szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vanitaLA # 2017.04.30. 23:50

Sziasztok!

Úgy tudom, az írásbelihez lehet jogszabályt használni, érdekelne a tapasztalatotok, vajon megengedik a jogtárból kinyomtatottat is vagy csak a "bolti" kötött formátumot?

Impossible # 2017.05.01. 15:03

Kedves vanitaLA,

a szakvizsgáról szóló tájékoztatóban az olvasható, hogy kizárólag a normaszöveget tartalmazó jogszabály használható. Ennél bővebben nem fejtik ki, tehát ebbő úgy tűnik, nincs előírva, hogy bolti vagy saját nyomtatás is lehet-e. VISZONT a jogtárból kinyomtatottnál, ha benne vannak a BH-k, meg a kommentárok, akkor NEM lehet használni, az biztos. Sőt, nem csodálkoznék, ha ennek a lehetősége miatt (mármint amiatt, hogy ezek adott esetben benne lehetnek), ne engednék. De z ilyen részletkérdésekre ott van az infóvonaluk, amit fel lehet hívni. A helyedben én nem jogtárból nyomtatottat vinnék, hanem olyat, amiről biztosra vehető, hogy kizárólag normaszöveget tartalmazhat.

A gyakorlatból pedig azt hallottam, hogy van, hogy a vizsgafelügyelő belelapoz, és lecsekkolja, hogy tényleg csak a jogszabályszöveg van-e benne (tehát BH, kommentárs stb. NEM lehet benne).

Impossible # 2017.05.01. 15:04

(ja és saját jegyzet sem lehet benne, tehát semmi, a normaszövegen kívül, ez a lényeg)

vanitaLA # 2017.05.01. 17:08

Kedves Impossible!
Nagyon köszönöm a részletes választ! Azt hiszem, futok még egy kört, és megpróbálom elérni őket az infóvonalon, elég nehéz, de egyszer csak felveszik :)

Impossible # 2017.05.01. 19:43

Az infóvanolan is érdemes több nőt megkérdezni, mert volt egy olyat eset, amikor pl. rávezettem az egyik nőt arra, hogy hülyeséget mond, bele is zavarodott, és végül elnézést kért. :D

Impossible # 2017.05.01. 19:48

Egyébként pl. a www.njt.hu oldalról kinyomtatott jogszabályokban nincsenek BH-k, kommentárok és egyéb kiegészítő anyagok. (Itt nem lehet időállapotra keresni, de szerintem szakvizsgán nem is érdekes, csak a gyakorlatban lehet hasznos.)

Impossible # 2017.05.02. 07:41

WOW

ZsuzsannaR # 2017.05.04. 14:05

Sziasztok,

aki volt korábban Mt-ből írásbelizni,
és esetleg odaadná a kinyomtatott jogszabályait,
az kérem keressen:
dr.rigo.zsuzsanna@gmail.com

Köszi!

vanitaLA # 2017.05.04. 18:59

Hali!
Az infóvonalon azt mondták, simán lehet az írásbelin használni a kinyomtatott jogszabályt, csak ne legyen benne semmilyen BH, Kommentár, jegyzet stb. (Impossible: köszi a részletes infókat)
Ez jó hír, nem gondoltam volna, hogy megengedik.
Úgy tudom, pl. büntetőből van egy BH-gyűjtemény, ami tartalmazza az írásbelin előforduló kérdéseket, de abban tudnátok segíteni, hogy vajon alkotmány-közigből létezik bármi hasonló? Vagy hogyan tudnék informálódni az alk-köziges jogesetekről?

Impossible # 2017.05.04. 19:01

Létre kell hozni egy levelezőlistát az alk-közigből írásbelizők számára. Tudok jópár érdeklődőről. Ott meg lehetne osztani a dolgokat.

Vidabebe # 2017.05.05. 09:31

Elkeltek a könyvek

Impossible # 2017.05.06. 20:07

Szia Edényke! :D

Jó a nicked :D

Van mail címed? Tudok átküldeni anyagokat, de nem tudom, hogy vannak-e köztük kérdések. Én is kaptam ezeket a cuccokat, mintha az egyikben lenne, mert valaki összegyűjtögette a jogeseteket inenn fórumról. Mondjuk azasszem írásbelihez, de nem biztos.

