végrehajtás kérdések


Majordomus # 2023.05.21. 19:24

Mert nem hiszem hogy lett volna még ilyen ügye.

gerbera317 # 2023.05.22. 06:31

De hát látod: nem is lesz neki.

sirtos # 2023.05.22. 08:16

Na, hétvégén megírtam a hivatalos írásbeli felszólítást a közös képviselőnek, hogy tartsa tiszteletben a bíróság jogerős ítéletét és törölje a jogalap nélkül követelt előírásait, valamint a Thtv. 22.§(6) pontja szerint adja ki a javítás utáni egyéni számlám jelen állapotát tükröző nullás igazolást! Hát kíváncsi leszek mit lép rá.
Azon kívül bejelentkeztem az országgyúlési képviselőmhöz, hogy a joghézagra törvénytervezetet nyújtson be, miszerint a jövőben a jogerős ítéleteknél külön rendelkezés is legyen a végrehajtásokra! Köszönöm az eddigi tanácsokat. Csupán 4,2M társasházban élő ember szenved a helyi Döbrögiktől (tisztelet a kivételeknek)!

gerbera317 # 2023.05.22. 10:28

@sirtos
miszerint a jövőben a jogerős ítéleteknél külön rendelkezés is legyen a végrehajtásokra!
Ez faxxság, nem fog átmenni. Amit te akarsz, az azt jelentené, hogy a végrehajtandó határozat egyben végrehajtható okirat is legyen, ami a teljes Pp. és a Vht. (és még sokminden más jogszabály) részletes átdolgozását tenné szükségessé. A képviselőd nem fogja magát kiröhögtetni egy ilyen javaslattal.
A végrehajtás elrendelésének az egyik feltétele nem az, hogy a végrehajtandó határozat rendelkezzen a végrehajtásról is, hanem az, hogy a végrehajtandó határozat tartalmazzon marasztalást vagy kötelezést. Ebben az esetben nem tartalmaz ilyet, mivel - gondolom - az ellenkérelem csak a követelés jogtalanságának a megállapítására irányul, oszt' annyi. Ha valaki ilyet akar, az méltóztasson az ellenkérelmét nem hiányosan megfogalmazni. Nnna.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.22. 12:25

Elutasított keresetre végrehajtás? Vicces vagy.

Llm # 2023.05.22. 18:42

Tisztelt Jogasz urak/holgyek,

A következő ügyben szeretnék érdeklődni:

1/2 rész megvétele lakottan
1/2 rész megvétele holtig tarto haszonélvezeti joggal

Ilyen tipusu ingatlanoknak:
a, 1/2 rész megvétele lakottan : itt valakitől kérhetek alberleti dijat ? Mikor lesz valamilyen jogom az ingatlan előnyeit is élvezni ? Ha a masik 1/2 tulajdonosa meghal ?
b, 1/2 rész megvétele holtig tarto haszonélvezeti joggal: itt attol az illetőtől, aki nem rendelkezik holtig tartó haszonelvezeti joggal es benne lakik az ingatlanban kérhetek bérleti dijat ? Ha a holtig tarto haszonélvező meghal, s én 1/2 lakottan vettem az ingatlant, akkor kérhetem a közös tulajdon felbontását

Látom az mbvk-n, hogy az ilyenekre is van licit, igy kivancsi vagyok - ezek milyen objektiv előnyökkel jarnak

Köszönettel

sirtos # 2023.05.23. 16:29

Kovács_Béla_Sándor!
Nem vicces akartam lenni, hanem szeretném megtudni, hogy akkor mi a megoldás, ha egy lezárt per jogerős ítélete után a füle botját nem mozdítja a közös képviselő? Nulla jogalapja van, hogy a közös költségeim közt 8 éven keresztül jogsértő előírásokat eszközölt! Másfél évi bíróságra járás után marad minden ugyanúgy, mintha nem történt volna semmi? Megint forduljak bírósághoz, hogy a Thtv. 22§.(6) pontja értelmében nem járt el a közös képviselő? Szerintem pont ez tartozik a jegyző hatáskörébe, aki a közös képviselők törvényességi felügyeletét látja el, de joghézagra hivatkozva ő is lepattintja magáról az intézkedést! Hogy jutok én nullás igazoláshoz, ha csak azért se adja ki a közös képviselő?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.23. 19:01

Kérdeztem. Nem válaszoltál. Pedig nem puszta kíváncsiságból tettem.

