Végrehajtási jogi fórum

True North # 2010.05.22. 08:04

Tisztelt Szakértő urak,
még egyszer megemliteném a problémámat, mert szorit a határidő :

Végrehajtást kérőként kell-e ismételten előleget fizetnem a végrehajtónak, ha az adós lakcime változik?

Vh. kifogásomra válszolva a biróság szerint fizetni kell, mert az adós lakcimváltozása új üggyel egyenlő, de én a törvényben nem találom egyértelmüen, hogy mi a helyzet. Fellebbezzek?

végrehajtó1 # 2010.05.21. 19:13

nem kerülsz börtönbe:)

pisti0 # 2010.05.21. 16:24

Tisztelt fórumozók!
Nagy gondban vagyok és segítséget szeretnék kérni.
Már ezelőtt kb 1 hete írtam a fórumba hogy van 1 autó amit megterhelt 1 végrehajtó áram számlatartozás miatt. (a gépjármű nem az enyém csak az én nevemen van) Ki is akarták vonni a forgalomból, de megegyeztem a végrehajtóval, hogy fizetem részletekbe, csak ne vonja ki illetve ne árverezze el. Ja és az autó hitelre lett vásárolva, ezért a bank is tud róla. És most a következő a problémám: A sógorom (ő fizeti az autót) a mai napon közlekedési balesetet csinált. Totálkárra törte a kocsit. Na, most mit csináljak???
Ha jelentem a bank felé, akkor köteleznek a fent maradó részletek kifizetésére? Mert sajnos nekem ennyi pénzem nem lesz soha. És mit fogy szólni a végrehajtó? Aki az áramdíj elmaradás miatt terhelte meg. Azt sem tudom kifizetni egybe. Nem szeretnék ezért börtönbe kerülni. És azt sem szeretném ha a családomnak valami baja lenne ebből. Nagyon ideges vagyok hogy mi lesz ebből. Kérem segítsenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.21. 15:07

Katalin: a végrehajtás alatt álló követelés is engedményezhető, de ettől a végrehajtás még nem szűnik meg, csak az új jogosult érdekében folyik tovább.

kingacunci18 # 2010.05.21. 12:17

Tisztelt Fórumozók!!!!!Egy két kérdésben kérném tanácsotokat!!!!!
A párom 2005-ben vett egy autót teljesen új 0 ft-ért szinte illetve az előző autóját beszámították de az elenyésző volt!!!!!3.700.000 Ft volt az autó új ára!!!!Minden szép és jó volt amíg nem kezdett el emelkedni a törlesztőrészlet!!!!!Utólag rájött hogy ez nagy butaság volt!!!!!De mindig utólag vagyunk okosak!!!!
Szóval a válság hatására tavaly elvitték az autót jobban mondva mi vittük be mert kinek kell a 100-200 ezer forintos szállítási díj???!!!!!!
Aztán jött a várakozás és a levél miszerint a kocsit 1.100 ezer forintért adták és még így is maradt 2.200 ezer körül!!!!Szóval megkérdezték mennyivel tudjuk fizetni!!!!!Vállaltunk 50.000 ft-ot még 5 évig(2014-ig)!!!!De közben nekem megszűnt a mnukahelyem és amióta nincs nem is fizetjük négy hónapja!!!!
Most felmondták a szerződést és most nem tom mi lesz!!!!!Félek hogy a nagymamája háza veszélyben van mert ő a kezes????
Mi történik ezután????
Rászállnak a fizetésére???De nem számlára jön de tudom hogy a cégnek is küldhetnek levelet és rajtuk keresztül tiltják!!!!
A párom felhívta a bankot és mondták hogy már ők ezzel nem foglalkoznak és már átadták egy behajtó cégnek!!!!!!
Ha valaki tud segítsen!!!!!!

Katalin 0925 # 2010.05.20. 11:49

Kedves Kbs!

Köszönöm a tegnapi válaszát!

A következő kérdésem az lenne, hogy végrehajtást kérőtől meg lehet e venni a követelést magánszemélynek is, és ezáltal le lehet e a bírósági végrehajtást állíttatni?

Köszönöm előre is a választ!

zolt72 # 2010.05.19. 15:59

a ptk szerint 5év az elévülés de minden 5 éven belüli végrehajtási cselekmény meghosszabitja az elévülést,de ami engem érdekelne az a 10 év után birosági uton nem behajthato adosság pontos értelmezése lenne.és az ado tartozás 5év 6 .honap utáni gyakorlati behajthatosága érdekelne.köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 15:37

Semmit - mert hogy 5 év. (Illetve annyi, amennyi a végrehajtandó követelésé egyébként lenne.)

zolt72 # 2010.05.19. 15:27

végrehajtás elévülése 10év után a ptk szerint.mit jelent a gyakorlatban,köszi a választ

végrehajtó1 # 2010.05.19. 15:11

szuli

igen

szuli # 2010.05.19. 14:58

Azt kérdezem az árvákat és az özvegyet ki lehet-e lakoltatni végrehajtással?

peteka # 2010.05.19. 14:26

szóval ennyi az értelme, hogy tájékoztassa hitelezőket, hogy adósnak apeh tartozása van.
De ezen felül hitelezőknek nyilván nincsen semmi bejelentési kötelezettsége stb... csak értesülhetnek adós helyzetéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 14:20

A végrehajtható határozat jogerőre emelkedésétől.

