a 3db kettessel sokkal jobban jártál, mintha újra kellene menned vizsgázni mind a háromból... meg is húzhattak volna.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
ilyen ez a szakma? Nem. A szakvizsga ilyen. A szakvizsga, ami idejétmúlt, amit életidegen elvárások alapján állítanak össze, és nincs, aki felülbírálja józan ésszel. Az ideológia, ami a szakvizsga egységes rendszere mögött meghúzódik - azaz a jogászi pályák átjárhatóságának elősegítése - egy nagy faszság, és azok sem gondolhatják komolyan, akik kitalálták és fenntartják ezt a rendszert. Értelmes ember ilyesmit nem gondolhat komolyan. Az segíti elő a jogászi szakmák közötti átjárhatóságot, hogy levizsgázol mindenből? Akkor kérjenek fel arra egy szemészt, hogy vizsgázzon le belgyógyászatból, hátha átmegy belgyógyásznak.
Kedves mosza,
ha lenne bármi anyagom, természetesnek tartanám, hogy ingyé adjam. Nem jegyzetek árulásából kívánnék meggazdagodni. :D Ráadásul nem is tartom fair play-nek, hogy az ember jegyzetet árul, de ez egy hosszabb téma lenne. Semmiféle jegyzetem sincs. Nagyon szorgalmaztam és szorgalmazom "tanulócsoportok" kialakítását, azaz hogy a hasonló helyzetben lévők segítsék egymást. Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy a szakvizsgára készülés (és persze általában véve az életben való boldogulás, legalábbis idehaza) meglehetősen individualista alapon képzelhető el sokak szerint. Nem kívánnék hadakozni a szembe jövő áramlat ellen, mivel könnyen kiálthatja ki a többség a kevesebben maradókat hülyének. Ettől még persze nincs igaza.
Hmmm.
Ditt88#e-mailJelentem! 2017.03.09. 15:33
Sziasztok!
Megjöttek a várt doksik... igyekeztem mindenkinek továbbítani aki jelentkezett, remélem célba ért :)
Kicsit följebb a jogesetek is.
Nem bírnád inkább megosztani a közös e-mail-en? Mi a faszomnak kell mindenre külön jelentkezni?
Kedvesem!
Te beszélgették alig egy hónapja Ditti88-cal.
Én csak beidéztem, hogy kaptál anyagot, meg a közösre felkerültek jogesetek is.
Ilyen memóriával hogy a "faszomba" akarsz vizsgázni?
Útmutató:
Jeleket már nem alkalmazok, remélem eltalálsz anélkül is 2017. március 09-ig ebben a topicban.
Fpetike1977
Én ugyanígy jártam büntetőjogból. Mindhárom részből 2-est kaptam, holott jobbnak éreztem a feleletemet. Persze lehet azt mondani, hogy az ember elfogult önmagával szemben, de valószínű, hogy nem így volt, ugyanis eredményhirdetés után odajött hozzám a jkv vezető, aki szintén egy jogász végzettségű hölgy volt, félrehívott és azt mondta, hogy ő teljesen ledöbbent az értékelésemen. Egyrészt nem kettesre tudtam az anyagot, másrészt a többiekhez képest - megítélése szerint - nehezebb kérdéseket kaptam. Arról nem beszélve, hogy átlagban 10-15 percet voltak bent a vizsgázók (meg is lepődtünk, hogy így pörgetik a vizsgát), engem meg majdnem 30 percig kínoztak. Hozzáteszem nem büntetőjogi területen dolgozom, de ettől függetlenül igyekeztem lelkiismeretesen felkészülni. A lényeg, hogy sikerült, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem bántott a dolog.
