Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


H_alex # 2023.02.02. 14:31

Üdv!

  1. Mennyire gyakori, hogy a végrehajtó elrontja a földhivatalhoz benyújtott tulajdonosváltozási kérelmet,
  2. ennek ellenére a földhivatal bejegyzi a változást,
  3. majd az adós által a földhivatalhoz benyújtott megkeresésre a földhivatal visszaállítja az eredeti állapotot,
  4. majd a végrehajtó egyáltalán nem fellebbez és nem is nyújtja be ismételten a helyes kérelmet a földhivatalhoz, mondván hogy az kívül esik a Vht-ben meghatározott szerepén, hiszen már egyszer benyújtotta és a vevő nevére is került az ingatlan?

Remélem, ha ennyire amatőr hibát követ el a végrehajtó, akkor azt korrigálnia is köteles, vagy van itt számára egy kibúvó és innentől a vevő feladata harcolni a földhivatallal?

drbjozsef # 2023.02.02. 15:46

H_alex,

Hibázott a végrehajtó? Megsértette a Vht. valamelyik paragrafusát? Akkor nyújts be kifogást.

Ha nem sértett törvényt, de bizonyos vagy benne, hogy ő hibázott, akkor attól tartok kénytelen leszel pert indítani közvetlenül a bíróságon.
Szerintem ha ezt komolyan kilátásba helyezed a végrehajtónak, akkor összekapja magát, és megnézi mit tehet, nem szeretnek annyira bíróságra járkálni. Pláne, ha egyértelműen az ő hibája.

H_alex # 2023.02.03. 08:36

@drbjozsef,

Igen, 100% hogy hibát követett el a földhivatal szerint, de ezt csak az adós beadványa után állapították meg.
A vht-ban nincs tudtommal leírva, hogy a földhivatalhoz benyújtott kérelemnek milyen formai követelménye van, így azt nem sértette meg. Ha meg is sértette volna, a végrehajtói intézkedés és a tulajdonjog visszaállításáról kiküldött határozat között legalább 3 hónap eltelt, így a kifogás határideje bőven elmúlt.

Ha jól értelek, akkor ebben az esetben már nem a vht. a mérvadó, hanem külön per / megegyezés szükséges a végrehajtóval szemben... ami egy új fejezet a sztoriban, ugyanis a végrehajtó nem igazán kooperatív.
Egyáltalán ebben az esetben a hitelezőket ki szabad fizetnie, ha utólag a tulajdonjog mégis visszakerült az adóshoz?
A vételárat nem kellene visszafizetnie a vevőnek?

drbjozsef # 2023.02.03. 09:31

H_alex,

A Vht. 153.§ (2) és (3) szerint a végrehajtónak nem sok dolga van a bejegyzéssel, lényegében adatokat küld. Még szó szerint az sincs benne, hogy kérné a bejegyzést. Ezeket mit lehet elrontani? Ha elrontotta, akkor megsértette ezt a szabályt. Mi mást rontott el? Az adatokat?

Szerintem értesd meg vele, hogy ez kurvára nincs így jól, és nem lehet olyan hülye, hogy ne tudná, hogy a te két szép szemedért a földhivatal nem fogja bejegyezni a tulajdonjogodat. Ha elbaszta, javítsa ki, különben pert indítasz. Nem szeretné ő azt.

H_alex # 2023.02.03. 10:03

@drbjozsef,

Pontosan, hiányos adatokat adott meg a földhivatal felé. Lehet, hogy máskor ez simán átmegy a szűrőn, de az adós megkeresésére a földhivatal teljesen jogosan visszaállította a helyzetet.

Én is odacsapok majd, de szerettem volna tudni, hogy ez valami ócska trükk-e arra, hogy meg is maradjon a káposzta és a kecske is jól lakjon.

drbjozsef # 2023.02.03. 10:32

H_alex,

Azért nézd meg jól.
Ha a 153.§(3) szerinti adatokat megadta, akkor nem hibázott. Ennyi a kötelessége. Minden más adat a jegyzőkönyv másolatában rendelkezésre kell álljon. Ha ez az eset áll fent, akkor a földhivatalt kell zaklatni.
Ha ezek közül kihagyott valamit, akkor lehet helye végrehajtási kifogásnak. Nem szeretik a végrehajtók azt továbbítani a bíróságra, ha evidenst, hogy annak helyt fognak adni, és intézkedik magától is.
Ha megadta az adatokat, de azok hibásak, akkor már érdekesebb kérdés, hogy ki hibázott, de az eset szempontjából ennek sem szabadna számítania, mert a bíróság a helyére kell rakja ezt, ha az árverés jogerős lett, kifizetted, nincs egyébként olyan szabálytalanság, ami miatt az árverést meg kellene semmisíteni. Akkor be kell jegyezzenek, nyilván.

