vegrehajtasi eljaras folyamata

csaba1972 # 2010.05.29. 10:26

A szituacio a kovetkezo: volt elettarsamnak a kezese voltam, majd 5 evvel szetvalasunk utan kaptam a birosagi idezest, miszerint vegrehajtasi eljaras indult az ugyben. azota a vegrehajtasi eljaras lefolytatdodott es mivel tole nem tudtak behajtani semmit, igy engem kerestek meg. mivel nem akartam, hogy ellenem is vegrehajtasi eljaras induljon es az osszeg novekedjen, kenytelen voltam (tudvan, hogy a masik kezestol sem lehet behajtani semmit)kifizetni az adossagot. Jelen esetben kifizettem 3,4 millio forintot es most szeretnem ezt behajtani a volt elettarsamtol.
Nincs ingatlanja, hazassagban el egy albaerletben, nincs munkahelye, osszes jovedelme a gyerektartas, amit tolem kap, es a gyed, illetve csaladi potlek.
Kerdesem, hogy ha vgrehajtasi eljarast indittatok ellene, mik a lehetosegeim?

• A folyoszamlajarol le lehet-e tiltatni a befolyo jovedelmet?
  • Megakadalyozhato- e hogy masik folyoszamlaszamra kerje a befolyo jovedelmet ezzel megakadalyozva, hogy a vegrehajtas megvalosuljon ajelenlegi folyoszamlajarol?
  • Ha a ferjevel egyutt el alberletben behajthato-e a lakasban talalhato ingosagok?
  • A ferjen behajthato- e a hazastarsa tartozasa pl. a fizetesebol levonhato-e, illetve a bankszamlajarol letilthato-e?
végrehajtó1 # 2010.05.29. 14:05

A folyoszamlajarol le lehet-e tiltatni a befolyo jovedelmet?
Megakadalyozhato- e hogy masik folyoszamlaszamra kerje a befolyo jovedelmet ezzel megakadalyozva, hogy a vegrehajtas megvalosuljon ajelenlegi folyoszamlajarol?
Ha a ferjevel egyutt el alberletben behajthato-e a lakasban talalhato ingosagok?
A ferjen behajthato- e a hazastarsa tartozasa pl. a fizetesebol levonhato-e, illetve a bankszamlajarol letilthato-e?

igen
nem
ha az adósé akkor igen
nem

Ancsa23 # 2010.06.01. 17:56

Üdvözletem!
Kérdésem az lenne, hogy a végrehajtó zároljon olyan folyószámlát, mely nem az adós nevén van?
Részletfizetési megállapodás kötése után 2-3 hónapig a sógorom bankszámlájáról történt utalás a végrehajtónak, közben megszűnt a munkahelyem és nem tudtam fizetni, erre a végrehajtó a sógorom számláját zárolta! Ez jogos?

Ancsa

végrehajtó1 # 2010.06.02. 09:52

Mi volt a részletfizetésimegállapodásban?

Barby86 # 2010.06.02. 10:01

Üdv mindenkinek!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy tegnap kaptam meg az apehtől a levelet hogy jövő héten jönnek ki helyszíni eljárás miatt. 8 hónapig voltam egyéni vállalkozó, biztosítónál és nem tudtam fizetni a járulékokat ami egy 300.000 ft-ot összeget eredményezett. Az lenne a kérdésem hogy ha ők kijönnek akkor miket foglalhatnak le? Bizonyítanom kell hogy mi nem az enyém? Nem lenne egyszerű. Szülőkkel élek, nincs semmi a nevemen. A szülők tulajdonát ugye nem foglalhatják (Tv, számítógép)?
Sajnos jelenleg önálló kereseten sincs de két héten belül elkezdek dolgozni.
Érdemes megvárni a végrehajtókat vagy inkább kérjek részletfizetést, hátha megadják?

Ancsa23 # 2010.06.02. 10:01

Kaptunk egy számlaszámot, és havi 20000 forintot kellett átutalni, minden hónap 10.-éig! mi nem adtunk számlaszámot, szóval nem inkasszó alapon működött.