Impossible # 2017.05.07. 11:47

HOVA??

a címem hintalaw@gmail.hu

(de mondjuk megadhattad volna a tiéd is)

Impossible # 2017.05.07. 18:10

Nem tudja megküldeni, amíg ő sem kapta meg a király nevében. :D Nem ártana hozzá egy mail-cím.... :D

Impossible # 2017.05.08. 06:25

jó, akkor neked el lesz küldve a sz@arozzunkra :D

77dns # 2017.05.08. 11:34

Sziasztok. Alkotmány-közig írásbeli kérdés (mai :))

L.M. 2005-ben kedvezményes honosítással állampolgárságot szerzett. 2006-ban gyermeke született egy francia anyától. 2007-ben az állampolgársági ügyekben eljáró szerv észlelte, hogy a kedvezményes honosításhoz hamis okiratokat csatolt.

1 mi következhet ebből a tényből L.M. állampolgárságára.
2 hogyan alakul L.M. gyerekének állampolgárságára.

Jogszabályokat lehetett használni, saját nyomtatottat is, de körbe járva ellenőrizték, hogy csak normaszöveget tartalmaz-e a nyomtatott anyag.

A kötött könyvekből az egyéb részt kérték eltávolítani vagy összetűzni azokat a lapokat.
Ja. A kérdés vagy 709 vagy 907 számmal szerepelt, szóval van néhány... :)

Impossible # 2017.05.08. 22:19

És mi a megfejtés? Nem kellett volna franciázni?

Van egy olyan érzésem, hogy a gyerek francia marad. De nem ártana valami indok.

SJuditE # 2017.05.09. 04:21

Sziasztok! Tegnap (május 8) voltam munka és tb-ből írásbelizni. Megírom a kérdésemet, hátha segít a felkészülés során valakinek. 842. számú feladatot húztam. A jogeset röviden: x és y házasok voltak 15 évig, majd házasságot a bíróság felbontotta, x férjet kötelezte, hogy y részére fizessen meg 24.000 forint tartásdíjat. X öregségi nyugdíjas lesz, majd meghal 100.000 forint a nyugdíja. X jövedelme 44.000 forint balaseti járadék és táppénz. Ideiglenes özvegyi nyugdíjhoz folyamodik a tb szerv felé, amit meg is állapítanak neki 24.000 forint ertekben. Ezt ő sérelmezi, szerinte a tny torvényben az ideiglenes nyugdíj összege 60%a annak a nyugdíjnak, amit az elhunytat megillette, ezért bírósághoz fordul. Írjonbírosági határozatot.
Megoldás: A tny törvény öregségi nyugdíjról szóló fejezetének 50(5) bekezdése szerint az ideiglenes nyugdíj nem haladhatja meg a tartásdíj összeget.

Zirowe # 2017.05.09. 08:29

Sziasztok, üdv mindenkinek.

Milyen törvényeket érdemes vinni alkotmány-közigazgatás írásbelire?
Alaptörvény, ket, pp, ptk-n kívül.

A meglévő kérdéseket átdobnátok nekem is?
mail: zirowe1985@gmail.com

Köszi.

77dns # 2017.05.09. 20:34

A megoldás a fraciázás elhagyásán kívül:

L.M. állampolgárság visszavonása
Gyerek: marad magyar állampolgár, mert születéssel "szerezte" és az apa állampolgársága csak a KE határozat közzétételével szűnik meg.

Azon agyaltam, hogy vissza lehet-e vonni L.M.-től ha hontalanná válna (a magyar megszerzésével elvesszti az eredetit), de a kormányhivatalos ismerősök szerint simán.
A magyaron kívüli állampolgárságaikat az ügy nem érinti.

77dns # 2017.05.10. 20:56

Mai szóbeli:

Alk-közig
Állampolgárság megszerzése (írásbeli "folytatása")
Hontalanság (érintőlegesen a nemzetközi szerződések is)
Állampolgásághoz kapcsolódó közig eljárás
Állami vezetők típusai, jellemzői

EU
Uniós polgárság, ebből származó speciális jogok
Petíciós jog részletesen
4 szabadság, különösen a letelepedés és szolgáltatás nyújtás, az olasz ügyvédes jogeset részletesen

Munka
Azonnali hatályú felmondás
Próbaidő
Munkaviszony megszűnése vs megszütetése

Rendesek voltak. Ha elakadtam rávezettek.

