végrehajtás kérdések

monalisa1 # 2013.05.14. 19:35

Azt írtad, hogy a 900e Ft tartozást időközben apósodtól és férjedtől "bevasaltál", akkor miért kéri a végrehajtó továbbra is a pénzt?!

A végrehajtó mindig attól követeli a pénzt akitől legkorábban remélheti azt.

Családon belül meg csak tudjátok egymásközt rendezni a dolgot...

banosb # 2013.05.14. 19:39

Ez itt a kérdés!!!!Szóval a pénz ki lett fizetve,családon belül megoldjuk a többit.Csak azt nem értem,hogy a végrehajtó miért nem tud róla,hogy a követelt összeg már megérkezett a takarékba....:(((

monalisa1 # 2013.05.14. 19:55

Mert a takarékpénztár mindmáig nem jelezte vissza a végrehajtónak...

Elsőre azt is írtad, h a végrehajtói jutalék is rendezve lett, szóval nézz utána mivégből a mostani 60e Ft követelés.

gerbera317 # 2013.05.14. 20:11

Nem ezért, illetve nem csak ezért.

Itt 1 követelésről van szó, és 3 adósról. Az 3 végrehajtási ügyet jelent, márpedig a végrehajtási költségeket (a végrehajtást kérő végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerülő költségei + végrehajtó munkadíja + végrehajtó költségátalánya + végrehajtó készkiadása) ügyenként kell megfizetni.

Magát a követelést, valamint a behajtási jutalékot és az általános költségátalányt csak egyszer kell megfizetni. Ez meg is történt a 2 adóstárs részéről, de a te ügyedben felmerült végrehajtási költség továbbra is fennáll. Meg ne kérdezd még egyszer, hogy mire, mert komolyan tökönszúrom magamat...

monalisa1 # 2013.05.14. 20:20

Elmegyek végrehajtónak, hogy az milyen jól kaszál...

banosb # 2013.05.14. 20:48

Az rendben van,hogy kér 60 000 Ft költséget magának!De ne követelje már azt a pénzt még egyszer amit már befizettek !!!!Arról meg nem tehetek,hogy a gyerek után járó "fizetésemhez" nem nyúlhatott!!!!

GNapocska # 2013.05.16. 13:08

Tudom, hogy itt a fórumon választ kapni nem jog, csak lehetőség, de nagyon örülnék, ha valaki válaszolna arra a hetedikén hosszabban feltett kérdésemre, hogy mitől függ, hogy az ember közvetlen végrehajtóhoz fordul(hat) vagy a bíróság végrehajtási irodájához.
(Meg esetleg hogy a munkáltató (közintézmény) hibájából nem megkapott gyt-t tőlük vagy az eredetileg kötelezettől követeljem-e.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.16. 13:13

Is.

GNapocska # 2013.05.16. 18:49

Kedves Kbs!
Gondolom az "is" a második kérdésemre a válasz, ezt köszönöm szépen. (Bár mi van, ha mindkettőtől megkapom a járandóságot, akkor az egyiket fizessem vissza és feleslegesen rugóztam rajta? Mondjuk a munkáltatóval nem feltétlen szeretnék rossz viszonyt, mivel az én munkáltatóm is...) Azt még mindig nem tudom, hogy érdemes-e közvetlen egy végrehajtónál kezdenem az ügyet (ami ugye hónapokkal lerövidítené az eljárást), vagy a bírósághoz kell fordulnom (ilyet tettem már, azt tudom, milyen). Ha esetleg van valami értelmes (úgy értem lényegi különbségre rávilágító) és röviden leírható válasz, akkor azt is megköszönném szépen.

gerbera317 # 2013.05.16. 20:17

érdemes-e közvetlen egy végrehajtónál kezdenem

A végrehajtó azért végrehajtó, hogy a bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatainak, továbbá egyes okiratokon alapuló követeléseknek - ha szükséges, állami kényszert is alkalmazva - érvényt szerezzen. Ebből következik, hogy nem fordulhatsz közvetlenül a végrehajtóhoz, mert ő nem behajtó, hanem végrehajtó.

GNapocska # 2013.05.17. 09:42

Köszönöm, ezt értem, ezek szerint a gyt-ről hozott bírósági végzés nem bírósági határozat? Nem közvetlen a személyes problémám ugyan, de hallottam (tényleg csak hallottam, lehet, hogy nem igaz) olyanról, hogy valaki közvetlen a végrehajtóhoz fordult. Ezek szerint ilyen nincs. (Mondjuk nem olyan nagy baj...)

gerbera317 # 2013.05.17. 14:10

a gyt-ről hozott bírósági végzés nem bírósági határozat?

