végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.08. 18:08

Azt tudom. Azt nem tudom, hogy a végrehajtási eljárásban kicsoda. És mi a konkrét problémája?

Kerdezek # 2022.09.08. 18:14

Gerbera! Értem. Na látod itt jön elő , hogy 8 éve külföldön élek.... Ott nem ennyire kötöttek a mondatszerkezetek :) "A házat megépítették." " A ház megépült" A "felosztási terv megcsináltatott" Nem írják, mondják ki csinálta meg, ki építette meg, mert vagy egyértelmű vagy nincs jelentősége a közlésének vagy nem is tudják... Lehet én nem alkalmazom jól a magyar beszédben, vagy csak furcsa és nem annyira érthető magyar füllel.

Nem a számtannal van a gond :D Ez pénzügy, számvitel, könyvelés és leginkább jogi témakör inkább :D

Mert még az is vitatott és nem egységes, valamint nincs rendesen szabályozva a törvényekben, hogy a felosztási terv esetén a végrehajtó az árverés időpontjában fennálló tartozást vegye figyelembe vagy pedig az árverési jegyzőkönyv jogerőre emelkedése után akár fél évvel későbbi követeléseket (itt a kamatokat értem) , amik az árverés időpontjától akár 4 évvel később aktuálisan fennállnak.. Mert konkrétan itt a felosztási terv az árverés után 2,5 évvel készült el... És elég jelentős a különbség, mondhatni 7-8 millióval több a követelés a kamatok miatt.

Nem az a bonyolult , hogy visszakéri-e a végrehajtó és újra utalja :D Nyilván visszafelé pénzmozgás csak abban az esetben lehet, ahol a kiutalandó összeg valamilyen okból csökkenne. Hanem hogy ha már kiutalta az összegeket (mindenkinek a teljes összeget, te példád alapján 100-at) , tehát ha nem áll fenn tartozás, akkor onnan már nem számolhatnak kamatot szerintem és nem lehet 120. Kivéve ha ilyen esetben jogcím nélküli kiutalásnak számít, magyarán nem a tartozásba könyvelnék le a hitelezőnél (magyarán utólag megváltoztatnák a végrehajtó közlése alapján).

Mert nekem az a problémám most, hogy a törvényszék egyik tartozásról kimondta, hogy mivel részletfizetési megállapodás volt érvényben ezért a végrehajtónak a vüsz szerint befejezettnek kellett volna nyílvánítania. Tehát onnan járna vissza pénz. Viszont egy másik követelés pedig per van indítva végrehajtás korlátozása vonatkozásában. De a végrehajtó befejezettnek nyilvánitotta a perfelvételi tárgyalás előtt... Pedig ott korlátozást szeretett volna az Adós. Viszont ha a felosztási tervet és annak módosítását is törölnie kell a végrehajtónak, és papíron újra kifizetési tervet kell készíteni akkor a befejezett státusz is megváltozna--
  • és akkor a korlátozása per lefuthatna, nem szüntetné meg a bírónő. Mert azt értem , hogy felosztási tervet nem készíthet, mert mindent fedezett a befolyt összeg. De a végrehajtó amikor kiderült, hogy egy másik kifogás eredményeképpen mégis lecsökkent a követelt összeg, akkor nem semmisítette meg a korábbi felosztási tervet, hanem hivatalosan "módosította" és kifizetett mindenkit, a végén visszautalt valamit és befejezte az eljárásokat.

Viszont az eredeti felosztási terv kapcsán tett végrehajtási kifogás akkor még nem volt jogerős , a módosított felosztási tervben azt nem módosította.... hiszen abban vita volt .... és abban a törvényszék csak most hozta meg a döntését

Kerdezek # 2022.09.08. 18:34

KBS

1. 2021 nov. Végrehajtó elkészít egy 664 számú felosztási tervet
2. 2021. nov Végrehajtási kifogás a 664 számú felosztási terv kapcsán az "A" végrehajtás tekintetében
3 2022. január 31 A járásbíróság elutasítja a végrehajtási kifogást az "A" végrehajtás tekintetében

