Egyesület Alapszabályának módosítása


filatelista # 2016.07.30. 09:06

Tisztelt Szakértő!

Egyesületünket tavaly jegyezték be, egyszerűsített eljárás alapján. Az alapítók az egyszerűsített eljáráshoz szükséges formai alapszabályt töltötték ki és fogadták el. Ebben az elnökség megválasztásának időszakát 1 évben határozták meg. Ha az esedékes tisztújító közgyűlésen a tagság szeretné ezt 4 évre felemelni, Kell-e ehhez az alapszabályt módosítani, vagy elég csak közgyűlési határozatban ezt rögzíteni?

dr. Török Éva Ildikó # 2016.06.30. 14:35

Kedves Vilhelm!

Szívesen segítek Önöknek, jelentkezzenek az eva.torok@freemail.hu elérhetőségen.

Üdvözlettel:
Török Éva

Vilhelm # 2016.06.30. 12:26

Tisztelt Fórumozók!

Gyors segítség kellene, Alapítványunk Alapszabály módisítását ügyvéd adta be, aki sajnos nem foglalkozott
vele, kiadta egy kollégájának, aki meglehetősen amatőr módon kezelte. Hosszú kínlódás után meg is lett az eredménye, elutasították, újra be kell adni, az elutasításban indokként megjelölt hiányosságok pótlásával együtt. Most, egy pályázat és a nyári szabadság miatt a törvényszéken, nagyon gyorsan kellene lépnünk, az eddigi ügyvéd elérhetetlen, de már nem is bízunk benne. kellene egy alapítványi ügyekben profi ügyvéd, akit egy szerény költségekkel működő alapítvány is meg tud fizetni. (Az előző 40 ezret kért.)
Aki ismer ilyet, nagyon kérem mielőbb jelezze! Előre is köszönöm!

Sakura7 # 2016.05.20. 06:42

Nagyon köszönöm a választ, valóban ez a legbiztosabb.

ObudaFan # 2016.05.19. 15:15

Én azt javasolnám, hogy mind a kettőt, egy rövid kísérőlevéllel.

Sakura7 # 2016.05.19. 10:23

Kedves Fórumozók!
Az egyesületünk márciusban benyújtotta a változás bejelentőt és a módosított alapszabályt, de még nem kaptunk választ a törvényszéktől. Most azonban pályázatot kívánunk benyújtani, amihez csatolni kell az alapszabályt. A kérdésem az lenne, hogy melyiket kell - a régit vagy az újat. Elvileg a közgyűlés elfogadó határozatától számítva az új van érvényben, jól értelmezem, hogy ez alapján akkor a módosított alapszabályt kell a pályázathoz is csatolnunk?
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2016.05.05. 13:36

Hogy micsoda?

stgm # 2016.05.05. 09:38

Nagyon köszönöm a gyors választ! Gondolom ilyen esetben is küldenem kell az alapító gyűlés névsorát illetve a tisztújítást is meg kell csinálnom?!

ObudaFan # 2016.05.05. 07:39

Van rá lehetőség. Nem kell külön indokolni, így dönt a közgyűlés. De azért azt alaposan érdemes végiggondolni előtte, hogy ez azt alapszabaly a Ti működéseteknek mindenben még fog-e felelni. És persze ilyen mértékű módosítás esetén ajánlott kérni a törvényszéktől, hogy szükség esetén ismételt hiánypótlasra hívjon fel.

stgm # 2016.05.05. 07:20

Tisztelt Fórumozók!

Abban szeretném a segítségüket kérni hogy az alapszabályunk módosítása bár beküldésre került tavaly áprilisban, idén márciusra visszakaptuk a cégbíróságtól, hogy 32 pontban kérik a hiánypótlást illetve a módosítások javítását. Mivel az egyesületünk nagyon szerény eklézsiából gazdálkodik nem tud(t)unk megbízni ügyvédet a módosítás végig vitelével...(legalábbis azok alapján az ügyvédi díjak alapján amit mi árajánlatként kaptunk)
Kérdésem az lenne, hogy egy hasonszőrű egyesület (akiknek a szabálymódosítását már elfogadta ua. a törvényszék) felajánlotta nekünk az ő alapszabályukat. Mi természetesen csak a nevet írnánk át , mert számunka teljesen vállalható az ő alapszabályuk... Szóval, van e lehetőség arra, hogy módosítás helyett egy teljesen új alapszabályt terjesszek be - közgyűlési elfogadása után - a törvényszék felé?? És ezt milyen módon kellene megtennem, vagy mivel kellene indokolnom? (ha kell egyáltalán?)
Várom tisztelettel válaszukat!
Köszönöm!

ObudaFan # 2016.05.04. 14:07

A jegyzőkönyvnél még kell a levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és hitelesítőkön kívül két tanú is, vagy felesleges?

