végrehajtás kérdések

drbjozsef # 2017.08.18. 08:30

liluslilus,

az az adós, akinek semmi más célja nincsen, mint minél tovább húzni az ingatlanban, annak jó. Azok az adósok, akik szeretnék, ha a végrehajtás minél előbb befejeződjön, és újra tudjanak indulni, esetleg egy kisebb lakás vásárlásával, azoknak ez csak nehezítés. Nincs olyan, hogy egy 70%-on el nem menő ingatlan elmegy 100%-on.

liluslilus # 2017.08.18. 10:34

Engedje meg, hogy elmeséljem a történetem:

Mint írtam, elmentem és megnéztem a kiszemelt házat belülről is. Ezek után mondtam a tulajdonosoknak, (egy házaspár, akik egyébként nem voltak ellenségesek, és nagyon nyugodtak voltak, kicsit beszélgettünk) hogy ez az ár, amiért most megy, irreálisan sok. Mondták, hogy igen tudják, még 70%-on sem vették meg, mert azért is sokallták. Rengeteg a tartozásuk, kb. annyi, mint a ház 100%-os kikiáltási ára. Kérdeztem tőlük, hogy örülnek-e, hogy nem lehet így eladni sem. A válasz: "Igen, ők szeretik ezt a házat, nem szeretnének elköltözni... nekik nagyon jól jött ez a törvény...És mennyivel jobban járnak így, mintha fizetnék a hitelt, stb... "

Megdöbbentem. Kettő, kb. tíz éves gyermeke van ennek a párnak. Nem gondolják ezek a szülők, hogy egyszer a gyerek örökli a tartozást? Tényleg lehetnek ennyire buták emberek???

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.18. 10:40

Az örökös a hagyaték tárgyaival vagy a hagyaték értékéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Nincs hagyaték - nincs felelősség.

(Halkan teszem hozzá, a vagyontalan adóssal szembeni, végrehajtható követelés "hajlamos" elévülni.)

liluslilus # 2017.08.18. 11:18

Kovács_Béla_Sándor

Szóval ha jól értem: Nincs hagyaték, nincs adósság. De akkor kié lesz az ingatlan, meg ingóságok, ha nem a tulajdonos gyerekéé, aki egyenes ági örökös (vagy hogy mondják)? Kire hagyják akkor, mi lesz vele?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.18. 11:20

Nem mondtam, hogy az adós vagyonát nem öröklik a gyerekei.

liluslilus # 2017.08.18. 11:48

Kedves Ügyvéd Úr!

Kifejtené akkor egy kicsit bővebben, hogy én, mint laikus is megértsem? Tudom, eltértem már a legelső kérdésem tárgyától, de komolyan, érdekel már a dolog!

drbjozsef # 2017.08.18. 12:28

Az örökös a hagyaték tárgyaival vagy a hagyaték értékéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Ha több a tartozás, mint a vagyon, akkor nem örököl semmit az örökös, de a többlet tartozást sem. (Legegyszerűbb módon, ha visszautasítja a hagyatékot, de ha elfogadja, akkor sem felel a saját vagyonával főszabály szerint).

Pontosabban, örököl, vagyont is, tartozást is, de a vagyon részével felel a tartozásokért, tehát az nem fog megmaradni neki. De azon felül a további tartozásokért nem felel.

Egyszerűen szólva csak adósságot örökölni nem lehet.

moandras # 2017.08.18. 13:47

Bocsánat, hogy idepofátlankodok, de olvastam az előbbi hozzászólásokat. Van egy feltevésem, kérem javítsanak ki, ha tévedek.

Szóval, én 48 éves vagyok, és van egy jelzáloghitelem, amit még kb. 8 évig kell fizetnem. Van egy fiam is, ő 20 éves. Mivel jól keres, külföldön dolgozik, hamarosan saját lakása is lesz.

Tehát, ha én mondjuk úgy döntök, hogy jövő hónaptól nem fizetem a jelzáloghitelemet, akkor lassan-lassan elindul a végrehajtás. Ok. Kijön az értékbecslő, aki ha minden jól megy felértékeli jó magasra az ingatlanomat, olyan magasra, hogy a kutyának se kelljen ennyiért. És miért ne értékelné fel, hiszen "mondjuk úgy" megvannak a kapcsolataim, hogy ez így legyen. Ha értik mire gondolok...

