A társaságtól megváló taggal el kell számolni. Ebben nemigen van jelentősége annak, hogy mennyi pénzt fektettél be, csak annak, hogy aktuálisan mennyi a társaság vagyona.
(Ha tagi kölcsönt nyújtottál, az más kérdés, akkor viszont annak nincs jelentősége, hogy kilépsz vagy maradsz.)
Bt kültag kiválás
Egy Bt. kültagja vagyok 4 éve. A társaság soha egyetlen taggyűlésre meg nem hívott, osztalékot soha nem fizetett. Mivel a tagságnak így semmi értelme, ki szeretnék válni a Bt.-ből. Elegendő -e a fent említett ok a rendkívüli kiválásra ? Ha igen, mivel jár ez a társaságra nézve ? Hol találok arra egy iratmintát, hogy hogyan kell kinézni egy ilyen kilépési nyilatkozatnak, és hová, hogyan kell megküldeni ?
Ha te kérted a beltagot, hogy számoljon be neked, számoljon el veled, akkor elég lehet. De ha nem annyira sürgős, akkor célszerűbb lehet egy rendes felmondás, mert azon nincs mit vitatni.
Tisztelt fórumozók!
Egy bevétel nyilvántartásos EVA-s bt. beltagja vagyok. A kültag a tagságát rendes felmondással felmondta. A probléma az, hogy nem működik együtt. A tagok gyűlésén többszöri felszólításra sem jelent meg. A társasági szerződés alapján sajnos csak közösen tudunk döntést hozni. A társaság nyereség megosztása a társasági szerződés alapján 95% beltag 5% kültag. A betét aránya a társaságban 50%-50%. A nyereséget döntés hiányában nem tudom realizálni, kifizetni. A kérdésem az, hogy a felmondás lejárta után, hogy kell elszámolnom (12mill bevételről van szó).
Kedves Fórumozók! A segítségeteket szeretném kérni, dióhéjban a sztori:
A Bátyám 1998-ban alapított egy bt.-t egy barátjával, majd 2001-ben megnősült, a felesége lépett a barát helyére a cégben 2003-ban. Azóta 50-50%-ban oszlik meg a törzsbetét úgy,hogy Bátyám a beltag, a felesége a kültag.
Hétfőn közölte a hölgyemény, hogy szerelmes lett valakibe, elköltözik (eddig sem volt jó házasság a sógornőm kalandjai miatt),de a lényeg, hogy közölte azt is, hogy szándékozik a bt.-ből kilépni, és kéri az elszámolást. Jelenleg 20 millió Ft a cég saját tőkéje, amiből - ha jól értettük a Gt.-ben leírtakat 50%, azaz 10 millió Ft megilleti a feleséget, amit 3 hónapon belül kp.-ben ki kell neki fizetni (persze onnantól számolva, ha bejelenti, hogy kilép). Természetesen ennyi pénzt nem tud előteremteni (főleg ilyen rövid időn belül) a Testvérem.
A kérdés:
- A Bátyám -mint beltag és ügyvezetésre jogosult- ha nem tudja előteremteni a pénzt(márpedig nem tudja), felel-e teljes magánvagyonával a 10 millás "adósságért"?
- Befolyásol-e az valamit, hogy a hölgy soha semmit nem tett cég érdekében, kb. arról sincsen fogalma, hogy mivel foglalkoznak? Meg lehet-e támadni, lehet-e csökkenteni esetleg ezzel a követelését?
- Mivel a hölgynél a törzsbetét szempontjából házasság alatt szerzett vagyonról van szó, vagyonmegosztás esetén vajon feleződik-e a törzsbetétje? Azaz lehet-e egy vagyonmegosztás során a Bátyámnak 75%-a? Mert az osztozkodás, kilépés is könnyebben menne utána.
Köszönettel,
Gyöngyvér
- Csak ha a társaság vagyona nem nyújt rá fedezetet. Jogszerű könyvelés esetén 20 milliós saját tőke mellett ez lehetetlen.
- Nem.
- Igen, már az elszámolás során hivatkozni kell a közszerzeményi jellegre.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát!
A 3.ponthoz kapcsolódóan ezt írta: "Igen, már az elszámolás során hivatkozni kell a közszerzeményi jellegre."
