Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Majordomus # 2023.03.18. 21:49

Ez valahol érthető is...

Lagopagosz # 2023.03.19. 03:51

Sikerült egy földárveréses féltulajdont megvásárolnom árverésen. 10 hónappal rá most ment a nevemre. Másik tulaj nem lakik a bejelentett lakcímén (tértis levél ment) így feltörtem. A víz ömlött bent (elfagyott), akár évek óta, párezer m3-ert mutat az óra, de még senki nem korlátozta a vizet.

Ha most benyújtok egy átírási kérelmet, a valós óraállással akkor nekem ebből nem lehet bajom ugye? Mert a víziközmű törvény tudom, meglehet tenni hogy szűkítve maradok vagy nem kapok vizet amíg nincs kifizetve. De mivelhogy még van víz, se szűkítő se semmi, akkor gondolom innentől már nem is korlátozhatnak?

Több tanúval egyetemben törtem zárat, illetve a szomszéd is átjött mit csinálunk.
Más: nincs a lakcímén a másik tulaj így nem tudok vételi ajánlatot se tenni. Mehet neki egy FMH, mondván ha esetleg jogerős lesz akkor úgy már lehet árvereztetni a másik felét is?
Postás értesítőt dobál befele, aztán nem kerestével jött vissza a legutóbbi levelem is. De a valóságban nem lakik ott.
A faház teljesen szétázott, szóval sok örömöm nem lesz benne, de így viszont van rendkívüli elhárítani való dolog amibe be kellene hogy szálljon a társtulaj is.

osztap # 2023.03.19. 05:27

Lagopagosz,

A vízmű nem fog Veled szerződést kötni, amíg a fogyasztási helyen tartozás van. Erre neki a víziközmű-törvény lehetőséget ad.

Ha kifizeted, akkir követelheted a volt tulajtól és a társtulajtól, akár FMH-t is kiadathatsz, ha nem fizetnek.

Majordomus # 2023.03.19. 20:57

A több ezer köbméter víz,az többmilliós tétel lesz,csak szólok

Mazsola # 2023.03.24. 12:45

Kedves Fórumozó Szakértők

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy amennyben a Törvényszék elutasítja az adós fellebbezését, fordulhat-e további jogorvoslatért a kuriához?

Amennyiben a Törvényszék jóváhagyja az elsőfokú bíróság döntését és az árverési jegyzőkönyv jogerőre emelkedik, ismételten kérnem kell-e a birtokba adást a vht 154/A. paragrafusának (10) pontja szerint?

Ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy kifutok majd a határidőből, ha hasonlóképp mint az elsőfokú bíróság ítéletét is csak két hónap késéssel kapom meg.

Válaszotokat előre is köszönöm : Mazsola

vincent_treasury # 2023.03.24. 12:53

Tisztelt Fórumtársak!
Ha már elhúzódó birtokbavételről van szó...
4 éve vettem árverésen egy ingatlant, amelynek még továbbra sem történt meg a sikeres birtokbaadása. Az adós mindent bevetett hogy különböző mondva-csinált okokra hivatkozva kifogásaival elhúzza a dolgot - az eddigieket mind elutasították a bíróságok (némely 2. fokra is eljutott), azonban jelenleg valid az árverés, tulajdonjog már évekkel ezelőtt be lett jegyezve.
Kérdésem:

  1. gyakorlati tapasztalatok alapján még meddig húzható el az ügy? feltételezem kellene lennie egy ésszerű határnak, amikor valamennyi lehetőség már kimerült
  2. májusi birtokbaadásról még semmi hír az irodától (sem email, sem telefonos megkeresésre), mikorra kellene náluk elérhető legyen az infó, azaz kész a naptár? 30-napra előre kellene kiértesítsenek róla vagy lehet ez rövidebb?
  3. felmerül hogy a vh társ az időhúzásban, mennyire lehet ez életszerű? illetve mennyire lehet valóban ráhatása?
  4. ismételt kudarc után fontolóra venném kilakoltatási per indítását. ennél mennyire lehet bízni a pozitív kiemenetelben, illetve mennyi időt vehet igénybe?