Tehát összegezve, nem fizetem a hitelem, viszont az ingatlanomat se tudják eladni a magas ára miatt, így akár életem végéig bent lakhatok. Mivel a gyerekem teljesen önálló életet él már most, nem kell attól félnem, hogy az én házamra lesz kényszerülve, ha én már nem élek, nem kényszerül rá a "hagyatékomra".

Akkor végülis minek is fizessem a hitelt???

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.18. 14:00
  1. Mert szerződéssel vállaltad, és becsületes ember teljesíti, amire szerződött.
  2. Hogy ne foglalja le a végrehajtó az autódat, a tévédet, a házi mozidat stb.; hogy ne tiltsa le a jövedelmed 30%-át.
wers # 2017.08.18. 14:27

Akkor végülis minek is fizessem a hitelt???

Teljesen jó a kérdés. Az én adósom is idáig jutott. Valahogy nekem nem tetszik. Miért csak akkor látják másképp az adósok, amikor szükségük van rá és megkapják a pénzt? Utána meg valahogy másik szemüveget kapnak.

moandras # 2017.08.18. 14:34

Kedves KBS

1."Mert szerződéssel vállaltad, és becsületes ember teljesíti, amire szerződött."- Ne röhögtessen kérem.
Ha ezzel lehetne hatni a hitelüket nem fizető emberekre, már régen csődbe mentek volna a bankok, az ország gazdaságilag rég tönkre ment volna.

2. "Hogy ne foglalja le a végrehajtó az autódat, a tévédet, a házi mozidat stb.; hogy ne tiltsa le a jövedelmed 30%-át."

• ha végrehajtás indul az esetek túlnyomó többségében nem az ingóságokat viszik, hanem az ingatlant (vinnék) egyből.Az ingóságokat meg el lehet "tüntetni".
  • a szomszédom autóját 2 éve árverezték, de akkor is és azóta is ugyanúgy használja, mint az árverés előtt. Hoppá!
  • lefoglalják a 30%-át a fizetésemnek, nyugdíjamnak? Ennél nagyobb bajom ne legyen .

Még valami esetleg?

moandras # 2017.08.18. 15:21

Wers

Ez csak egy feltételezés volt részemről. Én fizetem a hitelem és fizetni is fogom. Mert én már csak egy ilyen hülye, becsületes ember vagyok. Csak sokan sajnos így gondolkodnak. És bas...a meg, igazuk van!!!

wers # 2017.08.18. 15:47

kivéve ha mégis elárverezik a fejed felől a házat - na persze előbb ugrik a TV, kocsi stb, ahogy KBS írta.

moandras # 2017.08.18. 15:50

Elméletben ugrik, de a gyakorlat nem ezt mutatja...

liluslilus # 2017.08.18. 16:12

Moandras, teljesen egyet értek veled.

Nem írtam az előbb, de ez a család, ahol voltam házat nézni, 3, azaz HÁROM autót tart fent. Kettő kicsit futkozósnak, és egy nagyobbat hosszabb utakra, nyaralásra. Hangsúlyozandó: három autó, nyaralás, utazások!!! Az, akinek 15 milkás tartozása miatt viszik a házát.(illetve nem viszik, mert lehetetlen eladni irreális ára miatt) Azt hittem lefordulok a székről. Kérdeztem a tulajt, hogy az ingóságokat nem akarták vinni? Azt mondta NEM. Pedig 6 éve megy a végrehajtás ellenük. Szóval akkor miről is beszélünk, kedves ügyvéd urak? Mondta a férj, hogy igaz, az ő fizetésének viszik a 30%-át, de még így is jobban járnak, mintha hitelt fizetnének. Úgy mentem oda, hogy jaj, szegények, aztán a végén még én éreztem magam egy szerencsétlen lúzernek.
Ez Magyarország, nem érdemes becsületesnek lenni!

gerbera317 # 2017.08.18. 19:23

nem érdemes becsületesnek lenni

Ez tévedés. Az igazság ezzel szemben az, hogy hülyének nem érdemes lenni. Van úgy, hogy valóban az a hülye, aki becsületes, de gyakran az a hülye, aki nem becsületes. Úgyhogy felejtsd el az előbbi bölcsességedet. Szerintem.