4. 2022 Február 15 Kiderül , hogy a végrehajtó 20 milliós lejelentett térülést "elfelejtett" figyelembe venni.
Végrehajtási kifogás lett beadva a "B" végrehajtás kapcsán
5 2022 Február 23. A végrehajtó erre a "B" kifogásra , módosítja a korábbi 664 számú felosztási tervet (ami már nem is felosztási terv,
hiszen 5 milliót visszakap az Adós) 689-es számúra. Viszont az "A" végrehajtás kapcsán változatlanul hagy mindent. Tehát nem
megsemmisítette az eredeti felosztási tervet, hanem módosította (ami viszont jogszabály szerint nem is felosztási terv, hiszen a
befolyt összeg 5 millióval több mint az adott pillanatbeli követelések) Azt vette csak figyelembe ahol "elfelejtett" 20 milliót
lekönyvelni... Nem akarok belemenni, de ez nem felejtés volt, hanem a cégtől is beakarta hajtani és a kezestől is.... Aztán éppen
egyszerre utalódott volna és mindkét fél azt hiszi ő teljesített.
(Tudom hogy bonyolult, de megromlott (nincs beszélőviszony 7 éve) a kapcsolat... nincs infó egymás dolgairól)

6 2022 március A Törvényszékre beadásra kerül a fellebbezés az "A" végrehajtás kapcsán (amelyik végrehajtói kifogást a járásbíróság elutasított)

7 2022 július A Törvényszék meghozza döntését, hogy megsemmisíti a 664-es felosztási tervet. ÉS kimondja, hogy ha részletfizetési
megállapodás volt, akkor az "A" végrehajtás befejezettnek kellett volna nyilvánítani.

Majordomus # 2022.09.08. 19:43

Miért nem bízol meg valakit az itthoni képviseleteddel?

Kerdezek # 2022.09.08. 20:11

1. Mert az előző ügyvédemet is megvették (éppenséggel csak leakart beszélni, hogy ne lépjek, akkor sem amikor egyértelmű volt). Pl nem akarta beadni a kifogást, amikor még éppen a harmadik hónap utolsó napján voltunk, sőt lebeszélt. Pedig emiatt lett később a 20 milliós csökkenés(később már a büdös életben nem perelhettem volna vissza a jogalap nélküli gazdagodást). ... Sőt engem is megkörnyékeztek, hogy mi lenne ha leállnék...
2, Jó végrehajtási ügyvédek nem igazán vannak, akik jók és tapasztaltak azok egyfelől nagyon drágák, másfelől összefonódások vannak
Azok nem akarnak harcolni az "erősebb" ellen... Inkább csak konzultációs díjakat, stb akarnak
Konkrétan 3 ügyvéd (akiknél voltam) hogy éppenséggel éppen az adott hitelezőktől is fogad el megbízásokat...
3 Lehet a végrehajtások és végrehajtók 98 százaléka rendesen megy le, de Pest 5,6 és a 9 kerület Páva utca (Zsidó Múzeum) környékén
maffiamódszerek vannak. Tehát ahol "érdekes" ingatlanok vannak, ott olyan módszerekkel is játszanak.
4, Ezek 5000 Ft-ért is megbolondulnak annyira kapzsi emberek. Nem merek ide neveket írni, de a volt olajszőkítési maffia fő embere, NER húzóemberek, Fidesz volt polgármestere aki korrupció miatt bukott meg és Shadl emberei voltak érdekeltek... Könnyű falatnak látták, lekopasztani 30 milliót a valós tartozásokon felül.
5. A járásbírókat, első fokon lévő bírókat úgyis befolyásolják, megveszik. Egyfelől ott még tapasztalatlan bírók vannak, másfelől a végrehajtási jogot ismerik kb. legkevésbé. Igazság szerint törvényszéki ítéleteknek van bármi értelme, ott már 3 végrehajtást meglehetett szüntetni.
6. Igazság szerint sok értelme nincsen harcolni, mert pár milliórol van már csak szó. Az pedig hogy nem is kellett volna bekövetkeznie az árverésnek az egy dolog. Emiatt még okoztak 15 milliós kárt.

papinianus88 # 2022.09.09. 06:46

Mert az előző ügyvédemet is megvették

Nem úgy kezdődött a megjelenésed, mint a Terminator 1-ben Schwarzeneggernek, hogy meztelenül felegyenesedtél és a barátodat jöttél megmenteni? :) mert ebből az jön le, hogy te vagy a kötelezett...