Szóval nyugi, nem egyedi eset a tiéd. Valóban kell mindig egy "áldozat". :)
Szóbeli kérdéseim:
Alk./közig.:
- Ket. alapelvek végig (legalitás és hivatalbóliság elve részletesebben)
- közigazgatási hatósági ügy
- állampolgárság
- Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
- adatok típusai, kibontva őket (4 db)
- köztársasági elnök ellenjegyzéshez és nem ellenjegyzéshez kötött feladatai
- köztársasági elnök felelősségre vonása
- közkegyelem/egyéni kegyelem elhatárolása
Munka/tb.:
- árvaellátás
- leltárfelelősség
- munkaviszony megszűnése/megszüntetése
- munkaviszony alanyai
Eu.:
- egy nem olyan régi jogesethez kapcsolódóan a versenyjog alapjairól mindent (az utolsó két tétel, úgyhogy igen, kérdezik, még jó, hogy megnéztem :D)
- rendelet/irányelv/határozat alapszinten
Nagyon kedves és cuki bizottság volt, próbáltak rávezetni a válaszra.
Sziasztok!
Pénteken voltam szakvizsgázni, a Legfőbb Ügyészségen voltam. Az ügyészségről csoportvezető asszony volt, a Fővárosi Közig. és Munkaügyi Bíróságról volt egy bírónő,és a MTA-tól egy hölgy. Utolsó vizsgám volt.
Munkajog kérdéseim:
- munkaviszony létesítése,kötelező tartalmi elemek, munkaadó kötelezettségei, próbaidő, fiatalkorú munkavállalók
Tb jog:
- öregségi nyugdíj, résznyugdíj(nők, férfiak)
EU-i jog:
- mely 3 elv alapján működik az EU, szubszidiaritás jelentése, szerepe, nemzeti parlamentek szerepe, előzetes döntéshozatal
Alkotmányjog:
- gyülekezési jog(alapjog) korlátai, feltételei, államszervezetet kérdezett
közigazgatási jog:
- jogorvoslatok (kérelemre indítható, hivatalból indítható) felsorolása
Összességében pozitív volt a vizsga, próbáltak rávezetni, segíteni a kérdésekben.
Eladóvá váltak a könyveim:
Rózsás Eszter: Közigazgatási jog(5. átdolgozott kiadás, Dialóg Campus)2.000 Ft
Homicskó Árpád Olivér: Társadalombiztosítási jog( Patrocinium kiadó, 2.átdolgozott kiadás)2.000 Ft
Dr. Horváth István-Dr.Szladovnyik Krisztina: Munkajog( 3.kiadás) 2.000 Ft
Ha érdekel valakit van még Dialóg Campusos Alkotmányjog( Chronowski Nóra, 4. kiadás) és AZ Európai Unió joga (Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné, 3.kiadás) 1.000 Ft/db (ezek jobban ki vannak húzva) Átvétel személyesen Budapesten.
Tájékoztatásul közlöm az összes bugyuta számára, hogy az az asszony, akinek férje van. Akinek nincsen férje, az nem asszony. Az asszony megszólítás nem tisztelet kifejezése, hanem életállapot elismerése. Tehát a csoportvezető asszony attól, hogy csoportvezető, nem asszony, hanem egy nő. Ha neki ez nem tetszik, akkor keressen magának férjet. :D
Tájékoztatásul közlöm, hogy férjnél volt, ezért használtam az asszony kifejezést. De köszönöm a tájékoztatást az "életállapotokról". Feltétlenül észben tartom.
Ez rettenetes. Ráadásul éjjel 1 órakor van aki képes ilyen baromságokkal foglalkozni :)
Rex,
idegállapotban vótam :D
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy vannak-e valakinek, hatályos, jól használható, kidolgozott tételei a "C" részhez? Természetesen kifizetném.
Vagy érdemes inkább megvenni a könyveket?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok!
C részhez eladók az alábbi könyveim:
Dialóg Campus - Az Európai Unió joga (2015. február 1.) 5980 Ft helyett 3000 Ft.
- szövegkiemelővel kihúzva
Novissima - Az Európai Unió joga (2015) 4500 Ft helyett 3500 Ft.
- kb. 20 oldal van szövegkiemelővel kihúzva
Patrocinium - Közigazgatási jog (2016. május 17.) 4300 Ft helyett 2500 Ft.
