Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2015.05.19. 10:44

viszont azt szeretném elérni, hogy azért tegyék ki, mert nekem tartozik

Ez nagyon úgy hangzik, mintha te nem is a jussodat akarnád, hanem egyenesen a másik vesztét. A bírósági végrehajtás nem lehet a végrehajtást kérő kisded bosszújának eszköze.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.19. 10:00

viszont azt szeretném elérni, hogy azért tegyék ki, mert nekem tartozik.
Azért fölösleges volt. Nem fogják, amíg szünetel vele szemben a kilakoltatás lehetősége. Ez személyhez és ingatlanhoz kötődik, nem egyes ítéletekhez.

mmvj # 2015.05.19. 06:09

nem azért pereltem be az adóst, mert anyagi hasznot reméltem, tisztában vagyok vele, hogy nem fogom látni a megítélt lakáshasználati díjat. ( a neki címzett felszólító levélben is leírtam szépen, hogy havonta mennyi lakáshasználati díjat fogok kérni, valószínűleg meghatotta...) viszont azt szeretném elérni, hogy azért tegyék ki, mert nekem tartozik. nem érdekel a devizahitele, semmi közöm hozzá, itt egy magánszemély részére fennálló követelésről van szó. egyébként nem hiszem, hogy összevonható az előző végrehajtással, mivel én a lakás árát kiegyenlítettem, abból pedig a végrehajtást kérők kisebb-nagyobb mértékben, de ki lettek fizetve, úgy tudom, a bank kapta a legnagyobb szeletet.
amúgy most hallottam, hogy a kilakoltatási moratórium 2017. márciusáig tart!!!!!! remélem, addigra az én ügyem megoldódik..........

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 20:37

Csak eddig ez fel sem merült,
Talán azért, mert nyilvánvaló.

(Az az adós, akinek a lakását árverezték el, mert nem fizetett, igen kis eséllyel fog kifizetni bármilyen tartozást. Ez a típus nem dolgozik, nincs se ingatlanja, se nyilvántartott ingósága, se bankszámlája, se semmiféle foglalható jövedelme.)

focitomi # 2015.05.18. 18:51

Grave7

No, itt nem az a cél, hogy legyen még egy birtokbaadási lehetőség, hanem az, hogy az adós gondolkodjon, hogy amíg bent lakik fizetnie kell...
Adott esetben meglebegtetem, hogy visszamenőleg fogom követelni a használati díjat, de ha kiköltözik "díjmentesen" távozhat. Ebben van ráció talán neki is. Csak eddig ez fel sem merült, hogy lehetne egyáltalán "kérni" valamit a tulajdonosnak.
Pl. a társasházaknál a közös költséget a tulajdonoson követelik... Az adós meg "ingyen lakik" esetemben 15 hónapja....

Grave7 # 2015.05.18. 18:30

@mmvj: A jogerős bírósági meghagyással még nem tudsz menni a végrehajtóhoz.
A bíróságon kell kérned a végrehajtás elrendelését, majd amikor a végrehajtó felszólít a költségek előlegezésére, megteszed ezt.
A végrehajtó kézbesíteni fogja a végrehajtási lapot az adósnak, annak átvételét követő 15 napon belül kell adósnak kiköltöznie - ha nem teszi meg ekkor sem, ezt bejelented a végrehajtónak és kéred (rajta keresztül), hogy a bíróság a rendőrség közreműködésével történő birtokbaadást rendelje el.
Miután megvan az erről szóló végzés, szólj a végrehajtónak, hogy tűzze ki a birtokbaadást (itt nem kell jogerőt várni).

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 18:27

Hogyan tennék ki? Az ítélet nem a lakás kiürítéséről szól, hanem a használati díjról. De ha arról szólna is; egyesítik a végrehajtásokat, és ha egyszer szünetel, akkor szünetel.

focitomi # 2015.05.18. 18:24

Igen, a célom ugyanaz lenne mint neked...., próbálom okosan csinálni. Kár, hogy csak most világosítottál meg... :)

focitomi # 2015.05.18. 18:19

mmvj

Még egyszer köszi! Számomra kicsit más az aspektusa innentől a helyzetnek, még ha egy teljes bírósági "menetnek" nem is egyértelmű a kimenetele....

