végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2012.02.02. 21:59

Justine26

Ha a végrehajtó méltóztatik elkezdeni a munkát egy ügyben, onnantól számított kb. 7 percen belül tudni fogja, hogy van-e:

• ingatlanod,
  • gépjárműved,
  • céged (kft, bt.),
  • egyéni vállalkozásod.

Továbbá tudni fogja, hogy

• valóban az-e a lakcímed, amit a végrehajtást kérő bejelentett,
  • hogy valóban az-e a viselt neved, és azok-e a személyi adataid, amit a vh-kérő bejelentett,
  • továbbá fénykép alapján azt is tudni fogja, hogy van-e bibircsók az orrod hegyén, esetleg nem vagy-e indián vagy egyéb efféle, netán transzvesztita.

A bankszámla-adataidra néhány napot várnia kell, és legkésőbb (de 2 héten belül azt is) a munkahelyedet fogja megtudni.

A törvény azt mondja, hogy ha a végrehajtó tudomást szerez az ingatlanról, azt 3 napon belül köteles lefoglalni (nálad ez elesik). A többi vagyontárgy vonatkozásában meg kell várnia, míg a felhívásának kézhez vételétől eltelik 15 nap. De az a két hét is elég gyorsan el tud szaladni.

A vagyontárgyaidat terhelő zálogjogra nem azért kérdez rá a végrehajtó, mert ő olyan kis kíváncsi, hanem mert a törvény így rendelkezik. A jogalkotói szándék pedig elég egyértelmű: Ha elmulasztod bejelenteni, hogy zálogjog terheli valamely vagyontárgyadat, azt pedig a végrehajtó lefoglalja és úgy értékesíti, hogy a zálogjogosult a zálogjogból fakadó igényét nem tudja érvényesíteni, a kárigényével nem fordulhat a végrehajtó ellen, mert ő igazolhatóan megkérdezte. Az ilyen kárigény a nyilatkozatot elmulasztó adós ellen érvényesítendő.

Van még kérdésed?

valaki 69 # 2012.02.02. 21:48

A végrehajtó elvehet a bankszámlán levö családi pótlékból? Amit le inkaszoztatótt elözetes értesités nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.02. 20:36

Na és? Akkor nekik is szólt.
Egyébiránt abszolút nem mentség a jogi ismeretek hiánya. Nem azt róttam fel - butaság is lenne tőlem -, hanem azt a szóhasználatban is tetten érhető rosszindulatot, amivel a jogos igényeit érvényesítő hitelezőt, sőt, most éppen a munkáját végző végrehajtót minősítgetitek. Még jó, hogy nem a "mocskos kezét" teszi rá a dolgaitokra.

Davidov # 2012.02.02. 19:14

A választ köszönöm, a többinek igazából semmi köze nem volt a kérdésemhez, jogot nem tanultam, ez nem hivatalos levél, így is érthető volt. Elég sok újságíró is használja például.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.02. 18:58

Nem. (De könyörgöm, ezt a "ráteszi a kezét" fordulatot tessék már hanyagolni! Egy sort nem tudtok úgy leírni, hogy ne keltsetek hangulatot? Kérdezni sem tudtok tárgyilagosan?)

Davidov # 2012.02.02. 18:47

Jó estét!
A következő kérdésem lenne:
Az egyik rokonom (innentől Lilla) elvállalta, hogy elmegy kezesnek a testvére által felvett nagy összegű kölcsönre, amit a közös tulajdonú házukra vett fel. Ahogy ilyenkor lenni szokott, nem fizette a testvér a törlesztőrészleteket és megindult a végrehajtási eljárás. A kamatokkal együtt már a ház értékének kb. kétszeresénél tart az összeg. A házat már biztos elvesztették, és itt jön a kérdésem: Lillának van férje és a férj nemrég örökölt egy házat (ekkor már házasok voltak hosszú ideje), de a házban csak Lilla lakik. Erre a házra is ráteheti a kezét a végrehajtó, hogy a hiányzó összeget is megszerezze? Ha igen, milyen megoldás javasolt ilyen esetben? Esetleg válás pl.
Előre is köszönöm a választ!

pazs # 2012.02.02. 17:56

De a törvényben nincs sorrend, hogy mikor mit kell csinálnia. Ezeket mind megteheti, saját döntése, hogy mikor és melyiket egyáltalán.

