Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2023.02.14. 19:52

Mint érdekelt fél kaphatok információt végrehajtótól, hogy mikor várható az árverés kitűzése?
Nem. De többnyire maga a végrehajtó sem tudja előre, mikor fogja kitűzni az árverést.
Amennyiben kérném, hogy az én, tehermentes ingatlan részem is árverésre kerüljön akkor, hogy(an) lesz a befolyt vételárból a követelések kifizetése, a pénz felosztása?
A te részednek a vételárából 2% a végrehajtót illeti meg, a többi pedig a tiéd. Kié másé lehetne? Az adós részének a vételárához vajmi kevés közöd van.

Majordomus # 2023.02.14. 21:08

Őt inkább az ingatlan másik felének megszerzése érdekli. Szerintem.

Majordomus # 2023.02.14. 21:09

De lehet hogy szabadulni akar a sajátjától?

Laci6711 # 2023.02.15. 10:47

gerbera317
Köszönöm a segítséget!

Laci6711 # 2023.02.15. 11:02

Majordomus
Egy közvetlen szomszédos házról van szó, aminek a felét a 2019-es árverés idején olyan vevők akarták megvenni, akiket nem szívesen lát az ember a szomszédjában. Ha a közeljövőben lenne az árverés akkor licitálnék a másik 1/2 részre majd 1/1-kén értékesíteni.
A nagyszülők halálával a mi házunkat is szeretnénk eladni így azután már nem fűződik soros érdek a szomszédos ingatlanhoz.

abridubri # 2023.02.15. 17:16

Kedves Mindenki!
Árverési vevő vagyok, az ingatlan már a nevemen van, a téli moratórium miatt azonban még nem történt meg a birtokba adás, az adós pedig nem együttműködő. Kérdésem, hogy birtokba adás előtt van-e lehetőségem arra, hogy omladozó kerítést/ólat felújítsak/lebontsak, vagy szomszédot zavaró fákat kivágjak, ami átlóg hozzájuk? Az adós nem tartózkodik az ingatlanban már régóta. A kert kapu nincs zárva. Van erre esetleg jogszabály, hogy mik a tulajdonos kötelezettségei, amivel védhetem magam, hogy bementem a területre? Köszönöm!

nalili # 2023.02.15. 20:35

Üdvözlök Mindenkit!
Kérdezni szeretnék. Árverési vevőként megnyertem egy licitet tavaly, de nem mentem el alàírni a jkv_et. Azt tudtam, hogy az előleget elvesztem. Azt viszont nem, hogy a következő àrveréskor,ha alacsonyabb összegért veszi meg valaki mint az én licitem a különbözetet nekem kell megfizeteni. Most kaptam meg a jkv et ,hogy 15 napon belül fizessem meg 1,7 milliót.
Életem első, lehet utolsó licitálása volt.
A kérdésem, hogy van e kiskapu ebből ? Végrehajtási kifogàst írok éppen, mit írjak bele? A bíróság dönt benne.
Volt már valakinek ilyen esete?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2023.02.15. 21:01

Esélytelen.
Hibás döntés volt részedről. Fizetni kell.

Majordomus # 2023.02.15. 21:02

De miért nem mentél el?

tulipán1974 # 2023.02.15. 23:50

Kedves Fórumozók!

Nézegetek egy árverés alatt lévő ingatlant, aminek az egészét jelzálog terheli (OTP faktoring, a háttérben CHF hitel van, a tulajdonos házaspár együtt vette fel, majd különböző időpontokban meghaltak, és a házat 1/4 -1/4 , majd újra 1/4-1/4 arányban a két nagykorú gyerekre hagyták.) A végrehajtást az OTP Faktoring indította.

Az ingatlannak csak a felét tűzték ki árverésre, azt, amelyet az apukától örököltek a gyerekek. A CHF hitel nagyobb, mint a most árverezett fél ingatlan értéke, úgyhogy az árverés után is bőven marad tartozás.

Kérdés: A fél ingatlant megvásárló árverési vevő tulajdonrészét terhelni fogja-e az a jelzálog, amit az ingatlan egészére jegyeztek be? A most látható végrehajtási jogot törlik az árverezett fél ingatlanról, az tiszta sor, de az nem fordulhat elő, hogy az egész ingatlanra bejegyzett OTP jelzálogjogból eredően az árverezőnek is tűrni kell majd egy későbbi kielégítést a zálogtárgyól, mint dologi adós?

drbjozsef # 2023.02.16. 05:34

nalili,

Teljesen feleslegesen írod a végrehajtási kifogást. Az olyan esetre van, amikor a végrehajtó egy intézkedésével (vagy annak elmaradásával) megsérti a Vht. valamelyik paragrafusát. Tudsz bele írni ilyet? Ha nem írod bele, érdemi vizsgálat nélkül utasítják el.
És sajnos nincs ilyen esetedben.
Az, hogy te nem tudtad, nem ismerted a szabályokat, az sajnos csakis a te bajod.
Ki kell fizetni.

drbjozsef # 2023.02.16. 05:35

(persze, ha írsz is bele paragrafust, akkor pedig érdemi vizsgálat után fogja elutasítani a bíróság, hiszen nem sértett meg semmilyen szabályt a végrehajtó)

drbjozsef # 2023.02.16. 05:37

abridubri,

Ha nem lakik ott, akkor mit jelent az, hogy "nem együttműködő"?
Ha bemennél, és ezt megtudja, akkor szerinted hisztizni fog, meg mondjuk feljelenteni? Kifejezetten ellenséges?

drbjozsef # 2023.02.16. 05:41

tulipán1974,

Az árverési vétel eredeti szerzésmód, az árverési vevő tehermentesen szerez, minden bejegyzést törölnek (kivéve ritka esetekben, amikor a teherrel együtt árvereznek, ilyen például a nem adós haszonélvezete, ilyenkor lakottan árverezik). A vh kérő jelzálogjogát törlik árverés esetén.
(Ha egy nem vh kérő jelzálogjogosult a neki nyitva álló határidőben nem kapcsolódik be a végrehajtásba, akkor azt is törlik úgy, hogy még pénzhez sem jut)

nalili # 2023.02.16. 07:52

Köszönöm szépen a választ drbjozsef!
A Vht 143.par. 1 bek. tájékoztatàsi kötelezettség mulasztásàt írtam. Továbbá akadàlyoztatàst egészségügyi okok miatt.
Az àrverési hirdetményben ez nem volt benne.
Ez nem lehet jó kifogàs?

abridubri # 2023.02.16. 07:54

drbjozsef,
Felkerestem többször, hogy adja birtokba, de hárít, vagy nem reagál. Megvan rá az esély, hogy hisztizni fog, vagy hogy felbukkan az ingatlannál és be akar menni. Cuccai vannak még ott.

drbjozsef # 2023.02.16. 08:08

nalili,

Az, hogy (1) az kevés. Mi hiányzott pontosan a hirdetményből? Ott semmiféle tájékoztatási kötelezettség nincs, kivéve a "k" pont, de az pont arról szól, hol találod meg a részleteket, és mivel a hirdetménynek ez a szokásos része, kizártnak tartom, hogy lemaradt volna. Lemaradt? Mutasd azt a hirdetményt.

Az egészségügyi ok nincs a Vht.-ban. Az egészségügyi jogaidat nem tudja a végrehajtó megsérteni.

A bíróságnak semmiképpen sem lesz ez jó semmire.

drbjozsef # 2023.02.16. 08:11

abridubri,

Tehát a Vht. 154.§ szerinti átadást, amelyet az önkényed birtokbavételed előz meg, feltételezem, nem kockáztatnád meg.
(Olvastad ezt a lehetőséget? Az itteni végrehajtós topikokban sokszor szerepelt)

Mit tehetsz enélkül?
Ha mondjuk a szomszéd téged, mint tulajdonost zaklat, vagy az önkormányzat, mert valami életveszélyes, akkor ezt megírhatod egy tértis levélben a birtokosnak, hogy vagy adja birtokba, hogy el tudd végezni a szükséges munkálatokat, vagy végezze el ő maga. Ha egyiket se teszi, moshatod kezeidet, de sajnos előbb birtokba nemigen kerülhetsz...

papinianus88 # 2023.02.16. 09:13

nalili: Nem kell árverésen vásárolni. Ha a Vht.-t nem ismered, akkor megbízol egy ügyvédet, hogy árverezzen helyetted. Felháborítónak tartom, hogy egyes árverezők azt gondolják, hogy elég beregisztrálni, majd felháborodnak az eljárásjogi határidőktől, kötelezettségeiktől stb. Az árverés nem játék, a végrehajtó nem játékszer. A Vht. egyértelműen kimondja, hogy az árverési előleget elveszíted, valamint a különbözetet is meg kell fizetned, hogyha alacsonyabb áron értékesítik az ingatlant. Miért? Azért, hogy visszatartó erő legyen az, hogy valaki poénból, adósi bajtársiasságból felveri az ingatlan árát, majd nem írja alá a jegyzőkönyvet.
Milyen tájékoztatási kötelezettséget vártál? Ha nem tetszik az ingatlan, akkor nem teszel rá érvényes ajánlatot... Az, hogy nem ismered a jogszabályt, az nem a végrehajtó hibája, neki pedig nem kötelezettsége, hogy felmondja neked. Mulasztottál, és ennek most ez az ára, a helyedben a 15.000 - Ft-ot másra szánnám.

U.I

Az ingatlanárverési hirdetmények szövege egységes országosan, amiben a kisbetűs résznél ez szerepel:

"Ha az árverési vevő az árverési vételárat nem fizette meg az első árverés sikertelenségének megállapítását követő 30 napon belül második árverést kell tartani. A második árverésre az első árverésre vonatkozó szabályok az irányadók azzal, hogy a vételár megfizetését elmulasztó árverező nem árverezhet. Ha a további árverezés során kevesebbet ajánlanak, mint amennyit a mulasztó árverési vevő nyertes vételi ajánlatként megtett akkor a különbözetet a mulasztó árverési vevő köteles megtéríteni. Ha nem térítette meg, a végrehajtást foganatosító bíróság őt a különbözet megtérítésére kötelezi!"

