Végrehajtási jogi fórum


brumm # 2012.10.18. 05:44

T. Fórumozók!

Végrehajtás alatt álló gk. beálló értékesítése esetén az ingatlant terhelő összeg az új tulajdonos egyéb tulajdonára is vonatkozik?

eurosolar # 2012.10.15. 12:09

Ha jól értem, akkor csak a ház felére van bejegyezve jelzálog?

Szerintem hagyjátok, hogy az élettársad 1/2 részére végrehajtson a bank, majd az árverésen vedd meg fillérekért az élettársad részét.
Gondolom nem lesz nagy tolongás egy fél ház megvásárlására, így az árverésen kialakult ár is olcsó lesz.

Ha simán összedobtad a saját pénzed az élettársad hitelével, és úgy vettétek meg a házat, hogy az egészre jelzálogként tekint a bank, akkor jó nagy ökör vagy, és nem játszik az előző tanácsom!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.15. 11:19

Ajaj.
Szerintem ezzel már érdemes megkeresni egy ügyvédet irl.

bosmar # 2012.10.15. 09:14

Tisztelt Cím!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Élettársammal vásároltunk közösen egy családi házat, melybe én befektettem előző lakásom árát (10,5 MFt), ő pedig hitelt vett fel (10MFt). A ház 1/2-1/2 arányban lett megosztva. Később felújítás címen én is felvettem 4 MFt hitelt, melyet becsületesen fizetek. A ház törlesztőrészletét sajnos a párom egyáltalán nem hajlandó fizetni, jelenleg több végrehajtási eljárás is folyik ellene. Én szeretném, ha eladnánk és időben még értékesíteni tudnánk (nem szeretném elveszíteni az általam befektetett pénzt), de ő nem hajlandó az eladáshoz hozzájárulni. Megjegyzem, hogy már azt is megbeszéltük, hogy válunk, és külön folytatjuk az életünket. Kérdésem a következő: ha a ház 1/2-re bejegyzik a végrehajtási jogot, akkor azt jelenti, hogy a ház teljes egészében elúszott, vagy valaki más a felére igényt tarthat majd.

ÖregMackó # 2012.10.12. 09:34

Szomszéddal kerítés ügyben alperesként elítéltettünk, az ítélet többek között arra kötelez minket, hogy 10 éves tujáinkat távolabb - 1 méterre - ültessük a közös kerítéstől. Az ítélet ezen pontja ellen fellebbeztünk. Ezáltal az ítélet nem lépett jogerőre, a másodfok november 22-re írta ki a tárgyalást. A felperes most az ítélet kihirdetése után 5 hónappal beadott egy ítéletkiegészítési kérelmet előzetes végrehajtásra. Milyen esélyünk van és mivel tudnánk elutasítatni az előzetes végrehajtást?

gerbera317 # 2012.10.09. 13:11

Hja, még annyit, hogy a 12100 Ft egyéb költség a végrehajtást kérő, végrehajtás elrendelésével járó költsége. Ebben az eljárásban legfeljebb a végrehajtó 17500 Ft készkiadását vitathatod, de azt is csak akkor tedd, ha még jobban meg akarod xopatni magadat.

És még valamit: a végrehajtó díjfelszámítását - legalábbis a jogszabály szerint - a végrehajtó díjjegyzéke ellen előterjesztett végrehajtási kifogással lehet megtámadni, az pedig tudjuk mikor készül: ha befejezi a végrehajtást. Ha behajtással fejezi be, akkor az adós érdeke megtámadni a díjjegyzéket, ha behajthatatlansággal, akkor pedig a végrehajtást kérőé. A bíróság mindegyiket el szokta utasítani, úgyhogy nagyjából ennyire érdemes kapálózni. Amíg viszont nem fizettél meg egy kanyit sem, addig szerintem ne a végrehajtó díjazására hunyoríts!

