Fizetés letiltás!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.27. 08:20

De az egyéni vállalkozó saját magának nem munkáltatója. Nincs is munkabére, amiből le lehetne tiltani. Az igaz, hogy ha mégis felhívják, akkor arra illene válaszolni - pont valami ilyesmit.

gerbera317 # 2019.08.27. 08:03

Jó, amit KBS ír, azonban a végrehajtó nem foglalkozik sem az életszerűséggel, sem a mentességgel. A végrehajtó mindent letilt, amit az OEP közöl, és a munkáltató / folyósító felelőssége, hogy a letiltást foganatba veszi-e vagy sem, illetve, hogy egyáltalán válaszra méltatja-e a végrehajtót.
Apuka az utóbbit elmulasztotta, és a végrehajtó nem foglalkozott azzal, hogy ez csak egy himi-humi kisadózó, és felterjesztette rendbírságra. És látjátok, a bíróság sem foglalkozik ezzel, hanem a rendbírság kiszabásán fáradozik.
Mindez elkerülhető lett volna, ha apuka a letiltásra válaszolva csak a felét leírja a végrehajtónak, amit itt leírt a nyitókérdésében.

drbjozsef # 2019.08.27. 06:53

apuka71,

Elolvastad értőn, amit KBS írt?

apuka71 # 2019.08.27. 05:59

Köszönöm a segitséget. A háziorvosom nem tud visszamenőleg igazolást adni.Azt mondja max hogy megjelentem panasszal.Igen a végrehajtó felszólított hogy vonjak a jövedelmemből és utaljam a számlájára. Igazából én sem értem.Főleg,hogy nem is volt bevételem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.26. 19:38

Itt valami nem stimmel. Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor nem fog a végrehajtó felhívni "letiltásra", mert saját magaddal nem állsz munkaviszonyban. (Az ismert követeléseidet azonban lefoglalhatja, ehhez azokról tájékoztatást kérhet.)
Ha viszonyt munkaviszonyban állsz egy céggel, akkor a végrehajtó azt hívta fel a letiltásra. (Közömbös, hogy esetleg az egy egyszemélyes kft., amelynek történetesen te vagy az egy tagja.) A munkabért a cég a munkaszerződés szerint köteles neked az esedékességkor kifizetni - ha van bevétele, ha nincs. Az a te dolgod, ha ezt nem kéred tőle, de a letiltani rendelt résszel nem te rendelkezel, azt a cég a végrehajtónak (vagy a a végrehajtást kérőnek, a felhívástól függően) köteles átutalni. Ha nem teszi, készfizető kezessé válik.

apuka71 # 2019.08.26. 18:52

Köszönöm,és mit lehet tenni?A bíróság arra utasít, hogy igazoljam, hogy betegvoltam ezért nemvolt bevételem.
Hogyan?Én nemtudok senkinek táppénzes papirt leadni,hogy nyoma lenne, betegvoltam.Mégegyszer köszönöm a segítséget.

gerbera317 # 2019.08.26. 11:27

Nem az a gond, hogy nem vonsz magadtól, hanem hogy nem válaszoltál a végrehajtónak sem a letiltásra, sem a sürgetésre. Egyébként nem "felé".

apuka71 # 2019.08.26. 11:11

Keedves hozzáértő fórumozók.Abban kérnék segítséget, hogy én mint KATA.-s vállalkozó hogyantudnék magamtól jövedelmet levonni és átutalni a végrehajtónak,ha nemvólt bevételem.
Már a bíróság is rend bírsággal fenyeget.Illetve vólt egy rándulásom is amivel hetekig ithon feküdtem ezt hogy lehet okirattal igazolni, a bíróság felé? Előre is köszönöm a választ.

gerbera317 # 2019.08.24. 07:36

már 2 éve nem léptek velem kapcsolatba s nem küldtek semmilyen levelet
Az a fizetési felhívás, amit a végrehajtás kezdetén kaptál, mindvégig hatályban marad. Az időműlásra csak az elévüléshez elegendő idő elteltével hivatkozhatsz érvényesen.

csipas # 2019.08.23. 19:12

mióta végrehajtás alá került a tartozásom , előtte sem, és utána sem dolgoztam sokáig. ugyhogy nem vagyok vele tisztában hogy letiltás alá került e vagy kerül e. nem volt semmi eddig fizetve.

drbjozsef # 2019.08.23. 16:40

csipas,

A végrehajtótól.
Bár én, ha tartoznék, nemigen jelentkeznék ha nem muszáj.

Ha van kiadva érvényes letiltás, azt le kell adjad az új munkáltatódnál, azt nem mulasztanám el, abból csak a baj lenne.

Egyébként a két végrehajtási cselekmény nem vagylagos, ha megy a folyamatos fizetésből tiltás, attól függetlenül bármi mást is végrehajtás alá vonhat a végrehajtó, amit csak akar : ingó, ingatlan lefoglalás és árverés, vagy akár inkasszó is.

Ha a teljes megtérülés belátható időn belül várható a letiltásból, és a végrehajtást kérő kifejezetten nem kéri más végrehajtás alá vonását, akkor a végrehajtó nem forszírozza a többit általában. De soha nem lehet tudni.

csipas # 2019.08.23. 12:55

drbjozsef

köszönöm a gyors választ. És azt honnan tudhatom meg hogy fizetésletiltásom lesz e vagy inkaszóm. kb már 2 éve nem léptek velem kapcsolatba s nem küldtek semmilyen levelet.

drbjozsef # 2019.08.22. 13:26

csipas,

Kevered a munakbér letiltást, és az inkasszót.