Biztos nem valami szívatás ez, ilyen kiskapu nem lehet. Valaki hibázott, csak nem szereti elismerni.

H_alex # 2023.02.03. 10:40

@drbjozsef,

Köszönöm, a 153.§(3) szerint megadta az egyik adós adatait, a másikét viszont nem, viszont mind a ketten tulajdonosok.
(1/2 + 1/2 = 1)
Az árverési hirdetmény és jegyzőkönyv mindkét adósról és a teljes tulajdonjogról szól.

papinianus88 # 2023.02.03. 13:34

Hajajjj az lényeges hiba.... hiszen a tulajdoni lapon, a II. pontban külön-külön került feltüntetésre a tulajdoni hányaduk (1/2-ed + 1/2-ed). Gondolom az ingatlanárverési hirdetményt 1/1-ben tette közzé. (amennyiben annak feltételei fennálltak). Nos igen, az egyetemleges adóstársak ügyei különbözőek, így az intézkedés során az egyikük ügyében kellett volna konkretizálni az egyetemleges adóstárs adatait, valamint tulajdoni hányadát.

Az ingatlanárverési jegyzőkönyvet visszaküldte a részére a földhivatal, a tulajdonjog bejegyzéssel kapcsolatos intézkedését ismételten előterjesztheti.

Robiiot # 2023.02.08. 09:26

Kedves Mindenki!
Egy 2017-es végrehajtáson vett lakást most januárban irtak a nevemre, az adós természetesen nem hajlandó átadni az ingatlant, fel is szólitottam rá, 2 tanu előtt aláirta a papirt, végrehajtó majd kirakja májusban. A NAV illetékhivtala viszont helyszíni szemlét szeretne az illeték megállapitására,irtam nekik hogy én ezt nem tudom megtenni, csatoltam a birtokban lévő által aláirt papirt is.
A NAV-os papiron az van irva, hogy aki akadályozza ezt a cselekményt az 10-500e ft-ig megbirságolják, én nem engedhetem be őket mert én se mehetek be, de ő nem enged be.
Tehát ha viszek magammal birtokbaadási papirt (+heti hideg élelem,laptop, ruha,nagy hangszóró) és aláirja akkor bemegyünk és én már ott is maradok. Ha nem enged be akkor a NAV-osok kiszabják a neki járó bírságot.
Ha nem irja alá akkor a NAV-osok se mehetnek be mert én nem lehetek bent és meg sem tudom mutatni amig nincs a birtokomban.
Működhet ez a megoldás?

drbjozsef # 2023.02.08. 09:34

Robiiot,

Micsoda működhetne? Nem értem.

Azt gondolod, hogy odamész a NAV-osokkal, és ha őket kénytelen beengedni, akkor te is besomfordálsz velük együtt, letáborozol, és így úgymond "birtokba kerülsz"?

Nem látom be, miért engedne be téged is. Beengedi a NAV-osokat, oszt annyi.

Robiiot # 2023.02.08. 09:40

Én engedhetem be a NAV-osokat, hogyan vizsgálnak valamit amit én nem tudok ellenőrizni?
Hogy birtokon belülre kerüljek.

drbjozsef # 2023.02.08. 10:07

Robiiot,

Nem te engeded be a navot. Hanem a birtokos. Ha akarja. Meg téged is, ha akar.

Robiiot # 2023.02.08. 10:18

A NAV-os levél szerint ez így külön nem működik:

Az Air. 65. § (2) bekezdése értelmében a szemle során azadóhatóság eljáró tagja jogosult különösen a szemlével érintettterületre, építménybe és egyéb létesítménybe belépni, bármelyiratot, tárgyat vagy munkafolyamatot megvizsgálni,felvilágosítást kérni illetve mintát venni.