A jegyzőkönyvön nem kell két tanú.

ius latratus # 2016.05.04. 12:51

off

Menjetek ügyvédhez, s ő készítse el, higgyétek el, megéri. Múlt héten voltam .... csoportvezető ügyész úrhoz, törvényességi felügyeleti eljárás alá vont egyesület elnökeként. Olyan magabiztosan mentem be hozzá, mint ha haza mennék. Ez a magabiztosság azonban hamar elszállt, s átadta helyét egyfajta dacnak, mert hát nehogymá' pont nekem hepciáskodjon egy ügyész, aki csak arra volt jó, hogy a civil szféra ügyeit zsúfolják rá. Majd beláttam: csak jót akar. (persze ezt azért előtte nem ismertem be, jól láthatóan játszottam tovább a meg nem értett, szakmai zsenit)
Finoman, ám cseppet sem finomkodva jelezte, hogy a negyedik!!(hadd ne kelljen megmagyaráznom...) alapszabály-módosítást, s változásbejegyzési-kérelmet ügyvéddel készíttessem el, nagyon, nagyon ajánlja. Még azért megjegyeztem, hogy az ügyvéd ugyanazt a mintát használja, amit én. Majd (döbbenet) azt is megtudtam, hogy amit én a birosag.hu-n valamiféle iránymutatásnak hittem, nos, az valójában a titkárokat segíti, alapszabály-mintának az használhatatlan. Ismét finoman a törvényszéki mintákhoz navigált, de higgyem el, hogy ügyvéd, ügyvéd, ügyvéd....
Majd a megszokott 45 napos határidő, s még búcsúzóul oda böktem, hogy azért egyszer még megpróbálom magamtól, de ahogy kiléptem a bíróság ajtaján, már 20 perc múlva meg is bíztam az ügyvédet.
Baráti áron, egyetlen lépést sem kell tennem, de olyannyira nem, hogy...ehh, nem írhatom ide, mennyire leveszi a terhet a vállatokról. Nem írhatom ide, hogy semmit nem kell tennünk, mert az nem igaz, de majdnem...
Ügyvéddel! Megéri.

On

lemon # 2016.05.04. 08:34

Kedves Fórumozok!

Köszönöm a kérdésemre a választ. A jegyzőkönyvnél még kell a levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és hitelesítőkön kívül két tanú is, vagy felesleges?Köszönöm

ObudaFan # 2016.05.03. 20:47

A Ptk. szabályozza. A levezető elnöknek, a jegyzőkönyv-vezetőnek és a hitelesítőknek.

lemon # 2016.05.03. 16:14

Kedves Fórumozok!

Az egyesület alapszabály módosítása esetén a közgyűlés jegyzőkönyvet kinek/kiknek kell aláírni, mely jogszabály szabályozza?Köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.24. 06:14

Véleményem szerint ebben a helyzetben még a nem módosított alapszabályt kell alkalmazni.

Azért, mert a törvényszék végzi az egyesület törvényességi felügyeletét.

Saisi # 2016.03.23. 18:34

Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Pár éve működő közhasznú egyesület vagyunk. Tavaly év végén módosítottuk az alapszabályunkat, hogy igazodjon az új Ptk.-hoz. Mint kiderült, a módosításunk nem sikerült tökéletesen, mivel a törvényszék hiánypótlást küldött nemrég vissza, amiben felsorolja, hogy miket kell még kijavítanunk.
A kérdés az, hogy mivel most össze kell hívnunk egy új közgyűlést, hogy módosítani tudjunk az alapszabályt, azt akkor ugye a mostani (törvényszék által több helyen kifogásolt) alapszabály szerint kell összehívni, lefolytatni, vagy ha nem, akkor mi szerint? Illetve, hogy most akkor ugye az új alapszabály alapján működhetünk tovább addig is, míg javítani tudjuk a kifogásolt részeket?

A másik kérdés, hogy a bíróságnak miért kell vizsgálnia a változásbejegyzési eljárás keretében, hogy mi rossz az alapszabályban? (Nincs természetesen bajunk vele, hogy megírták, hogy mit javítsunk, csak kérdésként merült fel ez is.)

Nagyon köszönjük, ha választ kapunk! :)

ObudaFan # 2016.03.15. 17:23

Az elnevezés nem lényeges, ez valójában egységes szerkezetbe foglalt alapszabály lesz.
Szükséges az alapszabályban megszabni a tagdíj mértékét, esedékességét.
Nem igazán létezik már az a fogalom, hogy főállás. A vezető tisztségviselő állhat munkaviszonyban az egyesülettel, ha így állapodnak meg, ez lehet teljes munkaidő vagy részmunkaidő is. Mindkettőhöz kell közgyűlési hozzájárulás.
Minden, a taggal kötött szerződéshez kell közgyűlési hozzájárulás, a megbízási szerződésekhez is.
Köthet adásvételi szerződést az egyesület a saját tagjával ingóságokra is, ehhez is kell a közgyűlés hozzájárulása.
Szükséges új elfogadó nyilatkozatot tenni a vezető tisztségviselőknek, mostani dátummal.
Lehet ezzel egyidejűleg meghosszabbítani a tisztségviselők mandátumát, ha ezt szeretné a közgyűlés.
Be kellett volna ezt jelenteni a törvényszék felé, ahogy majd a mostani változásokat is oda kell, nem a cégbírósághoz.

