Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


K.Anna_2013 # 2022.10.05. 12:38

@papinianus88,
Indokot nem mondanak. Arról tudomásom van, és a végrehajtónak is, hogy az adós kiskorú gyermekkel lakik az ingatlanban. De már ezt is megbeszéltük a végrehajtó munkatársával, hogy ezesetben a végrehajtónak értesítenie kell a gyámügyet is, mert ha kilakoltatásra kerül sor, és az adós (szülő) nem tud a továbbiakban fedelet biztosítani a gyermeknek, a gyámügy gondoskodik az elhelyezéséről. Viszont ennek sem kéne késleltetnie az időpont kitűzését. Más fennálló tényezőről nincs tudomásom. (A gyakorlatban egyébként szerintem a gyermek elhelyezése is megoldott lenne, mert a szülők elváltak, és a másik már évek óta elköltözött.)

Bocsánat, pongyolán fogalmaztam. Szóval úgy gondolom, arról kéne állásfoglalást kérnie taraparának a Végrehajtói Kartól, hogy mivel az árverést jogorvoslattal támadták meg, jól gondolja-e, hogy a végrehajtó tájékoztatása ellenére a vételár megfizetésére "a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó végrehajtói felhívás kézbesítésétől számított 15 nap"-ja van, ha az előlegét nem szeretné elveszíteni.

Szomorú örökös # 2022.10.05. 17:33

Licitalgato

Olyan ingatlanoknak verik fel az árát piaci árra, amit belülről nem is láttak.

Ott vér profik vannak többnyire, elhiheted, tudják mire licitálnak.

Elment a kedvem attól hogy árverésen vásároljak.

Nem is neked való, túl kezdő vagy hozzá szerintem.

Majordomus # 2022.10.05. 19:31

Az esetek 80 %-ban nem is kell látni.

Elég a lokációt és az ingatlan paramétereit ismerni ez adja az az érték döntő részét....

Licitalgato # 2022.10.06. 23:47

Szomorú örökös@ Mindenki volt kezdő. De az hogy 2 ingatlant próbáltam egymás után de mind a 2 a töröltek közé került be 1 nap alatt ez nonszensz.

Csuklósbusz # 2022.10.07. 02:39

Nemcsakhogy belülről nem, gyakran kívülről is csak képen látják az ingatlant mégis felverik az árat. Nagyon sokan még mindig vakon nyomják.

De azért miután beszoptak pár betonkoszorú nélküli, vagy belülről kitüzelt betongerendás házat vagy olyat hogy a képen megvolt, élőben már összedőlt,,, azóta erről leszoktak.

Mostmár láttam a faluban hogy jöttek mikrobusszal, ott ült benne egy ingatlanközvetítő/értékbecslő, meg a nepper alkalmazottja aki valamennyire ért az építkezéshez, aztán felmérik közösen az összeset előre.

Utánna forintra pontosan addig mennek amíg az gazdaságos. Tehát csak akkor érdemes túllicitálnod ha magadnak kell...

papinianus88 # 2022.10.07. 06:29

Licitálgató:„ De az hogy 2 ingatlant próbáltam egymás után de mind a 2 a töröltek közé került be 1 nap alatt ez nonszensz.

Szegény árverező! Hallatlan és pofátlan dolog az, hogy az adós(ok) mindent megmozgatva, családi segítséggel, vagy szerencsével, de kifizetik a tartozásaikat, megállapodnak valamennyi végrehajtást kérővel, hogy nehogy elárverezzék az ingatlanukat. Esetleg a végrehajtó a hónapban kitűzött 100 árverés közül utóbb észleli, vagy felhívják a figyelmét rá, hogy egy végrehajtást kérő lemaradt a hirdetményről, aki a törvény szerint a befolyt összegből nem részesülhetne ebben az esetben. Szégyenletes, hogy letörli a hirdetményt a végrehajtó, mert már az árverési előleget is elutalták! Vérlázító! Kicsit nézzél magadba és gondolkozz el. Ha nem tetszik: adásvételi szerződés, ügyvéd, megtekintés, sőt! közös akarat a vevő és az eladó között.

u.i. Az meg, hogy ki mennyire "üti fel", azt nem tudhatod. Lehetséges, hogy egy végrehajtást kérő beszámítással élne és bőven megéri neki az ingatlan. Nem kívántalak megsérteni és ironikusan válaszolni, de ez az egy mondatod tökéletesen megmutatta, miért vagy alkalmatlan árverezőnek.

