Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


K.Anna_2013 # 2022.11.24. 13:37

@oligaliga, köszönöm a tanácsokat!

Majordomus # 2022.11.24. 20:28

600 ft/m3 alatt már nemigen van vízdíj.
.
És a Vízművek kihasználja a törvényi kiskaput.

oligaliga # 2022.11.25. 06:51

Majordomus

Nézz körül az Alföldön, bármelyik településen, ami nem Szeged, Kecskemét, Szolnok, vagy hasonló nagy város. Eléggé meglepődnél. Szerinted miért vannak akkora szarban már évek óta a vízművek?

tarapara # 2022.11.25. 12:15

Tisztelt Fórumozók!
Ha a vevő hibájából sikertelen az árverés, az elveszített árverési előleg sorsáról melyik törvény rendelkezik? Kié lesz a pénz, főleg akkor, ha az előleg jóval nagyobb, mint az összes követelés és járulékok? Kap-e belőle az adós?
Javítsatok ki, ha tévedek, úgy gondolnám, hogy az elveszített előleg a végrehajtás során befolyt összeget növeli, annak a felosztása szerint kell eljárni vele. Ez alapján, ha az előleg nagyobb összeg, mint az összes követelés és járulékok, az adós kapja a fennmaradó részt, a végrehajtás pedig lezárul.
Válaszotokat köszönöm.

drbjozsef # 2022.11.25. 13:23

tarapara,

Vht. 132.§(7) és 142.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szerintem ebben a tekintetben nincs eltérő rendelkezés az ingatlanra, tehát igen, a befolyt összeget növeli, ha minden tartozás, tőke, kamat, díj, jutalék és egyéb költség megtérülése után még van maradványösszeg, akkor azt megkaphatja az adós.

drbjozsef # 2022.11.25. 13:26

A lezáráshoz lehet kell futni köröket, mert elvileg új árverést kell kiírni, de ha közben volt térülés ugye, akkor a Vht. 41.§ szerint eljárással meg lehet nyitni a lehetőségét annak, hogy végső esetben bíróságon kérd a vh megszüntetését. De lehet, hogy a végrehajtó magától is intézkedik.

papinianus88 # 2022.11.25. 14:33

Drbj. Ha az arveresi eloleget elveszti a vevo, akkor azt felosztja jegyzokonyvben a vegrehajto, utana intezkedik a masodik arveresrol. Azonban a tenyallasban az eloleg merteke magasabb, mint a fennallo tartozasok merteke, akkor a vh kerok reszere kiutalja es a kovetelesek megterulnek, az eljaras befejezheto, szoba sem johet masodik arveres. Aztan az, hogy az arverezonek nem tetszik, hogy rajta nyerészkedik az ados, az mar az o baja. A teteles jog alapjan igy kell eljarni.

Majordomus # 2022.11.25. 20:35

Jól értem?
Az én árverési előlegem magasabb mint az adóson követelt összeg.
Ebből mint befolyt összeg kifizetik a követeléseket,adós marad a házban,én pedig elveszítem a pénzemet?

Ez komoly?

drbjozsef # 2022.11.25. 21:39

Ez komoly?

Persze. Aki olyan hülye, hogy licitál, de aztán nem fizeti ki határidőre a teljes vételárat, az bizony így jár. Ez nem szórakozás, eljárási szabályok, határidők vannak.

Sőt. Ha valamiért mégis második árverés van (itt, a kérdezőnél nincsen, mert fedezi a teljes végrehajtást már maga az előleg is), és ott alacsonyabb áron kel el az ingatlan, akkor a különbözetet is ki kell fizetnie az okos első licitnyertesnek.