Majordomus # 2023.05.23. 20:29

A Jegyző feladatai közé tényleg nembtaryozik hogy a közös képviselő nyilvántartásait böngéssze.

Eddig alperes voltál,most indíts pert a társasház ellen a 0 igazolás kiadása érdekében. Kérj kötelezést alperes ellen a tartozás eltörlése ügyében.
Sima ügy hiszen ítélet van róla!
.A közgyűlés nem fogja tolerálni a perköltséget.

sirtos # 2023.05.24. 19:04

Valahol még mindig bízom benne, hogy a Jegyző megembereli magát és legalább egy felszólító levelet küld a közös képviselőnknek, melyben egy puszta tényre hívná fel a figyelmét: hogy a bíróság jogerős ítéletét figyelmen kívül hagyni TÖRVÉNYTELEN! Mivel a Jegyző a közös képviselet törvényességi felügyeletét ellátó szerv, rendbírság kiszabása mellett felszólíthatja a törvények betartására. Ugyanis ennek következtében egy másik törvényt is megsért, ha ezek után a Thtv. 22§.(6) pontja értelmében nem adja ki a nullás igazolást. Hiszen bíróság mondta ki jogerősen, hogy a keresete melyben azt állította, hogy -235e. Ft-tal tartozom ALAPTALAN VOLT! Ergo a kérésemre köteles a nemlétező adósságom könyveléséből való kivezetése után kiadni a nullás igazolást. Ez nem bírósági ügy, azon már túl vagyunk. Szerintem pont ez a lényege a törvényességi felügyeletnek. Ha a közös képviselő törvény által előírt eljárási jogokat sért, A Jegyzőnek jogában van közbe lépni és felszólítani a közös képviselőt a jogkövető magatartásra! Egyébként azt is olvastam a jogkörében, ha erre sem lép semmit a közös képviselő, akkor a Jegyző hivatalból fordul bírósághoz.
Az már egy másik kérdés, ha azt is figyelmen kívül hagyja a közös képviselő, hogy akkor mit kell még lépni? Eu bíróság? Ez már kész röhej, hogy ennyire ne lehessen megkövetelni valakitől, hogy jogkövető legyen!

osztap # 2023.05.24. 19:15

Szerintem pont ez a lényege a törvényességi felügyeletnek.

Szerinted. A Tht. szerint pedig:
27/A. § (1) A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

Márpedig itt bőven van helye bírósági eljárásnak, amint több hozzászóló leírta. Macerás, hogy Neked kell végigvinni? Igen. De a törvényben attól még ez van.

Szimi # 2023.05.27. 20:13

Üdvözlöm! Két éve vásárolt ingatlanunk postaládájába boríték nélküli végrehajtói értesítést dobtak, miszerint fel fogják nyitni az ingatlant végrehajtás céljából. (előzőleg bírósági, majd végrehajtói értesítők is jöttek, de azt értelem szerűen nem vehettük át, mert nem nekünk szólt, és nem is tudunk az adósról semmit) Az értesítőn szereplő adós neve nincs az ingatlanba bejelentve, és nincs is tulajdonjoga az ingatlanban. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valóban felnyitják a lakást akár a családunk távollétében is? Gondolom a károsult aki kezdeményezte a bírósági eljárást ezt a címet adta meg, mert egyedül ezt ismerte... Viszont érthetetlen számomra az, hogy egy végrehajtónak nem kötelessége meggyőződni a hivatalos nyilvántartásból hogy ki az ingatlan tulajdonosa és ki van oda bejelentve? Még egy dolog felmerült bennem.., ha otthon vagyok amikor megjelennek a végrehajtók, hogyan léphetek fel a birtokháborítás ellen? Még rosszabb esetben ha nem vagyunk otthon, és elviszik a tulajdonunkból az értékeinket akkor mit tehetek..hiszen az gyakorlatilag betörésnek minősül szerinem, mert nem az adós hanem egy adóstól független magánszemély házát törik fel. Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Majordomus # 2023.05.27. 21:02

