Társasházi jog


Macanéni # 2010.06.30. 11:53

Sziasztok!

Szeretnék gyors segítséget kérni. Ha tudtok valami használható megoldást mondani, azt megköszönném.

Társasház lakógyűlésen megszavazta 87%-ban a rendkívüli felújítást és az ehhez szükséges hitelfelvételt lakásonlénti LTP szerződések megkötésével. Jelen volt a hitelügyintéző is, aki ott szóbeli ígéretet tett, hogy minden családnál kitalál valmit, hogy akinek már van LTP-je, vagy hasonló számlája és nem köthet még egyet, hogy talál valami megoldást, akár egyedi elbírálást kér és megkötjük úgy a szerződéseket, hogy minden lakónak u.annyit kell majd fizetnie. Nehezen, de elfogadtuk, aláírtuk, majd mikor ténylegesen kezdtük kötni a szerződéseket, akkor kiderült, hogy mégsem lehet, akinek már van LTP-je, az csak hitelt vehet fel, aminek jóval magasabb a törlesztője. Ha ezt előbb tudjuk, nem fogadjuk el, de már aláírtuk... Akivel lehetett, megkötötték az LTP-t, velünk meg alá akarják iratni a hitelszerződést, amit így ilyen törlesztéssel nem tudunk bevállalni.
Mit tudunk tenni? Próbáltunk beszélni lakókkal, hogy esetleg magasabb összeget kössenek és mi átvállaljuk szerződésben, de érthető módon ilyenbe senki nem akar belemenni.
A közösképviselőt nem érdekli a dolog, csak hajtja, hogy minél előbb megkapja a ház a pénzt. Annyit válaszolt, hogy ha nem írjuk alá, akkor a ház vesz fel hitelt és a magasabb törlesztőt ráterheli azokra, akik nem írják alá. Ez lehetséges?
Mi lenne a jó megoldás?

Előre is köszi a segítséget!

nandy # 2010.06.30. 12:17

Az egész olyan érthetetlen, hiszen az LTP-szerződést nem az egyes lakók, hanem a ház köti.
(Egyébként az LTP összegét lehet emelni)

Macanéni # 2010.06.30. 12:39

Kedves nandy!

Köszönöm szépen! Igazad van, gyorsan akartam írni és nem voltam elég pontos.

A ház veszi fel a hitelt most, halasztott visszafizetéssel, így 5 év múlva kellene egy összegben visszafizetnie a háznak a tőkét. Ennek a fedezete lenne, hogy a lakók lakásonként megkötik a saját nevükre az LTP-ket, ami 5 év múlva, mikor lejárnak, betörlesztődnek a ház tőkéjébe és így fizetné vissza a ház a hitelét. Na de nem tudunk mindannyian LTP-t kötni...

A kieső LTP-k helyett akarna a ház hitelszerződéseket kötni egyenként a többi családdal, de itt már nem lenne állami támogatás és és kedvezőbb kamat sem, így magasabb ezeknek a családoknak a törlesztő részletük. (Erről nem volt szó, azt ígérték, hogy elintézik majd valahogy.)

A ház azért nem köt LTP-t, mert már fut egy felújítási célú megtakarítása, ami jövőre jár le, de a többség nem akar addig várni, most akarja a felújítást, ezért kellene a hitel.
Tehát csak másik tulajdonos lakótárs nevére lehetne LTP-t kötni, de semelyik sem vállalja be, hogy magasabbat kössön.

Remélem sikerült értelmesen leírnom a helyzetet, de ha nem, akkor szóljatok!
Köszi!

varkapitany # 2010.06.30. 12:43

Segítség. A közősképviselők a pályázat írónak kifizették a pénzt, és azóta nem igen lehet elérni, és az önkormányzathoz sem adta be a hivatalos papírokat amely alapján megkapnánk a támogatást. Lassan lejár az időnk, és nem tudjuk elkezdeni az épület felújítást. Kérdés mit lehet tenni. Nagyon fontos!!!

ragyasdezso # 2010.06.30. 13:18

nandy

Az LTP-t a lakók kötik, csak a jogokat és kötelességeket átruházzák a társasházra közjegyzői okiratban.

Macanéni
Valóban, ha nem tudtok kötni LTP-t akkor most olyan 16%-os kamatra kapjátok a pénzt, mivel nem jár a 70%-os kamattámogatás és az állami támogatás. Magyarul a k.k. és hitelügyintéző palira vett benneteket. Őket perelhetitek alapvető információk eltitkolása illetve becsapás (hitelügyintéző) miatt. A k.k.-t gyorsan váltsátok le, mert úgy tűnik hogy valami nem kerek nála!

ragyasdezso # 2010.06.30. 13:23

varkapitany

Ti is palimadarak lettetek. A pályázatíró addig nem kaphat pénzt, amíg a pályázat-ot el nem bírálják. Meg kell tudni, hogy mi van a szerződésben. A hibázó k.k. kártérítésre perelhető!