Előbbit nem a bankszámláról vonják le, hanem közvetlenül a munkáltatód a fizetésedből, az a rész megy a végrehajtónak, csak a törvény szerint járó maradék megy egyáltalán a bankszámlára. Ez tehát biztosan nem terhelheti az élettársadat.

Ha inkasszót (hatósági átutalás) adnak ki a bankszámlára, az bizony érintheti az élettársadat is. A törvény szerint a téged megillető összeget vonhatják le : de hát honnan tudhatná a végrehajtó, hogy az a pénz kié? Azok csak nullák és egyesek egy banki számítógépen.
Ha többet utalnak el, vagyis az élettársadat megillető összeget inkasszóznának, akkor azt neki kell bizonyítania, és utánajárnia, hogy visszakapja.

csipas # 2019.08.22. 13:10

sziasztok
most kezdek el majd dolgozni, fizetésletiltásom az lesz , mert tartozok az instrum felé.kérdésem az lenne hogyha a párom számlájára kérem az utalast, s ha esetleg megszűnik a munkaviszonyom utána is fogják az élettársam számlájáról vonni a tartozást. vagy látják a rendszerben hogy megszűnt a m viszonyom akkor nem vonják. vagy hogy működik.
köszi a válaszokat

drbjozsef # 2019.08.15. 08:55

Zoli92,

Amit NEM volt le? Azt meg kell kapjad, az a fizetésed. Ahogy a levonás előtt, ugyanúgy, csak most kevesebbet.

Zoli92 # 2019.08.15. 07:10

Sziasztok olyan ügyben kérek segítséget végrehajtás miadt letiltoták a füzetésemet
Kérdésem az lenne amit a végrehajto nemvont le ahhoz hogyan lehet hozzáférni elöreis köszönöm a segitséget

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.14. 13:49

Nyilatkozol a letiltásról az új munkáltatónak.

gerbera317 # 2019.08.14. 12:38

Ezt sikerült megkavarnod rendesen. Amit itt leírsz, abból az következik, hogy volt egy (1) előző munkahelyed, ahol letiltásod volt. Van a (2) jelenlegi munkahelyed, ahol már csak szabadságon vagy. És lesz az (3) új munkahelyed, ahol a kezdéskor még mindig fennáll az előző (1) munkaviszonyod. Hát hogyan? Vagy csak nyelvi nehézségeid vannak?

Ju0115 # 2019.08.14. 12:31

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg van egy munkahelyem, ahol már csak a szabdságomat töltöm, aztán szeptember elején új munkahelyen kezdek. Előző helyen letiltás volt a fizetésemen. Na mist ugye mire az új helyen kezdek, még nem kapom meg a kilépő papírjaimat, mivel akkor még a másik munkaviszonyom is fenn fog állni. A letiltásokról hamarabb ki kell kérnem a papírokat vagy hogyan fogja az új munkáltatóm folytatni a letiltást? Köszönöm szépen előre is a választ.

Nicnev # 2019.07.27. 15:25

Értem.

Akkor sem lennék a helyébe, egy több mint 5000 embert foglalkoztató
Cégről van szó.van pár letiltásos.

Rendben. Köszönöm

Nincs több kérdésem

drbjozsef # 2019.07.27. 14:49

Nicenev,

Nem.
A kezes azt jelenti, hogy ki kell fizesse helyetted, vagy behajthatják rajta is, de UTÁNA ő követelheti tőled amit helyetted kifizetett. Akár egy új végrehajtásban is.

Nicnev # 2019.07.27. 12:03

Akkor mit jelent, hogy kezesként felel a végrehajtáskérőnek?
Nem azt, hogy amenyiben saját hibájából nem vonja le akkor neki kell felelni, vagyis kifizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.27. 11:46

Ezt is rosszul gondolod. Elkerülte a figyelmedet az az apróság, hogy "kezesként" felel és hogy a "végrehajtást kérőnek":

Nicnev # 2019.07.27. 11:24

Köszönöm

Ezek szerint mivel csak májustól vezették be, törvényt sértettek és felelnek érte. A fizetés mértéke múlt évben is meghaladta. Akkor ezek szetint mivel májusig nem vontak saját zsebből kell befizetniük az adóságomba. Tényleg előbb elfog' köszönöm. Most valóban megkaptam a választ. Ennyi volt

gerbera317 # 2019.07.27. 11:02

Az, hogy "előbb lefogy", nem jogi kérdés, de nem is erkölcsi. Egyszerű alsó elemis számtan: Móricka tartozik Taszilónak 1 millió forinttal. Letiltás esetén melyik módon térülmeg Tasziló követelése? a) Ha Mórickától 200 ezret vonnak havonta. b) Ha Mórickától 23 ezret vonnak havonta c) Mindegy, a kérdés és az a)-b) válaszok pedig emberi méltóságot sértenek, és jogos hőbörgésre adnak okot.
hogy ezt kötelezően így kell alkalmazni
61. § (2) Az (1) bekezdés szerint csökkentett összegből - e törvényben foglalt részletes szabályok szerint - általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.
A 'lehet' itt azt jelenti, hogy annyit kell, többet viszont tilos. Ugyanigy a 63. §-nás is: A 61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.* Itt a 'vonható' kifejezés nem opciót enged a munkáltatónak, hanem arról rendelkezik, hogy a 61. § szerinti felső korlát már nem áll fenn.
A munkáltató persze túlokoskodhatja a dolgot, de akkor számolnia kell ezzel: 79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.
Egyébként pedig két dolgot kérdeztél: 1) „Mennyire jogos ez?” 2) „Vélemény?” Mindkettőt igenis megkaptad, most már többszörösen is, úgyhogy ne hőzöngj itt! Ezt itt följebb egyetlen ügyvédtől sem kapnád meg ingyen, de talán még díjazásért sem!