Keresd meg a végrehajtót!

gerbera317 # 2023.05.28. 07:24

Csomó rossz kérdés, amire csak rosszul lehet válaszolni. Nem akarsz jól kérdezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.28. 08:24

nincs az ingatlanba bejelentve
Azt honnan tudod?

gerbera317 # 2023.05.28. 10:36

@Szimi
A lényeg a lényeg: Bírósági vagy közjegyzői okirat mondja ki, de az sem kizárt, hogy a központi nyilvántartás is ezt közli, hogy az adósnak ez a címe. Ezért ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy az adós ott lakik, és ott vagyontárgyai vannak, aminek a lefoglalása céljából oda a végrehajtó beléphet, akár otthon vagy, akár nem. Az általad emlegetett birtokháborítás meg betörés fogalma itt nem értelmezhető.
Azt már látod, hogy a végrehajtó mindezek ellenére nem minden áron akar bejutni hozzád, különben már megtette volna. Úgyhogy hőzöngésre nincs semmilyen alapod. Ellenben elvárja tőled a végrehajtó - de a józan ész is (!) - hogy papírt-tollat ragadj, és megírd neki, hogy az általa keresett személyt nem ismered, amióta te ott laksz, ő ott nem lakik, vagyontárgyai neki ott nincsenek. És mellőzöd a szemrehányásaidat. Menni fog? Ja, és e-papíron is írhatsz neki - az e-mail és a telefon felejtősek.

Szimi # 2023.05.28. 17:08

Kovács_Béla_Sándor
Kedves Sándor, pl. hivatalos úton.... Szerintem a nagy többség, ha vásárol egy ingatlant, biztosra megy, ugyanis
ha az eladó nem jelentkezik ki a szerződéses kötelezettsége szerint, akkor én mint tulajdonos kijelenthetem őt, és ezt meg is tettem az illetékes népességnyilvántartási osztályon. Ha jól emlékszem 60 nap volt az átfutási ideje, és utána emelkedett jogerőre, és mivel nem élt ezalatt kifogással a korábbi lakó, így törölték őt az ingatlanomból. Ezt le is ellenőriztem, mert amikor pár hónapja elkezdtek jönni a bírósági értesítők újra bementem a hivatalba megkérdezni, hogy valóban törölték e őt, és IGEN, törölték. Szóval innen tudom kedves Sándor..