Macanéni # 2010.06.30. 13:35

Kedves ragyasdezsdo!

A kérdés igazából az lenne, hogy a korábban adott hozzájárulásomat és aláírásomat vissza tudom-e vonni és ha igen, akkor hogyan? Ha jól olvastam, akkor egy ilyen nagyobb hitelfelvételhethez 4/5-ös többség kell, hogy támogassa. Ha legalább ennyien visszavonnánk a támogatásunkat, akkor meg tudnánk még ezt akadályozni, vagy most már mindenképpen lesz felújítás és hitel? (Jó lenne, de nem bármi áron. Ilyen magas költségen többen nem tudjuk bevállalni.)

A második kérdés az az lenne, hogy ha már nem tudjuk megakadályozni a ház hitelfelvételét, akkor a részünk erejéig (akik nem tudnak LTP-t kötni) vehet-e fel kölcsönt a ház, aminek a részletei ugye így magasabb összegűek lennének, amit teljes mértékben ránk terhelhet a ház?

Békés emberek vagyunk, próbáljuk egymásközt elintézni. Mire mehetek azzal, ha beperelem? Nem fogja kifizetni a tartozásomat!

Köszi!

tison # 2010.06.30. 14:54

Sziaszok!
Segítséget kérek az alábbi ügyben:
A társasházban volt egy lakó aki nem fizetett be 400.000 Ft közös költséget. A lakását elárverezték/banknak is tartozott/, új lakó költözött be. Sajnos nem lett a lakásra jelzálog bejegyezve a ház részéről. Be lehet e hajtani a pénzt akár a régi lakón, akár új lakón? Vagy teljesen bukta a ház a pénzt?
Érdeklődve várom a javaslatokat.
Köszi

ObudaFan # 2010.06.30. 15:00

tison

Fizetési meghagyás útján a régi lakón.

ragyasdezso # 2010.06.30. 15:02

tison

A ház bukta a pénzt. Az nem biztos, hogy a ház nem jelzálogozott, csak a banké az elsőség és ha az ő követelése után nem marad semmi,akkor követelés van csak nincs fizető (a régi lakó míg él fizethet a banknak!).
Az új lakó tartozás-mentesen vette meg a lakást, így ő megint nem fizet.

tison # 2010.06.30. 15:11

A ház biztos hogy nem jelzálogozott, mert a közös képviselők töketlenkedtek. A lakás 2 hónapja lett elárverezve.
Azt nem értem, hogyha sima adás-vételkor kell nullás számlát kérnie az új tulajdonosnak, akkor elárverezéskor nem tartozás mentesen vette meg a lakást. Persze nem vagyok jogász.

ragyasdezso # 2010.06.30. 15:42

tison

Az árverésen vett lakás tartozásmentes. A régi tulajt
ahogy ObudaFan írta FMH-hatjátok, csak nem sok eredmény várható tőle, ráadásul az új FMH rendszerben mindent előre ki kell fizetni a háznak. A régi tulaj meg még biztosan tartozik a banknak. Szóval egy nagyot kell nyelni...

Macanéni # 2010.07.01. 06:09

Sziasztok!

Zajlanak az események. Tegnap este bepofátlankodott a hiteles hölgyike, meg a kk, hogy már csak én maradtam és most már tényleg írjam alá a hitelszerződésemet. (Szerintem ferdítettek...)
Őszintén szólva eszem ágában sincs megtenni, de szóljatok, ha rosszul látom a dolgokat! Ha én írom alá, akkor a nevemen fog futni egy szerződés. (Havi tízezer Ft-os törlesztő nagyságrendről beszélünk a korábbi szintén nem kevés közösköltség mellé, ami lehet, hogy valakinek nem sok, de az én fizetésemhez képest igen nagy pénz.) Ha akár nekem vmi miatt, vagy a gyerek lakásvásárlása miatt hitelfelvételre szorulnánk, akkor ezért valószínűleg nehezebben menne. Ha a ház veszi fel a hitelt és rámterheli közösköltségben, akkor ezt megúszhatom. De vajon ugyanannyit fizetnék-e mindkét esetben? A ház u.olyan feltétellel vehet fel hitelt, mint én, tehát a kamat is u.akkora. Ilyen esetben rámverhet-e bármilyen más költséget? Gondolok itt kezelési költségre, ügyintézési díjra, vagy bármire...
Köteles vagyok egyáltalán aláírni a hitelfelvételt, vagy esetleg ajánlott-e, vagy ha tovább makacskodok, csak rosszabbul járhatok?

