Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás elévülése

gerbera317 # e-mail 2018.08.26. 09:21

Félmilliós áramszámla miatt nem szokás árverésre bocsátani ingatlant. Lesz ott más, nagyobb összegű végrehajtás(ok) is.
Az áramszámlás végrehajtást letolhatod magadról egy 41-es kérelemmel, de a szolgáltató nem fog az új tulajdonossal szerződést kötni, akár elévült, akár nem.
A Vht. 41-es kérelem egyébként nem formanyomtatványos, hanem amolyan fogalmazós: Hivatkozol arra, hogy a követelés és a végrehajtáshoz való jog az időműlással elévült, és kéred a 41. § szerinti eljárás lefolytatását. Nálam kétsorban elfért.
Továbbá, nem elég a hagyatéki eljárás, hanem a végrehajtó előtt folyó végrehajtás(ok)ban is meg kell állapítani az adós jogutódlását, és mint jogutód terjeszthetsz elő bármiféle kérelmet.

Libbi # e-mail 2018.08.24. 22:13

Tisztelt Fórumozók!
A következő problémával kapcsolatban fordulok Önökhöz. Apósom májusban elhunyt és hagyott maga után egy 2012-es démász áramtartozást majd félmillió ft értékben. Az akkori árverezés sikertelensége miatt az árverezés szüneteltetve van. Sőt úgy tudom, hogy az áramszámla által keletkezett tartozás 2 év után elévül. Jelen esetbe több mint 5 évről van szó. Hétfőn lesz a hagyaték amikor hivatalosan megörököljük az adósságot is. Úgy tudom, hogy a hagyatékátadó végzéssel mehetek a végrehajtóhoz a vht. 41§ kérni. De sajnos nem tudom hogyan kell valójában. Csak egyszerűen ezt kérnünk kell vagy van hozzá formanyomtatvány? Mi lenne a teendőm? Egyáltalán mennyi idő az adósság tényleges törlése a végrehajtási joggal együtt? Mire számíthatunk?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 19:01

Biztató. :)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2018.08.23. 18:30

Ilyet már én is láttam, mármint, hogy a végrehajtó ilyet csinál. De hogy a bíróság is társul a hülyeséghez, az tényleg unikum.
Megjegyzem, ilyen hülyeséget nem a végreajtó csinál, hanem az alkalmazottja, akinek csak nagy vonalakban van sejtése a végrehajtásról, jogorvoslatot pedig éppencsak egyfajtát ismer.
Azt azért tudd, hogy egy hely mégiscsak van, ahol a 41-et hivatalból lefolytatja a végrehajtó.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 18:18

(Még az is megesett - szerencsére tényleg unikumként -, hogy a kifejezetten, expressis verbis a 41. § szerinti eljárás lefolytatására irányuló indítványomat a végrehajtó - a vh-kérő nyilatkoztatása helyett - a bírósághoz terjesztette fel; ott pedig egy titkár elutasította a "végrehajtás megszüntetése iránti kérelmet".)

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2018.08.23. 18:16

Hogy is van ez...?

1.
Az eredeti hitelezőnek van-e jogutódja?

 • természetes személynek nyilván van
 • jogi személynek vagy van, vagy nincs

HA VAN akkor az megtalálható!

HA nincs akkor meg nincs már követelés se.

2.
Az eredeti végrehajtáskérőnek van-e jogutódja?

 • természetes személynek nyilván van
 • jogi személynek vagy van, vagy nincs

HA VAN akkor az megtalálható!

HA nincs akkor mi is van?!
(erre tippem sincs)

3.
MI van, ha játszik ez elévülés is?
Az 1. és 2. esetén...

- -

Elég sok variáció lehetséges.
Nyilván mindre van valamilyen megoldás is...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 18:15

(Én elhiszem neked. Ehhez képest olyan végrehajtót többet is ismerek, aki kérésre sem folytatta le az eljárást, olyat viszont egyet se, aki hivatalból megtette.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2018.08.23. 18:08

ha nem szabályosan folytatta le a végrehajtó
Miért, ilyet is lehet?
hát még ha nem is kérte az adós
Nem is kell kérnie. Bőven elég, "ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy (...), vagy arra hivatkozik, hogy (...) elévült". A 41 lefolytatásának feltétele, hogy ezek valamelyike fennálljon, kérelem nem kell hozzá. Annál is inkább, mert az adós tíz esetben kilencszer biztos, hogy végrehajtási kifogást terjeszt elő, így vitatva a követelést, és a 41-et egyáltalán nem kéri. De ez nem jelenti, hogy a végrehajtó nem köteles azt lefolytatni, ha a 41 formai feltétele (kérelem) nem is, de a tartalmi feltétel (valószínűsítés) fennáll. A végrehajtó szempontjából is jobb ez a megközelítés, mert egy csomó munkától óvja meg magát és irodáját a 41 "önkéntes" lefolytatásával: a végrehajtói iroda nem alakul át másolóirodává, és rövid úton megnyílik az adós joga a keresetindításra.
Ha mégis kifogásként kezeli a kérelmet, a bíróság az ilyen "kifogást" mindig visszab@ssza a végrehjatónak azzal, hogy sürgősen folytassa le a 41-et, és az eredményről tájékoztassa a bíróságot. Úgyhogy a végrehajtó ugyanott van, mint ahol önálló gondolkodással és jogértelmezéssel lehetne. A bíróság pedig a "kifogást" - tartalma alapján - végrehajtás megszüntetése iránti kérelemnek tekinti, és az 51. § (1) a) első fordulatának nemteljesülése miatt elutasítja azzal, hogy a 41 eredmény alapján szabályos keresettel élhet.
Vagy csak én dolgozok normális helyen...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 17:35

(Az új Pp. hatály alatt a bíróságok nagyon háklisak a Vht. 41. § szerinti eljárásra. Már akkor is hajlamosak visszautasítani a keresetet, ha "nem szabályosan" folytatta le a végrehajtó - hát még ha nem is kérte az adós. Azt ne tőlem kérdezd, hogy miért az adósnak kell szívnia, ha a végrehajtó, hogy is mondjam, nagyvonalú...)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2018.08.23. 17:27

Mivel nincs illetékességgel rendelkező végreajtó, továbbá a végrehajtást kérő is elhunyt, szerintem a Vht. 41. § itt mellőzhető.
Elméletileg közvetlenül indítható lenne végrehajtás megszüntetése iránti per. A keresetet a végrehatjást elrendelő bíróság előtt kell indítani a végrehajtást kérő ellen. A gond, hogy ilyen pert csak az adós indíthat, és csak a végrehajtást kérő ellen, aki ha már elhunyt, nem jogképes, tehát nem is perképes.
Tudok olyan esetről, amikor a követelés jogsultja jogutód nélkül megszűnt, és ezt - a megszüntető határozat indoklása szerint - úgy kell tekinteni, mintha a követelés megszűnt volna. A végrehajtást kérő felhívása ilyankor fogalmilag kizárt, ezért attól el lehetett tekinteni, a bíróság a követelés megszűnését bizonyítottnak tekintette. Csakhogy itt a végrehajtást kérő egy cég volt.
Az adós személye egy teljes tulajdoni lap másolatból megállapítható: az volt, aki a végrehajtási jog bejegyzésekor tulajdonos volt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 17:13

A végrehajtás megszüntetése iránti per alperese a végrehajtást kérő.

(A bíróság mindig tudja, hogy melyik végrehajtó jár el egy bizonyos ügyben. Az adós meg a tulajdonos volt, nyilván.)

www.kbs-ugyved.hu

Gianni.hu # e-mail 2018.08.23. 17:02

Mivel 1970-es a vh.jog bejegyzése, nem lehet tudni melyik végrehajtóhoz tartozik. Az sem lehet tudni pontosan mi volt az alapkövetelés és ki volt az adós.

A tulajdonos is bejelenheti a végrehajtónak az elévülést?

Ha szükséges ki ellen kell pert indítani?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.23. 16:54

Vht. 41. § szerinti eljárás, és ha kell, akkor per.

www.kbs-ugyved.hu

Gianni.hu # e-mail 2018.08.23. 16:50

Tisztelt Fórumozók !

Adott egy lakóház, amelyre 1970-ben végrehajtási jogot jegyeztek be X. személy javára. 1982-ben a jelenlegi tulajdonos úgy vásárolta meg a házat, hogy az akkori eladók vállalták a vh.jog töröltetését, de erre a mai napig nem került sor. Az eladók és a vh. jog jogosultja sem élnek már.

Mivel 1982 óta a tulajdonos tudomása szerint semmilyen intézkedés nem történt a végrehajtási ügyben, szerintem elévült követelés és a vh. jog is.

Mi a teendő, hogy törölhető legyen a tulajdoni lapról a vh.jog?

Zsuzsaaa # e-mail 2018.02.05. 12:00

Kedves Nonolet,
köszönöm, sokat segítettél, most már érthető az "életfogytiglan".
A "matek" azért sem ment meg, mert nem volt mit összeadnunk hivatalos tájékoztatás hiányában, de a tőke+kamat+behajtási költség rész sem volt eddig világos, főleg nem a sorrend, hogy csak a tőketörlesztés az utolsó a sorban.
A havi törlesztés bőven alatta van az általad leírtaknak :(

nonolet # e-mail 2018.02.05. 11:27

Zsuzsaaa

Egy fizetni való CSAK akkor évül el,
HA!!!
kellő ideig NEM FIZETSZ adósként
ÉS
nem követeli a fizetést tőled az akinek tartozol.

(ez esetben 5 évi nem fizetés kellene felszólítás nélkül)

- -

A bácsi hacsak nem fizet be havonta többszázezer forintot, akkor bizony nem fogyasztja a tartozást, hanem tovább növeli a kamatok miatt.

Azaz élete végéig fizet... ha csak kis összegeket vonnak le tőle.

Persze elvihetik minden vagyonát is, ha van neki.
(vagy majd az örököstől viszik)

Meg kell nézni, hogy MOST

 • mekkora tőke van még hátra
 • az mekkora kamattal kamatozik
 • mennyi behajtási költség van mellé

Aztán kiszámolni az éves kamat összegét!!!
Hozzáadni a költséget is.

Elosztani az egészet 12-vel...
Hozzá tenni valamennyit a tőke fogyasztására is.

HA legalább ennyit fizet be havonta,
akkor
kezd majd CSAK csökkenni a tőke tartozása.

- -

Mondjuk ahhoz, hogy 100 millió elfogyjon például 10 év alatt, ahhoz kell havonta

tőke törlesztésre 833 333 Ft/hó
kamatra is vagy 400 000 Ft/hó
költségre is kell valamennyi...
Szóval úgy havi legalább 1 300 000 Ft-t kellene befizetni.

Ahhoz hogy legalább ne nőjön! tovább a tartozása.
Ahhoz is kéne havonta úgy 500000 Ft-t befizetnie.

- -

De ez 6. osztályos matek !!!
Az azért gáz, ha nem tudtok vele megbírkózni...

A befizetés elszámolási sorrendje

Először a költségekre!
Utána a kamatokra
...és csak aztán a tőke tartozásra.

HA csak keveset fizetget, akkor nyilván nő a tartozása, mert az a kevéske nem elég a költségre és kamatokra SEM!

Vadsuhanc #   2018.02.05. 10:50

Olyan nincs, hogy adócsalásos tartozás. Kérdeztem, hogy milyen ítélet alapján kötelezték a megfizetésre, de választ nem írtál.

Azt írtad, hogy 100 milliós volt a kár. Csak 6 százalék éves kamattal számítva is évi 6 millió az újabb kamat havonta legalább 500.000. forintot kellene befizetnie és akkor a 100 millióból egy forintot nem törlesztett.

Azért nem kap kimutatást mert nem kéri. Mellesleg, ha az adóstársa is törleszt erősen javasolt lenne utánanézni mennyi az össze törlesztésük közösen.

Erre az ügyre a régi Ptk vonatkozik nem az új.

gerbera317 # e-mail 2018.02.05. 10:14

az elévülést nem szakíthatja meg semmi, még a törlesztés sem
Én másként ismeretm a Ptk. szövegét. Egészen másként.

Zsuzsaaa # e-mail 2018.02.05. 09:33

Tisztelt Fórumozók,
Értem, amit írtok, "törlöm" a nagyját,
marad 3 kérdés:

 • Miért nem vonatkozik az elévülés egy adócsalásos tartozásra, az miért "életfogytiglan"?
 • Miért visszafizethetetlenül nagy a kamatos kamat?
 • Miért nem kap a bácsi évente egy "kimutatást"?

(A bácsi mérnök volt, ő "feltalált", a gazdasági ügyekkel a cégtársa foglalkozott, a másodfok emelte be az összes Kft. tagot az "egyetemleges" megfizetők közé.)

Pár évente konzultál ügyvédekkel, mindenki azt mondta, EL KELLETT VOLNA ÉVÜLNIE !!!
Csak a hivatal szerint, amíg befizetés van (nyugdíja), nem évül el. Örökösökre sem hagyhat semmit, mert örökölni lehet ezt a tartozást.

2014-es Ptk. módosítás szerint az elévülést nem szakíthatja meg semmi, még a törlesztés sem, az ilyen típusú ügyre ez miért nem vonatkozik?

Vadsuhanc #   2018.02.04. 18:35

Nem követtek el bűncselekményt, de egyetemlegesen fizetniük kell ? Milyen ítélet alapján?

