végrehajtás kérdések

zooller # 2023.03.01. 11:09

drbjozsef, biztos hogy egyezik, tullapon ugyanaz a vh ügyszám a jogbejegyzésnél. Most külön leellenőriztem. Viszont most észrevettem még egy furcsaságot. A munkaltató átküldte nekem a letiltó utasítást amit a vh tól kapott novemberben, és az ott szereplő teljes követelés összege nem egyezik a tulajdonlapon szereplővel. Viszont forintra egyezik a letiltási összeg egy másik tullap vh jog bejegyzéssel, ami az öcsém nevére szól! Öcsémmel közösen örököltünk, tiszta sor hogy egyetemleges a tartozás, viszont az hogy az én (végülis jogtalan?) letiltásomat az öcsém összegével küldték ki, megint csak szarvas hiba.

zooller # 2023.03.03. 20:25

drbjozsef, megtaláltam a hagyatéki végzést, amelyben a hagyatéki teher rovatban szerepel az erste tartozás. A közjegyző irja a végzésben, hogy hivatalból tajekoztatja az Erstét. Így már tényleg rajuk múlt 2012-től. Arra gondolok, hogy a 2017-es tárgyalás jogutódlás megállapítására, nem is az adós jogutódlásra vonatkozott, hanem az intrumra.

Majordomus # 2023.03.03. 21:30

Eladta a tartozást egy követeléskezelő cégnek. Ebben nincs semmi meglepő.

zooller # 2023.03.03. 22:39

Majordomus, igen, csak én eddig azt hittem, hogy az említett tárgyalás az én mint kötelezett jogutódlásomat érintette. Csak most olvastam el a rég nem látott hagyatéki végzést, ahol világos, hogy én vagyok az örökös, és hogy akkor eszerint az én jogutódlási szerepem már azzal a végzéssel 2012-ben tisztázott volt, és erről a jogosult kapott is tájékoztatást a kj-től. Viszont, mivel az örökhagyó csak a zalogkötelezett volt, nem adós, nem kezes, ezért az elévülésre (ha jól sejtem) hiába próbálok gondolni, az csak a kölcsönszerződésre vonatkozhat, nem az azt biztositó jelzálog szerződésre?

Majordomus # 2023.03.04. 21:04

Szerintem is.

drbjozsef # 2023.03.05. 14:21

hogy akkor eszerint az én jogutódlási szerepem már azzal a végzéssel 2012-ben tisztázott volt, és erről a jogosult kapott is tájékoztatást a kj-től.
Jogutódlást meg kell állapítani, akár a vh kérő, akár a kötelezett személye változik.
HA volt végrehajtás már 2012-ben, akkor kellett volna akkor is, hiába "egyértelmű" a hagyatéki végzésből. Ha ilyen nem volt, akkor nyilván abban az időben még nem folyt végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.05. 19:19

Utána hogy indíthattak volna a halottal szemben? Ha meg az örökössel szemben indították, akkor a végrehajtási eljárásban nem történt jogutódlás.

Mi is a kérdés?

zooller # 2023.03.05. 21:19

Kovács_Béla_Sándor, Vh ellenem csak 9 évvel az öröklést követően indult. A hagyatéki végzést csak azért túrtam elő, mert felvetődött, hogy amikor megörököltem a zálogkötelezett (nem adós, vagy kezes) szerepet, akkor erről jelentési kötelezettségem lett volna hitelező felé. Kj ennek eleget tett. Ezzel akkor nem adtam meg (ezt) a menthető okot az igényérvényesítés -nem-foganatosítására. Szóval mindezeken elévülésre bazírozva rágódtam, de alább kiderült hogy az a kölcsönszerződésre állhat meg. Viszont valami még szúrja ebben a szememet, így tovább túrtam a netet. A következő nem vonatkozhat zálogkötelezettre?

"A mögöttesen felelős személlyel szembeni követelés elévülése a főkötelezettől való behajthatatlanság igazolt megállapíthatóságáig nyugszik. Az elévülés nyugvása fogalmilag kizárja az elévülés megszakadását. A főkötelezettel szemben el nem évült követelés az elévülés nyugvásának megszűntétől (vagyis a főkötelezettől való behajthatatlanság igazolt megállapíthatóságától) számított egy éven belül érvényesíthető a mögöttesen felelős személlyel szemben."

