomszed csak bloffol es arra megy, hogy ne adja el ismerosom a hazat.
Mit lehet tenni ilyen esetben? Hogyan lehet ervenyesiteni a szomszed "kotelesseget" (mar ha valoban koteles ezek utan megvenni a hazat), es ha nem veszi meg, lehet-e karteritest kerni, amiert elriasztotta a biztos vevot?
Koszonom elore is!

Csillagviri # 2015.01.16. 13:53

Igen,én hazudok,az ügyvédem meg nem ért hozzá...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 12:10

Az anyja a gyámja
Nem. Az anyja az anyja. Tartok tőle, hogy a többi is ennyire átgondolt és valós.

Csillagviri # 2015.01.16. 11:21

Ez nem paranoia,a 10 évet így húztuk le,hogy folyamatosan át lettünk verve,okirathamisítás,lopás és miegyéb.
Közel 20 milliót szedett be az özvegy a hasznokból,én semmit sem láttam ebből,majd beperelt,hogy fizessek ki több;mint egy milliót neki.
Leszögezem,hogy az özvegy nem az édesanyám,és én semmi rosszat nem tettem ellene,szimplan ennyire kapzsi.

Csillagviri # 2015.01.16. 11:17

Mért? A testvér kiskorú.
Az anyja a gyámja,Ő dönt,illetve a gyámhatóság,nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 09:55

(Megjegyzem, az a gyerek, akinek él az anyja, nincs gyámság alatt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 09:54

Parania rulez!

Csillagviri # 2015.01.16. 06:48

Sajnos azért,mert egyrészt mindenáron Velem akar kiszúrni.
Másrészt valószínűnek tartom,hogy ingyen nem mondana le a haszonélvezetéről,és a vevő 7 millióról gyorsan 5 millióra meggondolta magát.
Az özvegy meg simán azt mondta,hogy odaadja annyiért (mert ugye gyámként ő dönt),holott nem lenne így pénze belőle.
Szerintem a 2 millió zsebbe megy...
Vagy Ő is magához akarja váltani,pontosabban a testvéremhez.

És ha nem egyezik bele,hogy magamhoz váltsam,akkor a közös vagyon megszüntetését kérve lehet hivatkozni a bíróságon erre,hogy másnak meg eladná,csak Nekem nem,vagy nem veszik figyelembe?
Nem kötelezheti a bíróság,hogy akkor eladja Nekem is 5 millióért,ha másnak eladná?
Egyébként per alatt áll az ügy,jelenleg 2 éve,de 10 éve megy a hervehurca...
Tömören fogalmazva Ő perelt be engem követeléssel,de viszontkeresetben belett nyújtva,hogy töröljék a haszonélvezetét,mert nem örökölhetett volna.(és egyéb követelések)
Tucat tanúm van rá,februárban lesz a következő tárgyalás.
De ha ilyen módon megtudnánk egyezni,lemondanék esetlegesen minden követelésemről...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 06:12

Megteheti. Bár fel nem foghatom, miért nem mindegy neki, ki veszi meg a részét.

Csillagviri # 2015.01.16. 04:32

Kedves Fórumozók

Van egy ingatlan,amely 1/2 részét örököltem, másik 1/2 részét a testvérem,az egész haszonélvezettel terhelten.
(a testvér kiskorú,az özvegy gyámsága alatt van.)

Van egy vevőnk,aki megvenné X összegért.
Az özvegy hajlandó lemondani az 1/2 részemnek a haszonélvezetéről,ha belemegyek az adásvételbe.

Kérdésem az,ha én ugyanilyen módon szeretném magamhoz váltani az ingatlant,azaz élnék az elővásárlási jogommal,hogyan tudom azt kiküszöbölni,hogy azt mondja az özvegy,hogy Nekem nem adja el. (míg ugyanilyen feltételekkel másnak eladná.)

Megteheti?

Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.21. 16:56

Csak akkor kérhetnek foglalót az elővásárlási jog jogosultjától, ha a vételi ajánlat tevője is adna.

lewho # 2014.11.21. 13:23

A legegyszerűbb megoldás, ha foglalót kértek a szomszédtól, s rögtön kiderül, mennyire komoly a vételi szándék:)

TóthnéAndi # 2014.11.21. 09:33

Kedves Fórumozók,

szeretnék egy kis segítséget kérni.
Szeretnénk eladni, egy ikerház felet, ahol sajnos a szomszédnak elővásárlási joga van. Egész nyáron, azt mondogatták, hogy nekik nem fog kelleni a ház. Jött rá egy vevőnk, most kellett volna aláírniuk a nyilatkozatot, de azt mondták, meggondolták magukat és mégis kell nekik a ház. Ilyenkor mi a helyzet, ha ne adj Isten ő visszalép a szerződés, vagy a kifizetés előtt? Véd minket eladókat valami? Vagy rá vagyunk utalva, az amúgy is gusztustalanul viselkedő szomszédokra?
Köszönettel, Tóthné Andi

regenye # 2014.10.14. 09:43

Kedves ObudaFan!
Köszönöm válaszát. Ön szerint ebben az esetben hogyan jár el jóhiszeműen az eladó? Miképp kell eljárnia, hogy a későbbiekben egy elővásárlásra jogosult se támadhassa meg az adásvételi szerződést?
Köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.13. 18:52

