Végrehajtás felfüggesztése

Vh-ügyes # 2014.11.06. 16:02

Pp.370.§ (amennyiben a kereseti kérelmeid közé behúzható a vh megszüntetése vagy korlátozása)

Nyuszicica # 2014.11.06. 17:50

Köszönöm gyors válaszát! Azonban mi a helyzet akkor, ha a kereset nem a "végrehajtás megszüntetése per", hanem a lakáshasználat megváltoztatása, amiből is az adósságom keletkezett?

gerbera317 # 2014.11.08. 11:12

@Nyuszicica
A már folyamatban lévő végrehajtás korlátozására vagy megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha a végrehajtás alapjául szolgáló jogerős határozatot más jogerős határozat megváltoztatta vagy hatályon kívül helyezte. A végrehajtás az új perre tekintettel a Vht. 49. § (2) szerint csak akkor függeszthető fel, ha a felfüggesztést a Pp. vagy más törvény lehetővé teszi, egyébként nem.

Vh-ügyes # 2014.11.08. 21:14

Nyuszka
Ennél világosabban nem megy: felfüggesztéshez végrehajtási pert kell indítanod...
perben pedig Pp.370.§.

gerbera317 # 2014.11.09. 12:40

Nyilván a megszüntetés iránti perre gondolsz. Azt a keresetet nem fogja befogadni a bíróság, mert nincs mire fel befogadnia. A másik négy végrehajtási per pedig szóba sem jöhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.09. 12:47

Be kell fogadnia - de az első tárgyaláson, bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.

Vh-ügyes # 2014.11.09. 13:07

Gerbera "nyilván" megint tudja mire gondolok és így képes velem a részvételem nélkül vitázni...
Nahát - minő lepetés - végül így mindig igaza is lesz!
Jól nyomod ... :)

gerbera317 # 2014.11.09. 17:06

Igazságtalan vagy. Te "hívjál fel"-lel elzugírod innen a kérdezőket azzal, hogy te majd megoldod. Sikerről még sosem számoltál be, sem az elzugírt posztolók. Arról pedig, hogy mitől aggályos a "majd én megoldom"-od, engedtessék már meg, hogy kifejtsem az álláspontomat.

A "nyilván"-t azért írom, mert te magad említed a végrehajtási pert, abból pedig mindösszesen 5 féle van, ebből 4 kizárva, a Pp. 370. § pedig eleve a megszüntetés iránti per címe alatt van, tehát "nyilván" ezt a pert említed. Hacsak nem egy hatodik féle végrehajtási perre gondolsz, de akkor meg nehogy má' én legyek a hunyó, bocs.

Fenntartom, hogy a végrehajtási megszüntetése iránti perben hozott ítélet nem változtathatja meg az eredeti végrehajtandó határozatot. Az ilyen perben nem a követelésről hoznak határozatot, hanem a végrehajtandó követelés fennállásáról, és az erre irányuló végrehajtásról A per neve is erről mesél: végrehajtás megszüntetése, nem pedig megítélt követelés megszüntetése.

képes velem a részvételem nélkül vitázni.

Naja, az utóbbi 3 hétben a hülye szmájlijaidon kívül egyetlen értelmes szót sem láttam tőled leírva. Még szép, hogy a részvételed nélkül véleményezem azt a néhány cinikus félmondatot, amit mégis ideköhintesz...

Vh-ügyes # 2014.11.10. 05:34
  • majd én megoldom"-od," nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna. Honnan idézel?
  • magamat idézem: "(amennyiben a kereseti kérelmeid közé behúzható a vh megszüntetése vagy korlátozása)" felhívom a figyelmed az "amennyiben" szóra...
  • A kioktatást köszönöm, a jövőben ügyelni fogok rá, hogy kevésbé legyek cinikus mint ti!
drill # 2014.11.15. 09:17

Tisztelt Fórumozók/Szakértő!

Tanácsot szeretnék kérni.Történetem röviden:
Diákhitel Központ felé tartozásom volt mely miatt vh jogot jegyeztek be nagymamai házban fent álló 1/18-ad részemre(ezt már a NAV mint eljáró).Diákhitel Központtal megegyeztünk rendszeresen törlesztek így a vh jog az 1/18-ad részemre szünetel.
A nagymama 1 hete elhunyt így az ingatlant szeretnék értékesíteni az örökösök.Hagyatéki még ezután lesz.
Az 1/18-ad rész kb:100 ezer forint értékű(régi komfort fürdőszoba nélküli vályogház nincs nagyértéke).
A tartozás kb:2 millio küröl van.
Kérelmeztem,hogy vegyék le a vh jogot ha kell átutalom az eladásból az 1/18-ad részből befolyt összeget vgy előre kifizetem,csak a többi örökös ne miattam ne jusson az örökségéhez.
Válaszban azt kaptam hogy a vh jog szünetelése miatt sem a DK sem a végrehajtás jogosultaja(NAV)nem tud érdemi intézkedést tenni a vh jog törlése iránt mert szünetel az eljárás.És azt is irták, hogy a vh megszüntetésére akkor lesz lehetőség ha az egész tartozást kifizetem.
Eladható e így az ingatlan?Mit tegyek, hogy a csekély 1/18-ad részre tett vh jog miatt a többi örökös a pénzéhez jusson?Ha nem sikerül hamarosan eladni olyan rossz állapotú a ház,hogy attól félek teljesen tönkremegy összedől és még a mostani értékét is elveszti.Nem a pénz kell belőle csak a többi örökös nem szeretném ha miattam nem jutna az örökségéhez.Törleszetek de egy összegbe nem tudom kifizezni.Ha valaki vmi ötletet tudna adni!Köszönöm!

