Végrehajtási jogi fórum


Kintsem1975 # 2012.11.30. 11:06

Mindenkinek szép napot!

Segítséget szeretnék kérni, tegnap elött kaptam egy önálló bírósági végrehajtótól levelet, melyben felszólít két évvel ezelötti, fennálló Telenoros tartozás kiegyenlítésére, ami 33ezer számlatartozásból lett mára 349.000.-Ft!Egyedól nevelem két gyermekem, csak családim van meg a segélyem.Aztán tegnap ismét jött egy levél, melyben már arról tájékoztat a végrehajtó, hogy lefoglalta az autómat, melynek becs.értéke 600.000.-Ft, továbbá végrehajtási jogot rendelt el egy ivánci ingatlanra, melynek nem egyedüli tulajdonosa vagyok. Felocsudni sem volt időm, teljesen rosszul lettem, hogy mindez ilyen gyorsan történt, tehát még esélyt sem kaptam a kifizetésre, rögtön foglaltak! Betegségem miatt nagyon nagy szükségem van a kocsira, mivel azzal viszem kisfiamat oviba, kislányomat iskolába. Kivonatta a forgalomból is.Felhívtam természetesen és azt mondták hogy fizessek be 50ezret többit kérjem részletfizetésre de csak 1 éves futamidőt adnak, tehát havi 25ezrével fizessem.Ja és örüljek hogy még nem inkasszolták a számlámat is.
Kérdésem az lenne, hogy ha a kocsi fedezetet nyújt, akkor az ingatlanhoz volt e joga hozzányúlni? Mindezt úgy hogy még esélyem se volt kifizetnem a tartozást.Jogomban áll 1 évnél hosszabb futamidőt kérni?Nem tudok havi 25ezret kifizetni! Válaszukat köszönöm!

gerbera317 # 2012.11.22. 21:08

A perköltség sokszor nem a PER költségét jelenti, hanem ez egy gyűjtőfogalom: a jogérvényesítés költsége értendő alatta. Adott esetben a fizetési meghagyásos eljárás költségét, ami valóban nem per, de az eredménye ugyanaz, mintha per lett volna.

végrehajtó1 # 2012.11.22. 20:25

Biztos hogy volt per.Menj be a vh-hoz és tekints be az iratokba.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.22. 19:23

Valamit csak el láttak végrehajtási záradékkal vagy valami alapján csak kiállították a végrehajtási lapot.

cito22 # 2012.11.21. 22:37

Üdv!

Tisztelettel érdeklődöm, mi a ménkű egy végrehajtói felhívás részletezésében a "perköltség: xx.xxx Ft"?

Nem volt per, sem tárgyalás, sem bármi bírósági papír. Csak az önálló végrehajtótól jött dokumentum.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.20. 10:34

A végrehajtási jog azt az ingatlant (ingatlanhányadot) terheli, amelyre be van jegyezve.

brumm # 2012.10.20. 09:25

Köszönöm a tanácsot.
Tehát a 220mFt csak a gk. beállót terheli a családi házat nem

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.20. 08:25

Dehogy!

brumm # 2012.10.20. 05:19

T KBS!

Részletezném.

X kft től a teherrel együtt megvette a gk. beállót Z természetes személy.
Z-nek van egy családi háza.
A gk. beállót terhelő követelés a családi házat is érinti?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 10:11

Ja, hogy az ingatlanhányad új tulajdonosát érted. Természetesen csak a teherrel együtt tudja megszerezni az ingatlant.

Amúgy lehet, hogy a kft.-nek igénypert kellene indítania.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 10:09

Ez egy egészen más kérdés. Mondta valaki, hogy a végelszámolást nem lehet befejezni, amíg nem tették pénzzé a cég minden egyes vagyontárgyát?

brumm # 2012.10.19. 10:01

KBS
elbeszélünk egymás mellett.

az X kft. tudomásul vette, hogy a gk. beállót árverezik.
Függőben lévő tulajdona miatt szeretne attól megválni, hogy a végelszámolást befejezzék.

Ha a gk. beállót 100 évig sikertelenül árverezik, akkor hogyan lehet végelszámolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 09:29

A válasz meg az volt, hogy a kft. tagja főszabályként nem felel a társaság tartozásaiért.

brumm # 2012.10.19. 09:24

KBS

Természetesen tulajdon rész, nem önálló.

