Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Rexor # 2015.09.16. 11:49

Két példa jut az eszembe hirtelen:

  1. 2009-ben felemelték az áfa kulcsot 25%-ról 27%-ra (törvénymódosítás az állampolgárok hátrányára): ez tiltva lett volna?
  2. Az új Ptk. felemelte a Kft. jegyzett tőke minimumát 500 eFt-ról 3 millió Ft-ra (törvénymódosítás az állampolgárok hátrányára): ez tiltva lett volna?
Rexor # 2015.09.16. 11:44

Ez biztos így van? Mit jelent, hogy egy "törvény hátrányára van az állampolgárnak"?

spamrulez # 2015.09.16. 07:51

szeptember 7-én azt mondták szeptember 15 után kitűzik az időpontot. tegnap éjfélig moratórium volt, tehát hivatalosan semmit nem tehettek. ma még nem kérdeztem rá, hogy mi a helyzet, még csak 2 órája tart a munkanap...

Moyoko # 2015.09.16. 07:45

spamrulez

Neked még nem mondtak semmit?

spamrulez # 2015.09.16. 07:03

azon ne sokat gondolkodjanak, mert magáncsődbe most olyan léphet, akinek van lakás tulajdona. a mi adósaink ebből kiestek.

Moyoko # 2015.09.16. 06:50

Ezert nagyon jó lenne mindegyikünk tudna beszélni a végrehajtójával kinek mit mondanak, és meg is osztaná velünk.

Moyoko # 2015.09.16. 06:49

Na itt a gond

Beszéltem a végrehajtóval és azt mondta hogy a végrehajtói kar még nem adta ki az iránymutatást, hogy hogyan járjanak el a magán csőd miatt.

focitomi # 2015.09.15. 19:33

mmvj

„…a végrehajtó kitűzte a kilakoltatás dátumát…”

Ha ez kijelentés (annak tűnik) :) , akkor mesélj!

focitomi # 2015.09.15. 19:26

Business Law

Változott május óta néhány dolog a nézeteimet illetően…
Itt jó néhány sorstársammal együtt elkezdtünk egy árverési vételt bizonyos törvényi szabályozással.
Esetünkben menet közben módosították a téli moratórium időpontját, illetve a jogerős árverési jegyzőkönyv megszületését követően, a teljes vételár kifizetés, a tulajdonjog bejegyzés után a törvényalkotó gyakorlatilag végtelen ciklusos moratóriumot alakított ki. Így a kényszerkiköltöztetés lehetőségét elvették tőlünk.
De (!), a vht. szerint az adósnak kötelező átadni, kiüríteni az ingatlant. Így véleményem szerint ő a felelős, hogy nem tudjuk birtokba venni a tulajdonunkat, vele szemben lehet csak követeléssel élni. Az állammal, törvényalkotóval szemben nem lenne sansz, még akkor sem ha igazából emiatt kerültünk ilyen helyzetbe.

Egyébként attól, hogy módosítják másik törvénnyel, az a törvény az 1994. évi LIII. törvény marad…
Pl. most a 2015 CV. törvény 110 § szerint módosította a végrehajtási törvény számos paragrafusát, hogy egyet említsek, 1994. évi törvény 154/A § 10,11,12,13 bekezdései 2015 szeptember 1-én lettek hatályosak…

Moyoko # 2015.09.15. 17:48

mmvj

Mikorra ? Én holnap érdeklődök

ildidi # 2015.09.15. 17:38

focitomi

Ja most látom nem neked tűzték ki!

ildidi # 2015.09.15. 17:04

focitomi

Mikorra tűzte ki? Én holnap délután megyek!

mmvj # 2015.09.15. 16:03

focitomi,

a végrehajtó kitűzte a kilakoltatás dátumát...

focitomi # 2015.09.14. 20:51

Business Law

Véleményem szerint a törvényalkotó sajnos nem vonható felelőségre, ill. az állam sem, ugyanis a 1994. LIII. törvény 154/A § szerint a kiürítés az adósnak kötelező!!! Mivel ez törvényi szabályozás szerint ez nem történt meg, a kiürítésre adott határidő utáni első nap peres eljárás kezdeményezését kellett volna megtenni az adóssal szemben, az ingatlan kötelező kiürítés és elhagyás elmaradása miatt.