Ancsa

ingatlanok # 2010.06.02. 10:38

Barby86!
Kaptál fizetési felszólítást előtte, vagy próbálkoztak inkasszóval?

nandy # 2010.06.02. 10:49

Szerintem nincs jelentősége annak, hogy inkasszóztak-e előtte vagy sem.
Fizetési felszólítást pedig azért nem küldenek már, mert az ügyfélkapun bárki bármikor láthatja, hogy mennyivel tartozik. Sőt, az adózónak kötelessége nyilvántartást vezetni az adókötelezettségéről.

nandy # 2010.06.02. 10:50

De egyébként nem kell annyira megijedni az APEH végrehajtóitól.
Hűtőt, mosógépet egyébként sem foglalhatnak a Vht. értelmében. De nem is szoktak ilyesmivel foglalkozni.:)

végrehajtó1 # 2010.06.02. 10:53

Barby86

Ha tértisen kaptad a levelet akkor legyél otthon.Bár sosem nyitják fel a lakást elsőre.Ehhez az osztvez. vagy főosztvezhelyettes engedélye kell a belső szabályozás szerint.

Az lenne a kérdésem hogy ha ők kijönnek akkor miket foglalhatnak le? Bizonyítanom kell hogy mi nem az enyém?

Ami a tied.Igen ha tudod bizonyítsd.,

Érdemes megvárni a végrehajtókat vagy inkább kérjek részletfizetést, hátha megadják?

Ezt neked kell tudnod.De ha kérelmet adsz be és nem volt e tárgyban már kérelemed akkor a végrehajtás szünetel .Tehát hiába mennek ki foglalni nem lehet végrehajtási cselekményt foganatosítani.

Kaptál fizetési felszólítást előtte, vagy próbálkoztak inkasszóval?

Az Apehnak nem kell fizetési felszólítást küldenie.(Ez nem bíróságivégrehajtás!)

végrehajtó1 # 2010.06.02. 10:59

Fizetési felszólítást pedig azért nem küldenek már, mert az ügyfélkapun bárki bármikor láthatja, hogy mennyivel tartozik

Nem azért.
Hanem azért mert az ART. nem írja elő.Mégpedig azért nem mert mert adótartozásról az adózónak mindig tudomása kell hogy legyen :-bevallása alapján vagy
-határozattal írták elő neki.

Ancsa23 # 2010.06.02. 11:55

A mienk nem adó tartozás, hanem egy régi telefonszámla!
De engem akkor is érdekelne, hogy jogosan zárolta-e a végrehajtó a sógorom számláját?

Ancsa

Barby86 # 2010.06.02. 12:55

Köszi az eddigi válaszokat!

Sajnos bizonyítani semmire se tudom hogy az enyém vagy sem, csak a nagyobb dolgok mint pl autó, ház, stb ezek ugye apukám nevén vannak, van is papír róla de pl ilyen h plazma Tv, amiből kettő is van, persze mindkettő apukámé, de ugye nem mondhatják azt hogy "na ebből több van visszük" hiszen nem az enyém.
A részletfizetést milyen esetekben szokták megtagadni? Nem volt még eddig ilyen kérelmem.

Barby86 # 2010.06.02. 12:58

Jah és még annyi hogy ezelőtt küldtek levelet hogy ennyi a tartozásom fizessem be de ugye nem tudtam, inkasszóval még nem próbálkoztak de azt hiszem ez az egyetlen mód arra hogy ki tudjam fizetni az adósságom.
Nem lehet valahogy megelőzni hogy kijöjjenek? Félek hogy elvisznek valamit ami nem az enyém.

végrehajtó1 # 2010.06.02. 13:06

Barby86

Nem lehet valahogy megelőzni hogy kijöjjenek?

Fizesd ki vagy adj be kérelmet.

Félek hogy elvisznek valamit ami nem az enyém.

Semmit nem visznek el minden marad a helyén.Max. lefoglalják...

Barby86 # 2010.06.03. 10:35

Van esélyem megkapni a részletfizetést, ha még nincs munkahelyem, de két héten belül lesz?
Ha jól tudom a végrehajtási eljárás csúszik amíg meghozzák a döntést a részletfizetésről, ez kb mennyi idő?

Köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.06.03. 12:00

Nem sok esély van.Ahhoz kellene rendszeres jövedelem.
De arra jó hogy húzd az időt.És amig jogerős lesz a határozat addig szerzel munkát és kifizeted.
Mennyi idő?Van hogy 3-4 hónap is eltelik.

felucca # 2010.07.08. 09:42

Tisztelt mindentudók! Átböngésztem a fórumot, de nem találtam hasonló esetet, ezért leírom a problémámat.

Tavaly építkeztünk és részben elbénáztuk a dolgot, mert előbb megkezdtük a munkát, mintsem, hogy jogerőssé vált volna az építési engedély. Többhónapig tartó kötélhúzás után kiróttak ránk kétmillió forint büntetést. Eddig tiszta ügy, az építési hatóságnak nincsen lehetősége mérlegelni, törvényben meghatározott képlet szerint számolja ki a büntetés összegét.

A büntetést nem tudtuk kifizetni (jelenleg napról-napra élünk, pénzügyileg eléggé kivéreztetett állapotban, egy-egy magasabb közüzemi számla már gondot okoz, a folyószámla határértékig mínuszban, stb.). Nem érdem és nem érv, de három kiskorú gyermekünk van.

A fizetési határidő lejárta után kb. három héttel (július elején) kaptunk egy levelet az építési hatóságtól, hogy az ügyünket áttették az APEH-hez, végrehajtásra. Korábban már konstruktívnak akartam mutatkozni, ezért felkerestem az APEH-et, ahol előadtam, hogy valószínűleg hozzájuk fog kerülni az ügy. A hölgy nagyon kedvesen széttárta a kezét, hogy addig, amíg nincsen náluk az ügy, nem tehet semmit, de majd próbáljam meg kérvényezni az adósság elengedését.

Tudom, hogy az APEH így nem tesz különbséget, de ez mégiscsak egy olyan tartozás, ami mögött semmiféle bevétel , vagy teljesítmény nem áll, hanem csak úgy jött, kívülről, a semmiből. Ez számíthat?

Hogyan látjátok az esélyeimet? Egyszer csak jön a végrehajtó és lefoglalja a házunkat, minket meg kitesznek az utcára? Vagy hogy fog ez működni? Bejelentkezik melőtte a végrehajtó, vgy próbálkozik, hogy otthon van-e valaki? A házban magában csak egy ócska számítógépet találnak, egy hűtőszekrényt, egy 10 éves Opel-Astra kombit, mást nem. Írjak most az Apehnek egy kérvényt átütemezésről, vagy elengedésről, vagy várjam, amíg jön tőlük valami felszólítás? Van esélye annak, hogy elengedjék a büntetést?

Köszönettel….

nandy # 2010.07.08. 10:34

Fizetési könnyítési kérelmet (azon belül: mérséklést, a bírság törlését) lehet kérvényezni, ha a bírság megfizetése a kérelmező és családja megélhetését súlyosan veszélyezteti.

felucca # 2010.07.08. 10:45

És ezt most rögtön kérelmezzem, vagy üljek a babérjaimon és várjam, hogy az APEH akar tőlem valamit?
És egyáltalán, indítsak a bírság törlésével rögtön, vagy legyen egyelőre kisebb az étvágyam. Vagy kérjem általánosságban a fizetési könnyítést, aztán majd az APEH eldönti, hogy mi veszélyezteti kevésbé súlyosan a családunk megélhetését?

végrehajtó1 # 2010.07.08. 13:08

kérd az egész elengedését.de ha helyiadó akkor zat az Apeh nem engedheti el.

felucca # 2010.07.08. 15:27

Szerintem nem helyi adó, mert az Építésügyi Célelőirányzat számlájára kellene befizetni, tehát országos ügy.

végrehajtó1 # 2010.07.08. 17:29

Nem a számla a lényeg.
Ki hozta a határozatot?

felucca # 2010.07.08. 17:43

A határozatot az önkormányzati építési hatóság hozta. Fellebbezni a Regionális Államigazgatási Hivatalhoz lehet, de a fellebbezést a helyi építési hatóságnál kell benyújtani.

végrehajtó1 # 2010.07.08. 19:21

Helyiadó.