Azt nem az ügyvédnek kellett volna ellenőriznie?
KFT. megszüntetése
Ha az ügyvezető nyilatkozik írásban, hogy be van fizetve, akkor ezzel az ellenőrzés meg is történt. Más kérdés, hogy az ügyvezető részéről minimum magánokirat-hamisítás, ha nem igaz.
Valami ilyesmire gondoltam. De ha még sincs nyilatkozat? Akkor az ügyvéd követi el a hamisítást?
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogy két személyes kft-nél mi a megoldás arra az esetre, ha az egyik tag szeretne kilépni, vagy megszüntetni a kft-ét. 50-50%ban tulajdonosok, tehát egyedül nem szavazhatja meg az egyik tag a megszüntetést. Mi a helyzet akkor, ha nem egyezik bele a másik tag a megszüntetésbe, nem is vásárolja meg sz üzletrészt, és a kilépni akaró tag másnak sem tudja eladni az üzletrészét. A társaság nem fizetésképtelen.
Erre így nincs megoldás.
Tisztelt Szakértők!
Ki lehet-e kötni - ellentételezés nélkül - egy Kft.üzletrész adásvételi szerződésében, hogy az üzletrészt átruházó a következő 5 évben nem alapít hasonló profilú céget, nem ad konkurens társaságoknak szakmai tanácsot, egyszóval: az elmúlt 15-20 év minden megszerzett tudását és szakmai tapasztalatát nem bocsátja áruba.
Fontos itt az, hogy mindezt ellentételezés nélkül teszi.
Köszönöm előre is!
Persze, csak ez kikényszeríthetetlen: ha például mégis alapít céget, azt ugyan senki nem tiltja el a tevékenységétől/szünteti meg az alapító akarata ellenére.
De kártérítési igényt megalapozhat, vagy kötbérrel szankcionálható.
Van egy Kft-m, amit úgy néz ki, hogy fel kell majd számolnom, mivel munkaügyi ellenőrzést kaptunk és várhatóan elég nagy összegű bírságot is ki fognak szabni. A kérdésem az lenne, hogy megvárhatom-e a bírság kiszabását, vagy jobban járok, ha előtte kezdeményezem a felszámolást? A cégnek nincs más cég felé lejárt tartozása, csak másik cégnek van felénk (ezért is szeretnék még várni a felszámolással). Apeh tartozásunk van, de nem nagy összeg.
Előre is köszönöm a választ!
Szerintem azzal, hogy előbb kezdeményezed, nem jársz jobban.
Másik témába (kft. ügyvezető felelőssége) írtam bele véletlenül, ide szerettem volna:
Kedves Fórumozók!
Többször, többféle oldalról próbáltam már megközelíteni, megoldani a dolgokat, eddig sikertelenül. Most a teljes elkeseredés határán állok. Igyekszem röviden, tárgyilagosan fogalmazni.
két évvel ezelőtt alapítottunk egy két tulajdonossal rendelkező kft-t, társam 51%, én 49%
társam az ügyvezető, nekem aláírási jogom nincs
két hónapig működött, addig volt kiadás, bevétel, bár minimális.
társam az indulást követően két hónappal börtönbe került (mint utólag kiderült, cca. 7 évre), közügyektől is eltiltották.
utána még néhány hónapig elkészültek a nullás bevallások, jártam a könyvelőhöz, igyekeztem tisztességgel eljárni, a nullás bevallások elkészültek. Majd a könyvelő felmondta a könyvelést. Onnan kezdve nem lett beadva a bevallás. Társam eladni a részét nem volt hajlandó, az én részemet megvenni szintén.
ügyvéd által próbáltuk cégbíróságra adni a dolgot, hogy szüntessék meg, mivel működőképtelenné vált.
közben társamról kiderült, hogy privát adótartozása van (saját (nem céges!) gk. után be nem fizetett súlyadó, fogsorkészítés díja). Mindez végrehajtás alá került, míg ő már a hűvösön volt. A végrehajtó ráterheltette az üzletrészére a tartozást.
apeh bekérte a könyvelést (fenti adótartozásként van nyilvántartva), amire reagálva én becsatoltam minden iratot, hogy miből ered az adótartozás.
A törzstőke 500e, aminek a fele lett befizetve, s nagyjából a kezdetekben, és az általam fizetett költségek (természetesen számlára, mint céges költségek), könyvelő, ügyvéd, társam "munkadíja" - mivel be volt jelentve munkavállalónak, a felét fedezik.
