Végrehajtási jogi fórum


ildocska # 2010.08.26. 12:01

T Fórumtagok! T Végrehajtó!

Kaptam már többször hasznos tanácsokat Tőletek:) több dologban, mert sajnos sokféle adódott össze.
Végrehajtás lett bejegyezve ingatlanunkra,idősebbik lányom volt élettársa hitele miatt, ahol kezesek voltunk. Ez be is lett jegyezve a tulajdoni lapunkra. E végrehajtás bejegyzése előtt, a saját jelzálog hitelemet is felmondták, de ez ügyben még nem volt bejegyezve végrehajtás, viszont a végrehajtó "szólt" a banknak, hogy más végrehajtás indult, így megkezdődött a "bekapcsolódás". E közben én levelet írtam a Bíróságra és kértem a végrehajtás felfüggesztését, amit fel is függesztettek daganatos beteg gyermekemre való tekintettel és így a saját felmondott hitelem miatt kérvényező bank bekapcsolódási kérelmét a Bíróság a döntésig egyenlőre" elutasította", illetve jelenleg nem engedte még bejegyezni részükről is a végrehajtást.Lehet, hogy van köze a dologhoz annak, hogy én számtalan levelet írtam a banknak, hogy mivel beteg lett a gyerekem, olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudom most fizetni és kértem segítsenek valami megoldásban.(szerződésmódosítás, vagy futamidő...) Eladás vagy kiváltás nem jöhetett szóba haszonélvező és egyéb családi problémák miatt.
Most az történt, kiderült lányom még a volt élettársával más hitelt is vettek fel, amiről lányom eddig úgy tudta az fizetve van, mivel a fiú amikor hozzánk költözött, semmije nem volt, amikor meg szétmentek, én a fiút "kistafírungoztam",(közösen vett tv,dvd,szekrény,stb) szóval úgy volt legalább ezt fizeti, mivel ez havi nem is nagy összeg lett volna.
Most kapott a lányom levelet a Földhivataltól, hogy ugyanannak a végrehajtónak a megkeresésére, bejegyezték a végrehajtást az ingatlanunkra és még lányom munkahelyére is kiküldött letiltást 33%-ig. Ő rokkantnyugdíj mellett dolgzik, ahol keres 40-42 ezer ft-ot. Amúgy azt sem értem, hogy mivel a fiú is rokkantnyugdíjas, mellette ugyan Ő is dolgozott pár órában, de ilyen jövedelmekre hogyan kaphattak mindenhonnan hitelt.Mindegy ez már sajnos...
Az lenne a kérdésem, hogy ha fel van függesztve a végrehajtásunk -(közben talán lesz valami segítség valahonnan, mert ahova csak lehetett mindenhova mentem amikor a gyerek beteg lett és az elején akartam megoldást)- a saját hitelem miatt sem jegyeztek be egyenlőre végrehajtást, akkor ezt lehet, hogy mást meg bejegyeznek. Hibázott itt a végrehajtó, hogy kérte a földhivatali bejegyzést?
Így minden megoldás ugye nehézkesebb .

Köszönöm ha válaszoltok!

végrehajtó1 # 2010.08.24. 17:41

Kérheted .Esély?Innen nem lehet meg mondani.Minden ügy más és máés.Be kell adni azzal nem veszítesz semmit.

Mivel halasztás van ezért addig nem fognak kilakoltatni.De az sem megy olyan ripsz ropsz gyorsan.

Kilalkoltatási halasztás alatt eladható az ingatlan.

szamoca2010 # 2010.08.24. 07:37

Üdv mindenkinek!

