Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bt kültag kiválás

SzandraH # e-mail 2010.10.27. 08:26

Köszönöm a gyors választ! Már csak egy kérdés van:
Rendes felmondásnál is büntethetik a céget?

Köszönöm, HSzandra

ObudaFan # e-mail 2010.10.26. 17:09

Rendes felmondással fel lehet mondani a társasági szerződést. El lehet adni a céget, ha van vevő. Viszont egy normális végelszámolás még mindig olcsóbb, mint ha néhány bírság után juttok el ugyanoda.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

SzandraH # e-mail 2010.10.26. 12:21

Sziasztok!

Nekem is problémám van egy bt-vel. A bt beltagja édesapám, kültagja egy régi élettársa, akivel nem tartja a kapcsolatot. Édesapám nyugdíjas lett, a céggel nem is foglalkozik. Semmiféle vagyona nincs a cégnek, de tartozás sincs, és a könyvelése is rendben van.
A bt-t szeretnénk megszüntetni, de ügyvédre nincs keret. Milyen módon számolhatjuk fel a céget?
Hogy lehet felmondani a kültegnak, ha ő saját mega nem akar kiszállni a cégből?
Van rá lehetőség, hogy a céget eladjuk?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv. Sz.

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 09:55

Köszönöm szépen a gyors segítséget! Remélem az udvarias válaszlevéllel elkerüljük az esetleges macerákat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.24. 09:48

A céget szólította fel, nem téged, csak a te címedre is postázta a levelet. Mert hogy a székhelyről valószínűleg ismeretlen vagy nem kereste jelzéssel visszament.
Udvarias dolog lenne, ha válaszolnál neki, hogy mi a helyzet, hogy nincs befolyásod arra, hogy fizet-e a bt. , illetve, hogy a tagságot már korábban felmondtad.

www.kbs-ugyved.hu

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 09:40

A levél bal felső sarkában szerepel az ügyfélszám, sorszám, tárgy és előfizető (a cég neve van itt). Jobb felül a nevem, alatta a bal oldalon is szereplő ügyfélszám, amit leellenőriztem de nem az én nevemhez tartozó ügyfélszám, és alatta a pontos lakcímem.
Tárgy tájékoztatás, megszólítás "Tisztelt Előfizető!". Ezalatt csupa nagy betűkkel középen "FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS". Majd, "Ön a fenti ügyfélszámon kötött szerződés alapján vette igénybe megbízóm mobil távközlési...", ezután egy táblázatban a hátralékok részletezése, utána pedig, "Ezennel felszólítom Ön, hogy haladéktalanul szíveskedjék...".
Azt nem tudom kinek a nevére jött pontosan a levél, az édesapám vette át mert én külföldön vagyok. De az én személyes címem nem szerepelt a cégben semmilyen funkcióval, csak mint az én lakcímem. Akkor jól gondolom, hogy az én címemre küldött levéllel csak próbálkozik az ügyvéd?! Hátha befizetem annak ellenére, hogy kültag, csendestárs voltam és ráadásul azóta fel is mondtam a tagságot?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.24. 01:49

Mindegy ki vette át a felmondást, ah az igazolhatóan eljutott a céghez, illetve a beltaghoz.

A telefonszámlás felszólítást nem is értem. Magára valamit is adó ügyvéd ilyet nem csinál. Nem írtál valamit rosszul? Biztos, hogy téged szólítottak fel a fizetésre?

www.kbs-ugyved.hu

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 00:15

Kedves Szakértők!
A következő esettel kapcsolatban szeretném kérdezni a véleményüket. Adott egy Bt., én a kültag és egy beltag. Mivel nem volt megfelelő az együttműködés, rendkívüli felmondással felmondtam a tagságomat a Bt.-ben. Mivel a székhely egy bérelt helyiség volt és oda már senki nem járt, a felmondást a beltag lakcímére küldtem, ahol a beltag édesanyja át is vette a tértivevényes levelet. Az első kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ezt a felmondást így érvénytelennek tekintik-e egy per során? Ami fontos lehet még, hogy a beltagtól kaptam egy másolatot arról a levélről, hogy a dolgot tudomásul vette és, hogy a cégbíróságnak milyen levelet küldött (vagy küldene) a felmondásom bejelentéséről. Az e-cegjegyzek.hu oldalon ellenőriztem a cégadatokat, de még mindig szerepelek kültagként, tehát szerintem nem történt meg a felmondásom bejelentése, ami kb fél éve volt.
A másik, amiért ez az egész végül is felmerült, hogy a napokban érkezett az én lakcímemre és nevemre egy fizetési felszólítás egy mobil szolgáltatótól, amiben fél évre visszamenőleg szerepelnek a cég nevére kiállított be nem fizetett számlák összegei és egy tetemes utolsó tétel. Ezzel kapcsolatban a kérdésem pedig, hogy ha ezek a be nem fizettet cég nevén szereplő telefonszámlák (ügyfélként a cég neve szerepel a felszólításban) nem lettek befizetve, akkor elő vehetnek-e engem, perelhető-e rajtam ez az összeg, vagy csak próbálkozik a mobil szolgáltató ügyvédje?
Válaszukat előre is köszönöm!

