Eltartási szerződés


Babóc # 2021.05.23. 20:43

Tisztelt Fórumozók!
Eltartási szerződést kötöttünk 5 évvel ezelőtt. Minden rendben működik köztünk. “Fedezetként” egy akkor két éves Toyota Camry autó szerepelt. A nevünkre lett írva, de a haszonélvezet az eltartott személyen maradt. Most az eltartottunk külföldre költözik. El akarja adni az autót és bezsebelni az árát. Megteheti? Akkor hol van a mi munkánk ára? Kérhetjük a befektetett munka pénzbeli kifizetését? Segítsetek ebben.
Köszönöm

Szomorú örökös # 2021.05.24. 07:28

Babóc

A nevünkre lett írva, de a haszonélvezet az eltartott személyen maradt. Most az eltartottunk külföldre költözik. El akarja adni az autót és bezsebelni az árát. Megteheti?

Már bocsánat, de eladni egy gépjárművet jogszerűen csakis a tulajdonos tud. Kinek a neve szerepel tulajdonosként az autó okmányában? Ha ő csak üzembentartó, akkor a vevőnek ezt nem szabad megvennie, mert gyakorlatilag még az én laikus véleményem szerint is az „eladó” csalást követ el és nem fogják átírni a vevő nevére.

drbjozsef # 2021.05.24. 14:23

Babóc,

A szerződéseteket ismerni kellene ehhez. Hiszen abban csak le van szabályozva a dolog.

A tulajdonos bármikor eladhatja az autót. Ha nem csak üzembentartó az eltartottatok, hanem tényleg haszonélvezet van bejegyezve rá, akkor azzal terhelten is eladhatod, ehhez még csak a haszonélvező beleegyezése sem kell, viszont a haszonélvezet fenn fog maradni, a vevő nem fogja tudni birtokbavenni a gépjárművet (vagyis kb. senki nem fogja megvenni így, de elvileg lehetséges).

Nem is igen értem miért és ki találta ki ezt a nem túl okos dolgot. Egy autó nem túl jó biztosíték egy tartási szerződésre.

Babóc # 2021.05.24. 17:58

Köszönöm a válaszokat!