Geri1987 # 2022.12.03. 20:21

Üdvözlöm
Szeretnék segítséget kérni egy megnyert ingatlan árverési ügyben.
Október másodikán megnyertem egy árverezett lakatlan ingatlant( lezárásra került a licit ) majd Október 24- én megtörtént az Árverési jegyzőkönyv aláírása És ezen a napon a vételár teljes egészében kifizetésre került. Ezen a napon megkaptam a jegyzőkönyv másolatát de szárazbélyegző nélkül.
Az irodában azt mondták hogy megkapom majd a Jogerőre emelkedés után a hivatalos Árverési jegyzőkönyvet amivel tudom intézni a közművek újra bekötését de még nem érkezett semmi ! A kérdésem az lenne hogy most mit tudok csinálni ez ügyben?? Mikor fogok kapni valamit , Mikor kellett volna megkapjam?
Válaszukat előre is köszönöm

Majordomus # 2022.12.03. 20:37

Menj be az irodába és sürgesd.
Egyébként a legtöbb közmű cégnél el tudsz járni az átirás ügyében.

drbjozsef # 2022.12.04. 09:40

Egyébként a legtöbb közmű cégnél el tudsz járni az átirás ügyében.

Meglepő lenne, mert ha nincs jogerős jegyzőkönyv, akkor feltehetőleg nem is adta be a végrehajtó a bejegyzést a földhivatalba, tehát a kérdező még csak nem is tulajdonos.
Elképzelhető, hogy valaki megtámadta az árverést, érkezett valamilyen kifogás például.

Az mindenesetre jó ötlet, bemenni a végrehajtóhoz, de nem sürgetni kell, hanem megkérdezni, miért nem érkezett meg a jogerős jegyzőkönyv.

Mazsola # 2022.12.10. 19:20

Tisztelt Fórumozók!

2022.07.17.—én az MBVK oldalán megnyertem egy árverést. A vételárat már kifizettem, mikor tudomásomra jutott, hogy az adós kifogással élt. A bíróság a kifogás elbírálásáig felfüggesztette az eljárást. Ezen értesítés óta, más levelet nem kaptam.
November 7.—én írtam egy levelet a bíróságnak, hogy szeretném az ügyemet mihamarabb elbírálnák, de erre sem érkezett semmi válasz. Próbáltam telefonon is felvilágosítást kérni, de azt mondták h az ügyintézönél van az akta, vele kapcsolatba nem léphetek és ök pedig nem tudnak felvilágosítást adni.
Azt szeretném megtudni, h a bíróságot nem köti semmiféle határidö? Mennyi ideig tarthat egy kifogás Elbírálása? Közben látom hogy az adós ingatlanos bevonásával hirdeti az ingatlant. Sajnos az adosság mértéke jelentösen több, mint az ingatlan értéke, így az adós a vegrehajtó szerint teljes alaptalan kifogásokkal próbálja húzni az idöt.

Válaszukat elöre is köszönöm:

Mazsola

Majordomus # 2022.12.10. 20:56

Menj be a bíróság elnökének fogadóórájára. Kérj segítséget.

Szomorú örökös # 2022.12.11. 05:02

Mazsola

Közben látom hogy az adós ingatlanos bevonásával hirdeti az ingatlant. Sajnos az adosság mértéke jelentösen több, mint az ingatlan értéke, így az adós a vegrehajtó szerint teljes alaptalan kifogásokkal próbálja húzni az idöt.

Az én laikus véleményem szerint lehet az adós arról senkit nem tájékoztatott, hogy esetleg neki lett közben valahonnan pénze megtoldani az ingatlan vételárát a teljes adósság kifizetéséhez, hogy végre tisztázza magát. Nyilván inkább az eljárás felfüggesztése alatt piaci áron szeretné értékesíteni az ingatlant - azt nem tudom, hogy ezt ő mennyire teheti, de lehetséges - mert abból esetleg több pénze lenne, nem pedig az árverésen nyomott áron hagyná, ahogy te akartad megszerezni. Ha ez neki sikerül, akkor nyilván te visszakapod a pénzedet és nem lesz a tiéd. Az árverésen való ingatlan-szerzés kockázatos dolog, nem mindig sikerül.