mmvj # 2015.05.18. 18:10

focitomi

az egész arra a csavarra épül, hogy bár az adóst nem lehet kilakoltatni, azt nem tiltja semmi, hogy ő önként kiköltözzön. ha pedig nem költözik, akkor fizessen (gondoltam én). még egy fontos részlet: lakáshasználati díjnak ne egy Istentől elrugaszkodott összeget jelölj meg, mert a bíró kiröhög. én szétnéztem a neten, és a környékbeli, hasonló paraméterű albérletek díjának átlagát jelöltem meg, még egy kicsit alá is mentem. a lakhatási díjat a jogerős földhivatali bejegyzés napjától kérheted. plusz kértem a bírósági költség megtérítését is. nagy valószínűséggel sosem látom a megítélt több százezer forintot, de ha ezek alapján ki fogják tenni, már előrébb leszek.

mmvj # 2015.05.18. 17:44

focitomi

ja és csak egy levelet írtam az adósnak, ezt 4 hónapja adtam fel. abban 8 napot adtam neki a válaszra, miután ez letelt, irány a bíróság.

focitomi # 2015.05.18. 17:43

K.B.S.

All in :)

mmvj # 2015.05.18. 17:42

focitomi

igen, megáll. először kikértem egy jogász véleményét, ő azt mondta, rosszhiszemű lakáshasználó, és perelhetem. ha megjelent volna az adós a tárgyaláson, vagy ha fellebbezést nyújt be, akkor rendes pert kell lefolytatni, amiben nagy valószínűséggel ugyanúgy megítélnek mindent, csak több időbe telik. az adóst egyből kerestem, ahogy az árverezést megnyertem, mert naivan bíztam abban, hogy tudunk valami kompromisszumos megoldást találni, de nem volt együttműködő, csak azt hajtotta, hogy devizahitel, meg moratórium. azért kell neki küldeni a tértivevényes levelet, hogy bizonyítsd, te mindent megtettél, próbáltad vele felvenni a kapcsolatot. a bírósági meghagyás pedig egy olyan formula, amit a felperes kérhet abban az esetben, ha az első tárgyaláson az alperes nem jelenik meg. ilyenkor a bíró nem vizsgálódik, hanem megítéli a keresetlevélben foglaltakat, amire reagálva az alperes még mindig élhet kifogással, erre 15 napja van. amúgy nem vagyok jogász és ügyvédet sem fogadtam.

focitomi # 2015.05.18. 17:31

mmvj

Ez így megáll a bíróságnál? Mi lett volna ha megjelenik a bíróságon? Milyen törvényre hivatkozik a bíró? Mi az a lakáshasználati díj? Úgy értem mire hivatkozva követelhetem, ha nincs szerződés? Az első levéltől mennyi idő alatt jutottál eddig?
Mondjuk mindegy mit is válaszolsz, ma fogalmazom is a felszólítást és keresem az ügyvédet...
Köszönöm, hogy megosztottad....

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 17:10

Ahogy a pókerban mondják, mínusz EV-s. :)

focitomi # 2015.05.18. 17:09

K.B.S.

:)kár..., 40-50% ? :) náhány hasonló "páciens" máris kétszámjegyű millás tétel... :))

focitomi # 2015.05.18. 16:58

ildidi
Köszi! Jó lenne tudni melyik törvény alapján íródott a cikk…

mmvj # 2015.05.18. 16:56

akkor az én történetem röviden, okulásként: tavaly árverez beköltözhető 1/1 lakást.árverést megnyer. kilakoltatási moratórium belép. adós nem közreműködő, nem költözik, mert "joga van ott lakni". várakozás. várakozás. ingatlan tulajdona átírva. adós megkeresése személyesen, telefonon, megoldás keresése. adós passzív. várakozás. várakozás. adósnak (ez fontos!!!) tértivevényes ajánlott levél küldése saját kézbe: felszólítás lakáshasználat megfizetésére, illetve ennek több hónapos elmaradt összege miatt az ingatlan 15 napon belüli elhagyására. levél átvéve, válasz nincs. várakozás. várakozást megun, 21 ezer forintos illetékbélyeg megvesz, elballag a bíróságra, pert megindít lakáshasználat megfizetése, illetve ennek több hónapos elmaradt összege miatt az ingatlan 15 napon belüli elhagyása tárgyban. tárgyalás kitűzve, felperes (én) megjelenik, adós részéről senki.bírósági meghagyás kérése (ez is fontos), a bíró megítéli a keresetlevélben foglaltakat. végzést kiküld. várakozás. fellebbezés nincs. bírósági meghagyás jogerős. na most itt tartunk. ha a jogerős végzés megérkezik, elcsattogok a végrehajtóhoz, és kérem annak eszközlését.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 16:20

De nem vállalom sikerdíjért. :)

Sherlock # 2015.05.18. 15:46

Lehet jogalkotással okozott kárért perelni itthon is.

ildidi # 2015.05.18. 12:24

focitomi

Itt találtam.
Link: http://kulcstartoprogram.blog.hu/…oratoriumrol

Nem tudok róla hogy valami keresztezi, de attól még lehet. Kiványcsi lennék mit szól a cikkhez egy jogügyes?

focitomi # 2015.05.17. 20:56

Tisztelt K.B.S.!