"Ma már" tulajdonrészre is bejegyzik a "jelzálogot" az árverést;-)

A kérdés az volt,
Ha X kft eladja a terhelt ingatlan"részt", akkor az új tulajdonos (ha magánszemély) egész vagyonával felel a megterhelt tulaj miatt, vagy csak simán a gk. beállót árverezhetik?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 09:13

Brumm, ez így se kristálytiszta (pl. hogy lehet egy "gépkocsibeálló" önálló ingatlan), de egy biztos: a kft. tulajdonosa főszabályként nem felel a társaság tartozásaiért.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 09:11

Marina, a föld különvagyon.
A tartozás tulajdonképpen téged is terhel, de az ingatlanjaid nem vonhatók végrehajtás alá, ha veled szemben nincs végrehajtható okirat. Az ingóságok viszont igen.

brumm # 2012.10.19. 08:15

Tényállás!
X kft vett egy gk. beállót Y.kft-től

Y kft. késedelembe esett.
Per.
II fokon megítélték a késedelmi díjat, de a tulajdonjog bejegyzésről nem intézkedtek.

Közben Y kft. tulajdonosai megváltoztak
Telephely nem lelhető fel. Ügyvezetők nem elérhetők.

Y kft. más ügyfelei is perelnek. Nyernek. Végrehajtás.

A tulajdonjog bejegyzés hiányában a tulajdoni lap alapján a gk. beállót megterhelik 220mFt-al

Közben a bíróság a Földhivatalt utasítja X kft. tulajdonjogának bejegyzésére.
Ettől a gk. beálló nem lesz tehermentes.

X kft. végelszámolásba menne, de a gk beállót nem tudják elárverezni, mert a becsült ár fele is 30%-al magasabb a forgalmi értéknél.

Amennyiben X kft eladja a gk. beállót az új tulajdonos magán vagyonát is terheli a a gk. beállóra terhelt összeg, vagy csak a gk.beállót?

marina62 # 2012.10.18. 19:11

Tisztelt Fórumozók!
Bár a kérdéseim egy részére megtaláltam a válaszokat,hozzáértők segítségét kérném.A férjem készfizető kezességet vállalt egy gépkocsi lízingszerződésre,ami bedőlt. Most végrehajtást kért egy bank ellene, melyen adósként csak ő szerepel. A vh lapon "bárhol fellelhető minden vagyontárgyára" kérnek végrehajtást. A családi házunk 1/3-1/3-1/3 tulajdoni arányban a férjem, a fiam és az én nevemen van.A házon az édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van. Ezen felül az én tulajdonomban szerepel még 6 ha termőföld, melyet saját jogon kapott kárpótlási jegyen vettem kb 20 éve. A termőföld megöröklésénél még lány voltam, (tőlem államosították) de az árverésen már férjezett voltam. Ezen felül a fiammal közösen van egy bankszámlánk minimális összeggel.
Kérdéseim:A megszerzés körülményeire tekintettel a föld közös, vagy külön vagyon?
A termőföldemre, illetve a ház tulajdonrészemre is foglalást jegyezhetnek-e be, árverezhetik-e? A fiammal közös, vagy a saját nevemen lévő lakossági folyószámlámra érkező fizetésemet, illetve a mostanában esedékes földbérleti díjamat foglalhatják-e?
Foglalási leltár készítésénél a velünk egy telken lakó, de külön bejáratú lakásban élő édesanyámnál is körülnézhet-e a végrehajtó, köteles-e oda őt beengedni? Hogyan bizonyítsuk be, hogy amit az övének mondunk, (ágynemű, 2 db nem nagy értékű festmény, kb 15 éves takarmánydaráló stb) valóban az övé? Az én ruháimat, vagy minimális értékű arany ékszereimet is foglalhatják-e?
Köszönettel.

tkriszti # 2012.10.18. 13:28

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a következő végrehajtási kálváriámmal kapcsolatban.

Kb. 5 éve eladtam az autóm.

Az új tulaj nem iratta át, viszont szeretett parkolni, de nem szeretett fizetni.