Végrehajtási eljárással kapcsolatosan lenne kérdésem.
Sajonos a gazdasái helyzet miatt munkabéremet elmaradva kaptam meg, így rezsitartozásom felszaporodott. Időközben állapotos lettem, most egyedül nevelem 7 hónapos gyermekem. Mindenhol próbálkoztam már, de semmilyen szociális juttatásra nem vagyok jogosult, mert a rászorultsági feltételek szerint „túl nagy az ingatlanom“?! Az egyik közmű szolgáltató vh. jegyzett az ingatlanomra, és most megkaptam az inagtlanvégre­hajtási becslést is. Átolvastam a VH tv.-t, de néhány dologban bizonytalan vagyok.
Kérdéseim:

kérhetem-e ebben a szakaszban a végrehajtás felfüggesztését – szociális helyzetemre való tekintettel? Milyen esélyem van a felfüggesztésre?
A számomra megküldött becslési levélben felhívják a figyelmem, hogy kérhetek kiköltözési halasztást.Ol­vasatom szerint a tv. módosítás rendelkezik arról, hogy kilakoltatni 2011.április 15.-ig nem lehet. Ez így van-e? Ennek ellenére kell kérnem halasztást?
a felfüggesztési kérelem és a kilakoltatási halasztás nem üti egymást? lehet kérvényezni egyszerre?
a kilakoltatási halasztás alatt eladhatják az ingatlanomat?
várható más vh is sajnos, ha egynél kapok halasztást, akkor a többinél már nem kérhetek?
gyorsan kellene reagálnom a levélre.

válaszukat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.08.21. 16:26

Ennyi infóbol azt kell mondanom :nem .Hacsak valaki nem volt kezes adóstárs.

zsoldos # 2010.08.21. 11:44

Üdv!

belevágnék a közepébe:

Ha nincs a nevemen semmi, (ingatlan stb,munkaviszonyom sincs jelenleg) akkor a végrehajtó mit tehet -vagy tesz-?

pl: rámehet a családtagjaim vagyontárgyára is?

ha több infó kellene az egész sztoriról akkor leírom..

Köszönettel: Zsoldos

végrehajtó1 # 2010.08.21. 11:26

vége ennek mégis csak hogy ki kell fizetni.
De menj be a vh-hoz és nézd meg mi alapján indítottak vh.

Fallen # 2010.08.18. 09:00

Tisztelt Szakértők!

Édesanyámnak a mai napon hozott a postás egy végrehajtói papírt, ami szerint egy 2006-os parkolási büntetés miatt, lefoglalják a gépjárművét.
Lehet ezzel tenni valamit, vagy miután már végrehajtótól jött, mindenképpen ki kell fizetni?
Újabban 2 havonta jönnek ilyen tartalmú levelek, és nagyon régi( volt 2004-es is) büntetésekről van szó.

A válaszokat előre is köszönöm!

Fabula1001 # 2010.08.17. 10:27

Köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2010.08.12. 14:40

végrehajtást kérj.Végtelenségig nem tudja húzni,gyorsan ráteszik a vh jogot az ingatlanra.Ha rajta van akkor írj vh kifogást az Apehnak hogy nem árverez.

Fabula1001 # 2010.08.12. 13:50

Kedves Szakértők!
Jogerős bírósági ítélettel rendelkezem, hogy volt munkáltatóm (bp-i kft.) több, mint 10 millió Ft munkabérrel tartozik. Az ügyvezető/tulajdonos nem akarja, nem is tudja kifizetni, a cég nem működik, bankszámláját már tavaly megszüntették, mert nem fizette, székhelyéről most kell kiköltöznie többéves bérleti díj-hátralék miatt. Egyetlen végrehajtható vagyontárgya 1 vidéki üdülőingatlan, melyen az APEH nevére jelentős összegű végrehajtási jog van bejegyezeve, de ők se mozdulnak. A tulaj elévülésre játszik, minden évben komoly összegeket írnak le neki. Közölte, ha végrehajtást indítok, úgyis megkifogásolja, a végtelenségig fogja húzni, különben se kell senkinek az az ingatlan még árverés útján sem.
Kérdéseim:
Hogyan tudnék leggyorsabban/legolcsóbban a pénzemhez jutni?
Végrehajtást vagy felszámolást kezdeményezzek?
Melyiket hol kell kezdeményezni, melyik mennyibe kerül?
Előre is köszönöm a válaszokat.

végrehajtó1 # 2010.08.10. 09:41

Bármilyen indokkal kérheti a vh szünetelését.Az más kérdéls hogy ezt elfogadja a bíróság-e vagy sem.Szerintem nem mert neked van jogerős itéleted, neki majd csak lessz .De nem biztos hogy per nyertes lessz.

pisti0925 # 2010.08.10. 08:32

Tisztelt végrehajtó
2009-ben megnyertem a munkaügyi pert végrehajtásra került az ügy .de ugyan azzal a céggel perben állok egy másik ügyben és kérték a végrehajtás szüneteltetését kérdem én ez hogy lehetséges hiszen két különböző ügy az egyik munka viszony jogellenes megszüntetése a másik kártérítési per köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.08.06. 07:54

A vh cselekmények foganatosítására a jogszabály kokrét időpontokat ad.
Írjál vh kifogást a bíróságnak, és panasz levelet a kamarának.

