végrehajtás alá vonható jövedelem

kárászeszter # 2010.06.18. 09:16

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám halála után testvéremmel fele-fele részben örököltük a szüleim ingatlanának rá eső részét, édesapámnak haszonélvezeti joga van a házon. Testvérem egyre több tartozást halmoz fel, amelyek miatt örökrészére már több végrehajtási jog került bejegyzésre a földhivatalban. Kérdésem volna, hogy ebben az esetben hogy történik a végrehajtási jog érvényesítése, illetve mennyiben érinti ez az én örökrészemet? A ház eladása esetén az én örökrészemet is tehelik majd a testvérem tartozásai? Elárverezhetik az ingatlant addig , amíg a haszonélvező édesapánk él?

Köszönöm választukat!

Kárász Eszter

Sebastian # 2010.06.17. 15:47

Tisztelt Fórumozok!

10 évvel ezelőtt életjáradéki szerződést kötöttem, amiben sajnos nem vettem bele, hogy ott is maradhatok.
Rögtön a nevére vette a lakást, de közben a szerződésben kötött összeget nem adta meg, amit persze aláírtam.
Közben elromlott a viszonyunk, aminek az lett a következménye, hogy kirakott a lakásból.
Bírósághoz fordultam, hogy bontsák fel a szerződést,de a bíróság nem tette, így csak a havi meghatározott összeget kaptam meg eddig.
Most egy volt szomszédom informált, hogy eladja a lakást, másik lakást vesz és felbontja a szerződést, így sem a lakást nem kapom vissza sem a havi összeget.
Mit tehetek ilyen esetben? Mert mostmár nem akarom felbontani a szerződést, szeretném továbbra is kapni a havi összeget.
Hova fordulhatnék, hogy a fizetéséből vonják le mert így is csak felszólításra küldi el a pénzt, mert hogy elfelejti.
Melyik bírósághoz kell fordulnom, hogy a fizetéséből vonják le ha esetleg nem fizetne.
Ha én most már nem akarom, a szerződést felbontani ő megteheti?
Mert akkor tényleg se lakás se pénz nem lenne.
Kérem a segítségüket.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ataisz

végrehajtó1 # 2010.06.16. 18:36

Csak1 anya
A lényeg: a végrehajtó a részletfizetésről jegyzőkönyvet készít ezt postázza a feleknek.Ha a vh kérő 15 napon belül jelzi hogy nem ért vele egyet akkor módosíthatja a részletet úgy hogy jogi és jogiszemélyiségü vh kérő esetében max 1 év magánszemélyesetében 6 hónap lehet.De ha továbbra is vita van akkor a bíróság dönt.(VHT)

Csak1 anya # 2010.06.16. 18:16

végrehajtó1

Hol találok valamilyen szabályozást,esetleg törvényt,hogy mennyi adható?
Vagy ezt esetlegesen végrehajtó határozza meg?

Köszönöm szépen eddigi segítségedet:-))

végrehajtó1 # 2010.06.16. 17:45

Csak1 anya

Én nem tudok róla

végrehajtó1 # 2010.06.16. 17:43

Zacsi

Első a munkabér és a bankszámla.De ne aggódj ha záros időn belül nem tudják letíltani-"inkassozni" akkor ugorhat a házad is.:(

Zacsi # 2010.06.16. 17:37

Sziasztok! Köszönöm a választ!

Annyit hadd kérdezzek még, hogy miért nem a házamat árverezik el miért a napi megélhetésem lehetetlenítik el? A házam volt a jelzálog, amit nem is vitatok, adják el sokkal többet ér mint a hitel összege! innentől kezdve tényleg nincs arra megoldás hogy a megélhetésemet biztosítsam?

Előre is köszönöm a választ!

Gyurcsánné # 2010.06.16. 16:14

Tisztelt hozzáértők!
Az ingatlandepo oldalon hirdettem, lejárt a szerződésem de arról nem adtak felvilágosítást hogy 30 nap után fizetőssé válik. A Fogyasztó védelem elmarasztalta a céget hogy becsapják az embereket, de ez csak most jutott a tudomásomra. A hirdetés feladása után, hogy átverés. Nekem is tartozásom alakult ki a hirdetéskezelők felé mint több ezer embernek. Szeretném megtudni, van e arra törvény, hogy személyesen nem írtam alá semmit. Személyes adatokat nem kérnek regisztrációkor, tehát bárki bárki helyett adhat fel hirdetést. Tehát követelésük abban a formában lehet e hogy a fizetésemet letiltathatják. Vagy bár listára kerülnék. Milyen tartozási típusba tartozik az ilyen. Személyesen vagy telefonon nem érintkeztem a céggel. És a lejárat napja után két hónap mulva értesítettek hogy mennyi a tartozásom.
Kérem egy hozzáértő véleményét. Ha nem voltam világos, kérem kérdezzen.
Előre is köszönöm

Csak1 anya # 2010.06.16. 13:49

Köszönöm végrehajtó1.
Akkor nincs olyan törvény a végrehajtásnál,hogy max 12hónap részletfizetés kérhető?
Erre a törvényre szerettem volna hivatkozni,igaz csak szóbeszéd alapján,mert nem találtam erre vonatkozóan semmi hivatalosat.
Ez létezik?

végrehajtó1 # 2010.06.16. 13:20

Mivel a te pénzedről van szó ezért annyit adsz amennyit akarsz.De ha nem egyezel bele és vita van akkor a vh-tó beterjeszti a bírósághoz.És a bíróság hoz (szükség esetén a felek meghallgatásával) döntést.