Szimi # 2023.05.28. 17:10

Gerbera317
Miből gondolod, hogy nem kerestem a végrehajtót?? Pontosan azért tettem fel, a szerintetek „rossz” kérdéseimet, mert ügyiratszám hiányában nem nyilatkoznak. (Csak halkan jegyzem meg, hogy az értesítőn nincs ügyiratszám, és hiába mondtam el nekik telefonon, hogy mi történt, érdemben nem foglalkoztak a dologgal) Szerinted ilyen végrehajtóval mit lehet kezdeni..? Otthon pedig nem tudok ülni napokig vagy hetekig, azt várva, hogy mikor jönnek kipakolni a családi házamat. Ja és az értesítőt úgy dobták be, hogy be sem csöngettek. Láttam az ablakból az illetőt, de mire kiértem, elhúzta a csíkot….
A másik kérdés: Miből gondolod, hogy ha sikerült volna beszélnem vele, akkor hőzöngtem volna? (Talán magadból indulsz ki…?) Pont az a probléma, hogy eddig nem sikerült kapcsolatba lépnem velük, ezért tettem fel itt a kérdést… és neked ezt sikerül megérteni…? És igen, valóban írok nekik, beküldhetek egy friss tulajdoni lapot, és kérhetek igazolást a lakcímnyilvántartóból, de mire megnézik és válaszolnak, addigra már simán kipakolhatják a házamat.
Azt pedig végképp nem értem, hogy mit nem értesz azon, hogy ha nem vagyunk otthon, akkor gyakorlatilag úgy pakolhatnak ki, egy adóstól független családi házat, hogy csak „vélelmezik” hogy az adósnak ott vannak az ingóságai, mindezt anélkül, hogy meggyőződnének a tulajdoni és lakcím viszonyokról..! Ezért kérdeztem, hogy az alapján is végrehajthatnak e, hogy előtte meggyőződnének a valós helyzetről, vagy pedig csak a károsult alapján bediktált cím is elegendő. (ami alapján a bíróság kiadta végrehajtásra) (Csak hogy tudd, a bíróság sem kéri le minden esetben a nyilvántartást, ha a károsult, megjelölte az adós lakcímét. Remélem így már sikerül neked is értelmezni a lényeget… (Mindenesetre, ha jól értem akkor szerinted ez így mind rendben van, és szabályos, és nem sértik meg ezzel a magántulajdonomat…..)
Szóval ez a helyzet, de ha esetleg reagáltok, a további válaszotokat már csak magatoknak fogjátok írni ide, mert én már nem vagyok kíváncsi a továbbiakban erre az oldalra, mert bár először bíztam benne, hogy segítő szándékkal válaszoltok, de úgy látom itt csak az okostojás, kókler, kioktató stílusban tudtok kommunikálni. (tisztelet a kivételnek) LÖ PÁ..!

gerbera317 # 2023.05.28. 17:56

@Szimi
Detto, mint eggyel előbb, csak nem ügyszámra, hanem időpontra és címre hivatkozva. Egyébként azt csinálsz amit akarsz. Én megpróbáltam a hivatalos verziót ismertetni, dehát minek is? Úgy kell neked, ha az meghaladja az erődet...

Majordomus # 2023.05.28. 19:15

Mondtam már!
Keresd meg a végrehajtót!

Hidd el ő ért magyarul!

Nicadame # 2023.07.02. 18:21

Üdvözlök mindenkit!

Két kérdésem lenne, előre is köszönöm szépen, ha kapok választ.

Az egyik, szabad-e ezen a fórumon név szerint érdeklődni, ma jelezte édesanyám, hogy X.Y végrehajtótól értesítésem jött, azonban eddig soha ettől az úrtól nem kaptam semmit ( több, mint egy éve szüleim tartozását rajtam kezdték behajtani, úgy, hogy nem lakom az ingatlanban, nevemen semmi, ennek ellenére közösköltség és fűtés végett nekem vették el az 1/4 tulajdonrészemet, kvázi innentől nulla közöm az adott ingatlanhoz, ha eladják, mert árulják, akkor utána sem részesülök jogilag , szóval egy bizonyos végrehajtó volt végig az, aki nekem küldte a mindig aktuális levelet) és érdekelne, mi tartozik ehhez az illető úrhoz végrehajtás címszó alatt? Ha nevet írok, akkor elképzelhető, hogy itt tudnak nekem ebben segíteni. Illetve, már nagyon megvisel az egy éve tartó herce-hurca és kvázi két hetente jött valami az általam ismert végrehajtótól, ezért megfordult a fejemben, ezt már nem veszem át, nyilván nem fogok így tenni, de az idegeim most már igazán kivannak, érdekelne, mi van abban az esetben, ha nem veszek át ilyen jellegű dokumentumot a postán? Ez lenne a második kérdésem .

gerbera317 # 2023.07.02. 19:34

A végrehajtó egy hatóság, akinek az illetékességét az adósnak az a lakóhelye határozza meg, ahol a végrehajtható okirat szerint lakik. Legkevésbé sem számít, hogy éppen hogyan hívják.
Azt tanácsolom, kezdd elölről, mert az imént felvázolt tényállásból nagyjából egy szó sem igaz, így választ nem tudsz kapni, csak visszakérdezést, hogy hogyan érted ezt, hogyan kell érteni azt, pontosítsd amazt.

