Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


focitomi # 2015.05.17. 20:56

Tisztelt K.B.S.!

Tudomásom szerint törvényalkotással elkövetett károkért itthon nem lehet pert indítani. Márpedig itt erről van szó... Rosszul tudom? Ha igen, vállalná sikerdíj fejében az ügyeket. Lennénk néhányan...

focitomi # 2015.05.17. 20:46

ildidi

Melyik törvény is ez? A devizahiteles?: "...az elszámolást a pénzügyi intézmény megküldi a fogyasztóknak, és ezt követően 30 napja van, hogy a végrehajtónál intézkedjen az eljárás folytatása érdekében. Ezt a folytatás iránti intézkedését követő harmincadik napon ér véget a moratórium, a végrehajtó pedig az intézkedést követő legkésőbb 60 napon belül köteles folytatni az eljárást..."
Mintha már találkoztam volna vele, de valami ezt is keresztbeveri, nem?

Szomorú örökös # 2015.05.14. 17:29

Sohasem értettem, hogy nálunk Magyarországon miért ragaszkodik mindenki annyira a magántulajdonú ingatlanhoz. A döglődő kapitalizmusban bérlakásokban élik le az életüket az emberek még sokszor akkor is, ha van rá pénzük, hogy vegyen sajátot. Sőt a bérleti jog örökölhető. Ott a bérlőnek sokkal nagyobb joga van, mint nálunk, viszont nyilván a bérlők jogkövetése sem ilyen béka hátsója alatti.

Most éppen én az albérlőmmel küszködöm, aki sajna egyben egy rokonom is. Ebben a hónapban még egy ganyi vasat nem fizetett, sőt a múlt hónapból is maradt néhány tízezer forint. Holnapig ígérte, hogy rendezi, de túl sok hajlandóságot nem látok részéről. Ha nem fizet, akkor bukja a bérleti szerződést és a haszonélvező, aki persze nyilván az én érdekeimet is nézi, elindítja ellene a végrehajtást és kiteszi innen úgy, hogy a lába sem éri a földet...

Néha azt hiszem, azt képzeli, hogy nekem kutya kötelességem ittlakást biztosítani számára csak azért, mert itt nőtt fel, de valahogy a kötelességei mindig háttérbe szorulnak, azokkal soha nem hivalkodik, csakis a jogait harsogja.

ildidi # 2015.05.14. 16:57

A kilakoltatási moratórium vége az elszámolással érintett ún. fogyasztói kölcsönszerződések és az ún. devizakölcsön szerződések esetén mindig az elszámolás fogyasztóval való közlésének időpontjától függ.
Az elszámolást a pénzügyi intézmény megküldi a fogyasztóknak, és ezt követően 30 napja van, hogy a végrehajtónál intézkedjen az eljárás folytatása érdekében. Ezt a folytatás iránti intézkedését követő harmincadik napon ér véget a moratórium, a végrehajtó pedig az intézkedést követő legkésőbb 60 napon belül köteles folytatni az eljárást.
Az, hogy dátum szerint mikor lesz vége a moratóriumnak ezekben az ügyekben, attól függ, hogy az adott hitelt nyújtó pénzügyi intézmény indított-e pert az állammal szemben annak megállapítására, hogy a szerződéses kikötéseik tisztességesek voltak. A perekre vonatkozó határidők befolyásolják azt, hogy mikor folytatható a végrehajtás, és így mikor folytatódhatnak a kilakoltatások.
Ezek alapján legkorábban 2015. április elején folytathatják a kilakoltatásokat, de elképzelhető olyan eset is, hogy csak december elején.
Azt, hogy egy adott bank indított-e pert, köteles a honlapján feltüntetni, így minden bank esetében ezt meg lehet nézni.
Az elszámolási határidők az alábbiak szerint alakulnak:
deviza alapú (forintban nyújtott és devizában nyilvántartott) szerződéseknél, ha a bank nem indított pert
2015. március 1 – 2015. április 30.
deviza alapú szerződéseknél, ahol a bank pert indított, és annak befejezésére 2015. március 1. után kerül sor
a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül
forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ha a bank nem indított pert
2015. augusztus 1 – 2015. szeptember 30.
forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ahol a bank vagy az MNB pert indított, és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor
a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.14. 06:15