tmisi024 # 2022.09.09. 09:00

Sziasztok! Végre hétfőn lesz a birtokbaadás karhatalommal stb. egy családiháznál ahol nem ma barnult emberek laknak, beszéltem velük mondják nem költöznek ki semmi áron a cuccaikat nem pakolják ki. A kérdésem a következő, hogy a legpraktikusabb szerintetek ami bent marad tárgyak, bútorokat tárolni. Azért kérdezem, mert ugye nem kell bemutatnom őket többször megfenyegettek halálosan és ha a házban tárolom 60 napig akkor amikor érte jönnek félő, hogy megtámadnak. Erre lenne e valami bevált praktika?

gerbera317 # 2022.09.09. 09:39

A te esetedben az a megoldás, ha bérelsz 60 napra egy raktárhelyiséget jó távol onnan, ahonnan most ezeket kirakják, és oda elszállíttatod a cuccaikat. A végrehajtó majd megadja nekik a raktár üzemeltetőjének az elérhetőségét, és majd azzal egyeztethetnek, hogy mi mikor visznek el. Ha 60 nap eltelt, akkor a raktárból is elszállítatod a cuccokat a szeméttelepre, es részedről a dolog lezárva.

Kerdezek # 2022.09.09. 09:48

Nem értem ezen mi a problémád :) Ha ennyire érdekes, akkor elmondom hogy konkrétan a testvérem. De őt megviselte nagyon a dolog, képtelen bármit intézni. Így én intézek mindent neki, mintha az én ügyem lenne. És én saját problémámnak is érzem, mert köztük nagyon jó, empatikus a viszony

„Mert az előző ügyvédemet is megvették”

Nem úgy kezdődött a megjelenésed, mint a Terminator 1-ben Schwarzeneggernek, hogy meztelenül felegyenesedtél és a barátodat jöttél megmenteni? :) mert ebből az jön le, hogy te vagy a kötelezett...

tmisi024 # 2022.09.09. 10:54

Köszi a választ remek gondolat

nag11 # 2022.09.09. 12:58

Kedves Fórum Tagok!

Az alábbi kérdésekben kérnék segítséget, tájékoztatást:

Árverésen sikerült egy ingatlant megvásárolnom amiben laknak, azonban a folyamatok nem teljesen tiszták számomra.

1. Az ingatlan birtokbaadására az ott lakónak alapesetben 30 napja van, ezt mikortól számolják? Az árverés végének időpontjától vagy az árverési jegyzőkönyv aláírásától?
  2. Ha időben kiköltözik a volt tulajdonos, azaz 30 napon belül, akkor a birtokbaadásnak mi a folyamata? A végrehajtó megadott napon átadja a kulcsot vagy a volt tulajdonos engem fog keresni?
  3. A bentlakónak hány napja van kérelemmel élni, hogy később kelljen kiköltöznie és ha ad be ilyen kérelmet, akkor én erről kapok e értesítést?
  4. Ha a kiköltözés meghosszabbításának kapcsán 30 napon belül adtak be kérelmet, ettől függetlenül a 30 nap elteltével benyújthatok e kilakoltatási kérelmet?

Segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2022.09.09. 13:14

@nag11
01 Az árverés napjától, vagyis az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától.
02 Az adóson múlik, hogy neked adja át az ingatlant, vagy a végrehajtónak, az pedig neked.
03 A kiköltözés hosszabbítását a becsérték közlésekor lehet kérni, soha máskor.
04 Az elkésett kérelmet úgy kell tekinteni, hogy be se adták. Te a saját kérelmedet ne mulaszd el!

nag11 # 2022.09.09. 16:41

@gerbera317
Köszönöm a gyors választ!

Közben még jutottak eszembe kérdések, ezeket is leírnám.

