elővásárlási jog


Diamondcat # 2016.11.12. 13:52

Kedves Fórumozók!

Egy osztott családi ház egyik felében lakunk, ami osztatlan közös tulajdon. Eladóvá vált a másik fele, amire már van vevő is. Páromnak elővásárlási joga van. Telefonon érdeklődött, hogy mennyi az ár. Akkor 3.5M-t mondtak, mi azt szóban elfogadtuk. Az eladó telefonon felhívta a vevőjét, aki azt mondta hogy 5.5M-ot ad érte. Ilyenkor a vevő által felajánlott összeget kell megadnunk nekünk is?

ObudaFan # 2016.11.06. 13:47

Abban az esetben, ha mi nem fogadjuk el az ő árajánlatát, ez lemondásnak minősül az elővásárlási jogunkról? Eladhatja így másnak azt a tulajdoni részt?

Ha talál vevőt olyan áron, amit ti nem adtok meg érte, akkor eladhatja neki.

erra76 # 2016.11.06. 13:24

Üdvözletem! A következőben szeretnék segítséget kérni. Van egy családi házunk, ami osztatlan közös tulajdonban levő telken van. Egy bejárata van a teleknek. A mi házunk van a telek elején, a bejárat felől, tartozik hozzá udvar, és kert. A kert mögött szántó van, az van más tulajdonában. Az ingatlan használatilag van csak megosztva. A szántó tulajdonosa szeretné a részét eladni. Mi meg is vennénk, de kisebb áron, mint amit ő szeretne érte kérni. Abban az esetben, ha mi nem fogadjuk el az ő árajánlatát, ez lemondásnak minősül az elővásárlási jogunkról? Eladhatja így másnak azt a tulajdoni részt? Külön bejárata nincs annak a résznek. Szerintünk nem ér annyit az a rész, hiába belterület. Választ előre is köszönöm.

B.Misi # 2016.10.19. 08:34

Az értesítés elmaradt, már ha jogos volt.
Ezért akarja a végrehajtó törölni az árverést.
Amennyiben ezt megteszi, akkor én kezdeményezhetek valamit a végrehajtó ellen?

lajcsó # 2016.10.19. 06:12

"A végrehajtónak külön értesítést kellett volna küldenie annak, akire az árverés valamilyen jogcímen kihat."
Az árverési hirdetményt több helyen közzé kell tenni (bíróság, földhivatal, önkormányzat)! Nem feltételezem, hogy ez elmaradt volna.

Dr.Attika # 2016.10.19. 04:15

Nem az a gond. A végrehajtónak külön értesítést kellett volna küldenie annak, akire az árverés valamilyen jogcímen kihat. A végrehajtó ezt mulasztotta el és ezt akarja utólag reparálni.

lajcsó # 2016.10.18. 20:05

"tegnap a végrehajtónál rákérdeztem hogy lehet-e elővásárlási (előárverezési) joga a szomszédnak?"
Na, ezt nem kellett volna!
Továbbra sem világos előttem az elővásárlási jogcím.

Immaculata # 2016.10.18. 17:48

Most kell végrehajtási kifogást tenni.

Az elővásárlási jogosult élhet az elővásárlási jogával, de ezzel egyidőben fel kell tudnia mutatnia a vételárat. Ha nincs meg a vételár, nem élhet elővásárlási jogával.

B.Misi # 2016.10.18. 17:35

Sziasztok!

Az ügyemben történt egy olyan fordulat, hogy tegnap a végrehajtónál rákérdeztem hogy lehet-e elővásárlási (előárverezési) joga a szomszédnak?
Erre ma visszahívták és közölték hogy lehetett volna, ezért törlik a licitet, nekem visszautalják a vételárat és kiírják újból.
Azt hittem elejtem a telefont.
Mondtam az ügyintézőnek hogy azért ezzel nem kapkodjon, kérek pár napot.
A szomszéd arra akár hivatkozni, hogy ő erről az árveről nem kapott semmit a végrehajtótól és az előadásról most értesült (amúgy teljesen tisztában volt vele hogy árverezni fogják a telket) és az értesüléstől számított 15 napon belül fellebez.
Kérdezem én, egy kiírt, megnyert, kifizetett licitet a végrehajtó csak úgy visszavonhat?
Kérdőre vontam az ügyintéző hogy ha ők hibáztak akkor én kérhetek-e valamilyen kártérítést?
Azt mondta, hogy mivel még nem.küldték el a földhivatal felé a papírokat és ők ezt a hibájukat "észrevették" ezért visszavonhatják.
Mondta neki hogy erre én kérdeztem rá és magultól találták ki. Válasz semmi.
Na most mi legyen?

A válaszokat előre is köszönöm!

B.Misi # 2016.10.17. 16:42

Igen, az árverezés elött az enyém volt a lakás.
Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettek ezzel.

Dr.Attika # 2016.10.17. 15:06

Ne foglalkozzon a szomszéddal. Árverés esetén nincs elővásárlási joga. Ha mégis úgy gondolja, hogy van, akkor bokszoljon ő a végrehajtóval.
Egyébként érthető a szomszéd aggodalma, mert ön kérhet tőle telekhasználati díjat.

pazs # 2016.10.17. 14:55

Az igaz, hogy ha a telek és a rajta álló épület más-más személy tulajdona, akkor kölcsönösen elővásárlási joguk van, no de (1) árverés esetén azzal nem lehet élni és (2) csak harmadik személyekkel szemben, társtulajdonos vevő esetén nincs (ugye a lakás már a telek árverezése előtt is a tied volt?).