Románia 1988-ra kifizette a teljes államadósságát, nem tartozott senkinek. Milyen jó is volt nekik!
De Ukrajna is pont jó, mint követendő példa. Valóságos gazdasági-társadalmi csoda!

Bori Bori # 2015.05.14. 05:42

"A hitel híja szinte minden mozgást elakaszt." Nem ma hangzott el, de örökzöld.

runningman # 2015.05.14. 02:56

Ukrajna 2007-ben meglépte, hogy az adós egyetlen lakóingatlanát nem lehet elárverezni. Egy lakás vagy ház/család, max m2 és értékhatár.

Megszűnne persze az ingatlanfedezetű kölcsönök jórésze, de ez talán nem baj: oda akarunk eljutni mint az USA, hogy az átlagpolgár egy hajszárítót is részletre vesz? Nem kölcsönből kell pörgetni a gazdaságot, hanem termelésből, kereskedelemből, exportból, bérből történő fogyasztásból. Beruházni profitból kell, ha nincs olyan akkor vagy abbahagyni a vállalkozósdit, vagy többet teperni.

Aki vesz tőlünk, az adósodjon el, ne mi. Aki adós az szolga, akár magán, akár vállalati, akár ország méretben nézzük a dolgot - elmúlt kb 35 évünk másról sem szól csak erről.

A jog meg csak a valós erőviszonyok leképeződése mint azt tudjátok, tehát általában irányunkban minimum közömbös de inkább ellenérdekelt emberek íratják.

ildidi # 2015.05.13. 12:15

Akitől én vettem 2 lakása is van mind a kettő ki van adva albérletbe mégis elutasította a bíróság az átadást a különleges moratóriumra hivatkozva. Mit lehetne tenni? És vajon meddig tart ez a szemét moratórium?
Semmit nem fizet évek óta csak a hasznot szedi. Én kifizettem a teljes vételárat és albérletben lakom.

Bori Bori # 2015.05.13. 10:14

Árverésen ingatlant vásárolni - jogkövető állampolgár magatartása.
Nem fizetni a felvett kölcsönt, rezsit - nem az.

Gyurcsány szállóigéjét tudnám ide idézni: el lehet menni!

gerbera317 # 2015.05.13. 06:44

Ha én lennék a miniszterelnök” - Amíg ilyen "okosan" gondolkozol, ettől nem is kell tartani.

sőt még egy vagyonosodásit is kapna” - Ezzel már elkéstél. Nem tudtad? Na, már csak ezért sem leszel miniszterelnök. LOL

Szerintem nem lenne szabad az adós egyetlen lakóingatlanát elárverezni, bármi történt is” - Egyetértünk. De akkor ne is kaphasson kölcsönt egyetlen köcsög (sic!) sem, kivéve, ha felajánlja az ingatlanát fedezetül, utólag pedig nem reklamál, és azt is pofánvágja, aki a nevében reklamál.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 06:13

Perelni kéne az államot(európai törvényszék)
El vagy tévedve. Ha perelni akarsz, akkor magyarországi törvényszék.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 06:12

Jó ötlet. Egy a baj vele.
Gyakorlatilag megszüntetné a lakáskölcsönöket. Meg az ingatlanfedezetű szabad felhasználású kölcsönöket is. Az ingatlan fedezete mellett - vagy ingatlanra beruházás céljára - nyújtott vállalkozási kölcsönöket is.