Vevo123 # 2022.12.11. 10:03

Mazsola,
Elvileg a végrehajtás és az árverés ténye is feljegyzésre került a tulajdoni lapra, így biztosan nem tudja eladni az ingatlant, csak álmodozik. Sokszor az árverés után jönnek rá, az adósok, hogy nem kellett volna tétlenül nézni ahogy elárverezik az otthonukat, és utána nagyon aktívak lesznek, de ilyenkor már késő, a kifogások szinte mindig alaptalanok és elutasítja a bíróság. A probléma, hogy ez sokáig tart, egy kifogás tipikusan fél év mire teljesen átfut a rendszeren, nem hiszem, hogy bármit lehet ezzel csinálni, várj türelmesen. Még elviheti a kifogást másodfokra is, az sajnos még plusz fél év, sajnos ez is benne lehet. Azt remélem, hogy jövő őszig ez legkésőbb rendeződik, mert ha nem, akkor még az is előfordulhat, hogy csak 2024 tavasszal tudod birtokba venni az ingatlant.
Az ingatlanossal beszéltél? Valószínűleg nem is tud róla, hogy mi a helyzet az ingatlannal, ha tudná, nem hiszem, hogy vállalta volna. Vele kellene beszélned, elmondani, hogy te azt az ingatlant megvetted és nem fogja tudni eladni, és tegyen le róla. Ez a nyomás sokat segíthetne abban is, hogy az adós letegyen az eladási szándékáról és esetleg ne vigye a kifogást másodfokra.
A hirdetést mindenképp mentsd el, még jól jöhet bizonyítékként ha valami baj történne az ingatlannal.

gerbera317 # 2022.12.11. 10:17

Kizárt, hogy el tudja adni az ingatlant. Nem azért, mert a foglalások vagy az árverés tényének feljegyzések forgalomképtelenné tennék a lakást, mert nem teszik. Hanem azért, mert ha az érdeklődő meglátja a tulajdoni lapot, abban pillanatban sarkonfordul, és már ott sem volt. Még akkor is, egyébként tehermentesíteni tudja az ingatlant a vétellel. Mert a pénz az csak egy dolog, a másik, sokkal fontosabb dolog a bizalom, ami egy senkinek nem teljesítő emberrel szemben nem tud felépülni. Márpedig aki a lakásfinanszírózótól a közüzemi szolgáltatókon át a magánhitelezőkig, egyiknek sem teljesít, miért pont a lakás vevőjének teljesítsen azzal, hogy például vonakodás nélkül átadja neki az ingatlant?
Meg kell várni, hogy a végrehajtási kifogást elutasítsa a bíróság (ha kell, másodfokon is), aztán kegyetlenül ki kell üríttetni az ingatlant.

Szomorú örökös # 2022.12.11. 10:35

Vevo123

A probléma, hogy ez sokáig tart, egy kifogás tipikusan fél év mire teljesen átfut a rendszeren, nem hiszem, hogy bármit lehet ezzel csinálni, várj türelmesen. Még elviheti a kifogást másodfokra is, az sajnos még plusz fél év, sajnos ez is benne lehet. Azt remélem, hogy jövő őszig ez legkésőbb rendeződik, mert ha nem, akkor még az is előfordulhat, hogy csak 2024 tavasszal tudod birtokba venni az ingatlant.

Erre is írtam én is, hogy az árverésen történő ingatlan vásárlás lehet, hogy olcsóbb, mint a piaci ár, viszont rizikós.

