Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2017.02.28. 07:56

Amíg nincs a neveden az ingatlan, a végrehajtó azt nem fogja neked átadni. Úgyhogy nem történhet meg. Abban viszont senki nem tud megakadályozni, hogy a kulcsokat az adóstól elfogadd, és beköltözz. Úgyhogy mégis megtörténhet.

SevenSeven # 2017.02.28. 05:49

Köszönöm szépen a választ! Még egy utolsó kérdés, elnézést az ertetlenségemért, de a vègrahajtótól nem sok segítséget kapok. Szóval megtörténhet úgy a lakás átvétele, hogy mèg nincs a nevünkön? Nem lesz ebből semmilyen problémám? Köszönöm

Grave7 # 2017.02.27. 22:11

@SevenSeven: Ez működik így.
Az ingatlanra bejegyzett terhek tulajdonjogot bejegyzésével együtt törlésre fognak kerülni.
A közüzemi szolgáltatókhoz az árverési jegyzőkönyv másolatával és ezzel a birtokbaadási jegyzőkönyvvel tudsz majd menni, óraátírás céljából. Lehet valamelyik szolgáltatónak erről is végrehajtói papír kell, ekkor vidd be a végrehajtóhoz az iratot és kérd, hogy jegyzőkönyvezze a birtokbavételről szóló bejelentésed és az iratban foglalt óraállásokat.

SevenSeven # 2017.02.27. 21:14

Köszönöm a választ! Viszont esetemben éppen az lesz, hogy a tulajdonjog bejegyzés még nem történt meg, de a megegyezésünk szerint az adós már kiköltözik és átadja a lakást ( egyébként örülök, hogy sikerült így megegyeznünk és kiköltözik önként). Vagy ezt így nem lehet hivatalosan?

April_ # 2017.02.27. 14:50

Kedves Gerbera,
Köszönöm szíves válaszaidat, nagyon hasznosak.

gerbera317 # 2017.02.27. 14:43

1.Miért kell nekem a kilakoltatás alatt ott lennem?
Azért, mert az jogilag nem kilakoltatás, hanem ingatlan átadása. Az csak egy dolog, hogy előbb az adóst onnan ki kell lakni. Ha nem vagy ott, szerinted kinek fogja a végrehajtó az ingatlant átadni???

2.Az ingóságok elszállítása és tárolása miért engem terhel? Van-e lehetőség ezt átterhelni az adósra? (Először azt mondta a végrehajtó, hogy a felosztási tervben hagynak ezekre a költségekre egy összeget.)
A törvény így rendeli. Ha sérelmezed a költségeket, utána az adós ellen érvényesítheted azokat. De ugye nem úgy gondolod, hogy végrehajtó majd a saját költségén rötyögeti az ingóságokat???

3.Ha belemegyek abba, hogy az ingóságok a lakásban maradjanak, ki jogosult átadni azokat később az adósnak?
Harminc napig tárolod, utána hulladékként kezeled őket. Ha a harmincadik napig értük jön az adós, átadod neki. Te. Nem más.

4.Egyáltalán melyik a célszerűbb, az elvitetés vagy a lakásban hagyás?
A lakásban hagyás sokkal olcsóbb megoldás

5.Mi tartaná vissza az adóst attól, hogy amint elmegyünk, hívjon egy lakatost és visszaköltözzön? Mit tehetek ez ellen?
Az onnantól kezdve bűncselekmény. Ha megteszi, betörést jelentesz.

6.Ha nem tudják egy szobába berakni az összes dolgot, és nem tudom egyáltalán használni/felújítani a lakást, és emiatt nem írom alá a birtokbaadási jkv-et a kilakoltatással egyidejűleg, mi történik?
Akkor jó nagy hülye vagy. Egyébként, nem kell elmozdítani semmit, minden marad úgy, a lakást pedig lepecsételi a végrehajtó. Harminc napot fél lábon állva is ki lehet bírni, utána meg úgyis hulladékként kezelheted, ami odambent maradt.