Arra nem tudunk tippeket adni, hogy például nyugodtan ajándékozd el gyorsan a házad, mert arról még tuti nem tud a végrehajtó, mert nem ellenőrizheti, hogy van-e házad, amíg nem inkasszózta a bankszámlád.

Justine26 # 2012.02.02. 17:46

végrehajtó1

Ez így van. Nem fogom felhívni a figyelmét az esetleges gyenge pontra.:)
Minden végrehajtónak ugyanazt a hivatalos menetet kell követnie, ami a törvényben benne van, önkényes lépéseket nem tehet.
Ezért, azt nem értem, hogy miért nem kaphattam választ néhány egyszerű kérdésre, amire minden ebben a szakmában dolgozó végrehajtónak ugyanazt kellene válaszként adnia.

végrehajtó1 # 2012.02.02. 14:37

De csak ő tudja hogy mit mikor tett.Más nem.

Mit nem értesz ezen?:)

Justine26 # 2012.02.02. 14:06

végrehajtó1

Ok, köszönöm. Ezt a kérdést pont nem az érintett végrehajtótól szeretném megtudni.

végrehajtó1 # 2012.02.02. 14:00

Ez esetben menj be a végrehajtóhoz és őt kérdezd.

Justine26 # 2012.02.02. 13:37

végrehajtó1

Ezt nem is kellett tudni a válaszokhoz, a kérdéseim ettől függetlenek.:)
Engem a végrehajtás gyakorlati története, menete érdekelne, a végrehajtó lap kitöltésétől kezdve, levelük megküldésétől, mi és hogy történik időben, eseményben....
A kérdéseim ezzel kapcsolatosak mindössze, de mivel választ még mindig nem kaptam, így még mindig tudatlan vagyok, a kérdések még aktuálisak....:)

végrehajtó1 # 2012.02.02. 13:01

Ezt én innen honnan tudjam?:)

Justine26 # 2012.02.02. 12:58

végrehajtó1

Igen, az ügy peren volt. Az előzményt hosszú lenne leírni, hogy miért jutott idáig az ügy (sajnos más mulasztása miatt), de most nem a múltat szerettem volna bocolgatni, azon már változtatni nem lehet, hanem a jelenlegi helyzetből a lehető legjobb megoldást szeretném megtalálni, ami mindenkinek megfelelő.
A kérdéseimre végül is nem kaptam egyértelmű választ eddig, sajnos. Nagyjából egy "igen" vagy "nem" elegendő válasz lenne a kérdéseimre.

korábban feltett kérdéseim:
"A 8 nap már letelt, viszont a 15 nap még nem. A nyilatkozat levélben elment, még nem kaphatták meg, kézbesítés alatt van."

A végrehajtó már tudja adóazonosító szám alapján, hogy hol a munkahely? igen vagy nem
Bankoknál már lenyomozta hol van folyószámla? igen vagy nem
Az Önkormányzatnál már érdeklődhetett, hogy van-e jármű az adós nevén? igen vagy nem

végrehajtó1 # 2012.02.02. 12:35

A tartozásról nem tegnap óta tudsz.Tehát már rég megtehetted volna...

Justine26 # 2012.02.02. 11:48

végrehajtó1

Persze, hogy nem mindegy, hiszen amíg lehetősége van az embernek, menti, ami menthető, hogy ne kerüljön padlóra. Legalább a munkaeszközét ne veszítse el!
Ha lenne az ember zsebében 7 számjegyű összeg, nem lenne gond az egy összegű kifizetés, de mivel nincs, ezért csak kis részletekben tud fizetni. A részlet fizetést meg sajnos nem veszik szívesen, mivel gyorsan az egész összeget meg szeretnék kapni, nem pedig évek alatt.

végrehajtó1 # 2012.02.02. 11:20

Nem vagy köteles válaszolni erre a felhívásra.A végrehajtó ennek elléne meg fog arról győződni hogy mid van.Most hogy 11 vagy 15 vagy 5 napon belül ,nem mindegy??

Ki tartozik?Kinek? És mennyivel?

Talán ha kifizetnéd?

Justine26 # 2012.02.02. 07:46

gerbera317

Tehát, ha a nyilatkozatot még nem kapta meg a végrehajtó, Ő ennek ellenére már tud a munkahelyről, bankszámláról, járműről?
Mivel a 15 nap még nem telt le, lefoglaló levelet akkor még nem küldött a végrehajtó se a munkahelyre, se a bankba, se az Önkormányzathoz?
Ingatlan a szülők nevén van, az Ő tulajdonuk.