Licitalgato # 2022.10.07. 11:30

Papinianis Nem utaltak semmit. Évek óta üres a ház és benőtte a susnya.

Licitalgato # 2022.10.07. 11:31

Papinianus 37 bejegyzés van az ingatlanon. Az utólsó 2 az 20 ezer ft-os parkolás.

gerbera317 # 2022.10.07. 12:50

@Licitálgató
Olyan ingatlanoknak verik fel az árát piaci árra, amit belülről nem is láttak
Nem is kell azt látni. Ha társasházi lakás, eleve tudják milyen az elrendezése. Az állapota pedig lényegtelen, ha aztán felújításkor vasbetonig úgyis visszabontanak mindent.

Majordomus # 2022.10.07. 19:32

A lakás elhelyezkedése számit elsősorban...

tarapara # 2022.10.12. 18:32

Sziasztok!
A 8/2021. (X. 29.) SZTFH rendelet 22.§ alapján a végrehajtó számolhat-e fel az árverésen beköltözhetően vásárolt ingatlan birtokbaadásának foganatosításáért (8 óra hosszú kilakoltatás volt) munkadíj, készkiadás, költségátalány címen megfizetendő díjat az árverési vevőnek?
Úgy tudtam, hogy a kilakoltatás költségét a végrehajtó a vételárból számolja el. Ez a többszázezres díj valóban jogosan kérhető az árverési vevőtől?
Válaszotokat előre köszönöm.

gerbera317 # 2022.10.13. 06:37

@tarapara
Miért nem úgy kérdezed, hogy köteles-e ingyé' ott xxopni veled 8 órát?
a kilakoltatás költségét a végrehajtó a vételárból számolja el
Hol van az már? A felosztási terv alapján már ki lett utalva minden összeg, és nem maradt egy fillér sem. Előre pedig tilos ilyet felszámítani.
Ez a többszázezres díj valóban jogosan kérhető az árverési vevőtől?
Igen. A 34. § (1) szerint végrehajtás során felmerülő költséget a végrehajtást kérő előlegezi, és az adós viseli. A 154/A. § (13) szerint pedig, az ingatlan birtokba adása során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.Tehát a birtokba adáskor te vagy a végrehajtást kérő, tehát te előlegezed a költségeket. A végrehajtó utána ezt megkísérli behajtani az adóson, de ha behajthatatlan marad, akkor ezt a költséget bizony buktad.
De mitől többszázezer? 8 óra helyszíni eljárás az - a helyszíntől függően - 92 vagy 93 ezer Ft.

tarapara # 2022.10.14. 07:36

Gerbera köszönöm a választ.
Javíts ki, ha rosszul értelmezem a Dsz. 10. §-t. 8 óra az = 8x9000 (munkadíj) + 8x4500(költségátalány) + 3500 utazási költségátalány = 111.500 Ft.
Azért számítható-e fel esetleg plusz költség, hogy a végrehajtó mellett ott volt a helyettese is (végrehajtójelölt)?

gerbera317 # 2022.10.14. 13:37

Az utazási költségátalánytnem óránként számítják fel, hanem egyszer, a kiszállásért.

Majordomus # 2022.10.14. 20:41

A végrehajtó sajátos díjszabást alkalmaz az biztos.

Licittalgato # 2022.10.16. 21:59

Utána jártam miért törölte a végrehajtó az árverést, egy nappal azután, hogy licitet tettem egy folyamatos árverések közt levő házra. Ezt írta: Az adós jogutódjának megállapítása után az árverés újra kitűzésre kerül. ( Tehát mivel a ház fele az adós anya nevén van aki tavaly meghalt, így nem árverezhető a végrehajtó szerint.) A ház másik fele a gyerekei nevén van, akik szintén adósok, gyerektartás stb.stb.stb miatt. Akkor most meg kell várnom a hagyatéki eljárást?

Szomorú örökös # 2022.10.17. 01:11

Licittalgato

A ház másik fele a gyerekei nevén van, akik szintén adósok, gyerektartás stb.stb.stb miatt.

