elővásárlási jog


lewho # 2011.11.11. 08:59

Sziasztok!

Adott egy osztatlan közös tulajdonú telek, rajta vagy 50 garázzsal. Kb. 80 tulajdonos van bejegyezve. Az egyik el akarja adni a részét, egy garázst.(Nincs szövetkezet, nincs használati megállapodás), kapott rá egy ajánlatot.
A PK. 9. szerint a közlési kötelezettség alól kivétel a tulajdonosok viszonylag nagy száma.

I. Ha a tulajdonostárs a tulajdoni illetőségét el kívánja adni, a kívülálló személytől eredő vételi ajánlatot köteles közölni minden egyes tulajdonostársával, kivéve ha a közlés az elővásárlásra jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna. Ilyen - a közlési kötelezettség alól mentesítő - kivételnek számíthat a tulajdonostársak viszonylag nagy száma is.

Ezt eleddig én úgy értettem, hogy egyik tulajdonostársnak sem kell megküldeni az ajánlatot. Viszont a PK ehhez a ponthoz az alábbiakat fűzi hozzá:

... Nem terheli e kötelezettség a Ptk. 373. §-ának (1) bekezdésénél fogva azokkal a tulajdonostársaival szemben, akiknek tartózkodási helye (például ismeretlen vagy külföldi), illetőleg más körülmények miatt a közlés teljesítése rendkívüli nehézségekkel, vagy számottevő késedelemmel járna. Adott esetben a közlési kötelezettséget rendkívül nehezítő s így ez alól mentesítő körülménynek számíthat az, ha a tulajdonostársak száma viszonylag nagy (és főként, ha különböző helyeken is laknak). Természetesen azokkal, akikkel szemben a közlés nehézségbe nem ütközik, az ajánlatot közölni kell, még ha nagy is a tulajdonostársak száma...

No és itt elakadtam. Ha egyszer a nagy szám önmagában megalapozza a közlés mellőzését, akkor hogy a macskába kell azt érteni, hogy hiába vannak sokan a tulajdonosok, azokkal szemben közölni kell az ajánlatot, akiknél nem ütközik nehézségbe?

lewho # 2011.09.23. 06:04

Ezt nem nagyon tudod kivédeni...Csak, ha te veszed meg.

/egyes polgármesterek, főleg kisebb településeken különösen figyelnek arra, hogy ne költözzön a faluba cigány család, inkább ráígérnek a vevőkre/

_Ildikó22_ # 2011.09.23. 05:53

Kedves lewho!

Először is köszönöm a válaszod.:) Most visszaolvasva kicsit nyakatekerten írtam, hogy mit is szeretnék.
Az mindenképpen jó lenne ha végre elköltöznének. Az elővásárlási joghoz kapcsolódó kérdés azért merült fel bennem, mert őszintén szólva nem szeretnék ha mindenféle "jött-ment"(értsd ahogy gondolod...) embernek eladnák a házat, mivel a szolgalmi joguknál fogva kötelesek vagyunk biztosítani a kijárásukat az utcára, ergo nap mint nap többször találkoznunk kell velük és végül is közös udvarban lenni velük.Ezért nem mindegy számunkra, hogy ki a vevő. Attól félünk, hogy mivel ilyen rossz a viszonyunk már csak azért is olyanoknak adná el akikkel tudja jól, hogy csak a bajunk lenne.....

lewho # 2011.09.23. 05:40

Az előváráslási jog azt jelenti, hogy ha a tulajdonostárs el akarja adni a részét 3. személynek, akkor először neked kell felajánlania (ugyanazokkal a feltételekkel, mint a 3. személynek) a tul.részét.
Ha megveszed, megveszed, ha nem, akkor megveszi a 3. személy.

Ha megteszik feléd az ajánlatot, és ésszerű határidőn belül nem reagálsz, akkor úgy veszik, h nem akarsz élni ezen jogoddal.

De ha úgy is rühelled, miért akarod megakadályozni, hogy elköltözzön?:)

_Ildikó22_ # 2011.09.23. 05:11

Kedves Fórumozók!

Számomra egy elég bonyolult helyzet megoldásában/átlátásában kérném a segítségüket.
Megpróbálom röviden felvázolni az előzményeket is.
2009-ben hitelátvállalással megvettünk egy házat, amelynek a telkén az eladó testvérének is van egy saját háza. Viszont a testvér házához a telekből csak az rész jár amin konkrétan a háza van (a szerződés szerint arra a területre földhasználati joga van). Ezzel eddig nem is lenne probléma, de az elmúlt fél évben eléggé elmérgesedett közöttünk a viszony (tipikusan az az eset áll fenn, hogy :"kisujjunkat nyújtjuk és a karunk kell neki"). Tegnap közölte velünk, hogy hétvégén jön egy ingatlanos, mert elakarják adni a házukat.Ebből kifolyólag arra lennék kíváncsi, hogy ha tegyük fel mi nem leszünk hajlandóak lemondani az elővásárlási jogunkról (viszont megvenni nem tudjuk/nem is akarjuk) akkor ez esetben ők milyen lépéseket tehetnek? Vagy pedig az elővásárlási jogunk megszűnik azzal, hogy nem tudjuk megvenni az ő részét?Sajnos a történet még tovább bonyolódik azzal, hogy az előző tulajdonosnak a mi házunkban még 1% tulajdonjoga van (csak ezzel a feltéttel vehettük át a hitelét).