Nekem szól a felhivás, én leszek akinek kiszabják az illetéket, az érdekeimet sérti ha én nem vagyok ott. Nem irhatom alá a jegyzőkönyvet pl, hiszen azt irnak a NAV-osok amit akarnak nem tudom ellenőrizni. Esetleg azt mondja a birtokos hogy 2017-óta felújította és van 5milliós hangrendszer beépítve a 10 milliós jakuzijába de amikor kilakoltatják előtte szétveri vagy elviszi.

Robiiot # 2023.02.08. 10:20

Ha esetleg drogot termeszt odabent azt neki vagy nekem irják fel? :)

drbjozsef # 2023.02.08. 11:41

Az Air. 65. § (2) bekezdése értelmében a szemle során azadóhatóság eljáró tagja jogosult különösen a szemlével érintettterületre, építménybe és egyéb létesítménybe belépni, bármelyiratot, tárgyat vagy munkafolyamatot megvizsgálni,felvilágosítást kérni illetve mintát venni.
Ebben hol írnak rólad?

Nekem szól a felhivás, én leszek akinek kiszabják az illetéket, az érdekeimet sérti ha én nem vagyok ott.
Ez igaz. Ettől még te nem tudod beengedni őket.

Nem irhatom alá a jegyzőkönyvet pl, hiszen azt irnak a NAV-osok amit akarnak nem tudom ellenőrizni.
Jegyzőkönyvet? Szerinted kérdezni fogják a véleményedt...? :D

Esetleg azt mondja a birtokos hogy 2017-óta felújította és van 5milliós hangrendszer beépítve a 10 milliós jakuzijába de amikor kilakoltatják előtte szétveri vagy elviszi.
A hangrendszer és a jacuzzi nem az ingatlan tartozéka. De értem mire gondolsz, erre a válasz : valaki azt hazudta neked, hogy árverésen vásárolni egyszerű és kockázatmentes? Hát, nem az. Lehet ebből még vita, az kétségtelen. De ettől te most nem fogsz birtokba jutni.

Ha esetleg drogot termeszt odabent azt neki vagy nekem irják fel? :)
Te írod : termeszt. Vagyis a ő.

Robiiot # 2023.02.08. 12:01

Ebben hol írnak rólad?
Csak nekem küldték, senki másnak. Amit találnak(pl 10doboz zárjegy nélküli cigit) és a birtokos azt mondja hogy az enyém de nem vagyok ott hogy nem az enyém akkor utánna bizonygathatom, hogy semmi közöm hozzá?

Jegyzőkönyvet? Szerinted kérdezni fogják a véleményedt...? :D
A véleményemet biztosan nem fogják, de aláiratni azért aláíratják a szemle jegyzőkönyvét, vagy azt is hagyjam rá az adósra? Aláírja helyettem ;)

Tehát akkor beszélek a NAV-osokkal ki akarnak-e menni vagy kivárják a májust.Esetleg lemondanak a szemléről és a vételár alapján illetékezenek.
HA ki szertnének menni akkor viszek ügyvédet, birtokbaadási papirt és ha hirtelen aláirja az adós akkor NAV-osok jó lesznek tanúnak. :)
HA nem irja alá és nem enged be mindenkit akkor ő az a személy aki akadályozza a szemlét.

gerbera317 # 2023.02.08. 12:14

Nekem szól a felhívás, én leszek akinek kiszabják az illetéket
A felhívást azért neked címzik, mert nem tudják, hogy ott az előző tulajdonos van birtokon belül, nem pedig te. A te dolgod most az, hogy kimentsd magadat, különben, ha nem jutnak be, akkor téged fognak megrendbírságolni.
Persze, a helyszíni eljáráskor megjelenhetsz ott, és kérheted, hogy tanúként résztvehess az eljárásban, de a navosok nem lesznek kötelesek ennek a kérésednek eleget tenni. Ha pedig mégiscsak bejutsz velük, ezzel még nem kerülsz birtokon belülre, mert az ottmaradásod ellen az adósnak is lesz némi ellenvetése, és végül akár rendőrt hívva is eltávolíttathat téged onnan.

drbjozsef # 2023.02.08. 12:22

és a birtokos azt mondja hogy az enyém de nem vagyok ott hogy nem az enyém akkor utánna bizonygathatom, hogy semmi közöm hozzá?
Mondhatja akkor is, ha ott vagy. Számít? Nem. Ő a birtokos? Igen. Neked ahhoz nem lehet közöd.