Mondhatom-e, hogy majd ha elviszi az adós a dolgait, akkor adja át a kiürített ingatlant a végrehajtó?
Nem mondhatod. Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak megjátszod? Ha ilyet szólsz, abban a pillanatban megállapítja a végrehajtó, hogy megtagadtad az együttműködést az eljárásban, és többé nem kérheted az ingatlan átadását, hanem csak perrel érheted el a kilakoltatást, az meg alsó hangon is 4-5 év.

April_ # 2017.02.27. 14:27

Vadsuhanc

Egyáltalán nem tartalak bunkónak :)
Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéseimmel.
Amennyire lehet, utánanéztem, Vht, végrehajtónál többször is érdeklődtem, itt a fórumon is kérdezősködtem már (októberben, akkor még azt gondoltam, meg tudom oldani megegyezéssel.
A végrehajtó is inkább a saját idejét stb nézi, pl. erősen presszionált, hogy a tárolást válasszam (fel kell leltározni tételesen az ingóságokat, és az nagggyon sok idő, stb.) Ezért kérdezősködöm itt, mik a tapasztalatok, lehetőségek.

Lehet, hogy túl sötéten látom a helyzetet, de pl. rendőrt hívok, ha visszaköltözik, hogy betörtek és jogtalanul van ott, és akkor a rendőr megnézi, lakcímkártya rendben, itt lakik, nem gondolom, hogy ott helyben igazságot tesz, s akkor mehetek a bíróságra...

Egyébként megvilágosítottál :), az az érdekem, hogy üres legyen a lakás, vagyis, az elszállítást választom. Akkor már csak ennek a költsége a kérdés. Ha egyáltalán...

Vadsuhanc # 2017.02.27. 13:58

April_

Mielőtt megvetted a lakást ezekről a kérdésekről nem tájékozódtál ?

Kérdéseidre adható válaszok szerintem meghaladják a fórum lehetőségeit de röviden. Kérdéseidre a válaszokat megtalálod a Vht-ben, vagy a rendőrségi törvényben vagy a Btk-ban.

  1. Nem kell ott lenned.
  2. Végrehajtóval beszéld át újra. ( HA azt mondta azt mondta
  3. Végrehajtó ezt is megmondja.
  4. Választhatsz. A végrehajtó megmondja.
  5. Egy biztonságos ajtó. Biztonsági őrt fogadni:-) Rendőrséget hívni mert betörtek a lakásodba.
  6. Nem írod alá nem veszed birtokba a lakást. Mondhatsz mindent, de gondolod, még nem veszed birtokba a lakást a végrehajtó őrzi neked ? Vagy hogy gondolod ?

Most bunkónak tartasz, de csak egy kérdésem van. Mielőtt vásároltál és most, hogy meg is vásároltad az
ingatlant kivel beszéltél ? Tisztáztad a jogaid és a lehetőségeid. Vagy csak licitáltál és nyertél ?

April_ # 2017.02.27. 13:32

Pardon, ez mondat lehet így félreérthető, helyesen:

Úgy tájékoztattak, hogy kinyittatják lakatossal az ajtót, ezután a végrehajtó vagy elviteti a lakásban talált ingóságokat és tárolja 30 napig (az én költségemre), vagy egyik szobába berakatják ezeket, a végrehajtó lepecsételi és az adósnak 30 napja van ezeket átvenni.

April_ # 2017.02.27. 13:23

Tisztelt Szakértők!
Árverésen vettem egy kis lakást szeptember végén, amelyet az adós nem adott át (pedig megpróbáltam vele megegyezni). Most a moratórium letelte után március közepére tette a végrehajtó a kilakoltatást. Úgy tájékoztattak, hogy kinyittatják lakatossal az ajtót, ezután vagy elviteti a lakásban talált ingóságokat és tárolja 30 napig (az én költségemre), vagy egy szobába berakják ezeket, a végrehajtó lepecsételi és az adósnak 30 napja van ezeket átvenni. De nekem birtokba adják a lakást így is (mármint a kilakoltatás napján). Nekem a kilakoltatási procedúra alatt ott kell lennem, illetve megbízhatok valakit magam helyett, de személyesen kell a birtokbaadást aláírnom.
Több kérdés merült fel bennem:

  1. Miért kell nekem a kilakoltatás alatt ott lennem?
  2. Az ingóságok elszállítása és tárolása miért engem terhel? Van-e lehetőség ezt átterhelni az adósra? (Először azt mondta a végrehajtó, hogy a felosztási tervben hagynak ezekre a költségekre egy összeget.)
  3. Ha belemegyek abba, hogy az ingóságok a lakásban maradjanak, ki jogosult átadni azokat később az adósnak?
  4. Egyáltalán melyik a célszerűbb, az elvitetés vagy a lakásban hagyás?
  5. Mi tartaná vissza az adóst attól, hogy amint elmegyünk, hívjon egy lakatost és visszaköltözzön? Mit tehetek ez ellen?
  6. Ha nem tudják egy szobába berakni az összes dolgot, és nem tudom egyáltalán használni/felújítani a lakást, és emiatt nem írom alá a birtokbaadási jkv-et a kilakoltatással egyidejűleg, mi történik? Mondhatom-e, hogy majd ha elviszi az adós a dolgait, akkor adja át a kiürített ingatlant a végrehajtó?

Elnézést, ha kissé hosszú voltam, kérek szépen válaszokat.

gerbera317 # 2017.02.27. 12:16

Seven2x

megtörténik a birtokbaadás, de még nem töröltek minden terhet
Az elvi képtelenség. Birtokba adás akkor van, ha már a nevedre került az ingatlan, márpedig akkor a terhek már törlésre kerültek. Nehéz elhinni a végrehajtónak, hogy "ezzel ne foglalkozz"?

A jegyzőkönyvhöz miért kell minta? Bele kell írni, mikor, hol, kiknek a jelenlétében készült, és hogy mi történt (pl. a mérőórák leolvasása, annak eredménye, valamint a kulcsok átadása). Aztán minden jelenlévő aláírja.

drbjozsef # 2017.02.27. 11:49

Krysz29,

Nem művelem a földet, a fejem hurka, és volt nőm, csak kilukadt, és meg kell foltozni.

Mondjuk az, aki olyan kérdest tesz fel, mint Te, annak szerintem senki nem kiváncsi a fejére.

Szerencséd, hogy gerberát valamiért megszállta egy angyal, de ha nem érzed elég érdemlegesenk, kérdezz csak nyugodtan még. :)

SevenSeven # 2017.02.27. 11:13

Sziasztok!
Árverezett ingatlan vásároltam. A jegyzőkönyvünk már jogerős, a földhivatalba elment a végrehajtó megkeresése a tulajdonjog változás bejegyzésére.
Az adóssal sikerült megegyeznem, hogy átadja az ingatlant ezen a héten. Az lenne a kérdésem,hogy ilyen esetben, tehát ha önként átadja, akkor a végrehajtónak nem kell jelen lennie az átadáskor? Tőlük is kérdeztem, azt mondták nem, csak írjak egy jegyzőkönyvet, óraállásokkal. Ez így rendben lesz, vagy csak leakarnak rázni? És ebben az esetben vajon már törölve vannak a terhek, közüzemi tartozások? Erre a végrehajtótól azt a választ kaptam, hogy ezzel én ne foglalkozzak. Tehát az a kérdésem, hogy ha megtörténik a birtokbaadás, de még nem töröltek minden terhet, akkor nem történhet olyan, hogy nekem kell majd kifizetni a tartozást?

Illetve valaki tudna esetleg egy birtokbaadási jegyzőkönyv mintát mutatni, ami megfelel ilyen esetben? A neten csak sima lakásvásárlásra vonatkozóan találtam.

Köszönöm a válaszokat és asegítséget!