zolt72 # 2010.05.19. 14:19

segitség kellene.valaki megirná,hogy a végrehajtás elévülése az adosság keletkezésétöl vagy a jogerös végrehajtoi határozattol indul.köszönöm

zolt72 # 2010.05.19. 14:14

Gépjármü végrehajtásnál érdemes tanulmányozni a vht 103,paragrafust,én ugy értelmezem,és utána néztem,hogy 1,2millioig autot nem foglalhatnak motort 150ezerig,különösen ha bizonyithato a munkavégzéshez valo szükségesség,ha nem igaz valaki javitson ki.köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 14:06

Hmmm. Te szállítanál hozomra olyan cégnek, amelynek a számláit Apek inkasszálja?

peteka # 2010.05.19. 13:41

tudja valaki, hogy miért jelenik meg a cégközlönyben, hogy valamelyik társaság ellen végrehajtást rendeltek el, melynek foganatosítója az apeh (ez nem tudom számít-e)?

Nyilván felszámolásnál vagy csődeljárásnál értema közzétételt, vagy a cégben bekövetkezett változások is közzétételre kerülnek, de a végrehajtás elrendelésének a közzétételéhez milyen jogi hatások fűződnek, ga fűződnek egyáltalán?
Ennek is valami hitelező védelmi célja van, s ha igen, mi a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 13:00

Tévedsz, az az autó a tiéd, lehet árverezni.
Az egy másik kérdés, hogy a banknak is tartozol.

Katalin 0925 # 2010.05.19. 12:06

Üdvözlet mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni olyan személytől aki jártas végrehajtásban!
Ellenem most indult végrehajtási eljárás lakáshitel elmaradás miatt! Van egy 2008-ban vásárolt hiteles autóm (rendesen fizetve) és most a végrehajtó azt mondta az az első amit lefoglal és kivonat a forgalomból, addig az autót én tárolom a saját udvaromon.
A kérdésem a következő: igaz, hogy az okmányirodában úgy vagyok bejegyezve, mint tulajdonos, de könyörgöm az autó a bankké!!
Mit tehetek, hogy legalább az tiszta maradjon? Ha visszaadom most én a banknak, akkor is rámterheli a fennmaradó összeget, ha a végrehajtó árverezi el, akkor is én fizetem a továbbiakat!
Milyen megoldás van esetleg erre?

végrehajtó1 # 2010.05.18. 21:30

harcos5

A sorba állítást nem értem.ha gyermekeim után kb. 20 évig kell fizetnem mert az egyik most lesz 5 a másik 2 éves.Akkor utána kezdig majd vonni újra az összeget

Ha 50%-ot elérte a letílztás akkor úgy lesz ahogy írta.Persze nem várnak 20 évig hanem ha van ingóság vagy ingatlan akkor azt vonhatják vh alá.

végrehajtó1 # 2010.05.18. 21:27

pisti0

A gépjármű akkor van lefoglalva ha a törzskönyvet, forgalmit elveszik és megküldik az okmányirodának.Ha ez valamilyen oknál fogva meghiusul akkor ezt a jegyzőkönyvben fel kell tüntettni és kérni kell a kivonását.
Mivel ezt a vh-tó nem tette meg illetve visszavonta ezért nincs lefoglalva.Hiába írta bele a jegyzőkönyvbe az ellenkezőjét.Kicsit trehány volt a vh-tó.
Így nincs lefoglalva és így zártörés vétsége sem állna fent.

pisti0 # 2010.05.18. 11:45

T. Végrehajtó1
Lehet hogy nem fogalmaztam pontosan. Így áll a végrehajtási jegyzőkönyvben amit a végrehajtó az adott önkormányzathoz és nekem postázott: "Megkeresem Tisztelt Címet, hogy a gépjárműre a foglalást továbbra is fenntartom, azonban azt szíveskedjenek a forgalomba visszahelyezni. Illetve kivonni nem kell.

harcos5 # 2010.05.18. 08:44

Tisztelt végrehajtó!

A gyerektartásom van előbb mert azt már fiztem egy ideje.A munkáltató hivatalos levonása most kerülhet sor mert nem rég kaptam új munkát.A sorba állítást nem értem.ha gyermekeim után kb. 20 évig kell fizetnem mert az egyik most lesz 5 a másik 2 éves.Akkor utána kezdig majd vonni újra az összeget.

végrehajtó1 # 2010.05.18. 08:15

pisti0
Nem minősül zártörésnek több okból sem:1.mert nincs lefoglalva hiszen visszavonta a vh-tó a foglalást.
2.Nyilatkoznia kell(let vona) hogy a kocsi banki hitelből van.
Ettől nem kell félnie.
A bank jogosan félti a hitel "biztosítékát".De sterintem ha a kivonást(foglalást) visszavonták akkor ezt jelezni kéne a banknak is hogy így nincs veszélyben a gépkocsi.

végrehajtó1 # 2010.05.18. 08:11

harcos5

Az a lényeg letíltások időrendi sorrendben teljesülnek.Azaz amelyik elöbb érkezik a munkáltatóhoz azt fogják levonni.De csak max.50%-ig.
függetlenül attól hogy netántán több letíltás is van.Ez esetben sorba állítják azaz akkor kerül sorra ha az elötte lévő tartozást teljesegészében levonták.
A leírásából nekem nem derül ki a sorrend.
Vh kifogást adhat be.De a fent leírtakat vegye figyelembe mert ha így tiltanak akkor értelmetlen beadnia.