Egyesület Alapszabályának módosítása

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 10:28

Nem. Majd a következő változásbejelentéskor leadjátok az egységes szerkezetú alapszabályt.

(A tagdíj összegét nem kellene az alapszabályban meghatározni.)

RozsaNyE # 2022.03.15. 20:00

Köszönöm!

Cristina27 # 2024.08.30. 16:45

Tisztelt Szakértő!

Egyesületünkben egyik Felügyelő Bizottsági tag lemondott, kell-e az új FB tag megválasztásához közgyűlés, illetve annak az anyagát le kell-e adni a bíróságon? A jelenlegi alapszabályban nem szerepelnek név szerint az FB tagok.
Köszönöm.

drbjozsef # 2024.08.30. 18:34

Cristina27,

kell-e az új FB tag megválasztásához közgyűlés, illetve annak az anyagát le kell-e adni a bíróságon?
Miért, ki választja meg szerinted, a sarki fűszeres?

A jelenlegi alapszabályban nem szerepelnek név szerint az FB tagok.
De az csak szerepel, hány darabnak kell lennie. Na, ha nincs most annyi, aszerint kell eljárni és megválasztani, ahogy azt az alapszabály előírja.

Kristin44 # 2025.02.15. 18:52

Szép estét!
Egy ismerősöm nagymamájának a sportegyesületét átvennénk, mert nem szeretnének a megszüntetéssel bajlódni. Az átvétel során változik a sportegyesület elnöksége, a neve, székhelye, tevékenysége, és az összes korábbi tag is kilépne. Az tiszta sor, hogy teljesen új alapszabályt kell készíteni, ami kérdéses, hogy hogyan kell lepapírozni ezt a sok változást? Egyáltalán lehet egyszerre egy közgyűlésen megoldani mindent?
Lehetséges úgy, hogy összehívnánk egy közgyűlést a régi tagokkal és az összes új taggal és mindenki megszavaz mindent?
Számít ilyenkor, hogy a közgyűlés napirendi pontjai milyen sorrendben vannak?

1. a régi elnök+elnökség lemondása és helyettük új megválasztása
  2. régi tagok kilépése és új tagok felvétele
  3. névváltozás, székhely, tevékenység változás
  4. új alapszabály elfogadása

Kell-e a kilépő, régi tagoknak megszavazni az új dolgokat, az új alapszabályt? Vagy ők csak addig vannak jelen a közgyűlésen, amíg az 1+2-es pont elfogadásra kerül?
Válaszukat előre is köszönöm.

osztap # 2025.02.15. 19:21

Kristin44,

A tagok felvétele a legritkább esetben közgyűlési döntés. Nézd meg az alapszabályod, meg lennék lepve, ha az lenne. A kilépés pedig soha nem közgyűlési döntés, mert egy egyesületből bárki, bármikor kiléphet. Azért érdemes még a régi alapszabály alapján a közgyűlés előtt az új tagokat felvenni, a régieknek pedig kilépni. A közgyűlésre akkor már csak az új tagokat kell meghívni.
Ezt leszámítva, szerintem a napirended jó, ahogy van.

A többi kapcsán olvasgasd ezt a honlapot, elég jól le van írva minden.
https://www.nonprofit.hu/…ia/egyesulet

Kristin44 # 2025.02.19. 11:34

Köszönöm osztap a választ.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha minden papírt aláírtunk és ma beadjuk a törvényszék felé, akkor már eljárhatok, mint új elnök az egyesület nevében, vagy meg kell várni, hogy a törvényszék bejegyezze a változást?
Szeretnénk jövő héttől egy bérleti szerződést kötni és nem tudom, hogy aláírhatom-e már, vagy várni kell (nekem a logikus az lenne, hogy már aláírhatok, hiszen a régi elnök lemondott és engem a közgyűlés megválasztott)?
Illetve az is kérdéses számomra, hogy ha megköthetem a szerződést, akkor köthetem már az egyesület új nevét és székhelyét feltüntetve, vagy várni kell amíg a változásokat átvezetik a törvényszéki nyilvántartáson?

osztap # 2025.02.19. 12:30

Kristin44,

A megválasztás utáni elfogadás keletkezteti a jogviszonyt, nem a bírósági bejegyzés. Ptk. 3:21. § (3). Ezért eljárhatsz. De én a bérbeadó helyében kérném, hogy ezt a jogod igazold. Hasonlóan, az egyesület új nevét és székhelyét kell használnod, mert a közgyűlés már döntött. Ezt megint csak igazolnod kellhet a bérbeadónak.

Arra azért számíts, hogy nem minden bérbeadó áll veled szóba, ha jössz egy halom közgyűlési papírral, és a bíróság még jegyzett be semmit.