Fizetés letiltás!


csipas # 2019.08.23. 19:12

mióta végrehajtás alá került a tartozásom , előtte sem, és utána sem dolgoztam sokáig. ugyhogy nem vagyok vele tisztában hogy letiltás alá került e vagy kerül e. nem volt semmi eddig fizetve.

drbjozsef # 2019.08.23. 16:40

csipas,

A végrehajtótól.
Bár én, ha tartoznék, nemigen jelentkeznék ha nem muszáj.

Ha van kiadva érvényes letiltás, azt le kell adjad az új munkáltatódnál, azt nem mulasztanám el, abból csak a baj lenne.

Egyébként a két végrehajtási cselekmény nem vagylagos, ha megy a folyamatos fizetésből tiltás, attól függetlenül bármi mást is végrehajtás alá vonhat a végrehajtó, amit csak akar : ingó, ingatlan lefoglalás és árverés, vagy akár inkasszó is.

Ha a teljes megtérülés belátható időn belül várható a letiltásból, és a végrehajtást kérő kifejezetten nem kéri más végrehajtás alá vonását, akkor a végrehajtó nem forszírozza a többit általában. De soha nem lehet tudni.

csipas # 2019.08.23. 12:55

drbjozsef

köszönöm a gyors választ. És azt honnan tudhatom meg hogy fizetésletiltásom lesz e vagy inkaszóm. kb már 2 éve nem léptek velem kapcsolatba s nem küldtek semmilyen levelet.

drbjozsef # 2019.08.22. 13:26

csipas,

Kevered a munakbér letiltást, és az inkasszót.

Előbbit nem a bankszámláról vonják le, hanem közvetlenül a munkáltatód a fizetésedből, az a rész megy a végrehajtónak, csak a törvény szerint járó maradék megy egyáltalán a bankszámlára. Ez tehát biztosan nem terhelheti az élettársadat.

Ha inkasszót (hatósági átutalás) adnak ki a bankszámlára, az bizony érintheti az élettársadat is. A törvény szerint a téged megillető összeget vonhatják le : de hát honnan tudhatná a végrehajtó, hogy az a pénz kié? Azok csak nullák és egyesek egy banki számítógépen.
Ha többet utalnak el, vagyis az élettársadat megillető összeget inkasszóznának, akkor azt neki kell bizonyítania, és utánajárnia, hogy visszakapja.

csipas # 2019.08.22. 13:10

sziasztok
most kezdek el majd dolgozni, fizetésletiltásom az lesz , mert tartozok az instrum felé.kérdésem az lenne hogyha a párom számlájára kérem az utalast, s ha esetleg megszűnik a munkaviszonyom utána is fogják az élettársam számlájáról vonni a tartozást. vagy látják a rendszerben hogy megszűnt a m viszonyom akkor nem vonják. vagy hogy működik.
köszi a válaszokat

drbjozsef # 2019.08.15. 08:55

Zoli92,

Amit NEM volt le? Azt meg kell kapjad, az a fizetésed. Ahogy a levonás előtt, ugyanúgy, csak most kevesebbet.

Zoli92 # 2019.08.15. 07:10

Sziasztok olyan ügyben kérek segítséget végrehajtás miadt letiltoták a füzetésemet
Kérdésem az lenne amit a végrehajto nemvont le ahhoz hogyan lehet hozzáférni elöreis köszönöm a segitséget

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.14. 13:49

Nyilatkozol a letiltásról az új munkáltatónak.

gerbera317 # 2019.08.14. 12:38

Ezt sikerült megkavarnod rendesen. Amit itt leírsz, abból az következik, hogy volt egy (1) előző munkahelyed, ahol letiltásod volt. Van a (2) jelenlegi munkahelyed, ahol már csak szabadságon vagy. És lesz az (3) új munkahelyed, ahol a kezdéskor még mindig fennáll az előző (1) munkaviszonyod. Hát hogyan? Vagy csak nyelvi nehézségeid vannak?