Kérlek mondjatok valami okosat!
Köszi a segítséget!

ragyasdezso # 2010.07.01. 08:17

Macanéni

Rosszabbul járhatsz, mivel a többségi határozatot végre kell hajtani. Egyébként a társasház fogja fizetni a törlesztő részletet mivel közjegyzői okiratban engedményezed a házra. Az LTP kötés a későbbi hitelfelvételed nem befolyásolja.

Macanéni # 2010.07.01. 08:54

Köszönöm szépen a tanácsot! Lehet, hogy félreértünk valamit, ezért pontosítanám és rákérdezek megint.

Nekünk már van most futó LTP szerződésünk, a férjemnek is és nekem is, így vettük a lakást. Ezt szívesen megkötném megint az alacsonyabb részlet miatt, ha lehetne, de nem lehet. Így mindenképpen hitel kell, ami már jóval magasabb részletet jelent.
A kérdés az, hogy ki vegye fel a hitelt, én, vagy a ház? Azt tudom, hogy fizetni így is, úgy is nekem kell, csak kérdés, hogy mennyivel többet, ha többet? Erről kell-e engem előre tájékoztatni, hogy ez alapján döntsek, vagy utólag is rámverhetik? Kedvezményezett mindkét esetben a ház, de az sem mindegy, hogy maga a hitel kinek a nevén fut.

A többségi határozat kötelezhet engem arra, hogy míg a többiek LTP szerződésekkel oldják meg (amiről ugye eredetileg szó volt és ezt szevaztuk meg), addíg én a nevem alatt futó 5 éves hitelt írjak alá magasabb kamatokkat??? Mi van akkor, ha nem teszem ezt meg?

szeline # 2010.07.09. 10:27

Sziasztok!
A kérdésen a következő lenne: Egy 6 éves társasház lakója vagyok. A hőfogyasztás fizetés úgy történik, hogy ház mérőórája van leosztva négyzetméterre. A lakásokban bent van az egyedi mérőóra, csak nincs hitelesítve. A lakók közül 8 szeretné hitelesítetni, 2 nem. A közgyűlésen milyen többségi szavazatnak kell lenni ahhoz, hogy határozatba lehessen foglalni a mérőóra hitelesítését?
Választ előre is köszönöm.

krizsi # 2010.07.26. 19:59

Kedves Mindenki!Alapkérdés, amiben segítséget várok: társasházban lakom, kb 160 lakás van egy helyrajzi számon. Ugyanakkor nincs hivatalos közös képviselőnk, a ház ügyeit különböző megbízottak intézik, akiknek semmiféle számvizsgáló bizottság vagy egyéb szerv nem lát bele az ügyintézésükbe. SEMMILYEN formában. Nincsenek lakógyűlések, éves beszámolók, elszámolások, költségvetés stb. Befizetéseinknek, esetleges megtakarításainknak, mi több: több tízmilliós kölcsön felvételének sincs sem előzménye, sem követhető útja. Vagyis: úgy működünk, mintha különálló családi házakban élnénk, de pénzügyeink intézésével valamiféle utcabizalmi foglalkozna. A kérdésem tehát: milyen hivatalos fórumhoz lehet fordulni, akik jogosultak a vizsgálatra ebben az esetben?

ObudaFan # 2010.07.27. 15:58

Az ügyészséghez.

ragyasdezso # 2010.07.28. 07:49

ObudaFan

Megszűnt az ügyészségi felügyelet.

krizsi

A bírósághoz.

Egyjogász # 2010.07.28. 08:08

De a legegyszerűbb talán az lenne, ha nem valami külső szervtől várnátok a saját ügyeitek elintézést, hanem a tulajdonostársak összehívnák a közgyűlést, és a közgyűlés döntene minden kérdésről.(Pl. elszámoltatás, törvényes működés helyreállítása, közös képviselő választás, stb.)

Vagy legalább a közgyűlés válasszon meg egy profi közös képviselőt, és tegye egyik alapfeladatává, a jelenlegi helyzet átvilágítását, és a törvényes működés helyreállítását.

Ha a tulajdonostársakat ilyen fokon nem érdeklik a saját ügyeik, miért gondolod, hogy az bárki mást érdekelni fog? (Gondolom, ha a kocsid elromlik sem azt kérdezed meg, hogy kihez kell fordulni, hogy elvigye a szervízbe, hanem fogod és elviszed.)