Vevo123 # 2022.12.11. 13:10

Még ha az árverés feljegyzésének a ténye nem is teszi alapból forgalomképtelenné, gondolom a vevő ügyvédje fel fogja keresni a végrehajtót, aki elmondja, hogy van már vevő rá. Egyszerre több vevőnek eladni egy ingatlant bűncselekmény, igaz? Értem, hogy ez részlet kérdés és úgy sem fogja megvenni senki, de még ha így is meg akarná venni valaki, arra nincsen törvényes lehetősége, igaz?

drbjozsef # 2022.12.11. 14:33

Vevo123,

Nem teszi forgalomképtelenné, ami azt jelenti, hogy eladható, de a vevő a végrehajtási jog tudatában, és azzal vállalja a vásárlást, hogy a végrehajtási eljárásban bekövetkező cselekmények rá nézve (is) lesznek kötelezőek.
Tehát az adós eladhatja, a vevő megveheti, de ha akár a szerződés előtt, akár csak utána az ingatlant elárverezik, akkor azt az árverési vevő szerzi meg, a terheket és a vevőt is törlik, bukja az ingatlant.

Na, ezért nincs a gyakorlatban ilyenkor vevő. Elvileg nem kizárt, de nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy vállalja valaki a kockázatot (vannak persze kivételek, mint mindenhol, de az nem érdekes, és nem ez az eset az).

gerbera317 # 2022.12.11. 18:06

gondolom a vevő ügyvédje fel fogja keresni a végrehajtót, aki
...aki nem ad semmilyen felvilágosítást harmadik személynek. Ezért az ügyvéd fel sem keresi őt. De nem is kell, mert a tulajdoni lapról minden lényeges információ leolvasható. Így az ügyfelét rövid úton eltanácsolná a vásárlástól azzal, hogy 'nincs mit, harmincezer lesz'.

Majordomus # 2022.12.11. 23:10

Utóbbi mondat valószinű.

Szerencsére manapság már nem sokan vesznek ingatlant egy tul.lap szemle nélkül

Mazsola # 2022.12.12. 17:03

Kedves Fórumozók!

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
Ezek szerint hosszú idő lesz, mire pont kerül az ügy végére. Egy kicsit jogtalannak vélem, hogy a fizetési határidő nem tolható ki, így a végrehajtó letéti számláján csücsül a pénzem hosszú ideig.
Az esetemben az a legnagyobb probléma, hogy ez a házaspár az ingatlan elárverezése után is visz magával tartozást. Igazából számomra érthetetlen hogyan lehet ilyen mértékben eladósodni.
Árverezés után az adósságállomány 2/3-a még nyitott marad és fizethetik életük végéig. Nyilván ezért is hirdetik az ingatlant. Korábban is próbálták értékesíteni, de teljesen irreális áron. Tanácsotokra fel is veszem a kapcsolatot az ingatlanossal és a hirdetést a mai dátummal együtt kifotóztam.

Lenne még egy kérdésem:
Barátnőm vidéken nyert meg árverést egy pici lakásra. A jegyzőkönyvet aláírták, de azt az adós nem vette át. Ha jól értettem ilyen esetben az adósnak három hónapja van bizonyítani h akadályoztatva volt, ezért nem vette át a levelet és utána akár be is terjeszthet kifogást? Vagyis plusz három hónapot nyert a kifogás benyújtására ? Persze az ingatlan kifizetésének határidejére ennek sincs halasztó hatálya?

Köszönettel. : Mazsola

Majordomus # 2022.12.12. 21:09

Nincs.
Mire lejár a kilakoltatási moratórium arra letelik a 90 nap.
Kitartás.

Vevo123 # 2022.12.12. 22:26

"149. § (1) * Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó végrehajtói felhívás kézbesítésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti."

Elvileg ha kifogás érkezik elég a jogerőre emelkedés után befizetni a vételárat, bár gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető, mert 15 napon belül a jegyzőkönyv aláírása után nem feltétlenül derül ki, hogy lesz-e kifogás. Én inkább be szoktam fizetni egyből, fölösleges kockáztatni, igaz most amikor magas kamatok vannak nagy pénzeket lehet bukni ezen.

Az ingatlanos mit mondott? Kíváncsi vagyok hogyan reagálta le.