Nem ismered az eset körülményeit, de azért ítélkezel

Tévedsz, ez már egy ítélt dolog, nekem nincs mit megítélnem. A hozzászólásomnak ez a vitatott része arról szólt, hogyan kerülhetted volna el a végrehajtást.

gerbera317 # 2012.10.09. 08:27

Slakat, költség és készkiadás az eljárás során keletkezik, ezért ehhez nem jogvégzettség kell, hanem a k...szott aktád, mert abból derülne ki, miféle munka történt ténylegesen az ügyedben, és valóban felmerült-e a vitatott költség! Szerinted itt melyik jogvégzett fórumtársnak áll rendelkezésére az aktád, he?

slakat # 2012.10.08. 16:19

Kedves gerbera317!
Köszönöm a válaszodat, de kértem, hogy jogvégzett ember véleményére lennék kíváncsi. Az általad citált joghelyeket magam is átolvastam, ezek alapján állítom, hogy a költségjegyzékben szereplő egyéb költség: 12.000Ft és készkiadás:17.500Ft minden jogi alapot nélkülöz.
Amint azt írtam, a végrehajtó mindösszesen egy tértivevényes levelet tud felmutatni, mint költség.

"Önként kellett volna teljesítened, még a végrehajtás elrendelése előtt."
Nem ismered az eset körülményeit, (nem is tartozik a tárgyhoz), de azért ítélkezel. Ezek után tényleg csak remélni tudom, hogy tényleg nincs jogi végzettséged, ahogy azt sejtem.

gerbera317 # 2012.10.08. 13:57

A többit vajon mivel magyarázza?

Jogszabály szerint megilleti a végrehajtót.

Utánanéztem a vonatkozó jogszabályban és nem találtam épeszű magyarázatot

Esetleg nézd meg itt:
254. § - http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
meg itt:
34/A. § - http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
részletesen itt:
14/1994. IMr. - http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

mit tehetek?

Semmit. Önként kellett volna teljesítened, még a végrehajtás elrendelése előtt. Majd végrehajtásiügyintéző biztosan előrukkol valami ötlettel, meg hogy hívd fel magánban, de a törvény szerint az van, amit itt feljebb látsz.

slakat # 2012.10.08. 10:04

Üdv mindenkinek!

Kaptam egy megkeresést a helyi végrehajtótól egy munkajogi per kapcsán elmaradt perköltség megfizetésére. Nem is ezzel van a problémám, hanem a 10000ft-os perköltség miatt a végrehajtó által felszámolt egyéb járulékos díjakkal.
Részletesen: tőke: 10.000
tőke kamata: 508
ált.költségáltalány: 1.000
egyéb költség: 12.100
állami illeték: 5.000
készkiadás: 17.500
munkadíj: 4.000
költségáltalány: 2.000
jutalék: 2.101
összesen: 54.209Ft

A végrehajtó egyetlen igazolható költsége az ügyben a nekem kiküldött tértivevényes levél volt.
Kérdem én ezek után. A többit vajon mivel magyarázza?
Utána néztem a vonatkozó jogszabályban és nem találtam épeszű magyarázatot ezen tételek jelentős részére.
Világosítson már fel valaki, aki jogvégzett, hogy mit tehetek, ha nem akarom, hogy még a végrehajtó is levegyen több tízezer forinttal?
Köszönöm.

lawiloz # 2012.10.06. 16:02

gerbera 317

A foglaló kétszeresét törlesztem részletekben.

Kérem Tisztelt Szakértők segítségét.

Miért most vett le a számlámról 55.000.-ft-t kétszer a végrehajtó 2012 március óta? És miért kereste meg a helyi önkormányzatot mindezek után, hogy felértékeljék ingatlanomat?

Mindezt azután, hogy márciusi beadványomban okiratokkal:csekkmásolatok, és Munkaügyi K P utalásának másolatai, bizonyítottam, hogy végrehajtást kérő követelése alaptalan. (Exnejem azt állította 2012. február 10-n, hogy nem fizettem meg a novemberi gyerektartást. Decemberben megfizettem, majd a Munkaügyi K P utalt részére egészen februárig. 17 éven át rendszeresen fizettem. Többször megvádolt alaptalanul. A válóper során (2001) is kiderült, hogy alaptalanok a vádjai, a periratból kiderül.