Köszönöm az értékes szakértést előre is!
Üdv,
Vincent

vincent_treasury # 2023.03.24. 13:00
  1. az évekig bent lakásért tudtommal tartózkodási díj követelhető. hogy szokták ezt sikeresen beszedni? hogy lehet ezt érvényesíteni egy egzisztenciálisan teljesen lenullázott adóson?
  2. per költség-térítést is ítélt számomra a Törvényszék, amelynek a megfizetését szintén megtagadta eddig az adós. hogy lehet érvényesíteni nála ezt az összeget, ha még a másodfokú ítélet sem elég hozzá? erre is pert kellene indítani? esetleg a kilakoltatási perbe belefoglalható?

Köszönöm,
Vincent

Mazsola # 2023.03.24. 13:04

Kedves Fórumozók!

Lenne még kérdésem :
Érdemes-e beadványt benyújtanom a Törvényszékhez az ügymenet gyorsítása érdekében, mivel az adós nyilvánvalóan alaptalan fellebbezéssel élt? Vht 217 paragrafus (5)?
A kúria állásfoglalása szerint PK VII.
Végrehajtási árverés esetén a tulajdonostársakat elővásárlási jog nem illeti meg. Ugyanezt mondja ki a Vht. 123.(2)bekezdés e) pontja is. Ez szerepelt is a járásbíróság elutasító végzésében is.
Az eljáró ügyvéd biztosan tudja helyesen értelmezni a törvényt, mégis ugyanezzel a kifogással nyújtotta be a fellebbezést , pusztán időhúzás céljából.
Érdemes észrevételt tennem?

Válaszaitokat előre is köszönöm :
Mazsola

Mazsola # 2023.03.24. 13:10

Kedves Vincent!

Nem is értem. Négy év alatt nem sikerült birtokba kerülnöd? A másodfokú bíróság ítéletét sem követte birtokba adás ?
Mire hivatkozik az adós, hogy a végrehajtó nem tehet semmit az érdekedbe?

vincent_treasury # 2023.03.24. 13:23

Szervusz Mazsola!
Sok-sok külön kifogás jól időzített beadásával. Nem segített persze a covid-okán hozott extra moratórium sem, évente kb. max nettó 3-4 hónapod áll rendelkezésre az átvételre amely, nem terhelt sem moratóriummal sem ítélkezési szünettel.
Legutóbb egy extra pert indított valamelyik hitelező bankjával szemben amelyre hivatkozva járásbíróságon felfüggesztést kért és kapott, holott fél évvel ezelőtt hasonnló ügyben a Törvényszék elutasította a kérelmét. Viszont a perben nem voltam megemlítve másodrendű alperesként így csak közvetetten értesültem róla, illetve már az is siker volt hogy be tudtam kerülni a perbe és meg tudtam fellebbezni a felfüggesztést. Nem értek össze a szálak a bíróságokon (feltételezem), én meg jól megszívtam, mert már bőven moratóriumba sodrodtunk mire sikerült feloldani újra.
A problémám hogy valami hasonló huncutságra számítok tőle, pedig már nagyon szeretném lezárni az ügyet.

Mazsola # 2023.03.24. 13:44

Kedves Vincent!

Szomorúan olvasom a történetedet.
Azt megértem, hogy az adós érdekeit is védeni kell, de több jogerős végzés után?
Téged mint tulajdonost mi véd? Egy olyan adós aki fizetni nem akar és talán nem is tud, sohasem fog neked lakáshasználati díjat fizetni és a perköltséget sem fogja kiegyenlíteni, amit a bíróság számodra megítélt.

lelkes amator # 2023.03.25. 07:49

Kedves Vincent!

Eléggé hasonló cipőben járunk, bár az én ügyem nem húzódik 4 éve és remélem nem is fog.

  1. Erre nem tudom a választ
  2. Lehet rövidebb, ráadásul semmi sem garantálja a május elejét. Kérdezd meg, hogy várhatóan hány héttel előtte fog értesíteni, hogyan áll az ügy.
  3. Szerintem nem életszerű, a Vh végzi a dolgát. Az agyament dolgokra alapozott felfüggesztésekkel amúgy is a bíróságok tesznek keresztbe neked (és nekem is).
  4. Szerintem 1,5-2 év egy ilyen menet, mert úgyis másodfokra is kerül az ügy. A helyedben most már várnék pár hetet, közben pedig időről-időre érdeklődnék a Vh-nál az időpont kitűzéséről. A végrehajtásban az árverési vevő eléggé egy nagy senki, eléggé korlátozott jogokkal és lehetőségekkel. Viszont a kiürítési perben fél vagy, ráadásul te kéred a kiköltöztetés végrehajtását. És az független lesz az adósságától, meg bankjától, meg hasfájásától.