Az igaz, hogy a gyorsabb megoldást a végrehajtói intézkedést kivették a kezünkből, de innentől kétszereplősé vált a történet… A rosszhiszemű jogalap nélküli birtokos és a tulajdonos ügyévé „korcsosult” az eljárás, két állampolgár jogi vitájáról beszélhetünk. Az előzőekben általam említett törvények (vht. és ptk. ) alapján, peres eljárásban, jó eséllyel nekünk tulajdonosoknak születne kedvező határozat.

Összefoglalva: az állammal szemben szerintem nincs esély, a bíróság ilyen esetben megállapítaná, hogy nem a törvényalkotás a károkozó, hanem a jogalap nélküli birtokos, így vele szemben kell követeléssel élni.

Egyébként mi történne akkor, ha most tulajdonosként bemennék az ingatlanba?
Esetleg kiüríteném az ingatlant?
Amennyiben feljelentés történik ellenem? Milyen törvény vonatkozhat erre az esetre (különös tekintettel a 154/A § -ra)?

Vh-ügyes # 2015.09.13. 15:21

esküszöm, ez vmi papagáj...

Bori Bori # 2015.09.13. 13:29

Jól értelmezem, hogy az árverés időpontjától számítva minimum 90 nap múlva történhet csak meg a birtokba adás? Mire volt jó ez a plusz 60 nap?

Vh-ügyes # 2015.09.13. 08:39

Bori Bori

Nem világos számomra, hogy mit keresel itt...
Segítséget, tanácsot nem kérsz és nem is adsz!

Attól hogy "véleményed" van, még nem leszel a klub tagja...
(arról nem is beszélve, hogy totál dilettáns vagy tehát a véleményed, annyit is ér)

csak láb alatt vagy...

Bori Bori # 2015.09.12. 20:03

Jól értelmezem, hogy az árverés időpontjától számítva minimum 90 nap múlva történhet csak meg a birtokba adás?

Moyoko # 2015.09.12. 18:37

focitomi :)

Annyira tájékozott vagy már a témában simán elmehetnél végrehajtónak :)

focitomi # 2015.09.12. 18:13

Elnézést és sajnálom, hogy nem bírom megállni… Reagálnom kell:)
Sorstársaim Ti ne tegyétek! Még úgysem értené, sőt lehet, soha nem is fogja:)
A kiskutya, mint kiderült még nem is szobatiszta! Így a tudata sem tökéletes, ez nem kérdés :)
Bár magára ismert, ez a kiskutyák esetében nagy szó, hiszen tudjuk, miként reagálnak az első alkalommal a tükörképükre…. ;)
Ezt mondja: ”… én tudom: nem fog menni…”
Mondom, hogy a tudatával még baj van :)
Én mondom, menni fog!!!
Mivel neki ez még magas léc, ráadásul azt mondta gyakorlatilag, hogy őt ez nem érdekli /ebben a korban még a saját farok kergetése is leköti a kiskutyát :)/, ezért csak nektek, az alábbiakban néhány pontban összeszedtem, hogy mi is a tényállás.
És most komolyabban folytatnám (bocs, „tejfogú, bolhás vakarcs” ha innentől nem értenéd, sajnálom…)

Felhívnám a figyelmet az első pontban található rendelkezésre!!!

  1. 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról

„…154/A.§(1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek…"

  1. Új Ptk V. könyv 5:11 §

„…3) A rosszhiszemű jogalap nélküli birtokos köteles megfizetni azoknak a hasznoknak az értékét, amelyeket elfogyasztott vagy beszedni elmulasztott, továbbá a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint köteles megtéríteni a dologban bekövetkezett mindazon károkat, amelyek a jogosultnál nem következtek volna be…”

Véleményem: A jogalap nélküli birtokossal állunkszemben! Van egy törvényi kötelessége, mégpedig kiüríteni és elhagyni az ingatlant - konkrét határidővel -, ami a moratóriumtól (illetve a felfüggesztett végrehajtásoktól) nem változott. „Mindössze” a törvényalkotó volt olyan „kedves” és a hatósági kényszerkiköltöztetés lehetőségét kivette a „kezünkből”, ami az egyetlen törvényes, nem peres eljárási lehetősége volt a tulajdonosok számára…