Sokan kerestek meg parkolási bírságok, nem kifizett autópálya használat, stb miatt, én mindig azonnal reagáltam, elküldtem az adás-vételit és a polgármesteri hivatalos bejelentőt az eladásról.

Két esetben nem kerestek engem, hanem egyből a bíróságra mentek, így 2 azonos tárgyú perem lett az autóeladás kapcsán.

Az egyikből azonnal kiírtak, a másikban köteleztek az összeg megfizetésére, annak ellenére, hogy nem az enyém az autó és nem én parkoltam, mert az akkori egyéni élethelyzetem miatt kicsúsztam a 15 naptári napos fellebbezési időből pár nappal, és a bíró nem fogadta el az indokom. Perújítást kértem, de azt sem adták meg, így az előírt összeget befizettem és azt gondoltam, vége az ügynek.

Eltelt 1 év és levelet kaptam egy végrehajtótól, miszerint lefoglalta az új autómat, erre a régi ügyre hivatkozva, és azt állította, hogy nem fizettem meg a bíró által elrendelt összeget, illetve értesített arról, hogy az autó forgalomból való kivonását elindította.

Az ügyvédi iroda, mely a parkolási pert lefolytatta az esetemben írásban igazolta a végrehajtó számára, hogy az összeget megfizettem, ezt a levelet nekem is megküldték. A végrehajtót felhívtam, hogy megkapták-e az ügyvédi iroda ezen levelét, mire azt a választ kaptam, hogy igen, de a tartalmát nem tudják figyelembe venni és az autóm továbbra is végrehajtás alatt marad és folyamatban van a forgalomból való kivonása.

A bíróság ingyenes jogsegélyén lediktáltak nekem egy levelet, amit elküldtem a végrehajtónak, csatolva a banki igazolást az egy éve történt utalási megbízásról.

Az ügyvédi irodát informáltam, miszerint a végrehajtó nem tudja figyelembe venni az igazoló levelüket, emiatt az ügyvédi iroda mégegyszer elküldte az igazoló levelét az összeg megfizetésének tényéről, valamint kinyilatkoztatta, hogy amennyiben bármilyen költség keletkezik, ők állják.

Az autóm továbbra is lefoglalva, az önkormányzat gondolom napokon belül küldeni fogja az értesítőt a forgalomból való kivonásról.
Kérdéseim:
Kellett volna a végrehajtónak engem keresni, mielőtt a forgalomból való kivonást elindítja?
Ha kivonják a forgalomból, ki állja a költségeket?
Az autóm hitelre lett véve, még 5 hónap van hátra a törlesztésből. A bank is biztosan kérni fogja az azonnali hitel rendezést, gondolom egy nagyobb összeget fognak tőlem követelni, nem akkorát, mintha havonta fizetném a rendes törlesztést? Ki fizeti ki a különbözetet?
Dolgozom az autómmal, ha kivonják a forgalomból, másikat kell vennem vagy bérelnem.
Én nem hibáztam. Most úgy tűnik, mégis pénzkiadás következik, ami igen nagy hátrányt jelent nekem. Mehetek újra a bíróságra? Vagy lehetséges mégis, hogy valahol a törvény egybe esik a józan ésszel és nem hagyja, hogy további költségek keletkezzenek egy mondva csinált ügyben.

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.18. 12:45

Gyöngyi66

A levonásán lehetne segíteni...
Az ingó foglalással nem érdemes nagyon törődni (hacsak nincs plazma tv meg jakuzzi)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 09:19