- kb. az 1/3-a van szövegkiemelővel kihúzva
Patrocinium - Alkotmányjog (2015. október 1.) 4200 Ft helyett 2000 Ft.
- szövegkiemelővel kihúzva
Novissima - Munkajog (2013) 4200 Ft helyett 2500 Ft.
- kb. 50 oldal kihúzva
Érdeklődni a dorotti.nagy@gmail.com e-mail címen.
Kedves Rsly,
a kidolgozások szerény véleményem szerint általában nem használhatóak normális felkészüléshez, főleg azért, mert érthetetlenek és túl tömörek, elnagyoltak. Vannak, akik képesek ezekből is tanulni, én nem tartozom közéjük. Elsősorban jogszabályt és BH-kat, jogeseteket, másodsorban, kiegészítésként tankönyvet javasolnék a felkészüléshez.
Kedves Impossible,
köszönöm a választ, megfogadom a tanácsot. A "B" részt szerencsére már magam mögött tudom.. ott is a törvényeket tanultam, könyvekkel kiegészítve, csak gondoltam, teszek egy próbát, hátha van valakinek jól használható kidolgozása. :)
Üdvözlettel,
Kedves Rsly,
van néhány cucc, azokat átküldöm válaszlevélben, ha gondolod. hintalaw@gmail.hu (.HU!)
Sziasztok!
Ma voltam szobelizni a Legfőbb Ügyészségen.
A hétfői írásbelin egy olyan jog esetet kaptam, ami már korábban is szerepelt:
D.J. eladóként dolgozik. A raktárban le akár venni valamit a felső polcról úgy, hogy fellép az alsó polcra, s mikor leugrik, megcsuszik egy korábban kifolyt mososzer folyton és eltori a karját. A munkáltató megfenyegeti, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez, mert már többször megsértette a munkavédelmi szabályokat, és nem használt letrat. Tájékoztatni kellett a jogairól.
Megoldásom:
- Üzemi baleset, így baleseti táppénzre, vagy baleseti járadékra, és baleseti eg.ügyi szolg.ra lehet jogosult.
- Nincs már fegyelmi eljárás az Mt.-ben, de ha a feltételek fennallnak, joghatrany alkalmazható a munkavállaló vétkes kotelezettsegszegese miatt.
- Felmerülhet a munkáltató felelőssége a korábban kifolyt mososzer kapcsán.
Jelest kaptam, semmit nem tettek hozzá, azt mondtàk, hogy mindent leírtam.
Szóbeli kérdések, amikre emlekszem.
Munka-tb: sok apró kérdés volt, a legtöbb valamilyen jogeseten keresztül. Kitertunk az özvegy nyugdíjra, az üzemi baleset kérdéskörével sokàig kinoztak. Munkajogbol a munkaszerzodestol eltero helyen torteno munkavegzessel kapcsolatos jogeset alapjan kerdezgetett.
Eu: Eu-s vagy nemzeti szabály hatorozza meg az EP képviselők választását? (mindkettő), hány mandátuma van Mo.-nak. Kotelezettsegszegesi eljárás, ki, ki ellen, milyen esetben indíthatja, milyen szakaszai vannak, milyen ügyekben szoktak a legtöbbször indítani.
Alkotmány-kozig: országos népszavazásról, valasztojogrol pár kérdés, sommás eljárás, automatizált eljárás.
Osszessegeben elmondható, hogy nagyon gyakorlatiasan kerdeztek, eléggé részletesen, viszont segítőkészek voltak, próbálták ravezetni,ha valami nem ment.
Sok sikert mindenkinek!
Sziasztok!
Én is szeretném megosztani veletek az élményeimet.
Írásbeli alkotmány-közigből: A családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény 22§-a szereplő gyermekek utáni kedvezmény járhat-e olyan szabályozással, hogy a kedvezményt a fennálló házassághoz kötik.
