drbjozsef
A zálogkötelezettől nem lehet a személyes kötelezett pénztartozását követelni. Ez van a Ptk.-ban. Emiatt lehetett csak tűrésre kötelezés iránti pert indítani. Ha ennek nem lenne jelentősége, akkor miért ne idíthattam volna pézfizetés kötelezése iránti pert? A tartozás nem a zálogkötelezetté, ő csak a zálogtárggyal felel a tartozásért.
Ezesetben a végrehajtási eljárás keretében sem lehet felszólítani a tartozása megfizetésére, hiszen nincs is tartozása. Neki csak az a zálogtárgy van a birtokában, amiból a jogosult kielégítést kereshet. Ebbe én sehogy se tudom belelátni, hogy mindezek ellenére mégis lehetne a zálogkötelezettet az amúgy nem is létező tartozása megfizetésére felszólítani.
A Ptk. 6:57. §-nak szerintem az lenne a lényege, hogy valaki, akinek nincs tartozása, de jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy valaki más tartozását megfizesse - mint ebben a végrehajtási ügyben is -, azt önként, tehát kényszer nélkül megtehesse. Ez esetben viszont az önkéntes teljesítést a jogosult felé kell megtennie, nem a végrehajtónak. A végrehajtási eljárás során ugyanis nincs pénzfizetési, csak tűrési kötelezettsége.
Szerintem ez nem egy szokványos 'hajtsuk be a tartozást az adóson esete, aki mellesleg a zálogtárgy tulajdonosa is', ezért gondolom, hogy itt nem lenne helye felszólítani a zálogkötelezett a tartozása megfizetésére.