alapítvány

ObudaFan # 2011.05.11. 09:17

Szerintem ezt rendezni kellene az AO-ban és a módosítást a bíróságnak is bejelenteni.

tejivó # 2011.05.11. 10:10

Köszönöm a választ ObudaFan.
Ezek szerint úgy véled, nem elegendő az, ha a kuratóriumi ülésen azt a határozatot hozzuk, hogy az alapítványnál a munkáltatói jogokat xy kuratóriumi tag, képviselő gyakorolja? Mindez természetesen jegyzőkönyvezve, átvezetve a határozatok könyvébe.

köszönöm

ObudaFan # 2011.05.11. 10:32

Akár elegendő is lehet, de mivel nem kerül semmibe az AO-módosítás, és annak bírósági benyújtása, és abba aztán tényleg nem köthet bele senki, én ezt tenném.

tejivó # 2011.05.11. 10:42

Obudafan köszönöm, azt tesszük, amit írtál.

ObudaFan # 2011.05.11. 10:57

Nincs mit.

Róka72 # 2011.05.18. 19:06

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék a következő ügyben:
Az alapítványunk alapítója és kuratóriumi tagja vagyok egyben.
Érdemi tevékenységet évek óta nem végzünk.
Hogyan tudom szüneteltetni az alapítványt?
Hová kell ezt bejelenteni?
És a szüneteltetésnek milyen "feltételei" vannak?
Köszönettel

Tiluka # 2011.05.19. 20:00

Szép estét!
A kérdésem az lenne, ha anyósom szeretne egy alapítványt alapítani, akkor én mint a lányának a férje lehetek-e a kuratórium elnöke.

Olvasatom szerint anyósom nem számít közeli hozzátartozónak.

Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2011.05.19. 20:12

Szép estét!
Lehet kuratórium elnöke. Az anyós valóban nem közeli hozzátartozó.

ObudaFan # 2011.05.19. 20:40

Ha egyébként a kuratóriumban többségben vannak az alapítótól független tagok.

Cathy27 # 2011.06.07. 20:36

Üdvözletem!

alapítvány megszüntetésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Iskolánkban működik egy alapítvány, a szociálisan rászoruló diákokat ösztöndíjjal támogatta.
A fenntartó döntése szerint iskolánk jogutód nélkül megszűnik július 31-vel. A diákok, tanárok a fenntartó másik iskolájába kerülnek.

1. A kérdésem az lenne, milyen lehetőségek vannak ekkor az alapítvány megszüntetésére?
  2. Az iskola megszűnésével automatikusan megszűnik, vagy a bíróságnál az alapítóknak kérniük kell a megszüntetést?
  3. Az alapítvány vagyona még előtte pályázat útján szétosztható-e a gyerekeknek?

köszönettel,
Cathy27

ObudaFan # 2011.06.07. 21:11

1-2. Az ügyészségen kell bejelenteni, hogy célját vesztette az alapítvány, az ügyészség indít pert a megszüntetésre.
3. Szét.

Cathy27 # 2011.06.07. 21:16

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm gyors válaszát!
Jó éjszakát!

Cathy27

ObudaFan # 2011.06.07. 21:20

Nincs mit.

ataata # 2011.06.09. 11:14

T. ÓdudaFan
Azután szeretnék érdeklődni, hogy az újonnan alapított alapítvány nyilvántartásba vétele mennyi időt vesz igénybe? minimum és maxmimum

tejivó # 2011.06.09. 11:32

T. ObudaFan,
azért Neked címzem, mert már többször adtál ebben az ügyben tanácsot.
Alapítvány kuratóriumi elnök- képviselője vagyok. Mandátumom lejárt, de mégis képviselő vagyok még, mert az alapító nem jelölt ki új kuratóriumot. Felszólított az alapító, hogy utaljuk vissza neki az induló tőkét és az alapítvány ingó vagyonát, valamint az iratanyagot adjam át neki. Ez elől elzárkóztam, mert a törvény kimondja hogy csak az induló vagyon jár az alapítónak. Vártam tehát az új kuratórium kijelölését, hogy átadhassam nekik.

