Fizetés letiltás!


Kirvai Norbert # 2020.10.07. 09:10

Nem tudok mást közölni mivel nem érkezett semmi ilyen papir 08.21 el a munkahelyre érkezett egy letiltás hogy a fizetés 33%át vonják ami rendben van. 09.03 al jött a banktól egy papir, hogy hatósági megbízást adtak ki előtte SOHA SENKITŐL (elnézést) nem jött semmi ehez hasonló pedig előtte is vonták. Azt sem értem miért van a számlán is tiltás és a fizetésen is egyszerre mivel igy konkrétan teljesen leveszik továbbra is az összes fizetésem. Oda jutottam hogy nem fogok tudni munkába járni se mivel nem maradt rá pénzem és már nincs kihez forduljak. Így akkor a banknál kell verjem az asztalt ahol 3 ügyintéző is azzal jött hogy hát ők nem tudnak mit csinálni ilyen nincs

gerbera317 # 2020.10.07. 09:17

pedig előtte is vonták
Erről pofázok. Még jó, hogy nem "kiküldték".
banknál kell verjem az asztalt
Igen.
ahol 3 ügyintéző is azzal jött hogy hát ők nem tudnak mit csinálni
Ennél valamivel feljebb kell kopogtatni.

Kirvai Norbert # 2020.10.07. 09:21

Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítséget rengetegett segített További szép napot!

Zsanett87 # 2020.10.29. 04:18

Üdvözlöm
Az lenne a kérdésem h terhes tappenzen vagyok, ebből vonhat e le végrehajtó vagy tehetnek e a számlámra inkasszot.
Egyedülállo vagyok 2 kiskorú gyerekkel.

Szomorú örökös # 2020.10.29. 05:31

Zsanett87

terhes tappenzen vagyok, ebből vonhat e le végrehajtó vagy tehetnek e a számlámra inkasszot

Én úgy tudom, hogy a számlára érkező pénz eredetét többnyire nem kell vizsgálnia a végrehajtónak. Azt csakis a kifizető felé benyújtott terhelési kérelemnél vehetik figyelembe, ha az összeg az a kategória, amiből nem vonhatnak. Amikor már számlán van a pénz, akkor az végrehajtható összeggé válik szerintem és a meghatározott százalékot simán vonhatja belőle szerintem. A levonás akadályozásának egyik módja, ha nem a számlára megy a pénz - nyilván ez annyira nem kivitelezhető - de a legjobb megmegoldása, ha rendezi az adós a tartozását és akkor nem kell a végrehajtótól félnie.

Zsanett87 # 2020.10.29. 07:57

Igazából nem erre irányult a kérdésem.
Kimondottan arra hogy a terhességi azaz a tartós tappenzből vonhatnak e le.

gerbera317 # 2020.10.29. 08:37

Az inkasszó nem "levonás"! Az inkasszó egy átutalási megbízás, amire a bank teljesít, ha van rá fedezet. A bank nem vizsgálhatja, hogy honnan van a fedezet! Ha vizsgálhatná, akkor a számlatulajdonos átutalásait sem teljesítené, mondván, hogy a családi pótlék csak a gyerekre költhető, közüzemi számlák rendezésére nem (ez most csak példa volt). Tehát nem vizsgálható a számlaösszegek jogcíme! Másként fogalmazva: a bankszámlán számlaöszeg (egyenleg) van, nem pedig családi pótlék, gyes, rokkantnyugdíj, táppénz. A bank a mentességet kizárólag számtani alapon vizsgálhatja, arra viszont köteles.
A bank részben teljesít, ha csak részben van rá fedezet, és nem teljesít, ha nincs rá fedezet. Utóbbi kettőnél 35 napig várja, hogy meglegyen a fedezet - ezt hívják sorba állításnak.
A végrehajtási törvény az inkasszótól elhatárolva, külön fejezetben tárgyalja a munkabér jellegű jövedelem végrehajtás alá vonását, magyarán a letiltást, kissé vidékiesen: a "levonást". A végrehajtónak itt sem kell vizsgálnia a jogcímet, hanem csak kiadja a letiltást, és a munkáltató / folyósító feladata a számtanon túl a jogcím szerinti mentesség vizsgálata. A végrehajtót itt sem terheli semmilyen felelősség!
Aki nem hiszi, járjon utána! A bíróság az ilyen kifogások elutasításának legvégére mindig odabiggyeszti, hogy az adós nem került volna ebbe a helyzetbe, ha tartozását önként megfizeti a követelés jogosultjának.