Grave7 # 2017.02.27. 08:47

@gerbera317: Tiszteletre méltó, hogy szájbarágós választ írtál ahelyett, hogy elküldted volna a kérdezőt melegebb éghajlatra (pedig nyaralás közben lenne ideje átolvasni a fórumot).

gerbera317 # 2017.02.27. 08:01

Akkor jól figyelj, mert csak egyszer írom le (holnap úgyis megkérdezi ugyanezt más, és kezdődik az egész hiszti elölről):

Amikor sikeres árverést követően bemész a végrehajtóhoz a vételárat kifizetni, megkérdezed tőle:
1) Meddig kell az adósnak kiköltöznie? Erre ezt fogja válaszolni, hogy az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Utána megkérdezed:
2) Mi a teendő, ha határidőre nem költöznek ki, és kijelentik, hogy nem is fognak kiköltözni? Erre ezt fogja válaszolni: Ha a kiköltözésre az arra nyitvaálló határidőig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú! A kérelem benyújtásáról a végrehajtó tájékoztatja az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt is. Ezután megkérdezed:
3) És ha ez rendben megvolt, mikor lehet számítani a kilakoltatásra? Erre ezt fogja válaszolni: A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt. Ezurtán megkérdezed:
4) Az adót, terheket, közös költséget stb, mikortól viselem, és a közműátírás hogyan történik? Erre ezt fogja válaszolni: Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli. A közös költséget és egyéb effélét a tulajdonjog földhivatalnál történt bejegyzésének napjától viseli az új tulajdonos. A közműszolgáltatókkal az új tulajdonosnak kell szerződést kötnie. Erre még meg fogod kérdezni:
5) Jó-jó, de mikor jegyzik be a tulajdonjogomat az ingatlan-nyilvántartásba? Erre ezt fogja válaszolni: Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése végett.

És mindezt néhány hetente újra és újra le kell írni. Méltóztattál már visszaolvasni egy kicsit a topokban?

Krysz29 # 2017.02.26. 18:54

Humor Herold :D Ilyenkor megnézném azt a fejet, aki ilyeneket ír. Gondolom egy paraszt kocka fejű :) Az ilyeneknek nincs nőjűk az életben:)

drbjozsef # 2017.02.26. 17:23

Ha tudsz angolul, keresgélj az amazonon, biztos van ilyen "Végrehaytás for Dummies", vagy ilyesmi könyv a sorozatból.

Ez elég érdemleges volt, hogy DrAttika is hozzámérje magát? :)

Krysz29 # 2017.02.26. 11:02

Helyes ;)

Dr.Attika # 2017.02.26. 10:22

Majd hozzámérem a többi érdemleges válaszhoz az enyémet.

Krysz29 # 2017.02.26. 10:19

A kérdéssel semmi baj nincs, ez másnak is nagy segítség lenne. Na mindegy, elég szégyen hogy ilyen magukat okosnak valló emberek nem képesek értelmezni a kérdést és másra válaszolnak :)

gerbera317 # 2017.02.26. 09:43

A kérdésed pedig téged minősít. Ez a topik csak erről a kérdésről szól, pusztán csak el kéne olvasni. Ha nem megy, még mindig megkérdezheted a végrehajtót, akitől az ingatlant vetted.

Krysz29 # 2017.02.26. 08:59

Hmm, köszi az érdemleges választ. Ha meg dr titulusod van, ez a bejegyzésed csak téged minősít :)

Dr.Attika # 2017.02.26. 08:52

"Lépésről- lépésre"
Bal lábat a jobb után, jobb a bal után. Ahogy az ismert úttörő dal is mondja.

Krysz29 # 2017.02.26. 08:35

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha sikeresen megnyerek egy ingatlan árverést, utána milyen teendőim vannak, hogy birtokba tudjam venni? Lépésről- lépésre. A vételár kifizetése után. Közművek átiratása hogyan zajlik ilyen esetben? Ha nem akar kiköltözni, van-e határidős kérelem, amivel élnem kell? Köszönöm előre is.

gerbera317 # 2017.02.25. 17:24

@laber
A nem adós tulajdonostárs problémája - ha nem hajlik megegyezésre - csak közös tulajdon megszüntetésével oldható meg.
Ugyanez a haszonélvezőnél nem működik. Ott vagy sikerül vele megegyezni, vagy buktad a mutatványt, egészen a haláláig.

@runningman
Semmire.