Tegyük fel, hogy nem kerül sor vagyonmegosztási perre, mert igyekeznek a Bátyámék peren kívül megegyezni, szétosztani a vagyont. Ettől függetlenül a sógornőm a "gyors pénz" reményében valószínűleg ki fog majd lépni a bt.-ből, és kéri az elszámolást.
Tehát, a kérdés: Ha vagyonmegosztási per/határozat nincs, van-e jelentősége a "közszerzeményi jellegnek" a kültaggal, azaz házastárssal való elszámolásnál a kilépéskor?
Köszönettel,
Gyöngyvér
Hogyne lenne! A maradó tag kijelenti, hogy szerinte a távozó tag betétje házassági közös vagyon, ezért csak az értékének a fele illeti őt, a másik felét a házastársnak kell kifizetni.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy bt kültag milyen módon léphet ki a bt-ből, ha nem közös megegyezéssel történik ? Kezességet vállalt a bt 8M forintos folyószámlahitelére- ezzel mi történik?
Kiválásával a bt-t nem kell megszüntetni, ugye?
Milyen anyagi követelései lehetnek, ha jelenleg a bt. veszteséges?
Előre is köszönöm válaszát
A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A rendes vagy azonnali hatályú felmondás érvénytelensége iránt a társaság az arról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert.
A felmondás a kezességet nem érinti.
A társaságtól megváló taggal - a társasági részesedését átruházó tag kivételével - a tagsági jogviszonya megszűnésének időpontjában fennálló állapot szerint kell elszámolni.
A társaságtól megváló tagot - a társaság és a tag eltérő megállapodásának hiányában - a társaság saját tőkéjéből akkora hányadrész illeti meg, amilyen mértékben a vagyoni hozzájárulása viszonyult a társaság jegyzett tőkéjéhez.
A társaság saját tőkéjéből a társaságtól megváló tagot megillető arányos rész kiszámításánál - eltérő megállapodás hiányában - a forgalmi értéket kell irányadónak tekinteni.
A forgalmi érték megállapítható a számított saját tőke alapján is. A számított saját tőke meghatározása során a társaság a könyveiben értékkel kimutatott eszközeit és kötelezettségeit (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) átértékelheti, a könyveiben értékkel nem szereplő, a számviteli törvény 23. §-a szerinti feltételeknek megfelelő eszközöket és a társaságot terhelő kötelezettségeket figyelembe veheti.
Ha a társaságból valamennyi beltag vagy valamennyi kültag kiválik, a társaság az utolsó beltag vagy az utolsó kültag kiválásától számított hat hónapos jogvesztő határidő elteltével megszűnik, kivéve, ha a társaság e határidőn belül a társasági szerződése módosításával a betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működés törvényes feltételeit megteremti, és ezt a változást a cégbíróságnak bejelenti.
Tisztelt Fórumozók,
Ki szeretnék lépni egy Bt-ből. A Bt-nek két tagja van. Egy beltag (üzletvezető) és jómagam a kültag. Kültagként szeretném a Bt. 3 évnyi könyvelési anyagát átnézni -kilépés és valószínűleg egy feljelentés előtt-, egyes dokumentumokról fénymásolatot készíteni. A beltag a betekintést engedélyezte, de fénymásolat készítését nem. Mivel a könyvelési anyag igen terjedelmes, és elhozni sem engedélyezi a beltag, elég macerás lenne felügyelet mellett a dokumentumokról jegyzeteket készíteni. Kihez fordulhatok? Mit tegyek?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
Tiszteletem!
Kérdésem a következő lenne. Éppen válófélben vagyok. A "volt" férjemmel volt egy közös Bt-nk, amiből különköltözés után én kiváltam. Erről Cégbírósági végzés is született. Különköltözésünk ideje: 2009. 04.26. Cégbejegyzés ideje: 2006. 06. 21. Kilépésemről hozott végzés ideje: 2009. 10.13.
Én ebben a Bt-ben 100000.- Ft tőkével voltam bent mint kültag. Kilépésemet intéző ügyvéd által aláírt papíron szerepel, hogy egymással elszámoltunk, és a továbbiakban egymással szemben igényünk nincs, ezt mindketten, valamint az új kültag is aláírta.