A véleményemet biztosan nem fogják, de aláiratni azért aláíratják a szemle jegyzőkönyvét, vagy azt is hagyjam rá az adósra?
Nem gondolom, hogy jegyzőkönyvet aláíratnák bárkivel is. Körbejárnak, fényképeznek, jegyzetelnek és kész. Majd hoznak egy határozatot, és ha azzal nem értesz egyet, benne lesznek a jogorvoslati lehetőséged.

HA ki szertnének menni akkor viszek ügyvédet, birtokbaadási papirt és ha hirtelen aláirja az adós akkor NAV-osok jó lesznek tanúnak. :)
HA nem irja alá és nem enged be mindenkit akkor ő az a személy aki akadályozza a szemlét.

Kimennek, és azt fogják megkérni a beengedésre, aki ajtót nyit nekik. Nem érdekli őket ki az.

Feleslegesen gyúrjuk ezt. Van a tulajdonos, van a birtokos, és ez most nem egy személy. Mivel nem vagy birtokos egy csomó jogod nincs (például ott lakni vagy bemenni), de egy csomó kötelezettséged sincs így (például bárkit is kötelezően beengedni, vagy a használat költségeit fizetni).

Majordomus # 2023.02.08. 21:40

Jelezd a Nav felé,hogy nem vagy birtokon belül és nem tudsz segíteni.

Robiiot # 2023.02.10. 10:29

Irtam a NAV-nak epapir-t, hogy nem tudom őket beengedni. Csatoltam a felszólitást amivel felszólitottam a birtokost, hogy meglegyenek nekik az adataik. Illetve beszéltem is velük telefonon, azt mondták megpróbálkoznak a birtokossal beszélni, majd értesítenek ha jutottak valamire.

drbjozsef # 2023.02.10. 10:54

Robiiot

Emiatt ne aggódj, megoldja ezt a NAV, nem téged fognak ezzel zargatni.
Te amiatt aggódj, hogy mikor kerülsz végre ténylegesen is birtokba.Próbáltad már megértetni a lakóval, hogy így is - úgy is mennie kell, de ha kilakoltatják, akkor még egy csomó költséget rá fogsz verni, ha viszont önként elmegy és neked adja át az ingatlant, akkor akér meg is egyezhettek egy kis bánatpénzben? Szerintem jobban járnál, hátha nem pusztítja le a kérót.

Esetleg amiatt aggódhatsz, hogy ha most szabják ki az illetéket, de mire birtokbajutsz már csak negyedannyit érő romhalmaz marad, akkor mit csinálsz...

Robiiot # 2023.02.10. 18:58

Nem hiszem, hogy lepusztitja a lakást.Volt akinek kifizettem a kauciót, hogy el tudjon költözni.
De egyesk nem értik meg azt, hogy egy kilakoltatással nekik nem lesz jobb, ha plusz 2-3 hónapig marad. Ha kilakoltatja a végrehajtó biztosan nem fog albérletet találni a városban. Amig húzzák kifogásokkal,perekkel az időt olyan tartozások gyűlnek össze, hogy az életbe se tudnak megszabadulni tőle. :(
Amúgy jó lett volna ha az illetéket a 2017-es árverési vételár alapján számolják ki, nem a mostani értékre.

Robiiot # 2023.02.10. 19:01

Amúgy volt olyan ahonnan jobban jártam, hogy elvitték a réz vizcsöveket meg a bútoraikat. :) Mert nem nekem kellett kidobálni őket

Majordomus # 2023.02.10. 22:15

Próbálj meg értelmesen beszélni a lakóval.

Laci6711 # 2023.02.14. 15:42

Tisztelt Szakértők!
Van egy ingatlan, aminek a ½ részét árverésen megvettem 2019
2022 áprilisban, kaptam egy értesítőt a végrehajtó irodától,
INGATLAN VÉGREHAJTÁS ESETÉN AZ INGATLAN BECSÉRTÉKÉNEK KÖZLÉSE
amiben, az ingatlan másik felének a lehetséges árveréséről tájékoztatott, közölve a becsértéket, illetve mint nem adós tulajdonostárs az árverés kitűzéséig kérhetem, hogy árverezzék el az egész ingatlant.

Szeretném megkérdezni:

Mint érdekelt fél kaphatok információt végrehajtótól, hogy mikor várható az árverés kitűzése?

Amennyiben kérném, hogy az én, tehermentes ingatlan részem is árverésre kerüljön akkor, hogy lesz a befolyt vételárból a követelések kifizetése, a pénz felosztása?