Majordomus # 2023.07.02. 19:44

Nem ezen kellene rugóznod hanem édesanyáddal konzultálni hogy meddig halmoz fel tartozésokat a te nevedre?

Nekem ebből az jön le ,hogy apád fele részét örököltétek ketten a testvéreddel,igy lett neked 1/4-rd tul.részed.

A lakásra évek óté nem fizettetek közös költséget és fűtésdijat ,ezért a két jogosult, távhő és társasház elindította a végrehajtást.

A végrehajtó attól szedi be a pénzt akitől lehet.
A közös költség tartozásért a tulajdonosok egyetemlegesen felelnek.
Ezért került árverezésre az 1/4-ed tulajdonod.

Gondolom a másik két tulajdonostól már nem volt mit behajtani.
Vagy nincs jövedelmük vagy már annyira leterhelt hogy csak rajtad lehet behajtani.

Azért mert a tulajdonod megszűnt a tartozásod nem fog ha még maradt adósságod az árverés után.
Ne a végrehajtót cseszegesd hanem axokat akik az adósságot előidézték.
Ha nem veszed át a levelet,beáll a kézbesítési vélelem és jogerős lesz a határozat.
Magad alatt vágod a fát.

Nicadame # 2023.07.03. 03:18

Majordomus,

köszönöm a válaszodat. A név közlése pusztán csak azért lett volna számomra releváns, hátha tudja a fórumon valaki, milyen ügyek tartoznak hozzá, (abszolút laikusként fogalmam nincs, hogy minden végrehajtó foglalkozik-e minden üggyel, vagy van, akihez mondjuk csak közlekedési szabályszegés, vagy ingatlanárverés tartozik) ebből esetleg következtetni tudtam volna arra, megint miért engem vettek elő. Igen, valóban jól látod, apám halála után én és a testvérem örököltük a tulajdonrészt. Ebből adódóan, hogy nekem most már jogilag semmi közöm a lakáshoz, az eladása után sem fogok belőle profitálni, a testvérem értelemszerűen beköltözik, mert a család aranygyermeke, de ez nem is tartozik ide, csupán közel 50 évesen egy gyógyíthatatlan gyereket egyedül nevelve albérletben nagyon nehéz ezt elengedni úgy, hogy sorra jönnek számomra végrehajtói levelek és ez gyakorlatilag több, mint egy éve így megy, esküszöm zaklatva érzem magam és ezt nagyon komolyan mondom. Hiába van jogszabály arra, hogy bárkit megtalál a végrehajtó, attól von, azt gondolom, ilyen helyzetben ezt mentálisan a toppon maradva bárki más is nehezen tolerálná és fogadná el, hogy kvázi hajléktalanná vált úgy, hogy nem ő volt az, aki nem fizette a közüzemi díjakat. De lénytelen is mindez, köszönöm, hogy kulturáltan reagáltál a kérdésemre.

Szomorú örökös # 2023.07.03. 04:51

Nicadame

Ebből adódóan, hogy nekem most már jogilag semmi közöm a lakáshoz, az eladása után sem fogok belőle profitálni

Viszont ha a tartozás nem térül meg az 1/4 ingatlanrészed elárverezését követően, akkor még ott marad a maradék a nyakadon, azt továbbra is követelni fogják tőled. Hiszen Majordomus eléggé egyértelműen leírta: „Azért mert a tulajdonod megszűnt a tartozásod nem fog ha még maradt adósságod az árverés után.