És milyen okból kifolyólag? Időhúzás? Szünetelés alatt nincs elévülés se. A bírósági eljárás megkezdésével meg alapból fel kell függesztenie az eljárást,ha minden igaz.
A bíróságon meg azt célszerű vizsgálni,hogy a tartozás összege megfelel-e. Mert amúgy minden másra (kézbesítési vélelem megdöntése stb) nem sok esély van az alapján amit írsz. Úgyhogy legfeljebb azt tudjátok csak vizsgálni,hogy történt-e egyoldalú túlzott kamatemelés meg hasonlók és hogy jogos-e a követelés(felteszem nyilván jogos lesz, csak legfeljebb kiderül,hogy hoppá itt ott ekkor akkor kicsit magasabb értékkel számoltak és mondjuk a 14millióból kiderül,hogy csak 13millió forint a tartozás.(csak a példa kedvéért) És AZT KELL MAJD KIFIZETNETEK. Az időhúzásnál pedig(amíg a bíróságon teng.leng az ügy) ugyanúgy pörög a késedelmi kamat.
Tehát: megfontolni
- mennyit ér nektek az örökség.
- mennyit követel tőletek a végrehajtó.
Ez alapján számolni azzal,hogy megéri-e időt, energiát és még több pénzt kidobni ügyvédekre ,bíróságra meg hasonlók.
Ha például 14milliót követelnek,de a ti örökrészes házatok csupán 3milliót (és nincs is rá sokkal jobb esély,hogy azon felüli áron el lehessen adni-mondjuk duplájáért-) és nem volt egyéb örökségetek(vagy ha volt akkor sem fedezi a tartozást) akkor amondó vagyok,hogy hagyni kell veszni.
Arra figyelve ,hogy a végrehajtó még véletlenül se vigyen többet ,mint az örökség! Ha a végrehajtó nem partner az örökség erejéig tartó kifosztásban(mert többet akar),akkor lehet megint bíróságról beszélni,ahol be kell bizonyítani,hogy igenis csak azt az ingatlant meg még mondjuk 3-400ezer forint értékű ingóságot örököltetek és ha azon felül már 100-200ezer forint túlfizetésbe vagytok a végrehajtó felé,akkor megpróbálni azt visszakövetelni, vagy legalább leállítani. Ennyi a történet szerintem.
De hozzáteszem én nem vagyok ügyvéd, úgyhogy nem is vagyok jártas eme témában.