B.Misi # 2016.10.17. 13:14

Üdvözlöm Ügyvéd Úr!

Ő azt mondja, hogy mivel a telken álló társasház egyik lakás tulajdonosa, ezért megilleti az elővásárlási jog?
Ez szerintem sem jogos, de kérem erősítsen meg ebben.

Előre is köszönöm!

lajcsó # 2016.10.17. 12:48

Egyáltalán milyen jogcímen kíván élni az elővásárlási jogával?

B.Misi # 2016.10.17. 08:11

Sziasztok!

A kérdésem az alábbi lenne:
Árverésen vásároltam egy telket, amit vagy egy 2 lakásos társasház, aminek az egyik tulajdonosa én vagyok. A telek és a társasház külön-külön helyrajzi számon vannak.
A telekre végrehajtó írta ki a licitet, amin én indultam és meg is nyertem, mint egyedüli licitáló.
Az árverés után bent voltam a végrehajtónál, aláírtam az adás vételi szerződést is. Eltelt a 30 nap jogerőre emelkedés és kifizettem a vételárat.
A végrehajtó most küldi majd be a papírokat a földhivatalba az átírás miatt.
A társasház másik tulajdonosa, most keresett meg, hogy Ő nem kapott a végrehajtótól értesítés, hogy a külön helyrajzi számon lévő telekre árverést írtak ki és ezért nem tudott élni az elővásárlási jogával.
A kérdésem az lenne, hogy neki volt-e elővásárlási joga úgy, hogy Ő nem volt társtulajdonosa a teleknek?
Hangsúlyoznám, hogy külön-külön helyrajzi számon van a telek és a rajta álló 2 lakásos társasház.

A választ előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2016.09.06. 17:36

Gondolom azért, amiért a legtöbb takarítónőt alkalmazó "házi asszony" kitakarít a takarítónő érkezése előtt, hogy ne lássa koszosnak a lakást vagy házat.

Már nagyon régen folyik az e fórumon, hogy "mielőtt a fizetős ügyvédhez megyek, kiokosíttatom magam, hogy az ügyvéd előtt ne tünjek jogilag tudatlannak."

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 17:05

Lehet. Csak az eladó szempontjából nem bátorságos. De miért nem az előszerződést készítő ügyvédet kérdezed?

Golyó1125 # 2016.09.06. 17:01

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy elővásárlási szerződésbe bele lehet foglalni, hogy míg nem veszi meg az ember addig ott lakik, és újítgatja a lakást? Nincs tulajdoni hányad, fogadott keresztanyukám lakásáról lenne szó.

Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.22. 16:19

De ha csak eladtak, akkor milyen illetéket akarnának megúszni?

lajcsó # 2016.07.22. 11:31

"még arra tudok gondolni, hogy eladtak nem rég házat, lehet, hogy az szja-t akarják megúszni"
Így viszont, nem az SZJA körül foroghat a dolog, hanem az illetékkedvezmény- vagy mentesség körül (egy éven belüli lakás eladás és vétel).

Dr.Attika # 2016.07.22. 11:04

tem a férjének nem eladni, hanem ajándékozni akarja, így nincs elővásárlási jog.

Marcsi35 # 2016.07.22. 10:37

Az a problémám, hogy abban egyeztünk meg, hogy eladjuk. Ő tudja, hogy én adnék érte 14-et (28-ra értékelték) de ahhoz el kell, hogy adjam az egyik lakásom, amit már hirdetek. Kicsit olyan, mintha csak fel akarná strófolni az árat, hogy én majd többet adjak. Most ugye nem tudok adni, ő átteszi a férjére illetékmentesen, aztán majd ha lesz pénzem ott lebegteti, hogy vagy adok érte 17,5-öt mert ő annyiért vette vagy mehetek bíróságra, de ugye azt is megjegyezte, hogy ott több százezer lesz a perindítás és valóban, ügyvéd plusz eljárási díj....

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.22. 08:49

Akkor meg mi a problémád? Az elővásárlási jogod megmarad.

Marcsi35 # 2016.07.22. 08:43

Csakhogy a tulajdonos társam a férjének akarja eladni (eleve nem értem mire jó ez, családban van így is úgy is). Szóval ők simán lejátsszák, hogy többet írnak, csakhogy én ne vegyem meg. Ők már gondolom kitaláltak valamit, hogy mit akarnak csinálni majd, azért jött ez az adásvételesdi. Vagy még arra tudok gondolni, hogy eladtak nem rég házat, lehet, hogy az szja-t akarják megúszni ott azzal, hogy itt papíron megveszi (gondolom effektív pénzmozgás nem is lesz).

Sherlock # 2016.07.22. 08:28

Normális vevő ebbe mondjuk nem megy bele már csak azért sem, mert az eladó így a teljes (szerződés szerinti) összeget követelheti. Ezt az ügyvéd is elmondja, ha megneszeli.