Szóbeli:
Alkotmány-közig:
- állampolgárság
- jogorvoslati rendszer (felsorolás, határidők)
- Köztársasági elnök feladatai (2 csoportba tartozóra példák)
- AB hatáskörei (nem csak az alaptörvényben szereplők)
- bíróság rendszere (csak felsorolás)
- törvényhozás folyamata
Munkajog (B nem volt)
- azonnali hatályú felmondás
- rendkívüli munkavégzés
- szakszervezet
EU:
- kötelezettségszegési eljárás (részletesen)
- Bizottság jogalkotási hatásköre.
A Bizottság nagyon segítőkész volt.
Eladóvá váltak az alábbi könyveim:
- TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOGI – Jogi szakvizsga felkészítő kötet Patrocinium Kiadó, 2017
- KÖZIGAZGATÁSI JOG - jogi szakvizsga felkészítő kötet Patrocinium Kiadó, 2016
- ALKOTMÁNYJOG - Szakvizsga felkészítő kötet Patrocinium Kiadó, 2016
- AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA Dialóg Campus kiadó, 2015
- MUNKAJOG - Novissima szakvizsga könyvek - 2013
Az egész összesen 10.000,- Ft.
Érdeklődni: vida.bernadett333@gmail.com
Köszi a megosztásokat!
Sziasztok!
A könyvek elkeltek! Sok szerencsét kìvànok mindenkinek a vizsgàkhoz!
Sikeres szakvizsgát követően eladóvá váltak a következő jó állapotú könyveim:
- Az Európai Unió joga, Dialog Campus Kiadó, 2015.: 3.000,- Ft (eredeti: 5.980,- Ft)
- EU-JOG, szerk. Osztovits András, HvgOrac, 2015. (teljesen érintetlen): 3.000,- Ft (eredeti: 4.400,-)
- Társadalombiztosítási Jog, Jogi Szakvizsga Könyvek, Patrocinium Kiadó, 2016.: 3.000,- Ft (eredeti: 4.300,. Ft)
Joganyagok:
- Munkajogi jogszabálygyűjtemény (Mt., Mth., Sztrájktv., Ebktv. egyben), szerk. lezárva 2017. január 24., Patrocinium Kiadó, teljesen érintetlen: 400,- Ft (eredeti: 690,- Ft)
- Az Európai Unióról Szóló Szerződés és az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés, Patrocinium Kiadó (teljesen érintetlen): 800,- Ft (eredeti: 1.390,- Ft)
- Alkotmányjogi jogszabálygyűjtemény, szerk. lezárva 2017. január 30. (szerk. Dr. Szabó Zsolt), Patrocinium Kiadó 2017.: 1000,- Ft (eredeti 1.890,- Ft)
- Ingyen odaadom a bespiráloztatott Kjt., Kttv., TB jogszabályok, Ket. (nincs kihúzva).
Személyes átvétel Budapesten, esetleg Kecskeméten.
Érdeklődni a: 06-20-315-1586-os számon lehet.
Gyerekek, komolyan mondom, nem lehetne már végre, hogy a tankönyves hirdetések elkülönítve legyenek a szakvizsgás élménybeszámolóktól és a szakvizsgán feladott kérdésektől? Nem bírnátok önként megtenni, hogy nem keveritek e két műfajt? Nem lenne egyszerűbb mindenkinek, ha a könyvek adásvétele elkülönülne a tapasztalatok megosztásától? Ha nem, akkor kérni fogom az oldal üzemeltetőit, hogy ennek szabjanak gátat, mert rohadtul kellemetlen, és senkinek sem szolgálja a javát hosszú távon.
Sziasztok!
Az alábbi 2 könyvem eladó:
Jakó Nóra-Mikes Lili-Szabó Zsolt: Alkotmányjog (Patrocinium Kiadó) - 2500,- Ft
Dr. Jeney Petra-Dr. Kende Tamás-Dr. Lövenberg Viktória: Az Európai Unió joga (Novissima Kiadó) - 3500,- Ft
Érdeklődni a zita.plangar@gmail.com címen lehet.
Üdv: Zita

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02