3)
Az új Ptk
„…5:9. § [A jogalap nélküli birtokos helyzete és kiadási kötelezettsége]
(1) Aki jogalap nélkül van a dolog birtokában, köteles a dolgot a birtoklásra jogosultnak kiadni…”

  1. „..5:13. § [A tulajdonjog]

(1) A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán – jogszabály és mások jogai által megszabott korlátok között – teljes és kizárólagos jogi hatalom illeti meg.
(2) A tulajdonost megilleti különösen a birtoklás, a használat,a hasznosítás, a hasznok szedésének és a rendelkezés joga.
(3) A tulajdonosnak joga van minden jogosulatlan behatás kizárására…”

„…5:21. § [A birtoklás joga]
A tulajdonost megilleti a birtoklás joga és a birtokvédelem…”
„…5:22. § [Használat, hasznok szedése, terhek viselése és veszélyviselés]
A tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolog hasznait szedni; viseli a dologgal járó terheket és a dologban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni…”
„…5:36. § [A tulajdonjog védelme]
(1) A tulajdonos követelheti a jogellenes beavatkozás vagy behatás megszüntetését és a jogalap nélküli birtokostól a dolog kiadását...”
„…5:41. § [Tulajdonszerzés hatósági határozattal vagy hatósági árverés útján]
(1) Aki a dolgot hatósági határozat vagy hatósági árverés útján jóhiszeműen szerzi meg, tulajdonossá válik, tekintet nélkül arra, hogy korábban ki volt a tulajdonos.
(2) A tulajdonjogot hatósági határozattal megszerző jogosult – ha a hatósági határozat eltérően nem rendelkezik – ingó dolog esetén a dolog birtokának átruházásával, ingatlan esetén tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével szerzi meg.
(3) Hatósági árverés esetén az árverési vevő a tulajdonjogot az ingó dolog birtokának a hatósági árverést végző általi átruházásával, ingatlan esetén a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével szerzi meg.
(4) A dolog tulajdonának hatósági határozattal vagy hatósági árverés útján való megszerzésével megszűnnek a harmadik személynek a dolgot terhelő jogai, kivéve, ha a hatósági határozattal vagy hatósági árverés útján szerző e jogok tekintetében nem volt jóhiszemű…”

Bocs, hogy ilyen "hosszú" voltam...
A kiskutya úgysem ért a végére, nem várom, hogy reagáljon. Azért biztos megtesz! :)

ius latratus # 2015.09.12. 13:48

Nem kell becsatolnod semmit.
Nekem elég, ha én tudom: nem fog menni. Ti csak tervezgessetek.
Na, minden jót, örültem.

focitomi # 2015.09.12. 13:20

A beleugatós kiskutyának üzenem, hogy ha lesz időm akkor becsatolok néhány törvényi szabályozást, ami miatt az ugatása biztosan elhalkul. maradjunk egyenlőre annyiban, hogy a mi jóindulatunkon és türelmünkön múlik, hogy meddig lakhatnak a tulajdonunkban….
Sajnos most mennem kell.

ildidi # 2015.09.12. 13:17

focitomi
Nagyon remélem nem hozzák előre a moratóriumot mert dec 1től kezdődik. Szerintem már a kormány is lezárta ezt az ügyet ami törvényt akart ezügyben azt meghozta, szeptember 16-tól pedig megy minden a maga útján. A bankok is kezdhetik a korlátlan árverést már nincs kvóta ha jól tudom! Egyébként is most a kormánynak kisebb gondja is nagyobb ennél, nekik most a menekültkérdéssel kell foglalkozni!

focitomi # 2015.09.12. 13:14

Ildidi

A kiskutyák ugatására nem illik reagálni :) az imént ezt tetted…

focitomi # 2015.09.12. 13:07

ildidi

Itt két lehetőség van jelenleg, hangsúlyosan, jelenleg!

  1. A bejelentés dátumától 60 nap, ami ugye a legjobb esetben is november 1. ill., azt követő időszak. Ez esetben még játszik a téli moratórium esetleges előrehozása…
  2. Szeptember 16-tól reaktiválódnak az ügyek, akkor a mi esetünkben azonnal folytatódhat a megszakított eljárás.

2014 májusában ugye néhány napon múlott, hogy a „végére” érjünk a történetnek, törvény szerint lehetőség lett volna birtokbaadásra, „csak” kérték a végrehajtókat, hogy méltányossági alapon ne intézkedjenek…