Az egy másik ügy és lehet még nem tartanak az árverésnél.

Az adós jogutódjának megállapítása után az árverés újra kitűzésre kerül. ( Tehát mivel a ház fele az adós anya nevén van aki tavaly meghalt, így nem árverezhető a végrehajtó szerint.).....Akkor most meg kell várnom a hagyatéki eljárást?

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz árverés a hagyatéki után. Pl. ha a jogutód rendezi a tartozást a végrehajtóval. Szerintem ez a hajó elment, vagy legalábbis nagyon messze van a parttól már. Ha mindenáron árverésen akarsz vásárolni ingatlant, akkor keress magadnak egy másikat.

Licittalgato # 2022.10.17. 17:05

Szomorú örökös Az árverésnél tartanak a gyerekei is. Amikor az apai részt megörökölték, ráterhelték az összes gyerek összes tartozását az apai részre. 37 db bejegyzés van az ingatlanon, lekértem a tulajdoni lapot.

Szomorú örökös # 2022.10.17. 18:20

Licittalgato

Az árverésnél tartanak a gyerekei is.....37 db bejegyzés van az ingatlanon, lekértem a tulajdoni lapot.

Ettől még ha valaki az árverés előtt kifizeti az összes tartozást, akkor hiába nézted ki magadnak,
hiába ácsingózol erre az ingatlanra, bizony hoppon fogsz maradni. Én ezt próbáltam elmagyarázni.

papinianus88 # 2022.10.18. 11:12

licitálgató: Ha ilyenekben nem vagy biztos, engedd el az árverezői státuszod...érhetnek meglepetések.

Ezt írta: Az adós jogutódjának megállapítása után az árverés újra kitűzésre kerül. ( Tehát mivel a ház fele az adós anya nevén van aki tavaly meghalt, így nem árverezhető a végrehajtó szerint.
Nem a végrehajtó szerint, hanem mindenki szerint, aki kicsit is ért ehhez. Amennyiben a tulajdoni lapon szereplő, adós társtulajdonos elhunyt, akkor hogy lehetne jogerős szerinted az árverés? Eljárásjogilag is meg kell állapítani a jogerős hagyatékátadó végzés alapján, hogy változás történt a felek személyében. És ez bizony a végrehajtást foganatosító bíróság eljárási cselekménye és a Vht. 39. §-a tartalmazza, hogyan is kell eljárni. Sőt, a végrehajtást kérő amúgy, ha nem érdekli, akkor nem is feltétlenül szükséges, hogy kérje az adós személyében történt jogutódlást. Márpedig akkor azt a tulajdoni hányadot árverésen nem értékesítheti a végrehajtó. Amúgy valószínű, hogy a folyamatos árverési hirdetmény alapján elég régóta közzétételre került az ingatlan, és a végrehajtónak nem volt tudomása az adóstárs haláláról, mint jogi tényről, így utóbb amikor észlelte: törölte. Abszolút jogszerűen.

Akkor most meg kell várnom a hagyatéki eljárást?
Neked a jogerős jogutódlási végzést kell megvárnod, pontosabban azt a végrehajtónak, hogyha azt a tulajdoni hányadot is értékesítik. Ha még nincs is hagyatékátadó végzés, akkor várakozhatsz egy ideig.