Mennyi az annyi a végrehajtó pontosan elmondja, ha az adós megkérdezi tőle.

Az Ambrus Attilának mi köze az ügyhöz. Ne zavarjon, hogy leült majdnem 20 évet......Az APEH-nak az Ambrus miért is tartozott?

Me3yik időponttól szeretnéd számolni az 5 éves elévülést?

Érdemi információt nem adtál. Mellesleg ebben az ügyben biztos vagyok, hogy volt vagy van ügyvéd a búncselekmény sulyára tekintettel.

Hallottam láttam olvastam... Érdemben?

Burn Out # e-mail 2018.02.04. 18:25

mert mondanom sem kell, senki nem tud semmit.

akinek tudnia kellene erről az ügyről bármit is, az az a bácsi, akinek segítesz. neki mindenről iratot kellett kapnia. az, ha ő már erre nem emlékszik, vagy nem akar emlékezni, az már az ő baja.

észrevétel:

 • saját ügyet sose hasonlítunk tévés celebek ügyéhez, főleg nem újságcikkek alapján
 • emberi jogok európai bírósága nem ezzel foglalkozik
 • a bácsi mit is csinált tulajdonképpen a cégben? a végén még kiderül, hogy kapott valakitől pénzt, hogy cégtulajdonos lehessen.
 • huszonéves ügyeket nem lehet így megoldani. meghatalmazással el kell menni iratbetekintésre végrehajtóhoz, nav-hoz, bíróságra stb.
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.04. 18:07

Alig tudsz valamit az ügyről, azt is hallomásból, de "100%-ig pontos választ szeretnél"...

www.kbs-ugyved.hu

Zsuzsaaa # e-mail 2018.02.04. 16:37

Tisztelt Fórumozók,
ha akad valaki, aki 100%-ig pontos választ tud adni, megköszönöm.
Egy ismerősöm cégtársa a közös KFt-jükkel 1996-ban adócsalást követett el nagy értékben. Büntetőügy lett a vége, ahol megállapították, hogy ez az illető sem elkövetője, sem kitervelője nem volt a bűncselekménynek, de az összeg EGYETEMLEGES megfizetésére kötelezték a Kft. tagokat. Azóta szegénynek vonják (most már a nyugdíjból) a jövedelméből a 33%-ot.
Szinte nem akarom elhinni, ami vele történik, szeretnék neki segíteni.

 1. Jogszerű, hogy sem a NAV, sem a Végrehajtó soha egy "éves kimutatást" nem küld neki, hogyan is áll ez az "egyetemleges" beszedés, mennyi az annyi?
 2. Lehetséges, hogy SOHA NEM ÉVÜL EL? Nemrég olvastam, hogy Ambrus Attila fizetéséből már nem vonják a 33%-ot, mert elévült. ???
 3. A volt cégtárs állítja, hogy a perben szereplő összeget már közel visszafizette, de olyan kamatos kamat van rá, mintha uzsorázna a hivatal (NAV, Végrehajtó), 100 millió volt a kár, azt kb. már visszafizette, de most 200 millióval még tartozik ...

Ilyen van, hogy pl. egy állami bank évi 0,1-1%-os kamatot vállal csak, de egy másik állami szerv uzsorakamatra dolgozik???

4. Ez a volt cégtárs azt állítja, hogy nemrég elvittek tőle 6 milliót, abból 2 ment a NAV-nak, 4 a Végrehajtónak. ????????????
Hogy van ez? Miért nem a NAV kapja a többet? Miért ilyen drága a Végrehajtó?
(A 200 milliós kamatos kamatról is a cégtárstól tud ez a bácsi, mivel őt soha senki nem tájékoztatta semmiről.).

Az 5 éves elévülés miért nem él ilyenkor???
Miért nincs pontos éves elszámolás???
Miért az uzsorakamat???
Az Emberi Jogok Európai Bírósága foglalkozik ilyen jogsértésekkel? Ha ők kimondják a jogsértést, azt itthon számít?
Lehet kérvényezni az egyetemlegesség eltörlését utólag? (gondolom nem, de talán volt már rá precedens)

Megköszönünk minden használható információt, ide vonatkozó jogi passzust, vagy egy hivatalt, ahol erről érdeklődni lehet, mert mondanom sem kell, senki nem tud semmit.

aladár68 # e-mail 2018.01.17. 10:03

KBS, köszönöm, gyors, korrekt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.01.17. 06:14

Az utóbbit, pontosabban az utóbbi végrehajtást elrendelő bíróságot.

www.kbs-ugyved.hu