Mit jelent a "behajthatatlanság igazolt megállapíthatósága"? Annyi biztos, hogy az ügy adósa soha nem fizetett, mi utaltunk mindig pénzt a hitelszámlára.

Majordomus # 2023.03.05. 21:20

Azért az örökösnek erről illene tudnia...

gerbera317 # 2023.03.06. 08:38

A jogutódlásról: a) Ha az eredeti adós ellen még életében indult végrehajtás, akkor az örökös jogutódlását a végrehajtásban kell megállapítani. b) Ha viszont az eredeti adós halála után, az örökös ellen indult végrehajtás, akkor a végrehajtás elrendelése előtt, a végrehajtást elrendelő hatóságnak előbb meg kell állapítania a jogutódlást, és csak utána rendelheti el a végrehajtást az örökös ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.06. 11:01

Nyilván ez történt.

drbjozsef # 2023.03.06. 11:06

Annyi biztos, hogy az ügy adósa soha nem fizetett, mi utaltunk mindig pénzt a hitelszámlára.
De miért? Mi közötök volt a tartozáshoz? Az adósnak biztosan nem vagy jogutódja?
A bank, vagy aki a zálogjogosult, soha nem keresett se édesanyádat annó, se téged azóta sem? Egyszer csak megjelent a végrehajtó? De miért tette volna ezt, ha csak zálogkötelezett vagy, az abból való kielégítést szerintem végrehajtó nélkül is elindíthatja...

zooller # 2023.03.06. 11:24

Kovács_Béla_Sándor, gerbera317, igen, a b) pont szerinti esetleírás történt:

1. Zálogkötelezett elhalálozott, vh életében nem indult. (2011)
  2. Hagyatéki végzés (2012)
  3. Tulajdoni lapon ismeretlen (nem az örökös ügyszáma, MBVK tanúsítványomban sem szerepel) vh-jog bejegyzés elutasítva.(2013)
  4. Jogutódlás megállapító végzés (2017)
  5. Örökös ellen vh indul, a 4. pontban leírt végrehajtható okirat alapján (2021)

Kérdések:

1. Ha a felmondás, záradékolás megtörtént 2011-ben, akkor elindult az elévülés?
  2. Mi lehet a 3.pont? Megszakithat bármit az örökös szempontjából?
  3. 5.pontban leírt végrehajtás 2021-ben indult. A 2017-es dátum a végrehajtható okiraton ezt nem hozza előre? Nem vh cselekmény, mivel nem folyt vh?
osztap # 2023.03.06. 11:50

zooller,

Mi lehet a 3.pont? Megszakithat bármit az örökös szempontjából?
Ezt Te tudod kideríteni. Beadsz egy iratbetekintési kérelmet az ingatlan fekvése szerinti földhivatalba, elmész, és betekintesz. Mivel 2012-ben tulajdonos lettél, a 2013-as iratot ki kell, hogy adják neked.
Ha mégsem, akkor megnézed, hogy ma melyik végrehajtóhoz tartozik az a vh. ügyszám. Az MBVK árverési honlapon (nem az ügykeresősön!) az élő árveréseknél beütöd az ügyszám mezőbe a Te ügyszámodat az első ponttal bezárólag (ha a szám pl. 123.V.4567/2013. akkor 123.-ot). Kiad pár árverést. Megnyitod a hirdetményeket. Ott a végrehajtód. Ha az árveréses oldal nem ad ki semmit, akkor emailozol az MBVK ügyfélszolgálatnak, az ügykeresős honlapon ott van az elérhetőségük, és pár nap alatt válaszolnak, hogy az a régi ügyszám most melyik végrehajtóhoz tartozik.
Azt a végrehajtót kell keresned, ügyfélfogadási időben az irodájában. Kéred, hogy mondja meg, milyen ügyben akart vh. jogot bejegyeztetni a Te ingatlanodra 2013-ban ő, vagy az a végrehajtó, akitől ő átvette.

papinianus88 # 2023.03.06. 13:40

osztap: Mondjuk egyszerűbb a Kar oldalán a Névjegyzék menüpontban megkeresni a végrehajtót a jelvényszám, vagy az illetékesség alapján... Ott minden elérhetősége fent van.

osztap # 2023.03.06. 13:55

papinianus88,

Jogos. :)
(Néhány hete egy olyan régi ügyet kerestem, ahol a jelvényszám már nem volt használatban. Ott csak az MBVK-nak írt email segített...)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.06. 17:01

Zoller, van rá esély, hogy elévült a főkövetelés és vele a dologi jogi felelősség. De szakemberre kellene bízni az ügy vitelét. Szerintem.

