Jaj, akkor még jobban szorítok, hogy el tudj menni.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Diandra! Személyes tapasztalat alapján mondom: ne halassz, ha már ennyit tanultál, legyen is mögötte bármilyen ok!! Nincs annál rohadtabb érzés, mint amikor újra elő kell venni azt amit már egyszer megtanultál. Hidd el most én így tanulok, nem is haladok vele szinte semennyire...13-16 óráig várhat az az objektív ok! Ha mégsem, hívd fel őket, amikor veszélyeztetett terhes voltam, egy konkrét napra kértem a halasztást és betuszkoltak (más kérdés, hogy nem mentem el és emiatt most elévült az is amit (a C részt) addig megcsináltam...)
Sziasztok! Még új vagyok a fórumon, de már egy ideje olvasgatom a hozzászólásokat. :) Sokat segít a felkészülésben.
Most kezdem a C résszel a szakvizsgát. Dec. 13-án írásbelizek munkából (eredetileg 12-e lett volna, de most hívtak hogy áttették egy nappal későbbre).
Azt szeretném kérdezni, hogy az írásbelire bevihetek olyan kinyomtatott törvényt, amiből tanultam...ki van húzva meg mellé van jegyzetelve egy kicsit. És olyan törvényt, amibe a BH-k is bele vannak nyomva? Azt hallottam hogy nagy szabadság volt régen, de mostanában elég nagy a fegyelem.
A másik dolog pedig, hogy ha jól tudom már nem választható szét az írásbelin a munka a tb-tól. Ez igaz? És milyen tb-s jogesetek fordulhatnak elő? Valaki húzott ilyet?
Előre is köszi a válaszokat!
műteni kell a bölcsességfogamat, max 2-3 napon belül...ha el is tudok menni gyógyszeres tamponnal a számban csak, mert az innyemre is átment a gyulladás és a kettő közé beteszik ezt a vackot :-( no comment. de péntek este tuti kiszedi a doki a fogam, ha nem lázasodom be hamarabb...lehet olyat kérni szerintetek, hogy legelsőnek bemehessek, hogy még hazaérjek időben a műtétre (4 óra nekem az út pestre..)...mi dönti el, hogy mi a sorrend? vagy hogy van ez? csak ezen agyalok...na meg 3-4 cataflamnál többet nem vehetek be egy nap, szóval jó lenne úgy vizsgázni, hogy ne fájjon ennyire közben, egyébként úgy tudok beszélni a tamponnal a számban mint akinek szájzára van :-(
Diandra! Volt egy olyan érzésem, hogy a fogad miatt van...Ó te szegény. Figyi, ha nem tudsz elmenni, akkor hívd fel őket. Azt tuti lehet kérni, hogy elsőként menj be, ismerősöm is kérte egyszer, megkérdezték ott a szóbeli előtt a többieket, hogy mit szólnak hozzá, mindenki beleegyezett.
Dodia! Én is 12-én megyek írásbelire, de nem hívtak. Én viszek olyat is, amiben benne van a BH meg olyat is ami szűz. Aztán majd meglátjuk. 15-én megyek szóbelizni és te? Hogy állsz? Szenvedjünk együtt :) Én nagyon szarul állok, hétfőn kezdtem tanulni..ennyi időm van rá, nincs több.
Diandra!
Teljesen igaz, hogy baromi sok munkád van benne és őrült bosszantó lenne most "visszalépni" a finis előtt...de szerintem ne kockáztass. Bármit, MINDENT megelőz rangsorban az egészséged és hidd el, nem ijesztgetni akarlak, de ebből simán lehet akár egy vérmérgezés is, NEM ÉRI MEG!!! Gondolj bele, ha korábban nem is lázasodsz be, de ott a vizsga előtt a stressz miatt bizonyosan, 4 óra távolságban az otthonodtól, családtól, ismerős orvostól...NEM SZABAD!!!