Ha bármilyen észrevételük/tanácsuk/hozzászólásuk van azt nagyon megköszönöm előre is.

További szép napot kívánok.

Üdv.

Ildikó

Sherlock # 2011.08.18. 19:51

Kedves G.Zoltan,

az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha ugyanolyan feltételek mellett, mint más megvennéd, akkor a tiéd lesz -nem a másiké. A példádnál maradva, ha 6mft-ot adsz érte, akkor már a tiéd. Ha 6,1-et adnál, az már sima vásárlás, nem elővásárlási jog.

G.Zoltan # 2011.08.18. 17:46

Kedves pazs!

Elöször is köszönöm a gyors választ.

Ez elég elkeserítő számomra.
Ha jön kézpénzes vevő például 6mft-ért akkor én nem is tudom megvenni bank hitelre,mert az elöbb fizet? :(
Mivel nekem kellene idő ismerve a bankok torturáját.

összegezve:
Ha jól értem csak akkor tudnám megvenni a vevő elől ha rálicitálnék a vétel árra a példánál maradva 6,1mft-ért.
Ha nem tudok vagy nem ér nekem annyit, akkor meg akárki ide költözhet mellém, ha tetszik ha nem.
Más törvényes lehetőségem nincs?

Megvehetném elővásárlási jog nélkül is, bár beszélünk egymással nem túl jó a viszony köztünk.
Gondolom ezért is nem szólt nekem eddig.

pazs # 2011.08.18. 17:18
  1. igen (az az eladó és a vevő problémája, hogy a telekkönyv nem a tényleges állapotot tükrözi).
  2. Majd ha van ajánlat vagy adásvételi szerződés, mert te csak azokkal (vagy az eladó számára kedvezőbb) feltételekkel (vételár, fizetési határidő stb.) veheted meg az elővásárlási jogoddal élve.
  3. Eladhatja akárkinek, te csak azzal tudod megakadályozni, ha élsz az elővásárlási jogoddal.
  4. Majd amikor értesítenek, hogy élhetsz az elővásárlási jogoddal, abban minden benne lesz.

Elővásárlási jog nélkül is megveheted persze, miért nem beszélsz az eladóval?

G.Zoltan # 2011.08.18. 17:11

Szép napot!

Osztatlan közös tuladonú telken van a házam és a szomszéd háza.
Ő aki nem lakik itt , most árulja az részét bár nekem nem szólt róla.
Látom , mert jött már két érdeklődő és a neten megtaláltam a hírdetést.
Hivatalosan a telek rajzon kb 30 nm az ő része,de annak idején hozzá lett építve (kb 25 éve így elévült a lebontása. Akkor még a szülei és a nagyszülőm voltak a tulajdonosk.) egy szoba konyhás házrész ami természetesen a telek rajzon nincs rajta.
Kérdéseim:
Jogosan árulja 53nm-es lakásként?
Mikor kell neki értesíteni engem az elővásárlási jogomról? (bank kölcsönt kéne felvennem hozzá ami idő igényes)
Eladhatja olyan embernek is nélkülem akit én egyáltalán nem szívesen vennék oda szomszédnak (nem részletezem ki a nem kívánatos szomszéd) vagy milyen módon tudom visszautasítani a nem szimpatikus vevőt?

A vásárláshoz kapcsolódva 10mFt-ért hírdeti egy igatlan irodán keresztül.
Annyit nem ér nekem.
Honnan tudom, hogy a vevőnek mennyiért adja,mert nyilván ez csak irányár és olcsóbban lehet,hogy én is megvenném?

Kérem segítsenek!

pazs # 2011.08.18. 09:54

A harmadik vagy él elővásárlási jogával, vagy nem, ez utóbbi esetben a vevői a másik két tulajdonostárs ingatlanhányada. Nem tudod kényszeríteni a harmadikat, hogy ő is adja el a tulajdonrészét, de a sajátodat eladhatod az ő hozzájárulása nélkül is (az elővásárlási jog csak annyit jelent, hogy ha ugyanolyan feltételekkel meg kívánja vásárolni az ingatlanhányadot, akkor a vevőd helyébe lép).

ObudaFan # 2011.08.18. 09:53

Nem kell aláírnia. Viszont indíthattok ellene pert a közös tulajdon megszüntetése iránt.

sylvie # 2011.08.18. 09:51

Sziasztok!