pazs #   2010.10.21. 12:32

mendez: ha nem volt közötettek házassági vagyonjogi szerződés és nem tudtuk megállapodni, akkor jár neki a pénz nem pusztán azért, mert kültag, hanem házastársi közös vagyon megosztása címén is. Hogy miért? Mert a feleséged volt. Vígasztaljon a tudat, hogy az adósságot is ugyanígy kell(ene) felezni.

mendez #   2010.10.21. 11:46

Az előző kültag elszámolt a bt vel mivel az ő hibájából tartást halmozott fel a bt.
Nem ő kapott, ő adott.
Az új kültag, pedig mivel családtag-feleségem volt így jelképes összegért szállt be.
Azért hogy legyen kültag.
Ki gondolta volna ezelőtt 5 évvel, hogy elválunk.
Tényleg nem lehet tenni semmit sem? Az 5000 Ft ért adnom kell neki 1,5 milliót?

ObudaFan # e-mail 2010.10.21. 11:27

Ha az előző kültagtól ő ezt megkapta 5000 Ft-ért, akkor az előző kültag így járt. Ettől még a mostani értéken kell elszámolni a mostani kültaggal. Nyilván a felmondás aláírva érvényes.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

mendez #   2010.10.21. 10:50

Mivel több mint20 napja adta be a felmondását a kültag, egy olvashatatlan papíron, amit nem eredetiben írt alá, és felhívás ellenére nem pótolta a felmondást így ez semmis nem?
Ez az egész visszaélésszerű nekem. A valódi célja nyilvánvalóan a társaság megbuktatása.
A fő cél, pedig hogy kizárjon a gyerekem életéből és tönkretegyen.
Hát semmit sem lehet tenni ez ellen?

mendez #   2010.10.21. 10:34

Az nem számít ilyenkor, hogy a kiváló kültaggal házastársi kapcsolatom volt, és a belépésekor 5000 Ft ért kapott kb. 1,5 m Ft ot? Tehát sem előtte, sem utána semmit sem tett a cégért, anyagilag sem. Mindössze kellet egy kültag, és a feleség volt a legkézenfekvőbb. Akkor fel sem merült a válás, meg hogy 5000 Ft ért kapott ennyi pénzt. Hiszen házasok voltunk. És jól éltünk.
Vagy a jóindulatom áldozata leszek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.21. 10:25

Ha a kültag kérdése megoldott, akkor mi a probléma? Gondolom, az új kültagnak nem 5000 forintért szándékoznak odaadni a (mondjuk) 1 millió forint értékű betétet. Az új kültag pont annyit fizessen, amennyi a réginek jár. Akár közvetlenül neki.

Ha a társaság nem képes kifizetni a megváló tag járandóságát, akkor az eredményesen perelhet, vagy akár felszámolást is kérhet.

www.kbs-ugyved.hu

mendez #   2010.10.21. 10:21

Köszönöm.

Még kérdezném, hogy ha nem tud fizetni a társaság, akkor hogyan tovább? Ha
Mindent pénzé teszek, akkor tudom kifizetni, viszont akkor a már folyamatban lévő megrendeléseinket, és a felépített ügyfélkörömet, a megélhetésemről nem beszélve elveszítem. A megrendelésekért nyilván felelősség terheli a társaságot, amiért mint beltag vagyok felelős.
A könyvelőm mondta, hogy nem sodorhatja csődbe, tehát nem lehetetlenítheti el, a kültag kiválása a társaságot.
szerintem egyébként nem sok társaság van aki ilyen kicsi, és mondjuk ki bír fizetni a válság idején kb.1,5 m Ft ot.
A kültag kérdése egyébként megoldott, ez nem okoz problémát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.21. 10:03

De igen. A társaságtól megváló kültaggal el kell számolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betétje valós értékét ki kell neki fizetni. Nem a névértékét - a forgalmi értékét. Ez eben az esetben valószínűleg a saját tőke feléhez közeli összeg.