Kérj egy igazolást a dokitól, biztos vagyok benne, hogy az állapotod alapján számíthatsz az Oktatási Osztály méltányosságára. Írj nekik egy kérelmet, orvosi igazolást csatold, fax vagy e-mail, mindegy csak jusson el időben, még a vizsga előtt és kérd, hogy a decemberi utolsó vizsganapok valamelyikére, a lehető legkésőbbi időpontra toljanak be! A műtét után azért nyilván kell minimum 2-3 nap, míg tudsz majd artikulálni és kihevered, szóval ezért mondom, hogy a lehető legkésőbbit kérd.
Vegyük a legrosszabb esetet: nem kapsz új időpontot, csak januárra. Nyilván ezer érv van, ami ez ellen szól (munkahely, szabadság, pénz, energia, ideg), de egyik sem olyan nyomós, mint az egészséged! Nem lenne jobb úgy lezavarni ezt a vizsgát, hogy nincs fájdalmad és túl vagy ezen a beavatkozáson? Dehogynem (szerintem).
Abban pedig biztos vagyok, hogy ha bemutatod nekik az orvosi igazolást, akkor a szabályok ellenére nem fogod elbukni az írásbelit, ez 100%!
Remélem érted/érzed, hogy nem a frászt akarom hozni rád azzal, amit írtam és nem is okoskodni akarok, csak segíteni szeretnék és mivel eléggé kétségbeesettnek tűnsz, próbálok egy objektív megközelítést adni a döntéshez.
Jobbulást, vigyázz magadra és hallgass rám!
Ja és ha mégis a péntek mellett döntesz (remélem nem), az BIZTOS, hogy a meghatározott sorrend ellenére (mert az van a szóbelin), te lehetsz majd az első vizsgázó, ha ezt kéred. Ne a többiekkel egyeztesd ezt, hanem a jegyzőkönyvvezetőt támadd be vele azonnal, amint kijön névsort olvasni. Mellesleg nyilván a többiek is belemennek majd, nagyon meglepődnék, ha nem.
köszi textilhal és igazad van tudom. attól függ mi lesz, hogy holnap mit mond a doki, nem szeretném a fórumot fogorvosi fórumba átvinni, így nem ragoznám, de a lényeg, hogy szedem az antibiotikumot tegnap este óta, meg a fájdalomcsillapítót ha már nagyon fáj és éppen elvagyok, na meg mintha nem lenne annyira bedagadva, de ezzel lehet csak a családom vigasztal. viszont a gondolattól, hogy nem megyek vizsgázni attól teljesen kész vagyok, a dokim szerint ha nem lázasodok akkor nyugi van, nem annyira gáz, mint amennyire fáj...már pesten leszerveztem mindent barátnőm azonnal ugrik értem ha bármi gond van, a dokim meg péntek este 7re vár és kiszedi a kis aranyost, keresztbe nő az a baj és nyomja fel az innyemet ami ettől begyulladt frankón, nem kívánom senkinek...viszont egy jó dolog van az egészben: annyira parázok a szájsebészeti műtéttől, hogy eszembe se jut a vizsgától félni, csak ismétlek mint egy gép... köszi az infót beszélek majd ott a titkárnővel vagy kivel és remélem a többiek se lincselnek meg...bár az is lehet én leszek alapból az első és akkor ez rendben is lesz, már kinéztem a vonatot amivel haza is érek 7re azaz nem haza hanem egyenesen a fogdokihoz, na ez a morbid basszus :-(
Diandra, sajnálom, hogy ilyen lehetetlen helyzetbe kerültél, de remélem sikerül kihozni a szituból a legjobbat! ;)
Nálunk a vizsgán nem volt kötött a sorrend, ott kint beszéltük meg, hogy milyen sorrendben megyünk be, úgyhogy már az elején jelezd, hogy gondod van, és tuti senki nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy te menj be elsőként. Mondjuk a jegyzőkönyvvezetőnek, aki olvassa a névsort, - Textilhallal egyetértve - mindenképp szólj!
Drukkolok! Minden rendben lesz!
Okés, akkor azért szurkolok, hogy javuljon a helyzet legalább annyira, hogy a doki áldását adja a pénteki vizsgára!
Egyébként az írásbelisek mindig megelőzik a csak szóbelizőket, szóval ennek alapján (hacsak nem mindenki írásbelizett a te csoportodban) tuti, hogy az elsők között leszel egyébként is, a körülmények alapján pedig biztosan a legelső! Készítsd elő a terepet a többiek között először, aztán amikor kijönnek névsort olvasni, add elő a tényállást a hölgynek.