Ju0115 # 2019.08.14. 12:31

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg van egy munkahelyem, ahol már csak a szabdságomat töltöm, aztán szeptember elején új munkahelyen kezdek. Előző helyen letiltás volt a fizetésemen. Na mist ugye mire az új helyen kezdek, még nem kapom meg a kilépő papírjaimat, mivel akkor még a másik munkaviszonyom is fenn fog állni. A letiltásokról hamarabb ki kell kérnem a papírokat vagy hogyan fogja az új munkáltatóm folytatni a letiltást? Köszönöm szépen előre is a választ.

Nicnev # 2019.07.27. 15:25

Értem.

Akkor sem lennék a helyébe, egy több mint 5000 embert foglalkoztató
Cégről van szó.van pár letiltásos.

Rendben. Köszönöm

Nincs több kérdésem

drbjozsef # 2019.07.27. 14:49

Nicenev,

Nem.
A kezes azt jelenti, hogy ki kell fizesse helyetted, vagy behajthatják rajta is, de UTÁNA ő követelheti tőled amit helyetted kifizetett. Akár egy új végrehajtásban is.

Nicnev # 2019.07.27. 12:03

Akkor mit jelent, hogy kezesként felel a végrehajtáskérőnek?
Nem azt, hogy amenyiben saját hibájából nem vonja le akkor neki kell felelni, vagyis kifizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.27. 11:46

Ezt is rosszul gondolod. Elkerülte a figyelmedet az az apróság, hogy "kezesként" felel és hogy a "végrehajtást kérőnek":

Nicnev # 2019.07.27. 11:24

Köszönöm

Ezek szerint mivel csak májustól vezették be, törvényt sértettek és felelnek érte. A fizetés mértéke múlt évben is meghaladta. Akkor ezek szetint mivel májusig nem vontak saját zsebből kell befizetniük az adóságomba. Tényleg előbb elfog' köszönöm. Most valóban megkaptam a választ. Ennyi volt

gerbera317 # 2019.07.27. 11:02

Az, hogy "előbb lefogy", nem jogi kérdés, de nem is erkölcsi. Egyszerű alsó elemis számtan: Móricka tartozik Taszilónak 1 millió forinttal. Letiltás esetén melyik módon térülmeg Tasziló követelése? a) Ha Mórickától 200 ezret vonnak havonta. b) Ha Mórickától 23 ezret vonnak havonta c) Mindegy, a kérdés és az a)-b) válaszok pedig emberi méltóságot sértenek, és jogos hőbörgésre adnak okot.
hogy ezt kötelezően így kell alkalmazni
61. § (2) Az (1) bekezdés szerint csökkentett összegből - e törvényben foglalt részletes szabályok szerint - általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.
A 'lehet' itt azt jelenti, hogy annyit kell, többet viszont tilos. Ugyanigy a 63. §-nás is: A 61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.* Itt a 'vonható' kifejezés nem opciót enged a munkáltatónak, hanem arról rendelkezik, hogy a 61. § szerinti felső korlát már nem áll fenn.
A munkáltató persze túlokoskodhatja a dolgot, de akkor számolnia kell ezzel: 79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.
Egyébként pedig két dolgot kérdeztél: 1) „Mennyire jogos ez?” 2) „Vélemény?” Mindkettőt igenis megkaptad, most már többszörösen is, úgyhogy ne hőzöngj itt! Ezt itt följebb egyetlen ügyvédtől sem kapnád meg ingyen, de talán még díjazásért sem!

Nicnev # 2019.07.27. 10:26

Na meg még annyit, hogy nekem NAV os tartozásom van ami akkor is elévül, ha végrehajtanak. Nem érdekem többet fizetni mert akkor is elévül a megfelelő időben ha 100 ft fizetek meg ha 5 millát. Tehát nem fogy el előbb. Előbb évül el. évente rakják rendbe. Sokmindennel képben vagyok. Sok éve ügyeskedek, hogy jó legyen. Volt egy kérdésem ami új volt nekem és ezért kérdeztem, hogy találkozott e valaki a gyakorlatba vele. Ennyi.

Nicnev # 2019.07.27. 10:07

Akkor bocsánat.
Légyszíves emeld ki, hogy hol a válasz mert én nem láttam.
A kérdésre, hogy ezt kötelezően így kell alkalmazni.
Nem találom. A bemásolt törvény szövegét én is tudom és én írtam, hogy van ilyen. Nem azt kerestem. Más választ nem látok. Köszönöm ha megismétled.
Amúgy teljesen joindulattal kérdeztem mert ismétlem nem hallottam, olvastam még sehol ezt az alkalmazást. Én nem tulórázok, megbízási szerződéssel dolgozok máshol, ezálltal nem érint különösebben mert abbol nem vonnak semmit. De van jópár kolegám akinek nincs másodállása.