Az ügyészségnek már valóban semmi köze ehhez, de nem tudom, hogy egy több éves bírósági eljárás is mennyiben segítene rajtatok, szerintem a bíróság helyettetek nem fog közös képviselőt választani...

krizsi # 2010.07.28. 09:43

Egyjogász:

Valóban, minden szempontból ez lenne a járható út. Csakhogy NINCS lakóközösség. Lépcsőházanként szerveződött egységek vannak, akik havonta befizetik a közös költséget, ennyiben ki is merül a társasházi funkció. Semmilyen kapcsolat nincs közöttünk. Ez azt jelenti, hogy nekem kellene egy személyben elindítanom ezt a folyamatot, amit egyébként egyszer már megpróbáltam, de a tulajdonostársak érdektelensége miatt hamvába holt.

Egyjogász # 2010.07.28. 10:14

Egyáltalán nem egyedi az esetetek, egy társasházban általában a tulajdonostársak elenyésző része hajlandó foglalkozni a közös ügyekkel, a legtöbben még közgyűlésre sem járnak, pedig nem hiszem, hogy évente egyszer az akkora megterhelést jelent. (Egészen addig, amíg nincs valami "gebasz", pl. kikapcsolják az áramot, gázt, mert a társasház nem fizeti, stb....)

De a közgyűlés összehívásához nem is kell az összes tulajdonostárs,a határozathozatalhoz meg pláne nem.

Ha az összehívott közgyűlés az érdektelenség miatt az első alkalommal nem határozatképes (nálunk is mindíg így van), akkor a megismételt közgyűlés a jelenlévők tulajdoni hányadától függetelenül határozatképes, és ott már legalább egy profi közös képviselő megválasztható.

A lényeg, hogy az összehívás, a lebonyolítás és a határozathozatal is a törvénynek megfelelő, szabályszerű legyen. Ha nem értetek hozzá, ezzel célszerű egy ügyvédet vagy egy profi kk-t megbízni.

Biztosan ez is pénzbe kerül, de a bírósághoz fordulás is (és nem igazán tudom, hogy a bíróság mit tud tenni, ha titeket sem érdekel az egész), és lehet, hogy az lesz a legdrágább, ha nem csináltok semmit....

Naiv21 # 2010.07.28. 17:05

krizsi

Kinek fizetitek a közös költséget? Ki fizeti a ház számláit? (biztosítás, közös villany, stb)
Azt írod:

több tízmilliós kölcsön felvételének sincs sem előzménye, sem követhető útja.

Ki vette fel ezeket a hiteleket, és mikor? A hitelfelvételhez a bankok elég sok dokumentumot kérnek, többek között "Közgyűlési határozatot". Ezeket hogy állították elő, ha semmi sem működik?

krizsi # 2010.07.28. 20:17

A közös költséget, számlákat egy 'őslakó' szedi be és fizeti is (őslakó=még a társasház megalakulásakor, évtizedekkel ezelőtt választották,akkor még hivatalosan. Azóta kikopott, elköltözött mellőle mindenki.Tehát nincs pl számvizsgáló bizottság sem .) Mindezek mértékéről, az esetleges megtakarításokról stb, saját hatáskörben dönt és intézkedik, legyen szó kisebb javításokról vagy az említett több tízmilliós nagyságrendű kölcsönről. Ez utóbbi ügyben egyébként a kölcsönfelvétel előtti napon kérte az aláírásomat egy biankó (!) ívre. Nem kapta meg, mégis felvettek a nevemben (is) kölcsönt...

kiki71 # 2010.08.19. 12:33

Kedves Siegelinde!

Mi túl vagyunk a fűtés korszerűsítésen. Bp., Xv. Zsókavár u. 28.
Ha info kell, ne a közös képviselőtől, hanem a lakóktól érdeklődjetek.

A következő a helyzet: 2008 őszén kezdték el felszerelni az egyéni mérőket.
Egész télen fagyoskodunk és én a 65 nm lakás fűtésére idén még 2500 Ft ot ráfizettem. (éves leolvasás)
Tavaly volt olyan lakó úgy emlékszem a 7.-en aki 40.000 Ft-ot fizetett rá a téli fűtésszámlájára.

Nyilván van megtakarítás a melegebb (nálunk felsőbb) emeleteken és elsősorban azoknál akik szinte nincsenek is otthon.

Én úgy fizettem rá a fűtésre, hogy a negyediken lakunk, hidegebb emelet, reggel lekapcsoltuk a fűtést és du. 5 körül mikor hazaértünk közepesre kapcsoltuk fel. Feljebb nem mertük:(

Mi nem tudtunk ablakot cserélni, de stréhen velünk szemben, mindent cseréltek, ablakot, radiátort és ők többet ráfizettek mint mi. Valószínűleg voltak olyan bátrak, hogy mertek fűteni.

Ne higgyetek a kecsegtető számoknak és a meggyőző előadásoknak.