MartonR # 2022.10.22. 13:22

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítségeteket.
2022. július 31. napján lejárt árverésen én voltam a nyertes licitáló. Az árverési jegyzőkönyvet aláírtam, a vételárat megfizettem. Az adós Magyar Állam (ebben az ügyben képviseli az MNV Zrt.) nem adta önkéntesen birtokba az ingatlant az árverés végét követő 30 napon belül (így nem volt jogosult a törvényben meghatározott árverési vételár meghatározott részére), és a lakás átadása azóta sem történt meg. Én határidőben kértem végrehajtói birtokbaadást, amelyhez kapcsolódó 60 napos törvényi határidő majd november elején jár le. Azt gondolom, hogy az, hogy kértem végrehajtói birtokbaadást, nem jelenti azt, hogy az adós Magyar Állam ne adhatná birtokba az ingatlant önkéntesen. Felszólítottam a Magyar Államot, hogy járjon el a birtokbaadás iránt, de hárítanak és csak annyit válaszolnak, hogy a végrehajtónak kell birtokba adni azt a Vht. 154/A. § (1) bekezdése alapján. Mindeközben, a lakástörvény szerinti lakáshasználati díjra vonatkozó igényemet is bejelentettem és küldtem fizetési felszólítást (fmh kibocsátása iránti kérelmet még nem adtam be). Az MNV Zrt.-nek címzett levelemben felhívtam a figyelmet a hanyag kezelés eshetőségére, erre a részre még csak nem is reflektált az ügyintéző. Szóval, most ott tartunk, hogy az MNV a végrehajtóra mutogat, a végrehajtó meg a 60 napra hivatkozik (ez utóbbit meg is értem). Kérdés, van-e valakinek ötlete, hogyan lehetne rászorítani az MNV-t arra, hogy haladéktalanul eljárjon?

Másik kérdés, hogy mi történik, ha esetleg közjegyző jelenléte ténytanúsítvány felvétele mellett kinyitom az ingatlant és birtokba is veszem? Elvégre, már be van jegyezve a tulajdonjogom az ingatlan-nyilvántartásba, szóval, a magánlaksértés „más lakása” fordulata nem látszik alkalmazandónak, plusz a magánlakás védelme a Magyar Állam esetében fogalmilag is kizártnak tűnik, illetve az MNV nyilakozott egy válaszlevelében arra, hogy a lakást kiürítették és átadásra kész állapotban van.

Előre is köszönöm az esetleges válaszokat, tippeket, hogy mivel tudnám rávenni a MNV-t, hogy átadja az egyébként üresen álló lakást, amelynek már a földhivatali nyilvántartás szerint is tulajdonosa vagyok.

gerbera317 # 2022.10.22. 16:03

Az MNV-re ne nagyon számíts, mivel ilyen esetekben a Magyar Államot az MVH. képviseli. Azonban ezekre pláne ne számíts, mert ha létezik olyan, hogy állami tulajdonú kupleráj, akkor ez az. Ha az eljáró végrehajtó továbbra is MNV-t emleget, akkor oktasd ki, hogy nem, hanem MVH (Maradványvagyon Hasznosító).
A probléma ilyenkor annyi, hogy a 154/A. § rendelkezéseit nem természetes személy adós esetében is alkalmazni kell, ha lakóingatlanról van szó. Ami a jó hír viszont, hogy a téli moratórium figyelembe vételének nincs helye.
mi történik, ha esetleg közjegyző jelenléte ténytanúsítvány felvétele mellett kinyitom az ingatlant és birtokba is veszem?
Nem ismered a parancsolatot?: "Ne lopj! Az állam nem tűri a konkurenciát." Ez nagyjából igaz az önkényeskedésre is. Mennyi van hátra november elejéig? Bő egy hét? Bírjad már kivárni, amíg a végrehajtó intézkedik...

Majordomus # 2022.10.22. 20:16

Állami tulajdonu kupleráj.. ez nagyon tetszik.

A tehetetlenségi nyomaték..

8 napon már nem múlik semmi. A végrehajtó utána már nem hivatkozhat kifogásokra. Türelem.

MartonR # 2022.10.23. 18:23

Kedves gerbera 317 és Majordomus!

Valóban az MVH kezeli ezt az ügyet, csak az egyszerűség miatt MNV-t írtam.
Köszönöm a tanácsokat, megvárom, amíg a vh birtokba adja a lakást.

Csalódott vagyok mivel korábban a legellenségesebb hozzáállású adósokkal is gördülékenyebben meg tudtam egyezni a lakások átadásáról, mint a magyar állammal. Másrészt csalódott vagyok amiatt is, mivel az önkéntes átadás elmaradásával a magyar államot - így adófizetőként pedig mindanyiunkat - többféle kár is érte, pl. nem kap vissza pénzt az ingatlan vételárából, továbbá jogalapot biztosított jogcím nélküli lakáshasználati díjra, amelynek a behajtási költségei is a magyar államot terhelik.

drbjozsef # 2022.10.23. 20:31

Vicc nélkül éppen most csalódsz az állam adófizetők pénzével való bánása miatt?
Hát ez elég LOL. :D