Amennyiben ez neked nem volt egyértelmű.... 100000000000%, hogy a hirdetmény utolsó oldalán, a jogorvoslati tájékoztatás felett ez a szöveg szerepel

nalili # 2023.02.16. 10:49

Kedves drbjozsef! Köszönöm szépen a higgadt és objektív válaszát!
Ez egy tavalyi licit volt. Hol tudom megnézni, hogy benne volt e ?
Szeretnék önnel fórumon kívül beszélni. Lehet?

tulipán1974 # 2023.02.16. 11:59

Kedves drbjozsef, köszönöm a választ!

drbjozsef # 2023.02.16. 15:20

nalili,

Nem mennél velem sokra, nem vagyok jogász.
Hiába nem tetszik esetleg papinianus88 válasza, sajnos teljesen igaza van abban amit írt.
Itt nincs méltányosság, vagy bármi ilyesmi.

nalili # 2023.02.16. 16:34

Igen, elolvastam most párszor a Vht-t. Én magam jogszabályokkal foglalkozom, de teljesen más területen. Azt látom màr, hogy nincs méltányosság. Másra gondoltam.
Kiskapura. Aki keres...

papinianus88 # 2023.02.16. 20:07

Igen, elolvastam most párszor a Vht-t. Én magam jogszabályokkal foglalkozom, de teljesen más területen. Azt látom màr, hogy nincs méltányosság. Másra gondoltam.
Kiskapura. Aki keres...

Kedves nalili. Nem kívántam a földön fekvőbe belerúgni. Amennyiben így érzékelted, akkor az elnézésedet kérném.
Mélységében az alábbi tájékoztatást adnám:
A jog: matematika. Véleményem szerint logikai tárgy, ezért rendszerben szükséges gondolkozni. A jogszabályhelyek - az egyén számára kedvező - kiemelése: felesleges. Ezt kevesen tudják elfogadni. Az árverezői státusz sem egyszerű. Aki regisztrál, legyen tisztában azzal, hogy milyen jogai, milyen kötelezettségei vannak/lehetnek. A tényállásod alapján - meggondolatlanul - tettél érvényes vételi ajánlatot. Az árverési jegyzőkönyvet nem írtad alá, az árverés sikertelen. Gondolj bele rendszerben. A végrehajtást kérő (k) joggal bíztak az érvényes ajánlat alapján a követelésük részben, vagy egészben történő megtérülésében. Azzal, hogy sikertelen lett az árverés, ez nem realizálódott. Ebből következik, hogy az adós tartozása(i) továbbra is kamatoztak, az elmúlt 1 évben lehet , hogy milliós tételről beszélünl. Az árverési előlegeket a "vesztesek" részére visszutalta a végrehajtó, ami a kötelezett készkiadását növelte meg, pedig nem az ő érdekkörében merült fel a sikertelen árverés. A Vht. egyértelműen fogalmaz: az előleg a végrehajtás során befolyt összeget növeli, amennyiben azt elveszítetted, azonban a különbözet megfizetésére KÖTELES vagy. A tételes jog ilyen szempontból is egyértelmű, pont a fent konkretizáltak alapján. Ha jól emlékszem 2012 szeptember elsejétől hatályos az elektronikus árverési rendszer, amióta létezik, a jogszabályi tájékoztatást tartalmazza az ingatlanárverési hirdetmény. Láttam már pár ezer hirdetményt, de olyat még soha, ahol a végrehajtó backspaceval kitörölné ezt a tájékoztatást. A végrehajtási kifogásod alaptalan lenne. Lehetséges, hogy lenne olyan ügyvéd - tisztelet a kivételnek, mert ezen a fórumon profi, precíz ügyvédek is tájékoztatják a kérdezőket -, aki elvállalná az ügyedet, de az eredménye ugyanaz lenne. Csak később kellene esetleg teljesítened az összeget.
A legutóbbi tájékoztatásomban azért voltam felfokozott állapotban, mert a fórumon többször olvasok olyat, hogy az árverezők utóbb teszik fel a kérdéseket. Badarság. Ha bármi felmerül, tájékoztatást kell kérni a végrehajtótól még azelőtt, mielőtt érvényes vételi ajánlatot tennél. Ahogyan az ember egy gépjármű vásárlása esetén is kikéri az autószerelő spanjának a véleményét, itt is szükséges! Ingatlanról van szó, amely nem lehet játszótér, komoly összegekről van szó. Sajnálom, hogy nem segíthettem, de nekünk nem az a feladatunk, hogy reményt tápláljunk a kérdezőknek, hanem az adekvát tájékoztatás. Ahogyan lentebb írtad: "Életem első, lehet utolsó licitálása volt." Kérlek , a válaszom ne támadásnak, hatalmaskodásnak vegyed, csak egy észrevételnek, amennyiben lenne más lehetőséged a jogkövetkezmény alól: megadnám.

Majordomus # 2023.02.16. 20:25

Sajnos nincs. Ez a hajó elment.