Hogy a tagsági jogviszony felmondása érvényes-e vagy nem, azt nemigen lehet megmondani a konkrét okirat megvizsgálása nélkül. De ha érvénytelen lenne is, azzal a beltag csak időt nyer, hiszen a kültag minden további nélkül felmondhat újra, immár érvényesen.

Talán keresni kellene valakit, aki hajlandó a távozó kültag helyére lépni, vagy úgy, hogy fizet neki a betétért, vagy úgy, hogy a társaságba száll be, és a társaság fizet a távozó kültagnak.
Esetleg meg kellene egyezni a kültaggal részletfizetésben.

www.kbs-ugyved.hu

mendez #   2010.10.20. 23:17

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?
Mennyivel kell kifizetnem?

mendez #   2010.10.20. 22:26

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?

Dr.Attika # e-mail 2010.10.20. 22:20

Tisztelt mendez!
Egy Bt. kültagja csak vagyoni hozzájárulást szolgáltat és ennek fejében osztalékra jogosult. Ha nem kapja meg az osztalékot, akkor nyugodtan felmondhatja a tagsági szerződését. Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.
De szerintem ön sincs tisztában azzal, hogy miért érdemes betéti társaságot alapítani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

mendez #   2010.10.20. 22:07

Tisztelt szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy bt kültag kiválása ellehetetlenítheti-e a céget?
Neveztessen adott egy bt. 15 éve működik. 5 éve kivált a kültag, és belépet a beltag felesége, mint kültag. Beltag és kültag külön külön 5000 Ft törzstőkével bír.
A belépés óta semmilyen anyagi, ill. egyéb növekedés nem történt. Vegetál a bt, egy embert eltart, ha nehezen is de még működik. A bt össz vagyona kb, 2,5 millió forint. Ebből, pl. lízingelt gépjármű 1,2 m Ft.
Ez szinte az utolsó fillérig termelőeszközben van. Tehát nem készpénz.
A kültag soha nem végzett semmilyen munkát a bt-ben, onnan soha semmilyen járandóságot fel nem vett. A kapcsolat megromlott, válás közbeni állapot van.
A kültag felmondta a tagviszonyát, és kéri a fele részt. Mindennek a felét.
Ezt csak úgy lehet teljesíteni, hogyha eladásra kerül minden a bt-ből. Viszont van kb. 1 évre előre érvényes beszállítói szerződése a bt-nek, és további kb. 2-3 db hasonló éves szerződés várható napokon belül. Folyamatos megrendelés állománnyal bír a cég. Ha felszámolásra kerül a bt, akkor nyilván nem tud teljesíteni, a már elvállat munkákat sem tudja befejezni, a megkötött szerződésekről nem beszélve. Tehát a kültag kiválása lehetetlen helyzetbe hozza a társaságot.

Kérdéseim: kell e egyáltalán a törzstőkén kívül fizetni egy fillér pluszt is?: hiszen egy kész bt be lépett be a kültag, munkát nem végzett, és nem nőtt a bt vagyona sem közben. Azért lépett be családon belül, mert kellett egy kültag.
Kiválhat e úgy, hogy ettől ellehetetlenül a társaság?
Ezek után mi ad alapot az elszámolásra?
Felmondhatja e a tag viszonyát egy olvashatatlan papíron ami ezerszer volt fénymásolva, és nem szerepel rajta eredeti aláírás?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.03. 09:37

Igen. És?

www.kbs-ugyved.hu

Petyus59 # e-mail 2010.10.02. 22:53

Így áll a hagyatékátadó végzésben:
A xxx Bt.-ben (cím, cégjegyzékszám) fennálló kültagi vagyoni betéthez fűződő jogokat és kötelezettségeket érték nélkül.
Törvényes öröklés jogcímén az örökhagyó szülei 1/2-1/2-ed arányban: (nevek, személyi adatok) részére adja át. (Mármint a közjegyző)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.09.30. 09:34

Nem is váltak kültaggá az örökléssel. Kérjék a bt-t, hogy számoljon el velük.

www.kbs-ugyved.hu

Petyus59 # e-mail 2010.09.30. 09:10

Húgom, aki nemrég meghalt, kültagja volt egy Bt.-nek. Leszármazottak és házastárs híján ezt a kültagságot szüleink örökölték, akik nem kívánnak Bt. tagok lenni. Mi a követendő eljárás ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.10. 08:52

Ne tértivevényesen küldd, hanem csak ajánlottan. És ne a beltagnak címezd, hanem a társaságnak a székhelyére.

www.kbs-ugyved.hu