Hozzászólásod szép illusztrációja annak, hogy a "szocializmus" internacionalista és "nemzeti" változata között jelentős átfedések vannak. (Legalábbis a vulgáris szinten.)

focitomi # 2015.05.12. 20:54

gerbera317

Vht. 303. § sajnos eléggé egyértelműen fogalmaz..., amíg azt nem változtatják, nagyot szívunk...
Nem európai eljárás ez így, az biztos. Perelni kéne az államot(európai törvényszék),összefogásra lenne szükség az árverési vevők között...

gerbera317 # 2015.05.12. 20:00

Azt kellene megtudnod, és közölni velünk, hogy a végrehajtó miért vonakodik birtokba adni az ingatlant.

mmvj # 2015.05.12. 18:04

sziasztok,
tavaly árvereztem, a lakás a nevemen van. az ingatlan beköltözhetőnek volt hirdetve 1/1 tulajdonnal.... azóta is az adós lakik benne. nem megerősített forrásból úgy hallottam, hogy a kilakoltatási moratórium 2016 októberéig (!) fog tartani. még majdnem másfél év..... a rezsi meg csak gyűlik - bár nem nekem -, nem jó ez a szolgáltatóknak sem......

focitomi # 2015.05.08. 18:28

Előzőekben írtam, hogy a vevők által kifizetett összegek a végrehajtóknál van a letéti számlán. Van valakinek esetleg más információja?
Ugyanis a végrehajtások felfüggesztése, minden végrehajtási cselekményre vonatkozik, így a felosztásra is (ha jól fogalmazom). Mondjuk felhívtam az adós bankját, ott azt mondták, hogy náluk lezárták az ügyet. Ebből arra következtettem, hogy kifizette a végrehajtó a bankot. Tovább gondolva viszont már nem vagyok ebben olyan biztos...

focitomi # 2015.05.08. 18:13

Szilvalé
Az a kérdés, hogy hol tartasz az ügyben. Ha licitzárás előtt vagy, akkor még bármi megeshet, akár az adós megegyezhet a végrehajtóval, így pl. eléri a célját a végrehajtás. Ha licitzárás után vagy, akkor az adós élhet kifogással, ami ha nem is jogos, akkor is „jó” időhúzásra. Ez a jogerős bírósági határozatig akár 1 év is lehet (esetemben 7 hónap volt), ráadásul igaza is lehet az adósnak…. Na az akkor külön szép történet….

focitomi # 2015.05.08. 17:55

Ildidi

Sajnos hallgatnak mint a sír. Igazán jó lenne tudni, miben egyeztek meg februárban a bankok a kormánnyal. Az a baj, hogy politikai kérdés az ügy, nem látom mikor vállalják be a kényszerkiköltöztetés következményeként bekövetkező "népharagot"... Nagyon csúnyán megszívattak bennünket, vevőket. Nagyon, nagyon dühös vagyok.... A baj az, hogy mi vevők nem tudunk összefogni … Viszonylag kevesen vagyunk szerintem (max. néhány ezer, de lehet ezer alatt). Sajnos még együtt sem lennénk jelentős tömeg a nyomásgyakorlásra. Itt a bankoknak kellene lépni ebben az ügyben, ugyanis a kifizetett összegek a végrehajtóknál „pihen”.

Szilvalé # 2015.05.08. 02:43

Szeretném megkérdezni, ha olyan árverési ingatlanról van szó, ahol 1/1-es a tulaj és a lakást beköltözhetőnek állítják be a végrehajtási kiírásban, akkor is előfordulhat, hogy megtámadják a végrehajtást és ezzel ellehetetlenítik az új tulaj dolgát, azaz hogy beköltözzön az ingatlanba? Köszönöm.

ildidi # 2015.05.07. 13:00

Tud valaki valamit? Mikor adják már végre át az 1-2 éve árverésen megvásárolt ingatlant? Már régen a nevemen van de még mindig a régi tulajdonos lakja!
Mikor lesz már ennek vége?