Tudomásom szerint törvényalkotással elkövetett károkért itthon nem lehet pert indítani. Márpedig itt erről van szó... Rosszul tudom? Ha igen, vállalná sikerdíj fejében az ügyeket. Lennénk néhányan...

focitomi # 2015.05.17. 20:46

ildidi

Melyik törvény is ez? A devizahiteles?: "...az elszámolást a pénzügyi intézmény megküldi a fogyasztóknak, és ezt követően 30 napja van, hogy a végrehajtónál intézkedjen az eljárás folytatása érdekében. Ezt a folytatás iránti intézkedését követő harmincadik napon ér véget a moratórium, a végrehajtó pedig az intézkedést követő legkésőbb 60 napon belül köteles folytatni az eljárást..."
Mintha már találkoztam volna vele, de valami ezt is keresztbeveri, nem?

Szomorú örökös # 2015.05.14. 17:29

Sohasem értettem, hogy nálunk Magyarországon miért ragaszkodik mindenki annyira a magántulajdonú ingatlanhoz. A döglődő kapitalizmusban bérlakásokban élik le az életüket az emberek még sokszor akkor is, ha van rá pénzük, hogy vegyen sajátot. Sőt a bérleti jog örökölhető. Ott a bérlőnek sokkal nagyobb joga van, mint nálunk, viszont nyilván a bérlők jogkövetése sem ilyen béka hátsója alatti.

Most éppen én az albérlőmmel küszködöm, aki sajna egyben egy rokonom is. Ebben a hónapban még egy ganyi vasat nem fizetett, sőt a múlt hónapból is maradt néhány tízezer forint. Holnapig ígérte, hogy rendezi, de túl sok hajlandóságot nem látok részéről. Ha nem fizet, akkor bukja a bérleti szerződést és a haszonélvező, aki persze nyilván az én érdekeimet is nézi, elindítja ellene a végrehajtást és kiteszi innen úgy, hogy a lába sem éri a földet...

Néha azt hiszem, azt képzeli, hogy nekem kutya kötelességem ittlakást biztosítani számára csak azért, mert itt nőtt fel, de valahogy a kötelességei mindig háttérbe szorulnak, azokkal soha nem hivalkodik, csakis a jogait harsogja.

ildidi # 2015.05.14. 16:57

A kilakoltatási moratórium vége az elszámolással érintett ún. fogyasztói kölcsönszerződések és az ún. devizakölcsön szerződések esetén mindig az elszámolás fogyasztóval való közlésének időpontjától függ.
Az elszámolást a pénzügyi intézmény megküldi a fogyasztóknak, és ezt követően 30 napja van, hogy a végrehajtónál intézkedjen az eljárás folytatása érdekében. Ezt a folytatás iránti intézkedését követő harmincadik napon ér véget a moratórium, a végrehajtó pedig az intézkedést követő legkésőbb 60 napon belül köteles folytatni az eljárást.
Az, hogy dátum szerint mikor lesz vége a moratóriumnak ezekben az ügyekben, attól függ, hogy az adott hitelt nyújtó pénzügyi intézmény indított-e pert az állammal szemben annak megállapítására, hogy a szerződéses kikötéseik tisztességesek voltak. A perekre vonatkozó határidők befolyásolják azt, hogy mikor folytatható a végrehajtás, és így mikor folytatódhatnak a kilakoltatások.
Ezek alapján legkorábban 2015. április elején folytathatják a kilakoltatásokat, de elképzelhető olyan eset is, hogy csak december elején.
Azt, hogy egy adott bank indított-e pert, köteles a honlapján feltüntetni, így minden bank esetében ezt meg lehet nézni.
Az elszámolási határidők az alábbiak szerint alakulnak:
deviza alapú (forintban nyújtott és devizában nyilvántartott) szerződéseknél, ha a bank nem indított pert
2015. március 1 – 2015. április 30.
deviza alapú szerződéseknél, ahol a bank pert indított, és annak befejezésére 2015. március 1. után kerül sor
a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül
forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ha a bank nem indított pert
2015. augusztus 1 – 2015. szeptember 30.
forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ahol a bank vagy az MNB pert indított, és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor
a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül