Ingatan árverés


Jandika85 # 2019.08.24. 16:16

Köszönöm, ez már legalább egyértelmű válasz. További szép napot.

Magdi09 # 2019.08.25. 16:12

Üdv Mindenkinek!
Kérdésem kicsit szerteágazó lesz, de próbálom röviden leírni. Testvéremmel 10 éve fele-fele arányban örököltük a házat. Mindketten távol élünk a háztól. Tudomásomra jutott, hogy a testvérem lakókat engedett be, mint szívességi lakáshasználók. Próbáltam hívni, de megváltoztatta a telefonszámát, lakhelyének címét sem tudom. Pár napja jött egy levél, hogy adósság miatt, az ő része árverésesre került. Mivel a levelei ehhez a házhoz mennek, az ott lakók nem vehetik át, így visszamegy a feladónak. Az egyik kérdésem az lenne, hogy akkor erről ő nem is tud? Az ott lakók, bár nem tudom mennyire szavahihetőek, azt mondták, hogy ők licitálnának, és megvennék az én részemet is. Eladhatom úgy a részem, hogy nem tud róla a testvérem? Mi ennek az egésznek a menete? És ha mégis elállnak a vásárlástól a lakók,, én mit tudok tenni? Mindenféleképpen szeretnék megszabadulni attól a háztól. Testvérem azt mondta anno, hogy ő soha nem fogja eladni. Pár éve már próbáltam a közös tulajdon megszüntetését, és mikor kiküldte az ügyvéd a levelet, akkor még tudtam egy Pesti címét, visszament, hogy ismeretlen helyre költözött. Ha valahogy mégis ki tudnám valami csoda folytán nyomozni a címét, azt jeleznem kell a végrehajtónak?

gerbera317 # 2019.08.25. 20:35

akkor erről ő nem is tud?
Meglehet. De ez nem akadálya az árverezésnek.
jött egy levél, hogy adósság miatt, az ő része árverésesre került.
Árverési hirdetmény lesz az. És nem ez az első irat, amit kaptál az ügyében.
Eladhatom úgy a részem, hogy nem tud róla a testvérem?
A tulajdonostársnak kell tudnia róla, az pedig az ő részének árverési vevője lesz. Csak előbb célszerű velük megegyezni, hogy mennyiért adod el nekik a te részedet.
És ha mégis elállnak a vásárlástól a lakók, én mit tudok tenni?
Attól függ, minek a vásárlásától állnak el. Ha a te részed vásárlásától, akkor kérned kell a közös tulajdon megszüntetését. Velük már sikerrel fogsz járni.

Magdi09 # 2019.08.26. 19:54

Köszönöm szépen a választ! Akkor valahogy fel kell kutatnom.

gerbera317 # 2019.08.26. 21:18

Aha. Még csak véletlenül sem ezt írtam.

drbjozsef # 2019.08.27. 05:33

gerbera,

A tulajdonostársnak kell tudnia róla

Lehet, ezt értette félre. Most ez a testvére.

Ha eladja a részét árverés előtt, akkor kell tudjon róla a testvére, mert elővételi joga van. Utána már nem.

gerbera317 # 2019.08.27. 13:23

Akkor állapodjanak meg az árverési vevővel az adásvételben, majd pedig a sikeres árverést követően adja el neki, mint tulajdonostársának a saját részét. Nem kell ezt túlbonyolítani.

Betty61 # 2019.09.12. 13:30

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy vajon tudja-e valaki, hogy elektronikus ingatlan árverés esetén egyesek miért licitálnak egymás ajánlatára az árverés lezárulásnak az időpontja előtt egy héttel? Nekem nem logikus, illetve arra gondolok, hogy lehet, hogy nem is akarják megvásárolni az ingatlant, csak fel akarják hajtani az árát?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat. Nagyon foglalkoztat a téma és érthetetlen a vevő szempontjából ez a helyzet.

gerbera317 # 2019.09.12. 14:06

Egymáséra? Nem úgy akartad kérdezni, hogy a sajátjukra?
Egymáséra azért licitálnak, mert ők akarjék megszerezni a vagyontárgyat, és ezt azzal igyekeznek elérni, hogy többet kínálnak, mint a másik. És azért egy héttel az árverés vége előtt, mert már viszket az ujjuk, és nem bírják kivárni az utolsó öt percet. :-)

Betty61 # 2019.09.12. 14:16

Olyan eset is volt, hogy valaki a saját licitére licitált. Ezt nem is értem, mert szerintem ezt nem is engedi a rendszer, ha az övé akkor éppen a legmagasabb licit. Érthetetlen a számomra, hogy miért akarná drágábban megvenni, mint ahogy tehetné?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.12. 15:46

Mindenkinek joga van hülyének lenni. (Kivéve azt, aki hivatalosan hülye, mert az kap gondnokot, hogy ne legyen hülye.)

gerbera317 # 2019.09.12. 16:13

Aki vételár-visszatartással vásárolhat, mindaddig érdekében áll licitálni, amíg nem kell többet fizetnie, mint egyébként kellene. Ha végül valaki más nyeri meg a licitet, az neki külön jó, és érdekében áll oda felverni az árat. Ha pedig mégis ő nyeri meg a licitet, akkor sem kell többet fizetnie, mintha csak minimáláron vásárolna.

Betty61 # 2019.09.12. 16:50

Kedves gerbera, ezt nem értem. Szerintem mindenképpen a legalacsonyabb ár lenne az érdeke minden licitálónak. Nem logikus a számomra.

drbjozsef # 2019.09.12. 17:14

Betty61,

Képzeld azt, hogy tartozol nekem 10 millióval, és van egy 10 milliós ingatlanod. Végrehajtást indítok, és én is licitálok az ingatlanra. Mi történhet?

Ha nem licitálok, akkor lehet, hogy 3 millióért kel el az ingatlan. Ekkor ezt megkapom, de a többi pénzemnek jó eséllyel bottal üthetem a nyomát. Ha okos vagy, sose lesz többet hivatalos jövedelmed, vagy vagyonod. Bukok 7 milliót. (nem teljesen szabályos a példa a vaóságban, mert a kikiáltási ártól meg a becsértéktől függően ez így nem lehetséges, de most az elvet akarom mutatni).

Ha licitálok, akkor 10 millióig érdekemben áll felverni az árat (ha tényleg hiszek abban, hogy az ingatlan ér 10 millió forintot), mert akkor megkapom az ingatlant, a tartozást beszámítják, és nem kell fizetnem semmit. Talán még egy kicsivel többet is megér, csak ne áron alul menjen el valakinek.

Ha meg a licitálgatásomtól megjön a kedve valakinek, és 12-15-17 millióért megy el, az csak jó nekem, mert megkapom a teljes 10 milliómat az árverés után.

Betty61 # 2019.09.12. 20:32

drbjozsef

Köszönöm szépen a hozzászólást. Ez teljesen rendben is van, ha az illető magánszemélynek tartozik, de ha bankoknak tartozik akkor nem értem a logikáját és azt sem gondolom, hogy a banki alkalmazottak árveréseken licitálnának hogy minimalizálják a veszteségüket...

drbjozsef # 2019.09.13. 07:32

Betty61,

Miért, azt gondolod, hogy a bank faktorjánál hülyék dolgoznak? Ha követik a követeléseikhez tartozó árveréseket, miért ne licitálna, amikor azt látják, hogy fél óra múlva vége az árverésnek, és az utolsó licit éppen hogy eléri a minimumot? Ha licitál, vagy hozzájuk kerül az ingatlan, vagy valaki ha rálicitál erre is, akkor megy fel az ár. Csak jobban járhatnak, mintha nem licitálnának.
Miért ne licitálhatna a végrehajtást kérő, legyen az bármi, magánszemély, cég, bank, állam, gyíkember?

oligaliga # 2019.09.13. 08:21

Sőt, a bankok követeléskezelői még továbbá is mennek, mert az átvett ingatlant bérbe adják az adósnak, vagy a bentlakónak, vagy továbbértékesítik, de már piaci áron.

gerbera317 # 2019.09.13. 09:01

@betty
:-)))))

Baseband # 2019.09.15. 21:04

Sziasztok,

Kinéztünk egy beköltözhető és tehermentesnek hirdetett házat 1/2+1/2 hányaddal a folyamatos árverésekből.
Kívülről 1x megnéztük, elvileg az állapotából ítélve lakatlannak tűnt.
Másodjára megnézve kiderült benne lakik a tulaj több kiskorú gyerekkel együtt.

Kérdésem a következő lenne, már ha egyáltalán érdemes foglalkozni vele.

  • több hirdetésnél 1/2+1/2=1/1 található, itt csak 1/2+1/2 szerepel, ez okozhat e gondot?
  • Ha meg is nyerném az aukciót, nyilván a kilakoltatási moratóriumba már becsúszna, lejárta után van-e esély kitenni a házból?

Köszönöm szépen a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.16. 06:13

Nem; persze.

gerbera317 # 2019.09.16. 07:27

Az "1/2+1/2" ugyanazt jelenti, mint az "1/2+1/2=1/1", csak utóbbinál a gyengébbek helyett kiszámította a végrehajtó a végeredményt, sőt, a leggyengébbek helyett az egyszerűsítést is elvégezte. Érdemes tudni, hogy a hirdetményeken az 1/2 - 1/2 is ugyanúgy 1/1-et jelent, nem pedig nullát. :-)
Folyamatos árverési hirdetménynél célszerű azt is megvizsgálni, miért maradt eladhatatlan az ingatlan legalább kétszer is, mert annak bizony valami oka van. Ha csak az az ok, hogy abban a faluban nemigen vásárolnak eladó ingatlanokat, akkor nincs gond. De ha frekventált helyen van, akkor jól meg kell nézni a házat is, a környéket is (aki érti, az érti), az árverési hirdetményt (nem az online-adatlapot!) is, és legfőképpen a tulajdoni lapot.

Azt tudd, hogy az 'aukció' kifejezést hatósági árverésre használni nem szokás. Ha csak a választékosság volt a célod, akkor pedig tudd, hogy a szaknyelvekben nincs helye választékosságnak - az minimum nevetséges, de sokkal inkább súlyos hiba.

Baseband # 2019.09.16. 11:43

Csak azért kérdeztem tulajdoni hányadokat, mert nemrég láttam egy tv műsort ahol hasonló volt a helyzet és 2 éve nem tudnak előre lépni. Ezért én is elbizonytalanodtam nem-e külön ügy a feleség és a férj része.

Környéket ismerem, frekventált. Ez az egy ház a kakukk tojás (talán "szocpolos" időkben épült, kerítés fa része már nincs, valószínűleg elfűtötték, stb nyalánkságok). Kvázi telek áron lehetne megszerezni. Voltam már a végrehajtónál, a földhivatalnál is "rendben" találtak mindent. Kvázi ugyan azt tudtam meg mint online. Drónnal is megnéztem az épületet.
Párszor már volt kiírva árverésre.
Ezért is érdekel, hogy más simán csak megfutamodott, vagy hátrányos helyzetükre hivatkozva van-e valami kiskapu a gyerekek miatt?

gerbera317 # 2019.09.16. 11:51

Nincs semmilyen kiskapu. Egyszerűen csak nem kellett - ezek szerint - senkinek még. Tegyél rá vételi ajánlatot, akkor ismételt árverés lesz kiírva azzal, hogy ez most 60 helyett csak 30 napig fog tartani.

Betty61 # 2019.09.16. 12:19

Érdekel, hogy erről mi a véleményetek? Legális dolog, hogy valaki egy publikus listáért pénzt kér, ráadásul csak a minimum árat tünteti fel miközben az árverés már egészen máshol jár... "Tájékoztatjuk, hogy az ingatlant nem tőlünk lehet megvásárolni, mivel irodánk csak az ingatlanok címének kiadásával foglalkozik. Amennyiben a vásárlás mellett dönt, akkor az ingatlan megtekintésével és vásárlási szándékával kapcsolatban, az árveréssel megbízott végrehajtót kell felkeresnie. Weboldalunk segítségével lekérheti az ingatlan adatlapját, ami tartalmazza az ingatlan pontos címét, az eladó (azaz a végrehajtó) elérhetőségeit, valamint az ingatlanról a rendelkezésünkre álló fotókat."

drbjozsef # 2019.09.16. 13:07

Betty,

Miért ne lenne legális? Nem hazudnak, csak a címeket közvetítik, ezért kérnek pénzt. Ha dolgoznak ezzel, akkor jár érte díjazás. Van ahol az "árverések adatbázisba szervezése" a munkájuk, ezért kérnek pénzt.

Legális lehet, bár hülye aki ilyenért fizet. Na de hát azt meg jól tudjuk, mennyi hülye él a világon...