Előre is elnézést,olvasgatom az itteni kérdéseket,de még nem világos minden...kérdésem az lenne, áruljuk a házunkat,3 tulajdonos van, kettő eladná olcsóbban is,de a harmadik tulaj nem, viszont nem tud élni az elővásárlási jogával,nem tudja a másik kettőt kifizetni, ha jön egy vevő,aki a két tulajnak elfogadható árat ajánl,akkor a harmadiknak is alá kell írnia az adásvételit?mert ő nem tudja megvenni stb...vagy simán szivathatja ezzel a többieket?
Előre is nagyon köszönöm ha válaszoltok!
Üdv: Sylvie

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 07:51

Nem kell aláírnia semmiféle lemondó nyilatkozatot. De nem is úgy mennek a dolgok, ahogyan te képzeled.
Az elővásárálási jogról ugyanis nem előre, általában lehet nyilatkozni. Majd ha lesz konkrét vevőtök, akivel konkrét szerződést - de legalább előszerződést - köttök, azzal kell megkínálni a tulajdonostársat. Tértivevényes levélben, megfelelő - mondjuk, 15 napos - határidővel. Ha nem nyilatkozik, a vevőé az ingatlan. (Pontosabban az osztatlan közös tulajdon 1/2 eszmei hányada. Mert ha jól sejtem, megint egy társasháznak látszó dologról van szó.)

ZeGa # 2010.05.07. 07:08

Tisztelt hozzáértő urak/hölgyek!

Ha tudnak kérem segítsenek! A kérdésem az lenne, hogy van egy adott ikerház, melynek a felét négyen örököltük és most el szeretnénk adni, de mivel az ikerház másik felének tulajdonosa elővásárlási jogáról lemondani nem hajlandó, de megvásárolni sem akarja, így meghiúsítva azt, hogy eltudjuk adni a házat. Mit lehet ilyenkor tenni? Ő azzal magyarázza, hogy nem írja alá a lemondásról szóló nyilatkozatot, mert nincs elválasztva a padlás, viszont azt közösen kellene finanszírozni nem csak nekünk.
Szóval mit lehet ilyenkor tenni? Örökké nem állhat ott a ház üresen, viszont így eladni sem tudjuk.

Válaszukat előre is köszönöm.

Butyka # 2007.03.10. 08:37

Lássuk jól értem e?

Közös tulajdonban egy cég a tulajdonostárs. A közös tulajdonból egy tulajdoni illetőség vételére ajánlatot tett egy harmadik személy, azonban az elővásárlasi jog jogosultja - a cég - bejelentette, hogy élni kíván jogával.
Az eladó meg azt mondta, hogy nem hajlandó neki eladni a tulajdonrészt.
Peres eljárás indult, és az elővásátrlaási jog jogosultja nem tudta igazolni a teljesítőképességét. (Ez nem érthető, ha tényleg ügyvédi letétbe került a teljes vételár)

Az 1. fokú hat. fellebbezés folytán nem vált jogerőssé, és most derül ki, hogy nem azt a szerződést küldték el a jog jogosultjának mint amit az eladó és a vevő aláírt.

Ez a tény, ha igaz már egyeül hatályon kívül helyezési ok.
Hiszen megdől az 1. fok álltal megállapított tényállás.

Az elővásárlaási jogra peres eljárásban nem lehet más személyt, céget kijelölni, hiszen az a felperes(ek) és az alperes(ek) között folyik, és az ítélet kizárólag őket jogosítja, ill. kötelezi.

Végül, ha a szerződés nem ugyanaz volt, a 2. fok hatályon kívül fogja helyezni az 1. fok ítéletét, és az 1. fokot út eljárásra fogja utasítani.

Valamint azt a felet aki a másikat a szerződésekkel megtévesztette súlyos pénzbírsággal sújthatja, kérjétek!!! ugyanis rosszhiszeműen járt el!

rebeca # 2006.09.09. 15:36

Tisztelt Jogászok!

Tisztelettel kérem az ügyünkben a segítségüket:

Édasanyám cége résztulajdonosa egy ingatlannak, amelyben az egyik házrész még 2001-ben eladásra került. Azóta tart a per! Kapott szerződést, mindent. A cég megakarta venni, de nem akarták neki eladni. A vételárat ügyvédhez tették le.
Az elsőfokon azzal zárult az ügy, hogy elutasították a cég elővásárlási jogát mondván, nem volt fizetőképes, mert tartozási is voltak cégnek (?). Most derül azonban ki, hogy nem azt a szerződést küldték el nekünk, amely alapján meg vehettük volna. Az ügyvéd azt mondja, hogy nyerünk másodfokon végül, de azt mondja, hogy jelöljön ki a tartozás miatt más céget az elővásárlási jogra a cég. Létezik ilyen? Egyáltalán kell-e ha meg van a pénz? Tényleg megnyerjük? Lehet ilyenkor még, hogy más vegye meg, ha a per már a céggel elindult?

Minden választ, segítséget megköszönök:
rebeca