Kkke # 2016.03.14. 17:29

Egyesületünk 2009-ben alakult meg és lett nyilvántartásba véve. A Ptk változása miatt szükség van az eredeti Alapszabály módosítására. A közgyűlésünket 2016. március 19-re hívtuk össze. Az alapszabály tervezetet emailben már eljuttattuk a tagoknak. Kérdéseim: Lehet-e az átdolgozott alapszabály neve: Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapszabály. Vagy inkább maradjon az Alapszabály.
Szükséges-e megszabni az alapszabályban a tagdíj mértékét és fizetési ütemezését. (havi, féléves, éves, de minden év december 31-ig.)
A közgyűlés hatáskörébe tartozik a vezető tisztségviselő feletti munkáltatói jogok gyakorlása, ha a vezető tisztségviselő az Egyesülettel munkaviszonyban áll. Ez azt jelenti, hogy a vezető tisztségviselőnek ez a "főállású" munkahelye? Vagy milyen munkaviszonyra kell itt gondolni? Milyen munkaviszonya lehet az egyesülettel a vezető tisztségviselőnek?
A vezető tisztségviselő az egyesület tevékenységeihez tartozó szervezett program során köthet-e az egyesülettel például alkalmi munkaszerződést és kaphat-e érte pénzt? (ha egyébként nem főállású vezető tisztségviselő). Ezt szabályozza a törvény? Ha igen, hogyan?
A közgyűlés hatáskörébe tartozik az is: olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet az Egyesület saját tagjával, vezető tisztségviselőjével vagy ezek hozzátartozójával köt;
Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor például egy játszóház megtartását szervezi az egyesület és a saját tagjaival szervezi ezt (ők dolgoznak), de megbízási szerződéssel vagy alkalmi munkával szeretnénk őket "díjazni, akkor össze kell hívni a közgyűlést?
Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
A közgyűlési meghívónak tartalmaznia kell továbbá a közgyűlés határozatképtelensége esetére a megismételt közgyűlés helyszínét és időpontját. Ez lehet ugyanaz a nap, csak délutáni időponttal? Erre van valamilyen szabályozás?
Az alapítás óta ugyanazok a vezető tisztségviselők, egyszer volt tisztújító közgyűlésünk, 2013-ban. Akkor 5 évre szólt a mandátum.
Az újonan beadott alapszabályhoz ugyanúgy mellékelni kell az tisztség elfogadó nyilatkozatot, ugye? De milyen dátummal? A 2013. évivel, vagy az idei évivel? Meg kell jelölni benne,hogy meddig szól a megbízatásuk? Vagy a közgyűlésen mint plusz napirendi pontot célszerű lenne egy újabb tisztújítás? Az előzőről csak jegyzőkönyv készült, azt sehova nem adtuk le (le kellett volna egyáltalán? Mondjuk a cégbírósághoz?)
Köszönöm, ha a rengeteg kérdésre választ kapunk.

Holly # 2016.03.14. 16:34

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.14. 15:08

Ügyvédi képviselet mellett csak elektronikusan lehet. Ha nem ügyvédi képviselettel küldtétek be, és nem vagytok közhasznúak, akkor lehet papíralapon. (De egyébként egyszerűbb beküldeni elektronikusan, mint ezen vitatkozni a bírósággal.)

Holly # 2016.03.14. 11:03

Sziasztok!
Adott egyesület, amely régebben közhasznú jógállással rendelkezett, de mivel nem felelt meg a kritériumoknak, elvesztette azt.
Ha változik az alapszabály és az egyesület neve, beküldhető papíralapon, vagy elektronikus formában kell?
Biróság visszadobta, szerintük elektronikusan kell, az ügyvéd szerint (aki intézte) nem igaz, lehet papíron is.

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.03.01. 05:28

Ha 2017. 03. 15-ig sem lesz meg, akkor törvényességi felügyeleti eljárás indul.

Maki75 # 2016.02.29. 17:38

Ha jól látom a parlament honlapján megszavazták az átmeneti időszak kitolásának módosító indítványát? 2017.03.15-ig.

Maki75 # 2016.02.29. 07:11

Mi történik, ha az egyesület új Ptk szerinti alapszabálya nem jogerős 2016.03.15 után?