Lefoglalható ingóságok
86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.
(2) Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.
(3) A házassági életközösség tartama alatt a házastársaknak vagy bármelyiküknek a vagyontárgyát bármelyik házastárs ellen külön vezetett végrehajtás során is le lehet foglalni. Nincs helye a foglalásnak, ha az a házastárs, aki ellen a végrehajtás nem irányul, kétséget kizáróan igazolja, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez, hanem az ő különvagyonához tartozik.
87. § (1) Több ingóság esetén a lefoglalásuk sorrendjét a végrehajtó állapítja meg.
(2) A végrehajtó a foglalást addig folytatja, amíg a követelés - járulékaival együtt, ideértve az eljárás befejezéséig előreláthatóan felmerülő végrehajtási költséget - nincs teljesen fedezve. Figyelembe kell venni, hogy az adós házastársának vagyonközösségi igénye és más bejelentett igény esetén is fedezve legyen a követelés.
Foglalási jegyzőkönyv
88. § 223 (1) A foglalási jegyzőkönyvben - a 35. §-ban említetteken kívül - fel kell tüntetni az adós háztartásához tartozók számát, fel kell sorolni a végrehajtás alól mentesen hagyott vagyontárgyakat, illetve azt, hogy a gépjármű lefoglalására a 103. § (5) bekezdése alapján került sor. Mellőzhető a mentesen hagyott vagyontárgyak felsorolása, ha a lefoglalt vagyontárgyak előreláthatólag fedezetet nyújtanak a végrehajtandó követelésre és az eljárás költségeire.
(2) A végrehajtó a foglalási jegyzőkönyv másolatát a foglaláskor átadja a jelen levő feleknek.
(3) Ha a végrehajtó az adós távollétében foglalt, a foglalási jegyzőkönyv másolatát a 85. §-ban felsorolt más jelenlevőnek kell átadni, és az adós számára kézbesíteni kell.
(4) Ha a végrehajtó a végrehajtást kérő távollétében foglalt, a foglalási jegyzőkönyv másolatát a végrehajtást kérő számára kézbesíteni kell.
Végrehajtás alól mentes vagyontárgyak
89. § (1) Nem lehet lefoglalni - még az adós beleegyezésével sem - azokat a vagyontárgyakat, amelyeket a törvény a végrehajtás alól mentesít.
(2) Ha a törvény a végrehajtás alól mentes vagyontárgyak körét vagylagosan állapítja meg, a mentesség a foglalásnál jelen levő adós által kijelölt vagyontárgyra terjed ki.
(3) Az egyébként mentes dolog is lefoglalható az illető dolog vételárának, a vételéhez adott kölcsön összegének, továbbá elkészítési vagy javítási díjának a behajtása végett, ha a foglalást a bíróság így rendelte el.
90. § (1) Mentesek a végrehajtás alól a következő ingóságok:

  1. 224 az olyan eszköz, amely nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz, ide nem értve a gépjárművet,
  2. a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, tanszer, hangszer,
  3. a szükséges ruházati cikk, felsőruházatból 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli,
  4. a szükséges ágynemű: személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal,
  5. az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútor, legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény vagy azonos célt szolgáló más bútor, személyenként 1 ágy vagy más fekvőhely és 1 szék vagy más ülőbútor,
  6. a szükséges fűtő- és világító eszköz,
  7. 225 az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelés, továbbá 1 hűtőgép vagy fagyasztószekrény és 1 mosógép,
  8. az a kitüntetés (érdemrend, érem, jelvény, plakett), amelyet az adós kapott, ha ezt okirattal igazolta,
  9. az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszer, gyógyászati és technikai segédeszköz, a mozgásában korlátozott adós gépjárműve,
  10. az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgy,
  11. az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszer és 3 hónapra szükséges tüzelőanyag,
  12. a lábon álló, illetőleg be nem takarított termés, gyümölcs,
  13. az a dolog, amelyet a felszámolási eljárás során nem lehet az adós vagyonához tartozóként figyelembe venni.
  14. 226 a kölcsönzött kulturális javak különleges védelméről szóló törvényben meghatározott tanúsítványban felsorolt kulturális javak a különleges védelem időtartama alatt.

(2) 227 Ha a foglalásra több ingatlanban kerül sor, az (1) bekezdés e)-g) és k) pontjában meghatározott mentességet csak az - adós nyilatkozata esetén az általa megjelölt - egyik ingatlanban foganatosított foglalás során lehet érvényesíteni.
(3) Nem mentes a végrehajtás alól az az (1) bekezdésben említett olyan vagyontárgy - az a), valamint a h) és i) pontban foglaltak kivételével -, amely nemesfémből vagy egyébként nemes anyagból készült, és a szokásos használati cikkektől eltérően különösen nagy értékű.
91. § Ha az adós élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozik - a 90. §-ban felsoroltakon kívül -, mentes a végrehajtás alól:

  1. az adós földjének megműveléséhez szükséges vetőmag, mezőgazdasági gép és felszerelés, igavonó állat és takarmány,
  2. 1 tehén vagy más haszonállat és a részére 3 hónapra szükséges takarmány.