Csak1 anya # 2010.06.16. 06:29

Végrehajtást kértem egy régi(8év)tartozásra.kölcsön adtam papírozva lett.A bíróság jogosnak tartotta követelésemet,így vh lett belőle.
Most az adós részletfizetést kér,melyhez beleegyezésem szükséges a végrehajtó szerint.
Az adósom 24hónap részletet kér(260ezer ft),mert egyedül álló,két tartósan beteg gyermeket nevel indokok alapján.
Kérdésem:Mennyi törvényesen a max adható részletfizetési idő??

végrehajtó1 # 2010.06.16. 06:12

Holnap miből veszek kenyeret, miből fizetem ki a számláimat stb?

nem tudom de tudtad hogy tartozol tehát nem kell meglepődni ha a hitelezők be akarják hajtani a pénzüket.

annyit mondott hogy adjak be hozzá inkasszó elleni fellebezést! Mit kell ilyenkor tenni? Visszakaphatom a pénzem?

vh kifogást adjál be a vh elrendelő városi bíróságra.
De a pénzt nem kapod vissza..:(

Zacsi # 2010.06.15. 21:29

Sziasztok! A következőben kérnék segítséget! Felmondák a lakáshiteünket és végrehajtás kezdődött ellenünk! A gond az hogy feleségem bankszámláját leinkasszózták és az összes megspórolt pénzünket leemelték, amit közműtartozás rendezésére gyűjtünk ( ki van kapcsolva a vizünk az elmaradt csatorna díj miatt)! Ez az a pénz is amiből élünk mivel a nekem kiszámíthatatlan jövedelmem. Van erre mód hogy teljesen kisemmizenek? Holnap miből veszek kenyeret, miből fizetem ki a számláimat stb? Beszéltem a végrehajtóval neki is elmondtam hogy holnap hozzá megyek vacsorázni, annyit mondott hogy adjak be hozzá inkasszó elleni fellebezést! Mit kell ilyenkor tenni? Visszakaphatom a pénzem? Kihez forduljak, tényleg a végrehajtóhoz?? Várom válaszototkat!

Cassy # 2010.06.10. 10:55

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

nandy # 2010.06.10. 10:54

50% akkor, ha több letiltásod is van.

A napidíj mindenképpen (adóköteles) jövedelem, véleményem szerint abból tilthatnak.

Cassy # 2010.06.10. 10:28

Nandy, jársz erre?

Cassy # 2010.06.09. 15:34

Nandy, köszi! Szabad még kettőt? (Mármint kérdést)

• akkor milyen esetekben van az 50 % letiltás?
  • és ha nem kiküldetési hanem napidíjként van elszámolva?
nandy # 2010.06.09. 14:15

Általában érdeklődik a nagyobb bankoknál. Lelkiismeretes végrehajtó a kisebbeknél is :)

sziszi77 # 2010.06.09. 14:11

Amugy a végrejtó honnan tudja meg ha van egy másik banknál mondjuk számlám?

sziszi77 # 2010.06.09. 13:52

De ha banki hitelt követelnek rajtam és az teljesen más banknál van akkor is ha végrehajtó letudja?Még nem biztos mert a volt férjem vette fel,de lehet rajtam is kövelek holott nem is tudtam róla.

végrehajtó1 # 2010.06.09. 13:48

igen

sziszi77 # 2010.06.09. 13:46

inkaszozni tudnak olyan számlát amire csak családi pótlék,gyes,és gyerektartás megy????,

nandy # 2010.06.09. 13:43

A nettó munkabér 33%-át lehet levonni.
Kiküldetésre kapott összegből csak a költségek, adók levonása után maradt jövedelemből lehet vonni.

Cassy # 2010.06.09. 13:21

Sziasztok, kérek egy kis segítséget! Adótartozás miatt jövedelem-letiltásról értesített az Apeh. A levélben nem szerepel, h hány %-ot tilt le, csak a letiltandó összeg. Van a fix munkabér (minimálbér) átutalással, és van kiküldetési díj, utólag elszámolva, kp-s kifizetéssel. Meg tudnátok mondani, mire számíthatunk a letiltásnál: mennyit és miből szokás ilyenkor levonni? Köszönöm!

nandy # 2010.05.08. 09:51

A gyes-ből és a Családi pótlékból csak jogosulatlanul felvett gyes/csp. miatt vonhatnak. Gyerektartásból pláne.

Tegyél végrehajtási kifogást az illetékes bíróságon.