Alk-közig és Munka-tb jogszabályokat nyomtatva lefűzős mappában át tudok adni, ha kell valakinek. (az összes a tematkában szereplő jsz le van fűzve 2-2 mappába, szines elválasztókkal) írásbelin már bevizsgált cucc :)
Van egy adag nyomtatott tétel is, pár hiányzik... ezek teljeskörűségére nem tudok garanciát vállalni

Zirowe # 2017.05.15. 12:25

Mai alk-közig írásbeli:

Ügyfél rendelkezik, hogy postai úton és írásbelinek minősülő elektronikus úton akar kapcsolatot tartani.
Hatóságnál, amely esetében törvény nem említi az írásbelinek minősülő elektronikus kapcsolati utat, írásbelinek minősülő elektronikus úton indítja meg az eljárását.
Majd később, az eljárás során, szól az ügyfél, hogy rossz a számítógépe és szeretne áttérni a postai útra, de a hatóság ezt megtagadja azzal, hogy nem válthat, mert írásbelinek minősülő elektronikuson úton indította el az eljárást. Az ügyfél marad ennél a kapcsolattartási módnál.
A tényállás tisztázása érdekében tanú meghallgatást rendel el a hatóság, a meghallgatás előtti 5. napon küldi ki az idézéseket, az idézettek rendesen megjelennek.
A döntést elektronikus úton küldi ki az ügyfélnek, nem jön visszaigazolás 8 napon belül, majd megint elektornikusan küldi ki, azt már rendesen megkapja az ügyfél, jön visszaigazolás.

Értékelje a hatóság eljárását.

Na most én erre annyit írtam, hogy a hatóság többszörösen megszegte a Ket és a 2015.CCXXII rendelkezéseit.

Nem tájékoztatta a kapcsolattartás módjairól, nem tájékoztatta a jogairól és kötelezettségeiről megfelelően, valamint, mivel jogi képviselő nélkül jár el, a jogszabályi előírásokról sem szólt.
Beadáskor nem szólt, hogy írásbelinek minősülő elektronikus úton nem lehet az esetében kapcsolatot tartani.
A kapcsolattartás módjára írtam, hogy a tájékoztatása nem volt megfelelő és nem volt figyelemmel az ügyfél jogos érdekére, valamint mind két jogszabály szabadon engedi az eljárás során a módosítást az ügyfél kérésére.
Tanúk esetében nem esett szó azok zárt meghallgatásáról, így írtam, hogy nem értesítette ügyfelet a meghallgatások tényéről és arról, hogy jelen lehet, ha akarja, valamint a tanúk idézését úgy kellett volna küldenie, hogy azt a meghallgatás előtt 5 nappal kapják meg, nem pedig úgy, hogy előtte 5 nappal küldi el.
Az első sikertelen elektronikus kézbesítés után papír alapon kellett volna kiküldeni.

Na, vajon mennyire rontottam el?

remoius # 2017.05.15. 15:10

Sziasztok!

Munkajogra keresek jó állapotú (nem kihúzott) szakvizsga felkészítő könyvet. Aki rendelkezik ilyennel kérem írjon rám!
További kérdésem lenne, hogy az EU-s részre melyiket ajánljátok? Novissima vagy Dialóg Campus? Esetleg más?
Válaszokat előre is köszönöm!

Evi85 # 2017.05.16. 07:49

Kedves Remoius!

Eu-ból én a Dialóg Campus könyvet használtam és 4-est kaptam (nem a könyv hibája miatt). Csak ezt tanultam. Néhány jogeset nem volt benne, de azt egyszerű volt beszerezni, egyébként szerintem nagyon jó könyv volt. Érdemes abból készülni.

Zsuzsanna9 # 2017.05.17. 20:21

Sziasztok! Hétfőn voltam alkotmány-közigből írásbelizni és ma szóbeliztem.

Írásbeli:
Sérti-e a nemzetiségi jogot, ha a Magyar Utónévkönyvben nem szereplő utónév anyakönyvezését ahhoz kötik, hogy az egyén bizonyítsa a nemzetiséghez való tartozását.
Milyen szabályozási szinteken tartja alkotmányosnak?

Szóbeli:

• közig/alk: - nemzetiségi jogok csoportosítása és

felsorolása (nem kellett mindet)

• helyi nemzetiségi önkormányzat

választása, képviseletük a parlamentben

• polgármester jogállása és hatáskörei

néhányat felsorolva, de a vétójogot

külön megkérdezte a vizsgáztató

• Ketből a felfüggesztés hatályos szabálya

és érdemi vizsgálat nélküli elut.esetei

• munka: - munkáltató személyében bekövetkező változás
    • végkielégítés mire való
    • munkaszerződés módosítása
    • eljárás munkaviszony megszűnése esetén
    • munkaerő kölcsönzés sajátosságai
  • EU: - Bizottság felépítése, a biztosok és az elnök

választásának szabályai elég volt. Ki az

elnöke?

• irányelv sajátossága, mi van akkor, ha nem

ülteti át(kötelezettségszegési eljárás szab.)

• EU Bír. felépítése, hány magyar bíró van
    • egyenlő bánásmód követelménye, Defrenne ügy

Jó hangulatú vizsga volt. A bizottság rendes volt, ha valami nem ment, segítettek.
Jó felkészülést!