Moyoko # 2015.04.01. 17:39

Kedves fórumozók!

Én is hasonló helyzetben vagyok mint focitomi, gerbera317, végig olvastam amit írtál ez pont olyan törvény se füle se farka. A bíróságra van bízva hogyan dönt a törvény még utat se ad neki, hiszen a 17 enged de azért hivatkozik a 303-ra ami meg nem enged. A bíróságok meg koránt sem függetlenek félnek a fidesztől mint a tűztől.

Egy jó példa erre: Apukám vett árverésen egy ingatlant, természetesen devizahiteles és ő is bele esett ebbe a dolgba, de az ő esetében tök üres volt az ingatlan, szomszédok közös képviselő tanúsitota hogy évek óta üres. A végrehajtó 303-ra hivatkozva "üres ingatlanról beszélünk" nem adta át. Bírósághoz fordultunk hogy üres ingatlan ugye át adható rendelje el az át adást. Bíróság 303-ra hivatkozva elutasította a kérvényünk.
Ennyit erről.

Neki szerencséje volt mert a tulajdonos át adta az ingatlant, megkeresésre.

"gerbera317
Ezt tudjuk. Na és mi a külön törvény? Hát ez:
014. évi XXXVIII. törvény a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről
17. § (4) Ha a kölcsönszerződésbe foglalt követelés fedezeteként meghatározott vagyontárgyat (a továbbiakban e §-ban: fedezetként meghatározott vagyontárgy) e törvény hatályba lépését megelőzően a) bírósági végrehajtási eljárásban árverés, a végrehajtást kérő részéről történő átvétel, illetve árverésen kívüli árverés hatályával történő eladás útján értékesítették, az e fedezetként meghatározott vagyontárggyal kapcsolatban folyamatban lévő bírósági végrehajtási eljárásban a fedezetként meghatározott vagyontárgy értékesítésével összefüggő jogorvoslati eljárások, valamint a fedezetként meghatározott vagyontárgy kiürítésével, illetve birtokbaadásával kapcsolatos eljárási cselekmények lefolytatása, illetve foganatosítása iránt - a Vht. 303. §-ban foglalt rendelkezések figyelembevételével - a végrehajtó intézkedik, azokat a végrehajtásban részt vevő felek és egyéb érdekeltek is kezdeményezhetik.
És ami kicsit sem lényegtelen: Hatályos: 2014. X. 15-től.
Mondd a végrehajtónak, hogy erre varrjon gombot, ha pedig nem teszi, akkor tekintse végrehajtási kifogásnak. Természetesen, csak március 1. után."

recece0609 # 2015.03.29. 10:09

Soha többé :) (csak mindig az volt az indok)...,de egy virtuális gerbera csokrot átnyújtanék neked.
http://images.serenataassets.com/…e550_169.jpg

gerbera317 # 2015.03.29. 09:49

@recece

a területileg illetékes még mindig elzárkozik a birtokba adástól” - Hiába illetékes területileg, ha eleve nem az ő hatásköre. Hányszor akarod még felemlegetni ezt?

A többi rendben van. Az értesítés sem kötelező, de lényegesen egyszerűbb valakit úgy kirakni, hogy az eljárás időpontjáról előre értesítik.

focitomi # 2015.03.28. 13:00

recece0609
"...csak jussunk a végére fél év után..."
Az esetemben több mint 20 hónapja zárult a licit és nem látni a végét... :((
Tudnék itt nagyon csúnyákat írni, főleg azokról a döntéshozókról akik ezt engedték, sőt, rendelkeztek, hogy ez így alakuljon... :((

recece0609 # 2015.03.28. 06:21

Csak az ,hogy nincs elérhetősége ha lenne akkor már rég beszéltem volna vele ,hogy adja át a házat és sok pénzt spórolhatna ,de telefonja titkos levélre nem válaszol. Nekem már mindegy csak jussunk a végére fél év után.