drbjozsef # 2020.10.29. 09:32

Zsanett87,

Szomorú örökös is jól válaszolt, gerberához meg csak annyit tennék hozzá : ne keverd a munkabérből letiltás szabályait az inkasszó szabályaival - ha érteni akarod olvasd el a Vht.-ban. Nagyon nem ugyanazok.

Ha csak az érdekel : igen, tehet rá inkasszót, igen, leszedhetnek a számlaegyenlegedből akkor is, ha azt táppénzként kapod - mert nem számít már, ahogy előttem kifejtették.

(plusz infó, a meglepetést megelőzni : a 35 napot nem véletlenül írta gerbera. Ez fontos, mert ha ez alatt kétszer kapsz táppénzt, ami esélyes, akkor azt összevontan kezelik a mentességi rész szempontjából, és ezért a másodikból már sokkal többet is levonhatnak adott esetben)

Zsanett87 # 2020.10.29. 09:47

És ha nem inkasszot kér hanem letiltást?
A tappenzból lehet letiltás?

gerbera317 # 2020.10.29. 09:58

A tappenzból lehet letiltás?
Nem lehet. De ez nem azt jelenti, hogy a végrehajtó nem adhat ki letiltást az adós munkáltatójához. A munkáltató (feltéve, hogy tb-kifizetőhely) az, akinek tilos a táppénzből a letiltásra teljesíteni.

Zsanett87 # 2020.10.29. 10:55

Köszönöm szépen

Extractor # 2021.01.26. 09:47

Üdv!
Mult honapban kaptam egy letiltásos levelet, egy kb 6-7 éves ügyről. A levelben teljesen mas munkaltato volt megadva, gondoltam majd kuldenek masikat kijavitva. Ma viszont levont 100e forintot a vegrehajto.
A mostani helyzet miatt 4oraban 100e ft a nettom, de decemberben 160volt ha ez szamit valamit.
Ez a levonas normalis?
Koszi!

papinianus88 # 2021.01.26. 10:41

Ez a levonas normalis?

Az. A nettó munkabéred 33%-át vonhatja le a munkáltató, amennyiben ez az egy letiltásod van.

Mult honapban kaptam egy letiltásos levelet, egy kb 6-7 éves ügyről. A levelben teljesen mas munkaltato volt megadva, gondoltam majd kuldenek masikat kijavitva.

Nincs relevanciája. Lehetséges, hogy az OEP válaszon még más volt a neve a cégnek, mint a cégjegyzéken, azonban cégkapun keresztül eljutott a munkáltatóhoz, aki az elmondottak alapján foganatba is vette.

Extractor # 2021.01.26. 10:49

A levélben egy 3 evvel ezelőtti munkahelyem volt megadva. A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le. Szerintem a mostani munkáltató nem is kapott levelet. A nettó keresetem 100eFt az elmult par honapban csak decemberben volt 160. Szoval ez a 33%, de meg az 50% levonás se ennyi lenne.

wers # 2021.01.26. 10:52

A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le

Gyanítom, hogy a bank "vonta le"

papinianus88 # 2021.01.26. 10:56

Ha 160 a nettód, akkor teljesen normális. Számold ki mennyi a 33%-a. Amúgy, ha valakinél reklamálhatsz, az a munkáltatód, hiszen ő foganatosítja a letiltást, ő eszközli a levonást...

A levélben egy 3 evvel ezelőtti munkahelyem volt megadva. A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le

Kibújt a szög a zsákból. Ugye tudod, hogy a MIL lapra, ha felvezetik a tartozásaid, azt a következő munkáltatónál lejelenthetnéd, hogy ne a végrehajtó adjon ki 86 letiltást, ha 86 munkahelyed lesz 3 év alatt... Szóval volt ilyen munkáltatód.

"A munkabérre vezetett végrehajtás hatálya újabb letiltás nélkül kiterjed arra a munkabérre is, amelyet az adós - a munkáltató megváltozása esetén - az új munkáltatótól kap."

papinianus88 # 2021.01.26. 11:00

Extractor, akkor viszont kevered a szezont a fazonnal.

Hatósági átutalási megbízást adott ki a végrehajtó. Ennek ellenére sem a végrehajtó vonta le, hanem a bankod szedte be és küldte meg a végrehajtói letéti számlára. A mentes összegen felül, a tartozásod erejéig korlátlanul levonható ami 35 nap alatt a számládra érkezik. A mentes összeget egyszer veheted fel. Nem akarom szétcincálni az esetet számokkal, a te számaiddal, de ez megfelelő "levonás" volt a számládról.

Ja amúgy ha szerinted nem az, akkor a bankodat csesztesd, mert van ám neki is felelőssége, ő szedi be a számládról a végrehajtó intézkedése alapján.

U.i. Akkor máskor legyél szíves ne a fizetés letiltásba írd a kérdésed, mert ez nem oda tartozik. Ja és egy topikba.

gerbera317 # 2021.01.26. 17:05

A kötekedés szándéka nélkül, de most tényleg: Mi az, hogy "kaptam a végrehajtótól levelet"? A végrehajtó intézkedésének mindig van egy címe, ilyesmi, hogy: "Megkeresés Rubik-kocka kirakási idejének közlése iránt", vagy "Felhívás az önkényesen abbahagyott zokniheggesztés haladéktalan folytatására", vagy "Tájékoztatás malacpersely gumikalapácsos kiürítésének részleges elrendeléséről". Meg csupa ilyesmi. És ezek nem is valami zugolyában lett dolgok, hanem a "levélben" jól látható helyen, a szövegtestétől eltérő (nagyobb) mérettel és betűtípussal, ritkított betűközzel, csupa nagybetűvel, középre igazítva, kivastagítva, aláhúzva, és talán éppencsak nem megdöntve jelennek meg az irat tetején, hogy még csak véletlenül se kerüljék el az iratot tanulmányozó személy figyelmét. Ha már valaki arra vetemedik, hogy a lényeg közlését mellőzve méltatlankodjon és kérjen tanácsot, ugyan meddig tartana, ha csak annyit kedvezne a megszólított fórumnak, hogy a "végrehajtó levele" helyett a végrehajtó intézkedésének a címét közölné? És akkor talán nem kéne találgatni, hogy valljon mi történhetett szegény kérdezővel, hanem egyből érdemi tanáccsal lehetne őt ellátni. Nos?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.26. 17:24

Te is elég hosszan méltatlankodtál. :)

Zozóbácsi # 2021.01.28. 11:43

Tisztelt szakértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha fizetés letiltásnál járó követelést egy összegben szeretnénk rendezni, esetlegesen ezzel együtt a tartozás egy részének (kb. negyedének) az elengedését kérve, akkor hogyan szokott zajlani ez a gyakorlatban? Ha elfogadják az ajánlatunkat, akkor oké, ha nem, de esetleg mégis hajlandóak lennének kevesebbet akkor ők közlik, hogy maximálisan mennyit engednének el belőle?
Köszönöm.

gerbera317 # 2021.01.28. 12:10

Lehetetlen egy kérdés ez. Az egyetlen, sikerrel kecsegtető út: odateszed azt a bizonyos egy összeget a végrehajtást kérő orra elé, és szerényen megkérdezed, hogy ezzel rendezettnek tekinti-e a tartozásodat. Ha igen a válasz, szépen megkéred még, hogy avassa be a végrehajtót is az ügyletbe (mert nem ildomos, hogy a vh-kérő nem az adóssal üzenget a végrehajtónak), és még boldogan kifizeted azt, amit a végrehajtó kér. Ha a válasz "nem", akkor is otthagyod a felajánlott összeget, és a letiltás a maradék behajtása iránt folytatódik tovább (nyilván az is a vh-kérő bejelentése alapján).

Zozóbácsi # 2021.01.28. 12:54

Ez sajnos több okból sem járható. Egyrészt 230km-re van a takarék követelés kezelő debrecentől. Másrészt a munkáltatóm ajánlotta fel 5 évi részletre azt az összeget, ami a csökkentett összeget fedezné. Emiatt nem örülnék, ha még így is maradna, amit pluszban kizetgetnem kell, meg még a végrehajtónak is.

gerbera317 # 2021.01.28. 13:14

Ja, hogy akkora az összeg, hogy még azt is 5 évig tartana visszafizetni? Hát igen.
Egy próbálkozást megér, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen kérdésre, mint "itt ez az összeg, bármi lesz a válasz, ezt akkor is itt fogom hagyni; akkor elfeledhetjük-e egymást?" csak akkor várható pozitív válasz, ha tényleg ott van az az összeg. Magyarán: ha nem kötöd feltételhez az átadását. Ha azzal állsz elő, hogy "ha elengeded a tartozásom egy részét, akkor én hajlandó vagyok egyösszegben megfizetni a különbözetet", úgy jön le a követelés jogosultjának, hogy az adós akar pofátlanul diktálni, mikor az nincs is alkupozícíóban. De hát próbáld meg, hajrá!
Egyébként, ha hosszú időn át (pl. öt évig) volt letiltás, jelentős térüléssel, az adós megpendítheti, hogy tekintettel az eddigi teljesítéseire és jó magaviseletére, nem engedné-e el a jogosult. Kicsit sírni kell, hogy évek óta már nem volt a gyerekeknek se rendes karácsony, se augusztus 20, se balatoni nyaralás, se új cipő - ez hatni szokott.

Zozóbácsi # 2021.01.28. 13:37

Jelen állapotában 2,9MFt a követelés. Eleinte csak nőtt, mert kevesebb volt a letiltás, mint a kamat. Egy másik követelés miatt ebbe csak a 17% ment. Utána a másik követelés kifutott, azután már elkezdett csökkenni, de addigra 3,3M-ról 4,3M-ra nőtt. Aztán két év alatt lement a harmada, és ebben a tempóban elvileg 3 év múlva el is fogyik. De nem mindegy, hogy addig 2 fizetésből tiltanak havonta 110eFt-ot, vagy 5 év alatt fizetem vissza a cégemnek havi 40-nel azt a 2MFt-ot amit megadnának június végén, mikor még kb. 2,6MFt lesz belőle. Csak ugye a cégem is, meg persze én is örülnénk, ha ezzel kielégítetté válna a követelés.
Tehát mindenképpen kell sajnáltatni magam, még ha tudja mindenki, hogy nem az a lényeg, hanem a lóvé?
Köszönöm az eddigi segítséget.

gerbera317 # 2021.01.28. 14:05

Ha letiltásból teljesítettél annyit, ami meghaladja a tőkét és a költségeket, a sírós változattal próbálkozz meg azzal, hogy engedjenek el. Csak úgy. Ha nem engednek el, még mindig előfordulhat, hogy ők maguk tesznek ajánlatot arra, hogy mekkora egyösszegű teljesítéssel elengednének.