Mimi75 # 2017.08.20. 08:22

Bocsánatot kérek, ha butaságot kérdezek. Ha egy végrehajtás alá vont személynek több ingatlana van minden ingatlanát megterhelik a végrehajtás ugyanazon összegével, vagy mondjuk ha hitel miatt akkor csak azt a házát ami biztosítékként fel volt ajánlva a hitelnél...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.20. 08:55

Főszabályként mindet.

kissscsillag # 2017.08.22. 12:24

Üdvözletem!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni Önöktől!
Páromnak van egy autóvételből (melyet már régen elvitt a bank) és egy részletre vásárolt telefonvételből származó ügye, melyet nem fizetett és én most tudtam meg... (telefon 2 év, autó régebb óta), hogy ezek az összegek szépen felhalmozódtak, melyeket most szeretnénk elkezdeni kitisztázni. A telefon miatt megbízott behajtó cég már elkezdte vonni a fizetéséből a 33%-ot, de a párom elmondása szerint az autóhitellel kapcsolatban már régen kapott levelet, de gondolom attól ugyanúgy halmozódik továbbra is a pénzösszeg, mely már 1 millió fölött van.
Szeretnék neki segíteni, hogy ezeket a dolgokat elkezdjük törleszteni, de nem tudom miként, hisz nem találkoztam ilyen esettel a környezetemben. Nincs semmilyen vagyontárgya.
Az autóval kapcsolatban írhatunk egy kérelmet, hogy havi x törlesztő részletben fizetni kívánjuk a felhalmozódott összeget?
Arra van lehetőség Önök szerint, hogy a telefon miatt levont fizetése 33%-át megkérelmezzük, hogy töröljék és inkább havi egy x összeget fizessünk minden hónapban?
Ezt csak azért kérdezem, mert kb annyi pénzt tudnánk a kettőre fordítani amit most épp vonnak a fizetéséből. Mert így ugyan a telefon elintéződött, de az autó még ugyanúgy ott van és csak tovább halmozódik.

Választ előre is köszönöm, remélem sikerül megoldani ezeket a problémákat, nagyon szeretném, hisz a közös jövőnk múlik rajta.

ius latratus # 2017.08.22. 13:08

Arra van lehetőség Önök szerint, hogy a telefon miatt levont fizetése 33%-át megkérelmezzük, hogy töröljék és inkább havi egy x összeget fizessünk minden hónapban?

1.) Kérelmezni mindent lehet. Annak azonban, hogy a végrehajtást kérő ehhez hozzájárul, az esélye nulla.
2.) A gépjárművel kapcsolatban kevés az információ.

ius latratus # 2017.08.22. 13:11

Ja, most nézem, hogy ott is csak azt kérdezed, hogy írhattok-e kérelmet.
Persze.

kissscsillag # 2017.08.22. 13:16

Sajnos egyenlőre nekem is ennyi az információm és nem nagyon tudom hogyan induljunk el.
Valamint csak mint gondolat volt bennem, hogy létezhet-e olyan, ha már vonják a 33%-ot, hogy még utána lehet esetleg ezen változtatni, csökkenthető-e a jelenleg levont összeg.

Köszönöm válaszát!

kissscsillag # 2017.08.22. 13:26

Esetleg olyan létezik, hogy ennek a két dolognak összevonassuk a tartozásait és egy törlesztő részletet fizessünk? És jelen esetben az a fizetéséből vont 33% legyen?

gerbera317 # 2017.08.22. 13:27

az esélye nulla

Fogalmazzunk úgy, hogy közelít a nullához. A Telekom és az Intrum éppen olyanok, hogy méltányolható körülmények fennállása esetén hozzájárulnak, hogy 33% helyett egy kisebb mértékű, fix (pl. 15 ezer Ft) levonás történjen. További feltétel szokott lenni, hogy az dóssal szemben csak egyetlen végrehajtás folyjon (mert - ugyebár - más javára nem mondunk le a jó kis 33%-ról, az meg gyakorlati képtelenség, hogy valamennyi vh-kérő ennyire engedékeny legyen).

Kiscsillag! Nem behajtó, hanem végrehajtó. Nem cég, hanem hatóság. És nem megbízták, hanem hivatalból köteles eljárni. (Ld.: "az egyenruhás céget bízták meg a gyilkos felkutatásával." Hát nem.)

gerbera317 # 2017.08.22. 13:30

olyan létezik, hogy ennek a két dolognak összevonassuk a tartozásait

Ó, persze. Tartozol a Ferinek Debrecenben, meg a Józsinak Körmenden, akik nem is ismerik egymást. Szerinted hogyan a búbűnatba lehetne ezeknek a követelését összvonni, és egyben fizetgetni?