Ha a hitel lizinges, azaz a jármű a bank nevén van, akkor mit csinál a végrehajtó?

L. Renáta

Justine26 # 2012.02.02. 07:34

vegrehajtasugyintezo

A 8 nap már letelt, viszont a 15 nap még nem. A nyilatkozat levélben elment, még nem kaphatták meg, kézbesítés alatt van.
A végrehajtó már tudja adóazonosító szám alapján, hogy hol a munkahely?
Bankoknál már lenyomozta hol van folyószámla?
Az Önkormányzatnál már érdeklődhetett, hogy van-e jármű az adós nevén?

L. Renáta

gerbera317 # 2012.02.01. 22:42

Justine

Mit akartál a kérdéseddel megtudni?

A végrehajtó eme felhívása az érdemi munka megkezdését jelenti. A felhívás kézhez vételét követő 15 nap után megy az inkasszó a bankszámlá(i)dra, lefogalja a fizetésedet, autódat. Az ingatlanodat már most lefoglalta, csak még nem tudsz róla. (Ezek közül ami nincs, azt értelemszerűen nem foglalja le.)

vegrehajtasugyintezo # 2012.02.01. 20:46

Justine

Az, hogy nyilatkoztat még nem jelenti, hogy Ő nem nyomoz!

Justine26 # 2012.02.01. 13:45

Igen, a "Felszólítás tartozás rendezésére" tárgyú levél alján van:
A Vht. 84. § (5) alapján felhívom, hogy 15 napon belül nyilatkozzon a vagyontárgyait terhelő zálogjogról!
Felhívom az adóst, hogy 8 napon belül nyilatkozzék munkahelyéről, illetőleg jelölje meg bankszámláit!

aláírás : végrehajtó helyettes
A levél tetején pedig a végrehajtó iroda neve, címe. Szerepel benne végrehajtási ügyszám is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.01. 13:25

Biztos, hogy végrehajtótól kaptad? Ők rendszerint nem az adóstól kérdezik, hogy mije van.

Justine26 # 2012.02.01. 13:03

Tisztelt Végrehajtó!

Kaptunk a végrehajtótól "Felszólítás tartozás rendezésére" tárgyú levelet, végrehajtási lap csatolásával. Ebben kérik a nyilatkozatot 8 ill. 15 napon belül munkahelyről, bankszámláról, vagyontárgyat terhelő zálogjogról.
Azt szeretném megkérdezni, mi a gyakorlat, hogy a végrehajtó mikor kezd információt szerezni pl. a NAV-tól, Önkormányzattól, hogy az adósnak mi van a nevén?

Várom mi hamarabbi válaszát!
Köszönettel
L. Renáta

vegre # 2012.02.01. 12:01

sziasztok!

ujabb fejlemeny az ugyben
vegre (vagy 2 het utan) valaszolt a bank jogi kepviseloje a masfel eves reszletfizetesi kerelemre, eleg erdekesen...
olyan 'kedvezmenyt' tesznek, hogy 24 honap alatt havi 202231 ft-tal fizethetek, es ebben meg NINCS benne a vegrehajto dija
szerintem ez teljesen irrealis, kb. 5 millio + a vegrehajto jutaleka ugy, hogy eredetileg a koveteles 3.8 millio volt a vegrehajtoi jutalekkal EGYUTT
raadasul irasban kertem toluk egy tajekoztatast hogy hogy a retkes hoherba jott ki ez a horribilis tartozas, mikor az eredeti hitelosszeg 1.2 millio volt, amibol kb. 2-300 ezer torlesztesre kerult, plusz elvittek egy kozel egymillio erteku autot, erre termeszetesen semmifele valaszt nem kaptam...

szoval tanacsot kernek, hogy szerintetek mivel jarok a legjobban
tudok valahol panaszt tenni (PSZAF, birosag, vegrehajto, stb) amiert semmifele infot nem hajlandoak adni arrol, hogy jott ki ez a hatalmas osszeg, illetve ez milyen hatassal lesz a vegrehajtasi eljarasra (kulonos tekintettel az inkasszora)?

esetleg az jarhato ut, hogy alairom a megallapodast, elkezdem fizetni, es KOZBEN probalom a fenti jogi lepeseket megtenni, amitol esetleg kesobb valamifele jogorvoslatot/karpotlast/tartozascsokkentest/stb kaphatok? vagy onnantol hogy alairtam, mar csak kussolhatok es fizethetek?