végrehajtás kérdések

drbjozsef # 2021.07.30. 09:49

largerroberto,

A végrehajtást kérőnek nem kell válaszolniuk, igazából nem is tehetik, de hatóság megkeresésére természetesen igen. Akár bírósághoz, akár a végrehajtóhoz fordulhat, ha az kér adatokat, annak fognak adni.

Addig jó neked, amíg magánnyomozgat. De csak addig.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.30. 10:05

Ja, mi vagyunk "unfrankók". A jogkövető magatartás, vagy akár csak a lelkiismeret már nem trendi.

Borsgabor1978 # 2021.07.30. 10:51

utánfutó kölcsönzésem van, olyan kérdésem lenne, hogy 5000-200.000-ig levő tartozásokat hogyan tudnám a legegyszerűbben behajtani, van magánszemély és kft is... Ki nem fizetett bérlések, illetve károkozások is vannak

gerbera317 # 2021.07.30. 11:03

Előbb fizetési meghagyás, majd szükség estén végrehajtás.

alsovonal # 2021.07.30. 19:58

@largerroberto

OFF Az utolsó éjjel c. filmben hangzott el, hogy a börtön kellemetlen hely. Az adós helyzete is hasonló sem túl komfortos. Ezt az “unfrankó” szót használod a minden napi beszélgetéseidben?! Rákerestem: szlengszótár - börtönszleng. ON Adós fizess… Az ügyködések ideig-óráig nennek, de jobb belátni, hogy virítani jobb hosszú távon. (ha már ilyen szlengesbe nyomjuk”

Monika76 # 2021.08.04. 16:40

Kedves Hozzáértők, problémám a következő: 2019-ben házvásárlás előtt felkerestem a végrehajtót, hogy minden tartozásomat rendezzem. Akkor minden ügyemet kifizettem, amiket a nyilvántartásában a nevem alatt talált. Tegnapi nap folyamán hivatalos megkeresés érkezett a végrehajtótól akinél 2 éve jártam, hogy elidegenítési tilalmat jegyez be a házamra és az autómra. A megjelölt ügyszám 2015-ös. Nem értem ez hogy történhetett amikor mindent direkt lekérdeztem és kifizettem. Visszakerestem a befizetéseimet és a papírokat a 2015-ös ügyszám nem volt közte. Mit tanácsoltok mit tudok most tenni? Segítségeteket előre is köszönöm.

gerbera317 # 2021.08.05. 06:39

minden ügyemet kifizettem, amiket a nyilvántartásában a nevem alatt talált
Valószínűleg két rekordban is jelen vagy a végrehajtó nyilvántartásában, és a kifizetetlen ügyhöz pont a második rekord van hozzárendelve, ezért ezt az ügyet nem listázta a többihez annak idején. Ez gyakori hiba a végrehajtóknál, azonban ez nem végrehajtási kérdés, hanem ügyviteli. És ami a legfontosabb: nem jogvesztő a dolog, tehát ettől még továbbra is adós vagy, és most elő is került ez az ügyed is.
Mit tanácsoltok mit tudok most tenni?
Hát fizesd ki ezt is. Ha akkor ki tudtad volna fizetni, akkor sanszos, hogy most is.
Tegnapi nap folyamán hivatalos megkeresés érkezett a végrehajtótól akinél 2 éve jártam, hogy elidegenítési tilalmat jegyez be a házamra és az autómra
Nem kell ám ezt ennyire túlfogalmazni! Nem megkereséseket kaptál, hanem intézkedéseket a vagyontárgyaid lefoglalásáról. Pont.

Aloiv0307 # 2021.08.11. 11:18

Kedves hozzáértők! Pernyertesként részemre a megítélt perköltséget határidőn belül nem fizették meg, hogyan, hol kezdeményezhetem a végrehajtását. Köszönöm

oligaliga # 2021.08.11. 12:39

Polgári peres ügyekben a jogerős ítélet alapján végrehajtási lap kiállítási kérelmet az elsőfokon eljárt bírósághoz kell benyújtani: https://birosag.hu/…yomtatvanyok

Letöltés és kitöltés előtt érdemes elolvasni:

https://birosag.hu/en/node/48100

Kogeza # 2021.08.11. 13:28

De sokszor egy felszólító levél is csodákra képes!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 14:43

Akivel szemben végig kellett vinni egy pert? Nem túl gyakori.

Kogeza # 2021.08.11. 16:31

Nekem az jött le, hogy Aloiv0307 volt az alperes, különben nem csak a perköltséget szeretné behajtani. (Persze az is lehet, nem marasztalás iránti per volt.)

Ezekben az esetekben azért nagyobb az esélye, hogy a pervesztes felperes önként megfizeti a perköltséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 18:23

No, igen. Az elvi lehetőség megvan. De én egy tértivevényes levél árát nem költeném rá. :) Egy simáét esetleg.