A jegyzőkönyv aláírása után 30 nappal, ha jól tudom elkezdődik a földhivatalnál a tulajdonjog átírása, ez mennyi időt vesz igénybe, valamint ha valamilyen jogorvoslattal élnek a 30 napon belül a kiköltözés kapcsán (gondolom van ilyen lehetőségük), akkor ez befolyásolja e az átírás megkezdését?

papinianus88 # 2022.09.09. 18:28

Ha nem jogeros az arveresi jegyzokony, akkor nincs a vegrrhajtast foganatosito birosag jogeros donteseig tulajdonjog bejegyzes (ezert kernek a rutinosak 30 nap haladekot a vetelar-kulonbozet megfizetesere). Ha nincs jogorvoslat, akkor eleg gyors a bejegyzes, ha megfizeted az igazgatasibszolgaltatasi dijat(6.600 huf)

Majordomus # 2022.09.09. 20:04

Aztán vagy bejegyzik vagy nem.

Vadsuhanc # 2022.09.10. 06:48

Tisztelt Fórumozók!

A Vht.149.§. (3) foglalt intézkedés mely szerint ha a az érverési vevő az árverési vételár megfizetésére haladékot kér akkor " vételár előleggel csökkentett összege után az esedékesség napjától a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot kell fizetni, amely a végrehajtás során befolyt összeget növeli."

Ez az adós kérelmétől függ vagy a végrehajtónak automatikusan fel kell számolni és erről az adóst értesíteni?

gerbera317 # 2022.09.10. 13:41

A végrehajtó számítja fel, ha akarja. Az adóst miért kellene külön értesíteni? A felosztási tervből egyébként is értesül rója.

Vadsuhanc # 2022.09.10. 13:47

Köszönöm gerbera317!

Felosztási terv nem készült. Az adós ilyen esetben a díjjegyízékből értesül a megállapított összegről?

A végrehajtó számítja fel, ha akarja.

Ha akarja ? Ez csak a végrehajtó jóindulatán múlik vagy ezen intézkedés elmulasztása miatt helye van a végrehajtási kifogásnak?

Köszönöm....

Majordomus # 2022.09.10. 19:59

A végrehajtó jóindulatán sok múlik...
Még több a hozzáértésén.

gerbera317 # 2022.09.10. 20:19

Egy húszmilliós vételárnál tizenegynéhányezer forintról van szó. Többe kerül kiszámolni és írásba foglalni, mint veszni hagyni.

Galga # 2022.09.11. 13:49

Figyeljetek csak. 2018 előtti végrehajtási ügy. Beküldhetem a végrehajtási kifogást elektronikusan a végrehajtónak, korábban ezt írtátok. Igen ám de a bíróság nekem csak levélben küldheti ki? Mert 2017.dec.31.én már folyamatban lévő nemperes ügyekben a bíróságokkal az elektronikus kapcsolattartás kizárt. Akkor ez hogy van? szerintem amúgy a bírósági végrehajtóval sem lehet kapcsolattartás elektronikus régi ügyekben, éppen emiatt... mert az eljárásuknak azonosnak kell lennie.

gerbera317 # 2022.09.11. 14:39

A végrehajtó aszerint alkalmazza az elektronikus kapcsolattartás intézményét, ami szerint azt kitalálták. Nem nézi az évszámot, és ha e-papíron jön valami, azt ugyanúgy befogadja, mert miért ne. A lényeg, hogy az ne email legyen.
A bíróság ennél lényegesen kockább.

Galga # 2022.09.11. 16:00

Na igen. Mert neki plusz pénz is idő :D Csak ezt nézik a végrehajtók :D

tmisi024 # 2022.09.11. 17:18

Sziasztok késői kérdés már mivel holnap reggel 10 kor lesz birtokbaadás és eszembe jutott olvasgattam sok dolgot a villany óra stb. Óra állásokról régebben és a kérdésem az lenne, hogyan célszerű átírni vagy elintézni. Az jutott eszembe a jelenlegi óra állásokat a birtokbaadásnál nem e lehet aláiratni a volt tulajokkal, ha egyáltalán ez érdemleges dolog lenne. Ugye holnap a rendőrök, végrehajtók társaságában egyszerübb lenne, de azt se tudom, hogy lenne e értelme vagy szükséges e.

gerbera317 # 2022.09.11. 19:56

Majd holnap.
Mit t akarsz aláíratni, és miért? Ez egy kényszereljárás, ahol az adós minden cselekedetét és nyilatkozatát pótolja a végrehajtó intézkedése és megállapítása. Fogalmazzunk úgy, hogy nem függesz az adós kémyétől-kedvétől, de te mégis erre törekszel. Miért?