Véleményem szerint ennyi elővásárlásra jogosult esetén nem kell külön közölni az ajánlatot minden elővásárlásra jogosulttal.
Ha a tulajdonos az elővásárlási jogból eredő kötelezettségeinek megszegésével köt szerződést, az így megkötött szerződés az elővásárlási jog jogosultjával szemben hatálytalan. A hatálytalanságból eredő igényeket a jogosult a szerződéskötésről való tudomásszerzéstől számított harminc napon belül érvényesítheti azzal a feltétellel, hogy az igényérvényesítéssel egyidejűleg az ajánlatot elfogadó nyilatkozatot tesz, és igazolja teljesítőképességét. A hatálytalanságból eredő igényeket a jogosult a szerződéskötéstől számított három év elteltével nem érvényesítheti.

regenye # 2014.10.13. 18:36

Kedves Fórumozók!
Lakást kívánunk vásárolni, egy előszerződés már megkötésre is került, mikor kiderült, hogy a társasház alapító okiratában az összes, mintegy 80 db lakás tulajdonosa számára elővásárlási jog van bejegyezve. Kérdéseim:

  • Ennek nem kéne feltüntetve lennie a tulajdoni lapon?
  • Csak akkor jár el az eladó helyesen, ha mind a 80 tulajdonost levélben értesíti az ajánlatról (nyilván személyesen lehetetlen, kifüggesztett hirdetményre meg bárki mondhatja, hogy nem kellett látnia)
  • Mi történik akkor, ha megtörténik az adásvétel, és mondjuk 3 év múlva jelentkezik az egyik tulajdonos és elővásárlási jogára hivatkozik?

Köszönöm!

drada # 2014.08.27. 09:42

Kedves Fórumozók!

Az érdekelne engem, hogy milyen jogszabályban találok pontos határidőt arra vonatkozóan, hogy elővásárlási jogosult részére megküldött ajánlatra meddig kell válaszolni, ill. ha nem válaszol, hány nap után tekinthetem úgy, hogy nem él elővásárlási jogával? (műemlék jellegű ingatlanról van szó, és az állam, önkormányzat elővásárlási jogáról van szó)

Timea87 # 2014.06.20. 13:05

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!Szüleim válásakor édesanyám 1/2 tulajdon részét nekem és testvéremnek ajándékozta, így 1/4 tulajdon részt szereztem több földterületben (1/2 édesapámé a másik 1/4 öcsémé) A kérdésem,mivel elővásárlási joguk van szeretném felajánlani nekik tulajdon részem.Házat szeretnénk vásárolni és jól jönne önerőként.Mennyi időt kell adnom hogy élnek.e az elővásárlási joggal vagy sem a részem értéke 1.300.000ft.Néztünk ki ingatlant és nem szeretnénk lecsúszni róla. 30 vagy 60 napos hatás időt kell adnom? Köszönöm

Szinesebb # 2014.05.28. 11:14

Segítséget szeretnék kérni elővásárlási joggal kapcsolatban:
Élhetek-e elővásárlási jogommal, amennyiben

  • lakhelyem kb 30 km távolságra van, ám
  • az értékesítésre meghirdetett erdő saját területem szomszédságában található, egy föld út választja el őket egymástól?
  • önálló erdőgazdálkodó vagyok (kb 50 m távolságban található a saját erdő területem az eladásra felkínálttól) és rendelkezem őstermelő regisztrációs számmal.

A nem helyi lakos őstermelőről nem találok információt.
Bevételem nincs, mivel kb 6 éve telepítettem az erdőt.

Köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 20:51

Biztos? És ha társasház? És ha a telek egy önálló ingatlan, a két lakás pedig másik kettő?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.20. 20:04

:) Igen, van.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 16:03

Ezt ennyiből nem lehet megmondani.
Az "ikerház" egy ingatlan vagy kettő (netán három), esetleg társasház?

ha4nz # 2014.03.06. 22:38

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni ikerház esetében hogyan működik az elővásárlási jog?
Családomé az egyik fele: nagymama 2/4 haszonélvezet, anyukám testvére 1/4, én anyukám halála után örököltem az 1/4 részt. A ház másik fele is egy idős nénié ha ő meghal csak egy fia marad. Ha eladná még halála előtt, akkor erre a fél házra van valamelyikünknek elővásárlási joga pl a 3. idegen féllel (mint leendő új tulajdonossal) szemben?

Előre is köszönöm a segítséget!


nz

Rita10 # 2014.02.27. 09:55

Kedves Fórumozók, egy ingatlant el szeretnék adni, de a bérlő azt mondta, élne az elővásárlási jogával. Mennyi ideje van erre? (Évek óta bérlő és csak ígérget, hogy majd megveszi.) Ha én viszek egy vevőt, aki azonnal kifizet érte x ft-ot, akkor a jelenlegi bérlőnek mennyi időn belül kell biztosítanom a lehetőséget, hogy ő is kifizessen érte ennyit? Köszönöm.