Ha a végrehajtás folyományaként nem lehet kirakni az adóst, akkor majd a tulajdonjogod révén fogod kirakni. Van egy ingatlanod, szeretnéd azt használni, ő meg nem lakhat ott (csak az árverési vételed jogán és/vagy erőszakkal egyelőre nem rakhatod ki onnan). Nem tudom mi van ezen, ami nem nyerhető; remélem nem fogok meglepődni a saját ilyen perem végén.

5. Használati díjat követelhetsz, amely összege a lakbérrel egyenlő. Amikor tulajdonos lettél, akkor fel kellett volna szólítanod egyből az adóst tértivevényes levélben, hogy költözzenek ki vagy fizessék meg ennek az összegét minden hónapban. Honnan tudják, hogy szeretnéd használni az ingatlant? vagy hogy pénzt kérnél a használatáért? Tudod ezt bizonyítani? Nem tudom ennek hiányában mennyire nyerhető, nem vagyok jogász. Ha tovább húzódik az ügyed, akkor érdemes lenne az adóst tértivevényes levélben felszólítani távozásra és követelni tőle a használati díjat.
Ha sokkal tartoznak másnak, akkor nem lesz könnyű behajtani.
Használja az ingatlanod olyan személy is, aki nem adós?

6. Nem egy végrehajtható okiratot kaptál erről?
A perbe belefoglalhatod a használati díjat, kiürítést, ha tartozik neked, rongálta az ingatlant stb.

lelkes amator # 2023.03.25. 08:11

Mazsola,

Ha ez még mindig a múltkori Vh. kifogás, akkor azzal a kúriához már nem fordulhat. Nemigen tudsz mást tenni, mint megvárni a másodfok döntését, cserébe onnan már nem viheti fentebb az ügyet.

A bíróság tiszte eldönteni, hogy kit és miért bírságol meg. Nem hiszem, hogy az "árulkodást" a bíró számodra pozitívan ítélné meg. A kifogás az adós és a végrehajtó egymás közti ügye, vevőként majd jól lepattintanak.

Ha az árverési Jk. jogerőre emelkedik, akkor utána kérd (ismét) a birtokbaadást. 15 napjuk lesz kiköltözni, utána neked egy 15 napos időablakon belül kell beadnod a kérelmet. Lásd Vht.
Ez amúgy számomra is egy nagy talány, hogy hogyan értesülsz róla. Megkapod postán a Jk-t és akkor az egyben az? Felszólít levélben, hogy a vételi árat fizesd meg? Felhívod telefonon hetente?

Mazsola # 2023.03.25. 14:03

Szervusz lelkes amatőr,
Igen, ez még ugyanaz a történet .
Az “árulkodással”, nem pénzbírság kiszabását szeretném kérni , hanem azt, hogy utasítsa rendre végre vki az adóst, vegye már észre , alaptalan kifogásokkal ne rabolja a bíróság idejét és az adófizetők pénzét!
Jó lenne ha nem jutna eszébe olyan “huncutság” sem, amiről Vincent irt.
Birtokomba került egy korábbi tulajdoni lap, amin még plusz két sikertelen árverés szerepel. Érdekes módon az újabb hiteles tulajdoni lapokon ezek nincsenek is feltüntetve. Eddig csak egy sikertelen végrehajtásról volt tudomásom , pedig ezek szerint már három is volt… A két korábbi másik végrehajtónál volt, így azok eredménytelenségének okát nem tudtam kideríteni. Így világossá vált számomra , hogy 2016 óta, vagyis több mint hét éve hárítják különböző kifogásokkal az árveréseket.
Ha ezt tudtam volna, másik ingatlant keresek.
Engem az sem zavarna, ha a bíróság a javukra döntene, én pedig visszakapnám a pénzem. Erre azonban csekély esélyt látok, mint ahogy majd egy “normális “ birtokba adásra sem.

lelkes amator # 2023.03.25. 19:39

Kedves Mazsola!

