végrehajtás alá vonható jövedelem

v1ru5 # 2012.08.23. 13:48

Tisztelt szakértő!

Lenne egy olyan kérdésem hogy 2006ban-felvettem 650ezer ft összegű
személyi kölcsönt.Fiatal voltam nem fizettem és végrehajtóhoz került a dolog.2007-2008 körül kaptam egy pár felszólítást de mivel nem tudtam fizetni nem foglalkoztam vele.Telt múlt az idő időközben megnősültem gyerekem is lett.Házat vettem felújításhoz megint kölcsön kellett...2012 kaptam egy levelet hogy végrehajtás alatt van 2millió 200 ezer forint ami kiderült hogy a 650ezer forint ugrott fel ennyire ennyi idő alatt.De nem tudom mi történt 2007-2012 között hogy nem kaptam semmit erről hogy hol tart a felvett kölcsön összeg mert állítólag aki 2007 körül intézte ezt elhunyt.Nem tudom hogy valami infonak nem kellett volna eljutnom hozzám hogy mint állok nem történt mulasztás?Azt se tudom jogos e az a 2millio forint követelés?Egy másik kérdés tőlem nem vonnak le a fizetésemből semmit mert vállaltam a részlet fizetést csak az igazat megvallva 120ezres fizetésemböl nem birja régi hitelt a mostani szem.kölcsönt +rezsi nem lehet fordulni valahova hogy vonják össze egy tartozássá és ha havi 50-60ezret kéne fizetnem akkor nagyon jó lenne vagy szüneteltetni valamelyiket mert hitelre kell fizetnem összesen 83 ezer forintot és a 120zernk nem hinném hogy 50%-a

gerbera317 # 2012.08.16. 20:41

"Nyufig felé" - Nyufighoz. :-x

Az adósnak is joga van nyilatkozni, hogy a végrehajtó újra tiltsa le a nyugdíját.

egryery # 2012.08.16. 10:35

Én mint adós, kérhetem, hogy adjon ki letiltást a Nyufig felé vagy annak kell kérni akinek tartozok?

gerbera317 # 2012.08.16. 10:01

A Nyufig ezeket a letiltásokat törölte a rendszeréből, ezért automatikusan nem fogja folytatni a letiltást. A végrehajtónak kell újabb letiltást kiadnia a Nyufighoz, a végrehajtót pedig neked kell kérned, hogy ezt tegye meg.

egryery # 2012.08.16. 04:19

Tisztelt Szakértők!

Tudomásomra jutott, hogy a rehabilitációs ellátás ismét végrehajtás alá vonható.Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Magánszemélynek tartozok 300.000Ft-tal lakás törlesztés miatt. Tavaly szeptemberben kaptam meg a végrehajtótól, hogy letiltják az ellátásomból. El is kezdték levonni, de év elején kaptam egy levelet a Nyufig-tól, hogy a törvények miatt nem foganatosíthatnak levonást. Azt szeretném megtudni, hogy : mivel újra végrehajtás alá vonható a rehabilitációs ellátás, kérhetem a végrehajtót, hogy most kezdeményezze a letiltást az ellátásból? Mert szeretném ha mindenféleképpen levonnák még a fennmaradó összeget. Válaszukat lőre is köszönöm!

Üdv.:Erika

gerbera317 # 2012.08.14. 20:42

mentességét mintha figyelmen kívül hagyná a végrehajtó

Itt ilyet aligha olvashattál, ez ugyanis elvi képtelenség, legyen szó inkasszóról vagy letiltásról. Az inkasszót a számlavezető pénzintézet foganatosítja, a letiltást pedig a munkáltató illetve folyósító. Ha a letiltással kapcsolatosan panasz érkezik a végrehajtóhoz, akár a kérőtől, akár az adóstól, ő ellenőrizheti illetve köteles ellenőrizni, hogy a munkáltató betartja-e a levonási szabályokat. Inkasszó esetén semmi ilyen lehetősége nincs: itt a panaszos külön eljárásban érvényesítheti a panasszal kapcsolatos követelését a pénzintézettel szemben.

A nyugdíjról nehezen hiszem el, hogy valami gond van a mentességi szabály alkalmazásával, ugyanis a Nyufig nagyon érti a dolgát. Ha mégiscsak inkasszóról van szó, akkor a szerződéstől függ a dolog. A bank ugyanis nem a pozitív egyenlegre köteles alkalmazni a mentességi szabályt, hanem a hitelkeretre.

Látom, ragaszkodsz a letiltáshoz. Nos, 60 ezer forintnak a 33 százaléka 20 ezer forint. Több letiltás esetén maximum 50% tiltható, az 30 ezer forint. Marad 30 ezer forint, ami még mindig több, mint a mentesen hagyandó rész. A mentességi szabály 1 letiltás esetén 47500, több letiltás esetén 57000 forintot meg nem haladó jövedelem esetén alkalmazandó, úgyhogy a kérdésed nem kérdés.

rknagy # 2012.08.13. 17:24

Kedves Casablanca!

Köszönöm a válaszát, de a kérdésem nem ehhez kapcsolódott, az én ügyemben releváns jövedelem postán érkezik. Kb. havi 60 ezer forintról van szó, és nagyon nem mindegy, hogy ebből 45 ezer, vagy csak 30 ezer maradna havonta.

C a s a b l a n c a # 2012.08.13. 12:22

Rknagy!

A végrehajtó figyelmen kívül hagyja az öregségi nyugdíjminimum összegét, ha pl: bankszámláról inkasszálja. Ott már senkit sem érdekel, hogy milyen jogcímen folyt be a pénzt, a végrehajtó mindent visz...

Ezt egy kisöregnek megmagyarázni vagy vele megértetni, nem lehet...

senior # 2012.08.13. 09:00

Jónapot kívánok!
A kérdésem az lenne :külföldre pl.az unión belül mennyire van hatásköre a végrehajtónak,külföldi számlát inkasszózhat e?

rknagy # 2012.08.11. 15:47

Tisztelt szakértők!

Ha helyesen értelmezem a jogszabályt, a legtöbb állandó jövedelem levonása a következőképp történik:

• öregségi nyugdíjminimumig nem végrehajtható
  • öregségi nyugdíjminimum és annak ötszöröse közti rész 33%-ban, vagy legfeljebb 50%-ban végrehajtható
  • az e feletti rész korlátlanul végrehajtható

Ennek ellenére számos olyan esetről olvasok itt a fórumon is, ahol az öregségi nyugdíjminimum mentességét mintha figyelmen kívül hagyná a végrehajtó. Ha ez szakmai hiba, ennyire gyakori lenne? Feltételezem, helye van valamiféle jogorvoslatnak ilyenkor. Vagy esetleg teljesen másról lenne szó?

Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2012.08.03. 10:12

Kivonat egy hivatalos helyről érkező körlevélből:

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől nagymértékben átalakult. Az átalakulás érintette a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátást is. Ezek az egészségkárosodáson alapuló saját jogú nyugellátások 2011. december 31-éig a bírósági végrehajtásról szóló a Vht. történő levonásra vonatkozó 67.§-ának hatálya alá tartoztak.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 2012. január 1-jétől a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék megszüntetésével párhuzamosan bevezette a rokkantsági, illetőleg a rehabilitációs ellátást (együtt: megváltozott munkaképességű személyek ellátásai). Ezek az ellátások a társadalombiztosítási ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény értelmében az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai körébe kerültek. Erre, valamint az Mmtv. 74.§-ának rendelkezésére tekintettel - mely 2012. február 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait a végrehajtás alól mentes juttatások közé helyezte át - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az említett ellátásokból új letiltást nem foganatosított, illetve a folyamatban lévő, havi rendszeres levonásokat megszüntette.

A törvénymódosítás következtében számos szervezet illetve kedvezményezett élt panasszal, tekintve, hogy követelésük érvényesíthetősége bizonytalanabbá, sok esetben lehetetlenné vált. Emiatt kezdeményezés történt ezen megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátásoknak a Vht. 74.§-a szerinti mentességi körbél való kiemelésére. A kialakított új ellátások az egészségbiztosítási rendszer ellátásai, ezért indokoltnak látszott, hogy a Vht.-nak az egészségbiztosítási ellátások letiltására vonatkozó szabályai közé kerüljenek a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai.

Ennek eredményeképp a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról, valamint a katasztrófavédelemmel kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló 2012. évi XXXI. törvény 22.§-a 2012. május 1-jei hatállyal kiegészítette a Vht. 68.§-át a 68/A.§-sal. Ezáltal a rokkantsági, illetőleg a rehabilitációs ellátást a nem kiemelt követelésekkel szemben 33 %-ban, míg a gyermektartásdíj levonása érdekében 50 %-ban vált letilthatóvá.

gerbera317 # 2012.08.03. 10:11

Letiltják, és a maradékot fogja csak hozni a posta.

Hogy miért tilthatják le, azt a következő hozzászólásomból tdod meg.

xontex22 # 2012.08.02. 09:40

Üdvözlöm.Érdeklődnék hogy édesanyám rehabilitációs ellátása postai úton érkezik.tegnap kapott egy papírt letiltásról.így is letilthatják?

perszepolisz # 2012.07.25. 11:06

2012. 05.01-től a rokkantsági ellátások kikerültek a mentes jövedelemből, tehát végrehajtás alól nem mentesek. Mentesség mindössze az öregségi nyugdíjminimumra vonatkozik. Tehát a 28.500.-Ft-nyi összeg mentes, míg az a feletti rész (ha van) már nem mentes.
Megjegyzem ez korábban is így volt, a nyugdíjszerű ellátások 2012.01.01-i változás (fogalommeghatározások) okozta azt a problémát, hogy nem lehetett végrehajtani ezeket az ellátásokat.
4 hónap alatt az állam észbekapott és lehetővé tette, hogy a rokkantsági ellátások végrehajthatók legyenek.
Ez egyébként csak a személyes különbejáratú jogértelmezésem, lehet hogy teljesen félreértelmezem.

sanyi69 # 2012.07.24. 17:19

Rehabilitációs ellátás mentes a végrehajtás alól több helyen ezt olvastam.Ma kaptam meg a levelet a Nyufigtól,hogy aug.1.-től 33 %-ot levonnak az ellátásomból.Nos akkor hogy is van ez?Mi az igaz?Jogos vagy nem? várom a mielöbbi válaszát

gerbera317 # 2012.07.19. 19:56

Most az okot keresed, vagy a megoldást? A megoldást már tudod. Az okot pedig többen is elmagyarázták már korábban. Tessék visszaolvasni!

Farkasdi # 2012.07.19. 17:52

Szóval a fizetésemből már vonják a tartózásomat,akkor hogyan tehették a számlára is inkasszót?Ebből indult a gondolat,hogy anyuéra utaltatóm a fizetésem.Ő nem felelős a tartózásomért,ha nem így cselekszem,akkor miből éljek meg.Sokáig munkanélküli voltam,vidéken élek és a környéken nehéz volt elhelyezkedni.Soha nem tiltakoztam a tartózás felvállalása ellen,örültem,hogy végre van újra munkám és elkezdték vonni a tartózást de ha a fizetésemből és a számlámról is vonják,akkor még is miből éljen meg az ember!

ditke 51 # 2012.07.19. 16:49

Íme itt a rejtett törvény,a végrehajtásról.http://www.parlament.hu/irom39/06390/06390.pdf

Sorstárs vagyok ,szeretnék tájékozodni.

ditke 51 # 2012.07.19. 15:07

Rokkantsági ellátás,ismét a végrehajtás alá került.A törvény élt 4 hónapot. Ami köszönhető Pintér Sándornak !!! Elég sok időmbe tellett,mire megtaláltam a beadványát.Salátatörvény közé rejtve fogadtatta el. Most már biztos, van behajtó cége !

Sorstárs vagyok ,szeretnék tájékozodni.

perszepolisz # 2012.07.17. 08:02

2012. 05.01-től a rokkantsági ellátások kikerültek a mentes jövedelemből, tehát végrehajtás alól nem mentesek. Mentesség mindössze az öregségi nyugdíjminimumra vonatkozik. Tehát a 28.500.-Ft-nyi összeg mentes, míg az a feletti rész (ha van) már nem mentes.

Megjegyzem ez korábban is így volt, a nyugdíjszerű ellátások 2012.01.01-i változás (fogalommeghatározások) okozta azt a problémát, hogy nem lehetett végrehajtani ezeket az ellátásokat.

4 hónap alatt az állam észbekapott és lehetővé tette, hogy a rokkantsági ellátások végrehajthatók legyenek.

Ez egyébként csak a személyes különbejáratú jogértelmezésem, lehet hogy teljesen félreértelmezem.

gerbera317 # 2012.07.14. 20:20

Vagy az sem. Inkább: a munkabérét letiltás terheli.

ius latratus # 2012.07.14. 16:45

Ha édesanyád nem felel semmilyen módon a követelés kielégítéséért, akkor nem.

"A fizetésemből vonják a letiltást."

Ez elég fura mondat lett, nem?

Farkasdi # 2012.07.14. 15:37

Tisztelt Szakértő!
Ha a fizetésem az édesanyám számlájára megy,arra rá tehetik az inkasszót?A fizetésemből vonják a letiltást.
Válaszát előre is köszönöm!

gerbera317 # 2012.07.13. 14:38

Azt a folyósítónak kell tudnia, hogy a folyósított juttatás a Vht. 74. § a)-n) pontok valamelyikének hatálya alá esik-e vagy sem, és ha nem, akkor miért nem. A Nyufig ebből a szempontból elég jól érti a dolgát, de egy személyes megjelenést az ügyfélszolgálatnál megérhet a dolog.

Annyi bizonyos, hogy "rehabilitációs ellátás" elnevezésű juttatást nem ismer a fenti jogszabályi hely.

konor # 2012.07.13. 13:25

Rehabilitációs ellátás mentes a végrehajtás alól több helyen ezt olvastam.Ma kaptam meg a levelet a Nyufigtól,hogy aug.1.-től 33 %-ot levonnak az ellátásomból.Nos akkor hogy is van ez?Mi az igaz?Jogos vagy nem?

T. Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy rokkantsági ellátásból végrehajtó eszközölhet-e letiltást ?