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.08.06. 07:36

Az lenne a problémám, hogy egy több mint 2 millióval tartoznak nekem, és már 1,5 éve húzódik a végrehajtási eljárás, de gyakorlatilag azóta semmi nem történt, a végrahajtó csak ül az ügyön. MOst jutott el odáig, hogy egy kb. 500.000 Ft értékű használt autót akar lefoglalni. Mivel ebből nem lehet behajtani a teljes tartozást, 3 hónapja írtam levelet, hogy az adós lakását értékesítsék, de a végrahajtó nem vette figyelembe. Jogos, hogy az eljárás ennyire elhúzódik? Jogos hogy 1.5 év után jutnak el az autó lefoglalásásig? Mit tudok tenni az eljárás meggyorsítása érdekében? Ilyen esetben lehet/érdemes végrehajtási kifogást benyújtani? Vagy forduljak a kamarához?

Köszönöm a választ!

nandy # 2010.08.05. 15:21

bubuci:

Nem tudom érthetőbben leírni, de megpróbálom...

Te magad járultál hozzá, hogy a számládra érkező pénzt akár 100%-ban levonja... Így igen, megteheti, jogos, kár reklamálni...

A 33%-ot felejtsd el, ez nem az az eset. A családi pótlék is csak végrehajtás esetén mentes, de itt nem végrehajtásról van szó!

egyetemista000 # 2010.08.05. 14:16

szevasztok!

van egy nagy gondom! éppen németországban vagyok egy Irodában nyári gyakornokként, és magyarországról kell egy nagyobb Dolgozatot írnom, és késöbb elöadni. Mindenféle dolgot kell tudnom arról, hogy hogyan járul ell magyarország azzokkal a külföldiekkel, akik nem fizetik ki a közlekedési pénzbírságot. Utána tudnak e menni ezzeknek, és ha igen, ki intézi ezt (APEH, ORFK, vagy valamien Inkasszós)?

Telefonáltam az ORFK-val, és ök azt mondták, hogy ezt az APEH intézi. Kb. 20 fajta végrehajtási hivatallal és fickókkal telefonáltam, és egyik sem tudot tovább segéteni. Az egyik még azt is közölte, hogy ez ügyben nem szabad neki informáciokat adni...

Remélem tovább tudtok segíteni!!! Kösszönöm ellöre is!

bubuci # 2010.08.05. 11:59

Egy a lényeg: szerintetek egyáltalán nem lehet megvétózni amit az OTP Bank művelt? Nincs rá semmi jogszabály, mert kötöttem velük egy szerződést és kész ennyi? Tök mindegy az adósok védelme, a szerződés a lényeg?

bubuci # 2010.08.05. 11:54

A családi pótlékom jogos! ( 4 ill 3 éves a gyerekeim vannak....)
Az adósok védelme csak és kizásólag a bírósági végrehajtáskor lép életbe?

bubuci # 2010.08.05. 11:52

Szia, nem azt írtam alá, hogy 33%-ig terhelheti. De törvényesen eddig mehet el Bank is nem? Ezekszerint nem.. Elveheti a GYES ill a CSP-ot 100%-osan??!!!
Kétlem. Van egy törvény ami az adósok védelmét tartalmazza, ebben szerepel, hogy a adósok jogait védő végrehajtási törvény alapján is csak a jövedelem 33%-ig vonhatnak le, illetve tilthatnak le pénzt az adós számlájáról, pontosan azért, hogy a más jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkező adós ne kerüljön a létfenntartását veszélyeztető helyzetbe.
Ez hol van jelen az én helyzetemben???

lewho # 2010.08.05. 11:50

„Jogosulatlanul veszem igénybe“ ez alatt mit kell értenem?