92. § Mentes a végrehajtás alól:

  1. a kitüntetéssel, kitüntető címmel, díjjal, jelvénnyel, oklevéllel együtt járó összeg,
  2. a biztosítási összeg, a lefoglalt ingóságért járó összeg kivételével,
  3. a szakszervezet sztrájkalapjába helyezett összeg.

93. § (1) A szerzőt és a jogutódját megillető szerzői jog mentes a végrehajtás alól.
(2) A szerzői díj 50%-a mentes a végrehajtás alól.
(3) Végrehajtás alá vonni csak közzétett (nyilvánosságra hozott) művet, illetőleg példányait lehet.
94. § Mentes a végrehajtás alól:

  1. a szövetkezeti tag részjegye,
  2. a saját jogon szerzett kárpótlási jegy, amíg a kárpótlásra jogosultnak a tulajdonában van.

95. § Mentes a végrehajtás alól a postára feladott pénz és más küldemény, továbbá a közforgalmú fuvarozónak fuvarozásra átadott dolog mindaddig, amíg azt a posta, illetőleg a fuvarozó az átvételre jogosultnak nem adta át.
96. § (1) Mentes a végrehajtás alól a közraktárban elhelyezett dolog.
(2) A közraktárban elhelyezett dologra vonatkozó jog, illetőleg a róla szóló okirat (áru- és zálogjegy) végrehajtás alá vonható.
96/A. § 228 229 Az adósnak vagy az óvadék jogosultjának kérelmére a végrehajtó mentesíti a végrehajtás alól az óvadékként nyújtott pénzt, takarékbetétkönyvet vagy értékpapírt mindaddig, amíg az óvadék visszaadásának feltételei nem állnak fenn. A mentesítésnek akkor van helye, ha a kérelmező igazolja, hogy az óvadékkal biztosított jogügyletet nem a hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel kötötte, amellyel való viszonyában többségi befolyás áll fenn, illetve a gazdálkodó szervezet nem a tagjával kötötte.
96/B. § 230 A 90. és 91. §-ban felsorolt vagyontárgyak - a 90. § h), l), m) és n) pontjában felsorolt vagyontárgyak kivételével - csak a természetes személy adósok elleni végrehajtás alól tekinthetők mentesnek.

gyöngyi66 # 2012.10.18. 08:57

Fogok a kérdésemre választ kapni fórumozok?Valaki volt vagy van hasonló helyzetben ?A végre hajtásnak mi a menete?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 08:24

Brummm: a tiednek a csiszolás nem is elég, azt újra kell készíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 08:23

Csunyika, ezen a tényálláson kicsit még csiszolgatni kell.

gyöngyi66 # 2012.10.18. 07:19

Tiszteletem mindenkinek!Egyedül tartom 6 tagú családom és önkormányzati lakásban lakom ami anyám nevén van.Legalább 3 millió a tartozásom2 bank felé.Folyó számla hitel kártya személyi hitel."2 felnőtt korú gyerekem van és nincs munkályuk és 2 kiskorú a férjem nyugdíjjas és nem igazán tőrődik velünk nem igazán tudna inkább.A tartozásom már végre hajtási szinten van.telefonálgatanak anyámat mindenkit megtalálnak.Nekem már van egy levonásom az eggyik fiam próbált segíteni ami ideiglenesen jó is volt.Most már vonják ezt mert én voltama kezes.Tudom 50 százalékig vonhatanak.Az lenne a krdésem ha a végra hajtók ki jönnek akkor tényleg elvihetenek mindent? azt mondják hogy egy ágy és szék meg egy hűtő maradhat kb.Még akkor is ha anyám nevén van ez az önkormányzati lakás?Mia menete ennek azt is halottam hogy nem viszik el csal lefoglalják és ha ki lessz fizetve akkor vissza kapom.díjbírkózók jönnek rendőrőkkel teher autóval vagy hogy?ha igazolom írott papírral hogy anyámá minden és a benne lévő holmik akkor is elvihetik?nagyon szépen köszönöm!