Antibiotikum és Cataflam együtt lórúgás, de le fogja húzni a gyulladást, ez tuti. A műtéttől ne félj, olyan megkönnyebbülés lesz, hogy ihaj, megszabadulsz a kis szemét keresztbenövő "dögtől"! A szájsebészeti érzéstelenítés pedig olyan erős, hogy észre sem fogsz venni semmit!
A vizsgától se félj szerintem, mert - remélem, nem veszed ezt gúnyolódásnak, nem annak szánom és eszem ágában sincs elviccelni a fájdalmadat - ilyen harcias bölcsességfoggal iszonyat BÖLCS leszel majd!
Hajrá, nagyon szorítok neked, vizsgára/műtétre egyaránt!
Köszönöm szépen Pöszke! Igen, ahogy követem az eseményeket, bizony elég kaotikus a helyzet, nagy a fluktuáció a törvényszövegekben. :)
Diandra!
A jogi szakvizsga rendelet is lehetőséget ad ilyenkor az igazolásra, ha nem mész el. Szóval no para! :) Ha elmondod nekik a helyzeted, ez alapján a § alapján biztos kapsz egy új időpontot, hacsak egy minimális empátia is van bennük, betuszkolnak még idénre. Jobbulást!
13. §:
...
(3) A jelentkezés elfogadásáról szóló értesítést követően a vizsga elhalasztását a vizsga időpontját megelőző napig a minisztériumnál lehet kérni. Halasztási kérelem hiányában, ha a jelölt a vizsgán nem jelent meg, rendkívüli esetben, méltányolható indokból a vizsga időpontjától számított 2 munkanapon belül igazolásnak van helye. Ha a jelölt a jelentkezés elfogadásáról szóló értesítést követően a megjelölt vizsgaidőpont elhalasztását kéri és az eljárásért 10 000 Ft halasztási díjat befizetett, vagy a vizsgán nem jelent meg, de távolmaradását a megadott határidőn belül kimentette és 10 000 Ft halasztási díjat befizetett, újabb vizsgaidőpontra jelentkezhet a vizsgadíj ismételt megfizetésének kötelezettsége nélkül. Ha a jelölt halasztást nem kért és távolmaradását sem menti ki, vagy a 10 000 Ft díjat nem fizeti be, a már befizetett vizsgadíjat elveszíti.
(4) A jelölt a (3) bekezdés szerinti halasztást – a korábban letett részvizsgák megismétlésének kötelezettsége nélkül – részvizsgánként legfeljebb három alkalommal kérheti.
(5) Ha a jelölt a távolmaradását a (3) bekezdésben megjelölt időpontig kimenti, de újabb vizsgaidőpontra nem jelentkezik, kérelmére a vizsgadíjat – a halasztási eljárásért befizetett díj levonásával – vissza kell utalni.
Elakadtam. A jogforrásokat most mi szabályozza? A 87. évi XI.tv hat. kívül, az új Alaptörvényben nem találtam ilyesmit (vagy csak rosszul keresek már megint?!). Valaki valamit erről?
Köszönöm
Diadra! Hogy vagy? Holnapra Kína összes termését kívánom neked! Írtad korábban, hogy van kidolgozott 2011-es eu jegyezted. A könyvre nem lesz időm...Elküldenéd nekem? Nagyon köszönöm! Jobbulást!!!
Vicaszabo: 2010. évi CXXX. törvény (új)
Köszönöm! :)Valószínű lesznek még ilyen elakadásaim, mert én jövőre megyek, a tételsor idei, a jogszabályok változóban. Szeretném legalább összegyűjteni mi mire változott, mert januárban már nem lesz annyi időm.
Ami most még így hirtelen eszembe jut:
Számvevőszékről is teljesen új törvény van, a 2011. évi LXVI. törvény.
Az OÉT megszűnt, helyette NGTT van (Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács), nem vesz részt a minimálbér megállapításában, azt már csak a Kormány, rendeletben, NGTT nélkül határozza meg.
Sok sikert!