Valamint (2006) gyermekelhelyezési per során szintén kiderült, hogy hamisan vádol, ez szintén szerepel a periratban.

Fiamnak jobban tetszett a csavargás, iskola mellé járás, így anyjánál maradt. Ma 18 évesen állítólag végzett magántanulóként a 8 általánossal.

Ha végrehajtási kifogásom alaptalan lesz, akkor miért kell hiányt pótolni, miért kell költségmentességet kérni?

A Tisztelt Bíróság miért nem hozott még döntést költségmentességi kérelmemben?

Ha én is azt állítom, hogy XY tartozik és okirattal bizonyítja ellenkezőjét, akkor XY-t így meg lehet szívatni?

Emberek 16.000.-Ft -ról beszélünk, amivel nem is tartozom. Igazoltam. Ott vannak a Bíróságon az okiratok.

Na ná, hogy kártérítést szeretnék!!!! Ki nem a helyemben?

Ja, jogi képviselő nélkül nem a T. Bíróság dolga lenne felvilágosítani az embert a jogairól?
Tisztelettel; Laikus Lawiloz

Adóstárs # 2012.10.03. 13:23

Én is jól kitoltam magammal mert pénteken fizettem be egy faktor céghez tartozást. Erre hétfőn jött a levél egy a másik hitel miatt a végrehajtótól.

Még csak szerencsém sincs... pedig 142ezer forint volt.

Balek vagyok.

gerbera317 # 2012.10.02. 18:36

Ha nincs hátralékos tartozásod, akkor mit törlesztesz részletekben? A folyamatos gyerektartást nem lehet részletekben törleszteni.

A végrehajtási kifogásra nem költségmentességet kell kérni, hanem visszavonni, mivel úgyis alaptalan. Koncentrálj inkább a megszüntetés iránti perre! Hogy mit fogalmazhatsz meg kárigényként, azt az ügyvéd urak jobban meg fogják tudni mondani.

lawiloz # 2012.10.02. 07:10

Gerbera 317

A foglalót egy csupán haszonélvezettel terhelt ingatlanra kötöttük, per- és igénymentességgel, júliusi adásvételi szándékkal.

Azonban közben végrehajtási jog került bejegyzésre.

Most részletfizetéssel törlesztek.
Ráadásul a foglalót letétbe tettük egy számlára, melyből végrehajtó az elmúlt héten 55.000.-Ft-t levett.

Végrehajtási kifogásomat, melyet 2012. márciusában beadtam, még a mai napig nem vették figyelembe.

Tisztelt Bíróság 2012. augusztusában értesített arról, hogy 15.000.-FT illetéket kell befizetnem 8 napon belül. Panasznapon benyújtottam augusztus hóban költségmentességi kérelmemet, amit a mai napig nem bíráltak el. Közben végrehajtást kérő elismerte, hogy mielőtt elindult volna a végrehajtási eljárás, már azelőtt megfizettem a novemberi gyermektartást, de szerinte az nem az volt, mert nem volt rajta jogcím feltüntetve. 1999 óta egyiken sem volt jogcím feltüntetve.
Hát ennyi.
A lényeg, hogy vevő azért állt el, mivel a permentesség már nem állt fenn az ingatlanon.
Most pert indítok az eljárás megszüntetése végett, bár a költségmentességemet még nem bírálták el, melyben okiratokkal bizonyítom végrehajtást kérő követelésének alaptalanságát, és kártérítést kérek anyagit és nem anyagit.
Az a kérdésem, kártérítésként csak az 55.000.-FT-t kérhetem, vagy az adásvétel meghiúsulása miatti károm megtérítését is. Illetve nem anyagi kártérítést is kérhetek?