Pl. ha a gyerek elkerül a háztartásodból. Akkor nem vagy rá jogosult, s ha nem szólsz, és felveszed, visszafizettetik veled. A családi pótlékot te kapod, te igényled meg.

nandy # 2010.08.05. 11:38

Aláírtam, hogy levonhat ez igaz, de a jövedelmem 33%-ig terhelheti…

Mit írtál alá? Azt, hogy a jövedelmed 33%-át vonhatja le? Nem hiszem...
A 33% letiltás a bírósági végrehajtásról szóló törvényben van benne, de nálatok nincs szó bírósági végrehajtásról!

A bank és közted létrejött egy hitelszerződés, melyben te beleegyeztél abba, hogy a bank akár a teljes, bankszámlára érkező jövedelmed is leveheti... Nézd meg a szerződésed!

nandy # 2010.08.05. 11:34

Fontos tudni, hogy a követelés soha nem évül el, akár 100 év múlva is kérheti a jogosult!

Ami elévülhet, az a követelés végrehajtásához való jog, azaz ha a jog elévült, már nem kérheted az állam (bíróság, végrehajtó) segítségét a behajtáshoz.

Tehát az elévülési időn túl is kérheti a megfizetést, az önkéntes teljesítésnek pedig nincs akadálya. Sőt, ha te önként (esetleg némi fenyegetést követően) kifizetted a tartozást, vagy egy részét, nem kérheted vissza azzal az indokkal, hogy elévült. Mert nem a követelés évült el...

A bankok és egyes szolgáltatók pedig előszeretettel küldenek olyan felszólító leveleket, melyben bírósági végrehajtással fenyegetnek, hátha megijed az adós, és fizet magától.
Sőt, azzal is megpróbálkoznak, hogy fizetési meghagyást kérnek (mostmár nem a bíróságtól, hanem a közjegyzőtől). Ebben az esetben ugyanis senki nem vizsgálja az elévülés tényét! Az adósnak kell ellentmondania a fizetési meghagyásra, elévülésre hivatkozva... Az ellentmondás miatt pedig perré alakul az ügy, és onnantól a bank/szolgáltató fogja bebizonyítani, hogy nem évült el az ügy... ha tudja...

Ha nem mondasz ellent, akkor viszont végrehajthatóvá válik a tartozásod!!!

Tehát én a helyedben írnék egy tértivevényes levelet, hogy mutassák be a 2008-as felszólítás postai feladóvevényét, esetleg a tértivevényt is.

Ildiko4600 # 2010.08.05. 11:02

Üdvözlöm! Problémánk a következő:
Férjem 1988-ban készfizető kezességet vállalt egy lakáshitelhez. Az adós nem tett eleget a kötelességének, ezért 2003-ban végrehajtást kezdeményeztek, de sikertelen volt, mert a férjem keresetének 50%-át gyerektartásra fizette a volt feleségének. A Vagyonkezelő állítása szerint 2008-ban fizetési felszólítást küldött a férjemnek, amit nem kaptunk meg. A napokban levelet kaptunk tőlük, mely szerint 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy cirka 1 millió forintot kezesként kifizessük.

  • 22 év alatt nem évült el ez a szerződés?
  • Bányászok egészségkárosodási járadékából levonható-e?
  • Kérhet-e a vagyonkezelő végrehajtást velünk szemben?
  • Amennyiben igen, ennek következtében a pénzintézet felmondhatja-e a fennálló lakáshitel szerződésünket?
  • A lakáshitel törlesztésre havonta befizetett pénzt elvonhatják-e erre a célra?
  • Szerződésbontás esetén a megelőlegező kölcsönt is vissza kell fizetnünk?

Köszönöm a segítséget!

bubuci # 2010.08.05. 10:56

"Jogosulatlanul veszem igénybe" ez alatt mit kell értenem?

lewho # 2010.08.05. 10:48

a kapott CSP nem az enyém hanem törvényileg a gyerekeké.

Ez sem igaz, az a tied, ha jogosulatlanul veszed igénybe, tőled kérik vissza...