A kérdésem a következő: jogosan kéri e tőlem az időközben felgyülemlett APEH tartozásának felét? Kilépésemkor ennek a tartozásnak csak a töredéke volt meg, azóta nagyságrendekkel megnövekedett.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm: Bankáné Pusztai Mónika
Tisztelt Szakértők!
Korhatár előtti ellátást készülök igénybe venni.
Jelenleg még van egy BT-m, aminek beltagja vagyok.
Azt tudom, hogy az igénybejelentés napját megelőzően töröltetnem kell biztosítási jogviszonyomat. De mi van utána?
A jóváhagyást követően lehetek-e tagja egy Kft-nek? Milyen járulékfizetéssel jár? Lehetek-e tag és díjazás nélküli ügyvezető egyben, mert ha jól tudom, ez esetben nem kellene járulékot fizetni. Ha BT-n belül lennék beltag, akkor ez már automatikusan járulékfizetéssel járna? Beltag nem lehet részmunkaidős? Úgy hallottam, hogy csak a nem közreműködő kültagság után nem kell járulékot fizetni. Míg ha alkalmazott lennék a BT-ben,akkor dolgozhatok részmunkaidőben is. Kicsit keverem, hogy hol, mikor, milyen tagi viszony jelent járulékmentességet, és milyen pozíciót lehet betölteni, hogy a megadott jövedelemkeret belül lehessen ellátni.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértők!
Igyekszem dióhéjban vázolni a helyzetet.
Egy BT kültagja 2012. 02. 09-én elhalálozott.
2013. 01.03. keltezéssel a cégbíróság küldött egy végzést, miszerint a BT 2012. 08. 09-én megszűnt.
Kérdéseim a következők:
A zárómérlegre milyen dátumot kellene írni? (A NAV-nál azt modnták, augusztus 9., a neten találtam olyat, hogy a végzés dátuma, illetve olyat is, hogy a közzétételtől számított 30 napon belül kell lennie - még nincs közzétéve a közlönyben...)
Mivel a végzés most jött, a NAV felé azóta is kellett jelenteni a havi dolgokat, ezzel mi lesz?
Mit takar, az hogy a vagyoni helyzetről információt kell nyújtani? Kinek, hogyan, mikor?
Cégpapírok elhelyezése, hol, hogyan?
A válaszokat előre is köszönöm!
Kocsis Gabi
Végelszámolót vagy felszámolót fog kirendelni a bíróság, szerintem a zárómérleg elkészítése is az ő dolga lesz.
Tisztelt Kocsis Gabi!
Ön a beltag? Ha igen, akkor kellett itt Ön által tudott előzménynek is lenni. A Bt-t valszeg csak a cégjegyzékből törölték. Szerintem most következik Ön részére ( ha beltag) az igazi tenni való. Nem ártana sürgősen egy ügyvédet felkeresni.
Tisztelt Ügyvéd Urak,
Köszönöm a válaszokat. Elfelejtettem hozzátenni, hogy mint a BT könyvelője tettem fel a kérdéseket.
Ha jól értem Kovács Béla Sándort, akkor meg kell várni, amíg kijelölik a végelszámolót, akinek át kell adni mindent. A cégnek semmilyen tartozása nincs, és nem is volt.
Tisztelt Címzett!
Kérem szíveskedjen választ adni a következő kérdésemre:
A kültag viszonyát hogyan lehet megszüntetni?
Az egy személyes beltag kezdeményezheti, vagy csak a többi kültaggal együtt?
Morálisan érdemtelenné vált a tagságra.
Kell-e az ő beleegyezése?
Tisztelt Kocsis Gabi!
Ön a cégnek regisztrált és a NAV felé bejelentett könyvelője? Ha igen, akkor a végelszámoló bejelentkezéséig is van teendője, mulasztási bírság terhe mellett.
Civys, azt csak perrel lehet.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
A következőkben szeretnék tanácsot, segítséget kérni.
A Kft-nk kültag volt egy Bt-ben. A tagságunkat 2007.09.13-án azonnali hatállyal felmondtuk, a képviselő beltag a tértivevényt 2007.09.19-én írta alá, sőt a Bt jogi képviselője 2007.09.30-án küldött egy levelet, hogy az általa képviselt társaság nevében a felmondást elfogadja és a törvényes határidőn belül a cégbíróságnál eljár és az elszámolást elkészítik.