Tisztelettel; Laikus Lawiloz

gerbera317 # 2012.09.28. 12:33

A vevő állt el a vételi szándékától, és még ő követeli a foglaló dupláját? Ez valami vicc?

lawiloz # 2012.09.28. 11:27

Tisztelt Szakértők,Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Tisztelt Szakértők!
Nagyon szépen köszönöm segítségeteket szarkazmusotok, és cinizmusotok ellenére tényleg nagyon sokat segítettetek. Ne haragudjatok az undorító rövidítésekért, és a moslék fogalmazásért, de egy idegileg kimerült laikus ír nektek jogi képviselő nélkül. Rögtön megnéztem mit is adtam be végrehajtói kifogás címen.
Leírtam, hogy okiratokkal bizonyítottam végrehajtást kérő követelésének alaptalanságát + mellékeltem a gyermektartás csekkek másolatait, és a Munkaügyi Központ által kiadott igazolás másolatát az utalásokról, melyet végrehajtást kérőnek utalt. Viszont nem a 41§ szerinti eljárás lefolytatását kértem, hanem " 40-41§ értelmében végrehajtást kérőt marasztalni szíveskedjen"
Végrehajtó törvénysértő azon intézkedése, hogy nem folytatta le 41§ eljárást, hanem ingatlanügyi hatósághoz fordult-ugye? Ugyanakkor mulasztott, amikor eme eljárási cselekményéről engem nem tájékoztatott.
A kettő együttes következménye, hogy potenciális vevő elállt ingatlanom megvásárlásától, és a foglaló kétszeresét követeli tőlem jogosan. Emiatt kérdezem kérhetek e anyagi és nem anyagi kártérítést? Végrehajtást kérőtől és/vagy végrehajtótól? Egyáltalán egyetemlegesen felelnek a nekem okozott kárért? Ugyanakkor végrehajtást kérő csalást követett el, amikor megtévesztette a Tisztelt Bíróságot és a végrehajtót, és ezzel nekem kárt okozott. Ez hivatalból nem üldözendő bűncselekmény? Köszönöm megtisztelő figyelmeteket!
Maradok tisztelettel; Laikus Lawiloz
KBS:
Csak megjegyzem: még az se biztos, hogy igazad van. Ugyanis a gyerektartást valóban előre kell fizetni. Szóval ha te azt hitted, a decemberben utalttal kifizetted a novemberit, akkor lehet, hogy valóban elmaradtál egy havival. Mert hogy decemberben már a decemberit is fizetned kellett volna.
Válaszodra reagálva elmondom,hogy 2011 évben 12X 16.000.- forint ki lett fizetve végrehajtást kérőnek. Ő ugyanis csak 2012 február hóban fordult bírósághoz, amikor már 2 hónapot a Munkaügyi KP utalt neki. Ebben az esetben is fenn állhat az, hogy 1 hónapot nem fizettem. Akkor hány hónapból áll egy év. Tavaly ugyanilyen eset kapcsán ez megfelelő volt számára, akkor most miért nem?
KBS:
A végrehajtótól nem fogsz kártérítést kapni, legfeljebb a végrehajtást kérőtől. De ez a "vevő megijedt" kevés lesz a kár bizonyításához.
LL: Azóta vevővel részletfizetésben állapodtunk meg. Ez a részletfizetési megállapodás, és a foglaló átadásáról készült magánokirat elegendő a kár bizonyítására?

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket!