Sokat olvasgattam ezt a fórumot és az alapján úgy tűnik, hogy nagyon gyakori, hogy az adós kifogással él. Az utolsó fűszálba kapaszkodik, épp az otthonát veszti el. Természetesen az esetek túlnyomó többségében az adós teljesen alaptalan kifogással él és talán maga is tudja, hogy ez így van. Ugyanakkor hülye lenne nem kihasználni, hogy a rendszer egy béna kacsa, ha ezzel akár egy teljes szezon ingyen lakhatást is nyerhet. Mivel nem vagy tulajdonos, ezért erre az időre használati díjat sem követelhetsz tőle. Az ő szempontjából a 15.000 forintos fellebbezés egy kifejezetten jó befektetés pár hónap ilyen ingyen lakhatásért.
Ha adós lennék, én is ezt tenném; és legkevésbé sem érdekelne, hogy helyre utasítanak-e. Neki érdeke rabolni a bíróság idejét, a bíróság pedig valamiért szívesen ráér erre. Pont annyira megy ott minden flottul, mint az egészségügyben. Te pedig "csak" árverési vevő vagy: a bírósági átlép rajtad, az adós meg keményen árt neked, még ha nem is ez a célja.

Nagyon frusztráló ezt a dolgot megélni és ezt megértem. Én azért azt tippelem, hogy pár hónap múlva tulajdonos és birtokos is leszel. Addig türelem. Ha hamarabb kerül a nevedre az ingatlan, minthogy birtokon belül lennél, akkor pedig azonnal követeld a használati díjat. Ha meg majd perelni érdemes, akkor meg ne várj rá 4 évet.

Majordomus # 2023.03.25. 20:17

Mindenkinek igaza van.
Ha az adósak kell kiköltözne 2 gyerekkel a házból amit ő épitett,akkir ne várd el hogy önként és dalolva tegye. Persze hogy kapaszkodik amibe leet.

Mazsola # 2023.03.26. 19:12

Kedves Lelkes amatőr és Majordomus!

Megértem az állásfoglalásotokat és köszönöm a tanácsaitokat és hozzászólásaitokat!
Az adós szempontjából érthető az időhúzás.
Mivel mást nem is tehetek, türelemmel várom a Törvényszék ítéletét.

Majordomus # 2023.03.26. 21:59

Lassan de biztosan meglesz.

vincent_treasury # 2023.03.29. 07:20

Kedves drbjozsef és gerbera317!

Szívesen venném ha megosztanátok értékes véleményeteket az alábbi kérdéseimnél.
Van jogi képviselőm de hasznos lenne számomra ha több szakértő véleményét is ismerném.
Nagyon köszönöm előre is!

Sajnos a gyanúm nem volt alaptalan, újra felfüggesztést ért el az adós, ezúttal a közjegyzőnél szintén alaptalan okokra hivatkozva (vh záradék törlése iránti kérelemmel).
01. gyakorlati tapasztalatok alapján még meddig húzható el az ügy? feltételezem kellene lennie egy ésszerű határnak, amikor valamennyi lehetőség már kimerült
03. felmerül hogy a vh társ az időhúzásban, mennyire lehet ez életszerű? illetve mennyire lehet valóban ráhatása? járásbíróságnál szintén fennáll a gyanú
04. kilakoltatási pert szándékozok indítani. ennél mennyire lehet bízni a pozitív kiemenetelben, illetve mennyi időt vehet igénybe?
05. lakáshasználati díj. hogy szokták ezt sikeresen beszedni? hogy lehet ezt érvényesíteni egy egzisztenciálisan teljesen lenullázott adóson?
06. per költség-térítést is ítélt számomra a Törvényszék, amelynek a megfizetését szintén megtagadta eddig az adós. hogy lehet érvényesíteni nála ezt az összeget, ha még a másodfokú ítélet sem elég hozzá?

Kedves lelkes amator!

Értékelem hogy megosztottad véleményedet. Ha figyelmesen újraolvasod talán látható hogy más szituáció rajzolódik ki, sok mindennel próbálkoztam már, de mindig ellenállásba ütköztem. Ha ennyire triviális lenne a megoldás akkor azt követném...de nagyon nem az, ezért is gondoltam megkérdezem itt.
VH-t kerestem korábban számtalanszor de akkor még nem állt módukban megosztani semmi konkrétumot. Azóta kiderült hogy 05.02-től kezdhetik effektíve össeállítani kilakoltatási naptárt (törvény).
Természetesen már kezdettől fogva megigényeltem a vh-tól a birtokbaadást és az adóst is felszólítottam kiköltözésre és díjfizetésre több ízben, szóban/mailben, hivatalosan/informálisan, de elszántan ellenáll (le se sz@rja).

drbjozsef # 2023.03.29. 08:57

Csak vélemény, és nem is nagyon értékes.