Most levelet kaptam a Fővárosi Főügyészség magánjogi osztályától, hogy az alapító kezdeményezte a megszüntetést, és nehezményezte hogy nem kapta meg az ingó vagyont.Amennyiben mégis megtörtént az átadás-írja az ügyészség-küldjem el annak a jegyzőkönyvét a megszüntetés zavartalansága érdekében Írják, hogy mindez a megszüntetéshez szükséges.
1.Miért a Főügyészség Magánjogi Osztályához fordult az alapító? Ott kell kezdeményezni a megszűntetést?
2. Jelezzem az ügyészségnek, hogy a törvény szerint jártam el, mikor az ingó vagyont nem adtam az alapító kezébe?

Köszönöm

ObudaFan # 2011.06.09. 17:37

ataata

1-3 hónap

tejivó

1. Igen. 2. Jelezheted.

ataata # 2011.06.10. 09:22

Köszönöm a válszt. Megsürgetni nem lehet a bejegyzést?

tejivó # 2011.06.10. 16:31

ObudaFan, köszönöm a választ.
Ezek szerint az ügyészség, ahol hivatalból foglalkoznak a társadalmi szervezetek megszüntetésével, nem tudja hogy az alapító kezébe nem kerülhet semmi az induló vagyonon kívül?

ObudaFan # 2011.06.11. 08:22

Remélhetőleg tudják.

móni1972 # 2011.06.20. 16:12

Azt szeretném tudni, hogy az alapítványunk forrást gyűjt a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatására. Önkormányzat ajánlhat-e fel pénzadományt és azt mi befogadhatjuk-e? Támogatási szerződést kötnénk az önkorm.-tal, elszámolnánk stb.
Köszönöm a választ.

fnitta # 2011.06.30. 21:52

Kedves ObudaFan,
Az alapító okirat csak arról rendelkezik, hogy a kuratóriumi tagokat és az elnököt az alapító határozatlan időre kéri fel. (a témában semmi mást nem kötöttek ki.)

1. Az elnök le szeretne mondani, megteheti-e ezt egy sima lemondó nyilatkozattal?
  2. A lemondót kihez kell benyújtania? Az alapítóhoz? 3. Kell hozzá a kuratórium vagy az alapító hozzájárulása? Mikortól hatályos?
  3. El kell-e járnia az új elnök megválasztásáig?

Köszönöm előre is a válaszokat.
üdv
fnitta

netmum # 2011.08.01. 08:49

Üdvözletem !

Egy 10 éve működő alapítványra vonatkoznak a kérdéseim:

1. Az alapító lehet-e a kuratórium tagja, illetve elnöke? ( jelenleg nem az )
  2. Módosítható-e az alapító okirat ?

Köszönöm szépen !

ObudaFan # 2011.08.01. 08:52
  1. Az alapító lehet a kuratórium tagja, ha az összes hozzátartozójával, esetleges munkavállalójával együtt is kisebbségben van a kuratóriumban. Elnök már egyes bírók gyakorlata szerint nem lehet.
  2. Az alapító az alapító okiratot indokolt esetben - az alapítvány nevének, céljának és vagyonának sérelme nélkül - módosíthatja. A módosításra egyebekben az alapítvány nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
ObudaFan # 2011.08.01. 08:59

fnitta

Az alapítónak kell címezni a lemondást. Bár a törvény csak a határozott időre kijelölt kuratórium esetén rögzíti a szabályt, véleményem szerint a lemondás esetére is irányadó, hogy el kell látni a feladatot az új képviselő nyilvántartásba vételéig.

netmum # 2011.08.01. 10:06

Köszönöm szépen a gyors választ !

Még egy kérdés:
Változás-bejelentő formanyomtatványok léteznek-e ?