Az azóta eltelt időben végrehajtást kérő a decemberi fizetést, de az írta az nem felel meg a novemberi gyerektartás díjnak, mivel nem volt jogcímben feltüntetve, hogy az gyermektartás. Ugyanakkor azt hazudja: "a gyerektartást elindítottam és már folyamatban volt, utánna fizette a novemberi gyerektartást." "Igen én nem mentem bíróságra azonnal, mert mikor el volt maradva igaz 2 havit küldött, de ezt decemberben nem pótolta, és januárban sem, én vártam, és csak utánna fordultam bírósághoz." Megjegyzem egyiken sem volt feltüntetve a jogcím. Tény, hogy amikor ő a végrehajtóhoz, ill. Bírósághoz fordult már nem volt 2011 évre elmaradásom. Végrehajtó leemelt 55.000.- ft a számlánkról, mialatt arra várunk több mint egy hónapja, hogy a T. Bíróság költségmentességi kérelmünket elbírálja.Mindezt csupán azért, mert végrehajtást kérő nem ismeri el, hogy a decemberben utalt 16.000.- Ft, az a novemberi gyermektartási díj. De kérdem én a Munkaügyi Kp jogcímmel utalta a decemberi gyermektartás díját. Akkor ő mit gondolt, decemberben miért kapott 2 x gyermektartási díjat, ha a novemberit nem pótoltam? Jól van ez így?
Tisztelettel? Laikus Lawiloz

gerbera317 # 2012.09.19. 19:27

Hozzászólásodból látom, hogy nem olvastál bele a "mit vihet a végrehajtó?" című topikba. Nos, azt valóban jól tudod, hogy "szinte mindent vihet", annyit hozzátennék, hogy "szinte" nélkül. A fenti topikot azért ajánlottam, mert a címe ellenére nem a címben foglalt kérdésről szól, hanem arról, hogy ténylegesen mit visz el a végrehajtó. De segítek, mert látom, nehéz az a néhány kattintás: a végrehajtó szinte semmit nem visz el, akkor sem, ha megtalál. Ez így érthető volt?

Adóstárs # 2012.09.18. 13:36

gerbera317

Tudom, hogy vihet szinte mindent. De mint leírtam lehet meg sem talál. Mert nincs nyilvántartva hol lakunk.

A lényeg, hogy ha bérelt helyen élünk és a holmit is a házzal együtt adták bérbe akkor gyakorlatilag nincs hozzá köze? Mert ugye más tulajdonát nem viheti el.

Nevünkön nincs semmi.

gerbera317 # 2012.09.18. 12:50

Adóstárs

A kérdésed a "mit vihet a végrehajtó" című topikba való. Olvass bele, és tudni fogod a választ!

gerbera317 # 2012.09.18. 12:49

starlights

Nem végrehajtó cég, hanem A VÉGREHAJTÓ. A kérdésre:
Semmi, ami az adós nevén van, és ilyen módon felkutatható, nincs biztonságban.

gerbera317 # 2012.09.18. 12:47

edith76

egy ingatlanon lehet-e két végrehajtás?

Nem jó a kérdés. A végrehajtás nem az ingatlanon van, hanem az adós ellen folyik, és természetesen több végrehajtás folyhat is egy adós ellen. A kérdés helyesen: "az adós ingatlanát több végrehajtási ügyben is le lehet-e foglalni?".

Nos, a végrehajtás során a végrehajtó lefoglalja az adós pénzeszközeit, munkabérét, követelését, ingó- és ingatlan vagyonát. Akkor is, ha ezeket más végrehajtás során már lefoglalták. A foglalás célja az, hogy - ha szükséges - ezeket a vagyontárgyakat árverésen lehessen értékesíteni, és a befolyt vételárból jutnak kielégítéshez azok a végrehajtást kérők, akiknek az ügyében ezeket lefoglalták. Ez egyben válasz a (javított) kérdésre is: Igen, egy ingatlant akárhány végrehajtási ügyben is le lehet foglalni.

starlights # 2012.09.18. 11:17

Üdv.
Banki tartozásom van ,hivatalosan is hiszen a végrehajtó cég megküldte a felszólító levelet.
A kérdésem az ; ha élettársam banki társkártyát igényel a nevemre ,akkor a végrehajtó cég hozzáférhet az ő pénzéhez ?Kérem aki tud írja meg a választ.
Köszönöm

Adóstárs # 2012.09.18. 08:53

Kedves Fórumtársak ; Adóstársak és mindenki!