Ez azóta sem történt meg. Számtalanszor felszólítottuk, eredménytelenül. Még anno egy könyvvizsgáló céggel átvilágíttattuk a Bt, és ők, akkor a vagyoni betétünk kilépéskori forgalmi értékét 627 e Ft-ban állapították meg.
Most felszámolás alatt van a cég, teljesen kiürítve. A felszámoló nyilvántartásba vette a felénk fennálló számlatartozásaikat és a tagi kölcsönt (mintegy 1.105 e Ft), de a vagyoni betét forgalmi értékét nem, mert a Cégbíróság nyilvántartása szerint mi kültagjai vagyunk a cégnek. Hiába bizonygatjuk, hogy nem, mi felmondtuk a tagságot, legfeljebb ez a tény nincs a cégbírósági nyilvántartásokon átvezetve a képviselő beltag szándékos jogsértő magatartása miatt.
A felszámoló beadta Törvényszékre az ügyet (Csőd és Felszámolási csoport), és ott úgy nyilatkozott, hogy csak abban az esetben indítja meg a cégbírósági eljárást, ha mi ezt megfinanszírozzuk, mert a cégnek nincs vagyona.
Most a Törvényszék felszólított, hogy
- a felszámoló rendelkezésére bocsátjuk a cégbírósági eljárás költségeit
- cégbírósági felügyeleti eljárást kezdeményezünk
- vagy bírósági keresetet nyújtunk be a tagsági viszony megszüntetése irányt.
Mit csináljak, hogy mielőbb vége legyen, és ne nekünk kelljen további pénzeket rákölteni. Soha nem fogjuk a pénzünket viszontlátni.
A törvényességi felügyeleti eljárás esetén elvileg nem lenne költségetek.
A beltagtól sem lehet a követelést behajtani?
Köszönöm Odudafan!
A törvényességi felügyeleti eljárást nem kell nekünk megelőlegezni? Azt olvastam valahol :(. Aztán, ha elmarasztalják, akkor hozzáadódik a többi tartozásához. Kérhetem-e a Törvényszéket, hogy hivatalból indítsák el a törvényességi felügyeleti eljárást?
Vagy kötelezzék a Társaságot a Gt.előírásainak a betartására és a cégbírósági változásbejelentés elkészítésére.
A beltag nevén már semmi nincs, sőt a cég vagyona is eltűnt. Vendéglátó volt, rengeteg gép, berendezés, felszerelés, áru, anyag stb. Átadtam a felszámolónak a tárgyieszköz-kartonok fénymásolatát, leltárokat stb. derítse ki hogy hol vannak, de semmit nem tesz. Elindította az egyszerűsített felszámolást oszt kalap, kabát.
„Kérhetem-e a Törvényszéket, hogy hivatalból indítsák el a törvényességi felügyeleti eljárást?”
:) Ha kéred, akkor az már nem hivatalból van. De bejelentheted, hogy szerinted helye van a hivatalbóli lefolytatásnak. (Más kérdés, hogy egyes bírók nem érzékenyek az árnyalatokra, és hajlamosak ezt is kérelemnek tekinteni.)
Amúgy szerintem sincs költsége.
Köszönöm KGB!
Jaaaaj, ezek a jogi csűrés-csavarások :)!
A cégbíró rendelkezésére áll minden bizonyíték: -azonnali felmondás,
- a felmondás átvételét igazoló tértivevény,
- a társaság jogi képviselőjének levele miszerint az azonnali felmondást elfogadják és törvényes határidőn belül intézkednek.
Viszont nem intézkedtek, így a cégnyilvántartás nem valós állapotot mutat.
Ilyenkor a cégbíró miért nem indít hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást, miért nekem sorolja a lehetőségeimet, miszerint:
- előlegezzem meg a mulasztó cégnek a változásbejelentés költségét
- indítsak törvényességi felügyeleti eljárást,
- bírósági peres eljárásban kérjem a tagságom megszüntetését
És 30 napon belül igazoljam, hogy mit léptem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02