De, az. Azonban nem végrehajtható okirat. Először el kell ballagnod a bíróságra, és kérni a jogerős végrehajtandó határozatra a végrehajtható okirat kiállítását (ami fogalmilag azonos a végrehajtás elrendelésével). Ezután a végrehajtható okiratot a bíróság megküldi az illetékes végrehajtónak. Te magad, ha nem szükséges, soha nem találkozol a végrehajtóval.

reginastar25 # 2013.05.18. 07:54

Tisztelt Fórum Vezető,

A lakásomra az OTP Faktoring, jelzálogot jegyzett be 100%-ban, valamint általuk rákerült egy bejegyzés mely szerint a lakás nem elidegeníthető, és nem terhelhető.
A napokban kaptam egy levelet a Földhivataltól, melyben egy újabb jelzálog bejegyzés szerepel az Intrum Justitia végrehajtás és követelés kezelőtől.
Kérdésem: jogos az újabb bejegyzés, vagy nem?
A lakásomat jelenleg az OTP Faktoring árulja, egy érvényben lévő szerződésünk alapján. Attól félek, hogy a bejegyzés miatt a lakás árverésre kerül, ahol mint tudjuk, megközelítőleg sem olyan áron kelhet el a lakás, mint az eladásnál, így horrorisztikus visszafizetendő összeg marad fent, amit ki kell fizetnem. A bejegyzéssel nem sokra megy az Intrum Justitia, hiszen a lakásom jelenlegi értéke kb. 8 millió forint a Svájci frankban lévő hitelem pedig kb. 19 millió forint.
Ezt a tényt többször is közöltem az Intrum Justitia céggel levélben, okiratokkal alátámasztva, amikor felszólítottak a fizetésre. A fizetési felszólítás természetesen jogos, de mivel hosszú ideje munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni, mint ahogy a lakás törlesztő részletét sem. Persze azt egyébként sem tudnám fizetni, mivel jelen pillanatban a havi törlesztés 160 ezer forint lenne, a hitelfelvételkor írt megállapodásban szereplő 60 ezer forint helyett.
Elnézést a kis kitérőért, a kérdés csak az bejegyezhet-e bárki követelést, abban az esetben, ha elidegenítési, és terhelési tilalom van az ingatlanra bejegyezve.

Tulajdoni lap bejegyzés.

GNapocska # 2013.05.22. 06:28

Köszönöm Gerbera!
(Mondjuk azt nem látom át, hogy mi szükség van erre, hiszen a bíróság semmit nem ellenőriz, hacsak nem azt, hogy valóban ők adták ki a határozatot, és nem tudom, mi tart ezen több hónapig, dehát ezek szerint ez van. Szerencsére a napi megélhetésem egyelőre nem ezen múlik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.22. 06:31

A vh-lap elintézése pár perc. Mire sorra kerül, az telik hetekbe.

GNapocska # 2013.05.23. 14:50

Igen, ez kb. világos volt :-)

e777 # 2013.05.24. 12:01

Üdv mindenkinek!
Arra lennék kíváncsi, hogy házasság előtti tartozást, amennyiben van házassági szerződés, levonhatják-e a nem tartozó házastárs fizetéséből? Ha esetleg foglalásra kerül sor, az ingóságait vihetik-e, ha a tartozó fél csak ideiglenesre van bejelentve? A nem tartozó házastárs ingatlanát terhelhetik?

gerbera317 # 2013.05.25. 18:32

Nm, igen, nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.25. 18:35

Igen, igen, esetleg.

krystyna # 2013.05.27. 12:03

Tisztelt Fórumozók !

A következőkben kérnék - nálam tapasztaltabbaktól és képzettebbektől - véleményt:
Volt férjem 2011-ben ingatlant vásárolt. Az igatlan vételárának egy részét (forint alapú) hitelből fedezte.
A hitelfelvétel után egy évvel haszonélvezetet szerettem volna bejegyeztetni az ingatlanra. A hitelt folyósító bank ezt engedélyezte az illetékes földhivatal felé, de tőlem nem kérte a haszonélvezetről való lemondónyilatkozatot arra az esetre, ha végrehajtás alá kerülne az ingatlan.
A hitel - most úgy tűnik -, hogy felmondásra fog kerülni.
Mit tehet a bank? Én természtesen magamtól nem mondok le a haszonélvezetről.
Előre is köszönöm a választ !

runningman # 2013.05.27. 12:35

Szerintem sajnos bukta:

Vht
137. § (2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Én is elqrtam egy ilyet, hamarabb ment rá a jelzálog mint a haszonélvezet, mondták, hogy így a haszonélvezet már felesleges is. Mondjuk ez nálam csak elméleti probléma, remélhetőleg az is marad.

krystyna # 2013.05.27. 12:50

Gyorsan utána is néztem most a neten természetesen a vobatkozó vht. törvénynek és találtam egy Népszabadság cikket is ami tovább magyarázza vagy számomra inkább bonyolítja a dolgot :

http://nol.hu/…i_ingatlanok

Nemigazán tudom értelmezni. Mert lehet új tulajdonosa az ingatlannak, de én is élvezhetem a hasznot ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 12:50

Hogy lenne attól felesleges a haszonélvezeti jog? A haszonélvező számára biztosan nem az.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 12:51

Mert lehet új tulajdonosa az ingatlannak, de én is élvezhetem a hasznot ?
Az árverési vevő a haszonélvezetedtől mentesen szerzi meg az ingatlant.

krystyna # 2013.05.27. 12:59

Értem - bőszen irodalmazok a témában közben magam is. És ebben az esetben én mit tehetek ? Fogadjam el, hogy volt haszonélvezet - nincs haszonélvezet ? Vagy indíthatok "igénypert" a haszonélvezetm miatt ?