Ó, és az Alaptörvényben is megtaláltam bonyolult volt, mert rögtön az elején van, T cikk. Csak ha valaki hasonló problémákkal küzdene.
Pöszke! Én 14-én szóbelizek. Hogy hogy állok? Hát a munkát átvettem, a TB-t nagyjából, most az alkotmánnyal szenvedek... De hogy hogy fogok én emlékezni arra, amit megtanultam?! Jó lenne folyamatosan ismételni, de lehetetlen! Az az EU kidolgozás nekem is jó lenne, nem tudom hogy miből fogok tanulni, könyvre nem lesz idő.
Textilhal! Köszi a hatályos jogszabályokat, ha nem olvasom, akkor hatálytalant tanultam volna...régi jegyzetből. Ha van még vmi ami eszetekbe jut, légy szí szóljatok. 2010-es Novissima-s könyvből tanulom az alkotmányt, próbálom követni a változásokat, de nem mindig sikerül. :( Annyi idő elmegy a keresgéléssel.
Diandra! Egy nagy kalappal holnapra! Nekem is szedte már ki szájsebész a bölcsességfogamat begyulladt állapotban :(...de utána egy pár nap alatt begyógyul és el is felejted hogy valaha volt bölcsességfogad :)
Új jsz: amit meg pl én tudok, az az ügyészségről: most fogadta el az OGY, de nem tudom a hatálybalépését.
Meg a tételsorhoz képest új Abtv van, ami ugyan csak januártól hatályos, de ezt nem árt megemlíteni, hogy ez is átalakulóban van. Szerintem. Ha már ilyen szerencsétlen időpontokban vannak a vizsgáink.
Dodia!
Hát részvétem, én is az alkotmánnyal szenvedek, de nagyon. Alkotmány és munka felét tudom (tudom???), turbó módban tanulok, de nem elég rá az idő. Én már arra sem emlékszem, amit tegnap tanultam...ismétlésre két napom lesz az írásbeli meg a szóbeli között. Változott még a médiatörvény, az ogy képv. választásánál az 1. fordulóban valami (még nem tartok ott), alkotmány az önkormányzati vagyon tekintetében, új ÁSZ, új Jat, esetleg kérdezheti, hogy 2012-től milyen új szabályok vannak bíróságra, ügyészségre, Ab-ra, stb...
cimooooooooooooooooooooooooooo? itt izgulok és semmi hír...
mehetek holnap, jelenleg a vizsga miatt rosszabbul nézek ki, mint a fogam miatt :-) textilhal mindenki ezen poénkodik, hogy tuti mindenből 5öst kapok ha már a bölcsességfogam is berobbant mindent tudnom kell... szeretnék egy nagyon kedves, jószívű bizottságot, én amit tudtam megtanultam, még a fogam is rámegy...amúgy én is szoktam vizsgáztatni és mindig nagyon rendes vagyok (tényleg) remélem visszakapom most. na megyek ismételni. az újakat olvasva majd ájultan esek össze, istenem csak a hatályost tanuljátok, elég az is, minden szempontból. az ab törvény szeptemberben hatályos itt írta vki nekem. remélem nagyon jó lesz nekem holnap ilyenkor, be vagyok tojva...
Sziasztok!
Megismételnék egy kérdést, mert olyan jó lenne tudni.
Bevihető szerintetek, kiemelt, aláhúzott jogszabály.(azaz amiből tanultam)
Hálás köszönet mindenkinek a hasznos, újdonságokra figyelmet felhívó hozzászólásokért.
Vali
vialli
Igen, bevihető. Én bevittem, át is lapozták az összes jogszabályt, amik ki voltak dekorálva.
Én úgy látom a hozzászólásokból és a saját tapasztalatból, hogy teljesen random: van hogy semmit nem vihetsz be és semmit nem használhatsz a tiszta jogszabályon kívül, van hogy kisbőrönddel, okostelefonnal felvértezve írod a feladatot. És a kettő között tetszőlegesen, mert én nem látom át éppen mitől függ (nyilván az ellenőrzéstől, de hogy mikor mit azt nem lehet előre tudni)
Ez most gondolom jó sokat segített.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02