A hepciáskodásra annyit, hogy a hamarabb elfogy megjegyzést nem minősítem mert én azt nem tartom segítségnek a kérdésemre. Ha nem kéne tartozni akkor, Ennyi erővel nem kéne házasodni, elválni, gyereket csinálni és akkor nem kéne kérdezni sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.27. 09:23

Nem bírálatot vártam hanem választ a kérdésemre.
Kaptál választ. A bírálatot pedig kéretlenül is meg fogod kapni, amíg ezt a hepciáskodással vegyes okoskodást tolod.

Nicnev # 2019.07.27. 07:47

Ezt olvastam és megtaláltam. Kérdésem az volt, hogy ezt kötelező alkalmazni, vagy munkáltat dönti el? Az van benne írva, hogy végrehajtás alá vonható. Ez nekem azt sugalja, hogy nem kötelező alkalmazni.
Sok éve képben vagyok letiltás és végrehajtás ügyben, olvastam sokmindent de soha nem olvastam s e hol, hogy ilyen lenne. Mindenhol mac 50 % ról van szó és itt is ilyet olvastam nemsokjal lejjebb ezért írtam mert hazugság akkor, hogy 50% ig vonható a fizetésből, mert ez a törvény alapján lehet akár 80-85 % is.

------
Előző segítőkésznek meg üzenem, hogy van olyan adóság ami akkor is elfogy ha nem tudnak eleget vonni. Tehát az elfogyásnak nem feltétele a levonás. Gondolom tudod miről beszélek ha már ilyen okos vagy. Nem bírálatot vártam hanem választ a kérdésemre. Ennek alkalmazása miatt másodállást kell vállalni és nem túlórázni. Abból nem vonnak semmit és akinek elfogyna annak még lassabban fogy el mert nem keres annyit. Pl; eddig bejárt túlórába, keresett, elvittek 250 ezret és neki is maradt annyi. Most nem jár be mert nem kapja meg, elvisznek 140 ezret ő meg máshova jár pénzt keresni. Szerintem levágták az aranytojás tojó tyukot. NEM FOG ELÖBB ELFOGYNI.
drbjozsef # 2019.07.27. 07:21

Nicnev,

1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról
63.§ A 61.§ szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.

gerbera317 # 2019.07.27. 06:22

Jogos. Ez nem vélemény, hanem tény. A vélemény az, hogy nem kell tartozni, vagy ha mégis, így legalább előbb lefogy a tartozás.

Nicnev # 2019.07.26. 21:51

Szép napot.

Ki találkozott már a gyakorlatban olyan letiltással, ami egy 94 es törvény szerint a nem tudom milyen nyugdíj ötszöröse feletti rész, azaz jelenleg kb;142000 ft feletti rész is korlátlanul levonható. Nálunk aki tulórázik az nem keres rosszul és pl összedolgozik 5-6 száz ezer ft-ot de csak a 142 ezret kapja meg. Én olvastam a törvényt de nem tudom mikor kell alkalmazni, illetve kötelezö e alkalmazni ha magas a fizetés,? A végrehajtó annyit mondott, hogy ha a munkáltató így von akkor ez van.
Mennyire jogos ez? Lelombozó, hogy nyomta az ember a túlórát és vittek 250 ezret, de maradt is annyi. Most meg nem érdemes túlórázni mert mindet viszik. Vélemény?

Camino1973 # 2019.07.18. 06:32

gerbera317 köszönöm szépen. Próbáltam, de mivel nem beszélek németül, így csak a Google fordítót használtam, de ilyen címszavakat nem is ajánlott fel. Most már minden világos számomra.

gerbera317 # 2019.07.17. 11:33

Német nyelven próbáltad a keresést? Magyarul nemigen találsz joganyagot az osztrák joghoz. A keresőkifejezés: "Lohn- und Gehaltsexekution", esetleg még ez: "Lohnpfändung & Gehaltspfändung".