Vh-ügyes # 2014.11.15. 09:33

Igen, eladható! (igaz, be kell szerezni egy "hozzájárulást")
A módszer az "árverés hatályával történő árverésen kívüli vétel"
(tanulmányozd: Vht.157.§)

drill # 2014.11.15. 09:49

Köszi a gyors választ!Az nem gond hogy az 1/18-ad rész alig 100 ezer forint értékű,a tartozás pedig 2millió?Megelékszik az 1/18-ad részből befolyó összeg átadásával a vh-t kérő?A fent maradó rész pedig további részletfizetési kiegyenlítésssel?

Vh-ügyes # 2014.11.15. 13:21

ígérni - persze - nem lehet, de azért a logika ezt diktálja...

sverus # 2014.11.19. 20:53

Tisztelt szakértők és forumozók!

Segítséget szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban, amely a következő:
21 éves diáklány vagyok jövedelem nélkül. Édesanyámnak folyamatban lévő végrehajtott ügye van az ő fizetéséből vonják is minden hónapban az összeget kb 1 éve. Nyáron viszont engem is betalált a végrehajtó és rajtam is követeli az összeget (kb 800.000,- ft)
Mivel nekem nincsen jövedelmem mert meg tanulok így nem tudnak tőlem vonni. Viszont a napokba inkasszót tettek a számlára amire az árvaellátást kapom és ösztöndíjat a jó tanulmányi eredményeimért. De úgy tudom ezek nem végrehajthatóak. 1 hónapja az iskolámnak küldtek is levelehet, hogy a 13.000,- ftból ők vonni akarnak mire az iskola válaszolt, hogy abból nem lehet. Ezután gondolom megkeresték a nyzgdìjfolyósítót is habár ezt nem tudom de ha igen akkor tőlük is olyan választ kaphattak csak, hogy nem vonható. Ezek után nem értem, hogy inkasszózhatják le a számlámat ha tudják, hogy oda csak olyan utalások érkeznek amelyekből 1ft sem vonható. És még azr sem értem, lehetséges-e az, hogy anyukmámtól már több mint 1 éve vonják es folyamatban van tehát minden hónapban megkapják az összeget mégis tőlem is követelnek??! Mit tehetnék, hogy megszüntessék az inkasszót? Esetleg, hogy tőlem ne követeljenek? A segítséget előre is köszönöm!

Vh-ügyes # 2014.11.20. 10:50

"Édesanyámnak folyamatban lévő végrehajtott ügye van az ő fizetéséből vonják is minden hónapban az összeget kb 1 éve. Nyáron viszont engem is betalált a végrehajtó és rajtam is követeli az összeget (kb 800.000,- ft)"

ez így nem áll össze... tehát ki mit írt alá? fizetési meghagyást kapott-e?

A számláján lévő pénznek nincs "címkéje" az csak pénz amely inkasszálható. (ha a családi pótlékból tévét veszek, hiába mondogatom, hogy "azt ne vigye el")

boboka56 # 2014.11.20. 12:14

Tisztelt fórumozók!

Szeretném ha valaki megmondaná,hogy a számlára utalt családi pótlékból,és a szociális segélyből/a kettő összege53000ft/
lehet e végrehajtani? Válaszukat várom!

gerbera317 # 2014.11.21. 07:40

Lehet.

boboka56 # 2014.11.21. 18:20

És ha nem számlára megy?

gerbera317 # 2014.11.21. 18:44

Akkor nem lehet.

Igazából a kérdés nem jó. A kérdés helyesen: Végrehajtás alá lehet-e vonni a bankszámlán található pénzt, függetlenül attól, hogy milyen jogcímen került oda? A válasz: Igen.
A másik kérdés helyesen: Végrehajtás alá lehet-e vonni azt a pénzösszeget, amiről a végrehajtó nem tudja, hol található? A válasz: Szerinted?

ruggiero # 2014.12.13. 16:44

A 2014. évi xviii törvény értelmében "A kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása iránt folyamatban lévő (vagy a kölcsönszerződésből eredő követelés behajtása érdekében bekapcsolódással indult) végrehajtási eljárásokban - a (4), (7), (8) és (10) bekezdésben foglalt kivétellel - a külön törvényben meghatározott időpontig eljárási cselekmény, intézkedés nem foganatosítható." Tud vki segíteni, hogy hol található ez a külön törvény, ami az időpontot meghatározza?

don

ruggiero # 2014.12.13. 16:44

xxxviii. törvény

don

Grave7 # 2014.12.13. 21:10

@ruggiero: A 2014. évi XL. törvény az a külön törvény.

Moravetz Gergelynè # 2015.10.22. 18:26

Jó estèt.
Ha a vègrehajtó megterhelte a számlámat, amire a gyerekek után járó Tgyás ès GYED èrkezik. Ezekből levonhatja a tartozást? Milyen arânyban vonhatnak le belőle? Válaszát előre is köszönöm

ARTanyan # 2015.12.03. 09:58

jó napot mindenkinek.

A végrehajtás folyamata megindult. A soron következő fizetésemből már vonni kellene az első részletet. Csakhogy én megtámadtam a végrehajtói eljárást a járásbíróságon -Végrehajtói eljárás megszüntetése- címen beadtam a kérelmemet. A KÉRDÉS AZ: hogy amíg a bíróság döntést hoz (akár+v.-) addig a letiltást lehet-e illetve hogyan lehet leállítani?! Mert a telefonos egyeztetés után amit a végrehajtóval folytattam, ez nem derült ki csak az hogy a befizetett összegeket elvileg majd a végrehajtó kérelmező fizeti vissza ha javamra döntenek

gerbera317 # 2015.12.05. 08:05

Nem lehet. De miért is lehetne? Ezen az alapon minden végrehajtás megállna rögtön az elrendelését követően, hosszú hónapokra.