Sajnos én is olyan hibába estem, hogy tartozásom van egy bank felé. Igazából adóstárs vagyok a saját Betéti társaságunkban. Amiből már közben én kiléptem és a feleségem most a beltag.
Volt 2010 ben egy felmondott Széchenyi Kártya hitelünk (10M Ft).
Sajnos a bank már akkor nem tartott minket hitelképesnek így nem tudtuk újra megigényelni a hitelkeretet és felmondta a szerződést. Most tartunk ott, hogy kapott a cég a végrehajtótól egy levelet, hogy megindítja a végrehajtást vagy valami ilyesmi. önálló bírósági végrehajtó küldte. Jelen esetben egy 2 milliós tartozás (mert ugye a többit a hitel garancia átvállalta.) ez a papír szerint már 2,8millió + ktsgek.

Igazából sajnos a CHF miatt a lakásunkat is elvesztettük és most családnál élünk a két gyerkőccel együtt. Én közhasznúként dolgozom a feleségem pedig egy sima munkahelyen.

Gondolom legelső lépés, hogy a végrehajtó letiltja a fizetés 33%-t és ha többi összeget is szeretnék akkor ez felmegy 50% ig. Sajnos az igaz, hogy ha ezeket levonják akkor már a rezsire sem lesz elég a fizetésünk, de hát ezen már nem nagyon lehet változtatni gondlom. (biztosan nincs méltányosság a levonás tekintetében).
Igazából az volna a kérdésem, hogy jelenleg nem azon a címen lakunk ahová be vagyunk jelentkezve.
A vagyontárgyakat, hogyan foglalják le? (persze nem mintha lenne bármink is) Már kocsi sincs, mert azt is vitte a CHF.
Maximum az lehet megoldást, hogy a családtagommal kötök egy szerződést, hogy bebútorozott lakást vettünk ki tőle bérbe és semmi nem a mi tulajdonunk?
(de elvileg nem is tudja a végrehajtó, hogy hol lakunk)

Kérnék tanácsot, hogy mi tévő legyek?
Gondolom sajnos sokan vannak most hasonló helyzetben. :(

Bármi nemű információt szívesen fogadok!

THX!

edith76 # 2012.09.18. 06:41

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem,hogy egy ingatlanon lehet-e két végrehajtás?Van egy Magyar Telecom-os tartozásom,aminek a kifizetését addig halogattam,hogy végrehajtóhoz kerűlt az ügy.Sikerűlt velük megegyeznem a részletfizetésben,amit fizetek is,ez még 2013.junius-ig tart.A kérdésem az lenne,hogy mivel van hitelkártya tartozásom,ez egy Retro aktiv nevű Kft-nél van,Ők elindithatnak-e végrehajtást ugyanerre az ingatlanra amig ez nem rendeződik?Köszönöm a választ

eurosolar # 2012.09.15. 14:42

Gondolom Suzuki Swift lehetett az autó pontos megnevezése.
10 éves hitel önerő nélkül?
Biztos lízing az, nem autóhitel?
Ki a tulajdonos a forgalmiban?

Az autó "tisztességes havi törlesztőjéhez" hozzátartozik a kamatkülönbözet is, amit negyedévente számol ki neked a bank. Ha havonta hozzáírná, akkor egyetértenél vele?

Ha nem teljesíted a szerződéses feltételeket, amiben valószínűleg ez a negyedéves számlázás is benne van, akkor bizony szerződést szegsz, és a bank felmondhatja a hitelszerződést.
Első körben vihetik az autót, és mivel az ilyet olcsóért szokták elárverezni, ezért valószínű hogy tartozásod is marad amit még be tud hajtani a bank bármely ingó vagyonodon, jövedelmeden, stb, tehát a lakást is árverezhetik, ha elég ügyesek! Ja, és azt is olcsón!

Szerintem inkább fizesd ki a kocsira amiben megállapodtatok, és akkor nem lesz baj.

Látom nem dúskálsz a pénzben, és pont az ilyenekkel szoktak a legjobban elbánni! :(((