Majordomus # 2023.03.06. 20:30

Egy ügyvéd ezt felgöngyöliti neked,kevesebb pénzért,mint amennyit gyógyszerre és új cipőre költenél a sok talpalás miatt.

MZ # 2023.03.11. 09:43

Tisztelt Fórumozók!
Jegyzőkönyvet kaptam egy gépjármű lefoglalásáról a napokban. A foglalást a gépjármű-nyilvántartásban bejegyezték. Ezt az autót kb. 20 éve eladtam, de mivel én vagyok a nyilvántartás szerint a tulajdonos, így valószínű, hogy a vevő nem íratta át és én sem jelentettem le, hogy eladtam. Mindezidáig nem volt tudomásom róla, hogy a nevemen "ragadt" ez az autó. A 20 éve kötött adásvételi szerződés már nincs meg.
A jegyzőkönyv figyelmeztetése Btk. 287. (2).
Elfogadja a végrehajtó, ha lenyilakozom, hogy 20 éve eladtam, adásvételim nincs, az autó és az okmányai, rendszáma nincs a birtokomban?
Ennek rám nézve lehet bármi jogi következménye?
Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2023.03.11. 09:48

MZ,

Jól értem, azt kérdezed, hogy a végrehajtó elhisz-e egy olyan állításodat, amit a világon semmivel sem tudod a legcsekélyebb mértékben sem alátámasztani?
Nem nagyon.

drbjozsef # 2023.03.11. 09:51

Ennek rám nézve lehet bármi jogi következménye?
Egy csomó minden. Megbírságolnak a le nem jelentett adásvételiért, a fedezetelvonásért, a végrehajtás akadályozásáért.
Ezek kívül annyira nem számít, feltételezem, hogy egy 20+ éves autó egyébként sem képvisel jelentős értéket, majd folytatják a végrehajtást az egyéb jövedelmedre, vagyontárgyadra. Nyilván magasabb költségekkel, húzódó kamatterhekkel.

MZ # 2023.03.11. 09:56

drbjozsef

Köszönöm válaszát.
Bár bizonyítani nem tudom, attól még csak van jelentősége annak ha az árverés előtt jelzem, hogy 20 éve nincs már nálam az autó.
Ön mit tenne a helyemben?

MZ # 2023.03.11. 10:06

drbjozsef

350.000 Ft a becsérték, 1984-es évjáratú autó.
Ha elárverezik és valaki megvenné, akkor ugye át kellene adnom, de nem tudnám átadni.
Maradjak csendben ennyiért úgyse kell senkinek?

Vadsuhanc # 2023.03.11. 11:23

MZ!

Mindenféleképpen jelezd! Ha nem jelzed és rájönnek nem vakarod le magadról, hogy kivontad a végrehajtás alól a gépjárművet. Ha most jelzed akkor viszont nekik kell bizonyítani, hogy nem mondasz igazat, ha büntetőeljárást indítanak ellened, de minimum a végrehajtó oda tud vágni egy bírságot, ha kéri a kocsit és nem adod át. Én a helyedben a rendőrségen bejelenteném pár sorban, hogy a gépkocsit eladtam és ismeretlen személy nem íratta át. Mellesleg valóban ismeretlennek adtad el?

drbjozsef # 2023.03.11. 11:24

MZ,

Jelezni jelezd. Nem tilos, és hátrányod nem lesz belőle, persze. Mármint, a jelzésből, de abból, hogy az autó nincs meg, a jelzésedtől függetlenül is lehet, én csak ezt írtam.
A végrehajtás egyébként folyik, van megtérülés? Fizetsz valamit, vagy vonnak a jövedelmedből?
Árverés csak akkor lesz, ha muszáj - amíg van térülés, és abból belátható időn belül lezárható végrehajtás, addig nem lesz.
Ha meg mégse tudod prezentálni az autót, hozzácsapják a tartozásodhoz azt is...