  1. Elméleti felső határ nincs. Az adós ügyességétől és okosságától függően ez lehet több év.
  2. Alapból azt mondanám hülyeség, nincs érdeke a vh-nak, se a bíróságnak ebben. Sajnos manapság kicsit megtépázott a vh kar renoméja, hogy finoman fogalmazzak, ezért kizárni nem mernék semmit...
  3. Ha feltételei fennállnak 100%. Ki fogják lakoltatni, de ennek a menete is több helyen megakasztható, ez is eltarthat a moratórium miatt 2-3 évig. Ha időben (!) kérted a vh-tól az átadást, (jogorvoslat esetén lehet, hogy idő előtti volt), akkor nincs is rá szükség.
  4. Ugyanúgy végrehajtással, és persze ha már nincs mit beszedni, akkor sehogy. Az bukta. Vagy jövedelméből, lassan, apránként.
  5. Ugyanúgy, mint az 5. pontban. Amint jogerős lesz.
osztap # 2023.03.29. 10:03

05-höz: A lakáshasználati díjat akkor is érdemes követelni az ilyen adóstól, ha nem tud fizetni. Minden FMH végrehajtásakor lehet kérni ingóvégrehajtást, a vh. kérő jelenlétében. Odamész a végrehajtóval együtt, ami nincs a Vht. 90-94. §-ban listázva, annak kéred a lefoglalását, aztán, ha más nem licitál, 1%-on megveszed. Két-három kör után az adós elgondolkozik. Jó eséllyel.

vincent_treasury # 2023.03.29. 12:08

osztap:
köszönöm a javaslatot. az igazság hogy ez jól hangzik elsőre, de ha ellenáll ugyanúgy perre kerül a dolog, ami rengeteg költséggel jár, ellenben erősen kérdéses haszonnal.
ugyanakkor full gatya az adós, benti ingóságok csupán morzsák lehetnek (használt tv, mosogép, hűtő, stb.), amit simán kipakolna előtte. van egy régi értéktelen autója amit meg simán átírna más nevére mielőtt odaáig jutna a dolog...
Ami viszont eszembe jutott: jövedelem zárolását miként lehet elérni?
köszönöm

osztap # 2023.03.29. 12:46

vincent_treasury,

Az adós mindig ellentmondhat az FMH-nak, de ha magad viszed utána a pert, nem bízol meg ügyvédet, akkor az inkább idő, mint költség. Azért nem ez lesz az évszázad pere. Kis utánaolvasással, készüléssel önállóan is mehet.

Az ingófoglalás lényege itt nem a megtérülés, hanem az, hogy az adóst rászorítsa a kiköltözésre, ha elviszik a használt tévéjét, és mindezt háromhavonta ismétlik, egy-egy újabb FMH után. A végrehajtó nem jelenti be az adósnak, hogy "no, hétfőn kilenckor jövök foglalni, tessék készülni". Ha meg kipakol előre, akkor elég spártai életmódra kell áttérnie, csak a Vht. 90-94. §-szerint nem foglalható ingóságait használva. Szerintem rövid idő után megunja.

A végrehajtó letiltást foganatosíthat a jövedelemre. Ez az egyik első lépés, miután az FMH végrehajtását kéred. Segít, ha meg tudod mondani neki, hogy ki az adós munkáltatója, vagy nyugdíjas-e.

Majordomus # 2023.03.29. 20:42

Az adós tudja hogy költöznie kell.
.
Mire hivatkozik még mindig?

vincent_treasury # 2023.03.30. 09:12

Majordomus:
Most éppen a vh indító tanúsítvánnyal szemben élt jogorvoslattal. Addig húzza amíg tudja, nem tudom bevallotta-e már magának hogy egyszer vége kell legyen.
A kérdés hogy lehetne megelőzni, elébe menni ezeknek, mert még feltételezem még évek telhetnek el ugyanígy.
Kilakoltatási/birtokper lehet megoldás? vagy azt is ugyanúgy felfüggesztik ilyen esetekben.
Köszönöm.