Aloiv0307 # 2021.08.11. 19:53

Köszönöm a válaszokat, mindenkinek értenie kellene egy bírósági ítéletből. Indítani fogom a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 19:58

Két dologra azért vigyázz: jogerős-e az az ítélet, és a jogerőre emelkedéstől számítva eltelt-e a teljesítési határidő.

alsovonal # 2021.08.11. 19:59

Sziasztok!

Van egy kis vitám a lakásszövetkezetünkkel. A lényeg, hogy az éves elszámoláson tartozás mutatkozott. Volt a lépcsőházban pár káresemény de a tömbbiztosítás nem fizetett vagy nem úgy fizetett ahogy a lakók s én is gondoltam volna, mindegy is.
Kértem részletes kimutatást és részletfizetést, mindkettőt megkaptam, utóbbit 12. 31-ig.
A héten kaptam egy tértis felszólítót, hogy 8 napon belül fizessek, „mert ellenkező esetben kénytelenek vagyunk továbbadni fizetési meghagyásra, melynek eljárási költségeit Önnek kell állnia.

Erre válaszoltam, hogy állok a jogi út elébe - mivel a részletfizetésnek eleget tettem,-, ellentmondok majd bla bla és belöktem, hogy bizonyára nem érdekük olyan eljárás megindítása amit nyilvánvalóan elbuknak.

Na erre kaptam egy választ az elnöktől és az idézett résszel kapcsolatban vagyok kíváncsi a véleményetekre.

a bírósági eljárások során talán a közös költség be nem fizetése miatt indult
perek a legegyszerűbb jogi események. Az elmúlt 10 évben indult ilyen jellegű

ügyekben egyszer sem veszített a szövetkezet.

Valóban a legegyszerűbbek ügyek közé tartoznak ezek a peres eljárások?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 20:04

Valóban. Két nagyon egyszerű tényt vizsgál a bíróság:

• Annyi-e a fizetendőd, mint amit követelnek tőled?
  • Megfizetted-e azt, ami a fizetendőd?
alsovonal # 2021.08.11. 20:40

Értem KBS, köszi.

Minden esetre engedélyezett részletfizetés mellett szerintem badarság felszólítókat küldeni. Még akkor is, ha szerintem üres fenyegetőzés. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.12. 05:43

Nem hagysz ki valamit ebből a tényállásból?

Aloiv0307 # 2021.08.12. 05:56

Az ítélet jogerős, nincs helye fellebbezésnek. Másodfokú bíróság ítélete. Postaládában tájékoztattam a kedves szimszédot, hogy végrehajtást kell kérjek ha nem fizet, összegyűrve az udvaromra dobva kaptam vissza, értek én a szép szóból is, de ebből is....

huhtamaki1423 # 2021.08.12. 08:05

Kedves Olvasó,

Árverésen vásároltam házat. Az adós jelenleg halasztást kapott, mely a közeljövőben fog lejárni. Ha addig nem adja át az ingatlant, akkor ismerem a további eljárást is. Kapcsolatot nem akar létesíteni, a végrehajtó iroda pedig szintén kevés információval szolgál. Moratóriumra hivatkozik, hogy ha le is jár a halasztás ideje, akkor sem tud intézkedni.

Jelenleg milyen eszközök állnak a rendelkezésemre, mint bejegyzett tulajdonosnak, hogy birtokba tudjam venni mielőbb az ingatlant?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

gerbera317 # 2021.08.12. 08:14

Dejszen azt írod, hogy ismered a további eljárást. Most akkor mi a kérdés? Illetve, azt látom, hanem mi a kérdés oka?

alsovonal # 2021.08.12. 08:18

Az elnök levelének utolsó részét hagytam ki, a többi úgy van, ahogy írtam. :)

Szerintünk a legjobb megoldás, hogy szakaszosan, de lehetőségeihez képest minél előbb

rendezi a tartozását!

Ezért írtam, hogy üres fenyegetőzés egy a megállapodás szerint rendezett részletfizetés kapcsán FMH-t kilátásba helyezni.

gerbera317 # 2021.08.12. 08:39

@alsovonal
válaszoltam, hogy állok a jogi út elébe - mivel a részletfizetésnek eleget tettem
Ez rendben is van. Én azt nem értem, miért ilyen pimasz hangnemben kell emlékeztetni a jogosultat arra, hogy az ő egyetértésével került sor a részletekben történő teljesítésre.

alsovonal # 2021.08.12. 09:30

gerbera alapból nem ilyen a stílusom (főleg nem adósi minőségben), de ez most direkt sikerült így. Kissé elmérgesedett a viszony a szövetkezet és köztem és több lakó közt is.

Ez az oka, hogy pimaszkodtam. Csak kicsit. :)

Ha nem is végrehajtási kérdés, de alapjáraton mi egy lakásszövetkezet felügyeleti szerve?