Kérdésem: mit tehetek, hogy kimásszam ebből a slamasztikából? Nem eladni/megvenni akarom az üzletrészeket, hanem egyszer s mindenkorra megszüntetni és elfelejteni. Természetesen anélkül, hogy rajtam akarnák bevasalni a tartozást.
Sokminden nem tiszta, elnézést, ha nem jogszerűen cselekedtem, akkor, ott az tűnt helyes döntésnek. Most már viszont egy életre elég volt...
Várom hozzáértő válaszukat.
A leírtak alapján nem tűnik valószínűnek, hogy bármit is tenni kellene, az meg pláne nem, hogy érdemes egy fillért is kifizetni a cég tartozásaiból egy kisebbségi tagnak.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ, megnyugtató tudni, hogy más is így látja :-) Egyébként beszéltem egy apeh-os, témában jártas ismerőssel, aki szintén azt mondta, hogy sem fizetni, sem magyarázkodni, elő a papírokkal ellenőrzéskor és mosolyogni :-) Szóval, rajtam nem vasalhatják be, max. vagy 10 évig kijárnak ellenőrizni a nagy semmit... vagy felszámoják.
További szép napot.
Igazából rajtad ellenőrizni sincs mit, ha nem voltál ügyvezető.
Ez így van, nem voltam ügyvezető, még ez a szerencse :-)
További szép napot mindenkinek!
Még annyit, hogy nem "engem" ellenőriznek, hanem a Kft.-t, ami sajnos székhelyhasználati szerződés szerint szüleim címén van, s én vagyok az egyetlen elérhető személy...
Valószínűleg meg lehet azt a székhelyhasználati megállapodást szüntetni.
Jó estét!
Segítséget illetve tanácsot kérek!Van egy 2személyes kft 50-50% os részaránnyal,az ügyvezető illetve az aláíró is én vagyok személyesen.Az elmúlt pár hónapban kiderült hogy kifolyik a pénz a társam kezéből,hogyan tudnám kiléptetni a cégből úgy hogy ő nem akar?Milyen következmények lehetnek,illetve mit tudna ő tenni ellene?
A cég jól működik és 6 hónapja van meg.Természetesen minden hitel az én nevemen van.Előre is köszönöm a segítséget!
Jó estét!
Ha Ön az ügyvezető és egyedüli, akkor jogilag kizárt, hogy a társa kezéből "ki folyon a pénz". Nem kezelhet pénzt. Valószínű, hogy Ön nincs tisztában az ügyvezető jogaival és kötelességeivel. Egy kft. tagját nem lehet kiléptetni. Ő üzletrész tulajdonos, amivel szabadon rendelkezik. Az Ön nevén milyen hitel van? A kft. jogi személy, ami azt is jelenti, hogy az alapítók vagyonától elkülönül. Talán kezesi szerződést írt alá a banki tartozás fedezeteként?
Üdv!
Lenne egy Kft.-m 8 hónapja,bevétele nagyon minimális volt,de tartozás nincs rajta,legalábbis az e havi bejelentésem ügyvezetőként nem volt még utalva mert sajnos elfogyott a pénz,kérdésem az lenne hogy lehetséges lenne e eladni a céget,vagy ez így nem ér semmit és megkéne szüntetni?
Jogi akadálya nincs az üzletrészek elidegenítésének. Hogy akad-e vevő, az meg nem jogi kérdés.
Rendben ,köszönöm!Esetleg ha itt akad olyan akinek kéne,az irjon nyugodtan.
Van egy egyszemélyes Kft., én vagyok az ügyvezetője. A tulajdonos ki akar lépni, de a társaságnak tartozásai vannak, ezért nem lehet megszüntetni, új tulajdonost pedig nem tud találni. Tud-e vmit tenni, őt terheli-e felelősség?
A tulajdonost nem terheli felelősség/általában/! Felelős az ügyvezető lehet ha bármi is felróható neki.
A kft felel a tartozásokért a vagyonával.
Kft.-ből kilépni nem lehet. Ha nem talál vevőt a tag az üzletrészére, akkor ő marad a tag. Az ügyvezetőnek viszont kötelezettségei vannak arra az esetre, ha a saját tőke tartósan negatív, vagy a jegyzett tőke meghatározott hányada alá csökken.
Meg lehet szüntetni azt a kft.-t is, amelynek tartozásai vannak, sőt bizonyos esetekben meg kell szüntetni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02