szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pöszke # 2011.12.02. 11:41

A hozzászólásokból ítélve tényleg az ellenőrökön múlik, hogy mit vihetsz be és mit nem. Én úgy oldom meg, hogy viszek kihúzott-tanult-BH-val telit, meg viszek szüzet, amiben egy firka sincs. Aztán majd meglátjuk.

Diandra! Drukkolok, már mindjárt kezded! (Majd ha olvasol: küldd el légyszi a kidolgozott eu tételeidet, korábban kérdezted, hogy kéri-e valaki. Jelentkezem! Köszi!)

Textilhal # 2011.12.02. 13:46

Diandra...

Azt hiszem sokan gondolunk itt ma rád, jelenleg már bizonyára túl vagy a (sikeres!) vizsgán.

Estére nyugi a fogorvoshoz, minden rendben lesz! Némi kellemetlenség és megszabadulsz a baj okozójától, utána csak a megkönnyebbülés vár rád!

Én úgy gondolom, az előzmények alapján kijelenthető, hogy széles e világon neked lesz holnap a LEGNYUGODTABB és egyben LEGMEGÉRDEMELTEBB szombati pihinapod!:-)

simi99 # 2011.12.02. 17:29

Sziasztok!

Ugye nem lesz január 1-től új tételsor???

Erről tud valaki biztos információt ???
Ha jól tudom, tavaly is január 1-től változott meg a tételsor, ezt csak ezért kérdezném.

köszi, ha tudna valaki erről biztos választ adni.

cimó # 2011.12.02. 17:50

Sziasztok,
tegnap voltam vizsgázni, Diandrának még reggel írtam, remélem valamelyest sikerült megnyugtatnom.
Sikerült a vizsgám, a Legfőbb Ügyészségen voltam, nagyon korrektek voltak.
Munkajog: határozott idejű szerződés megszüntetése, üzemi baleset, rendkívüli munkavégzés, ügyelet, készenlét, Tb-ből nem volt kérdés.
Alkotmány: választási rendszer, mentelmi jog
Közig: önk-i határozat, rendelet, közjogi szerv.szab eszköz
EU: tőke szabad mozgása, polgári együttműködés, sürgősség az előzetes döntéshozatali eljárásban

Mindenkinek egy kalappal továbbra is! Kitartás!

Textilhal # 2011.12.02. 18:13

Cimó és Mindenki, aki sikeres volt a napokban: GRATULÁLOK! Ügyesek vagytok.

Simi99:

A jelenleg hatályos szakvizsga rendelet 5. § (4) bekezdése szerint:

"A Szakvizsga Bizottság minden év április 30. napjáig a részvizsgákon számon kérhető joganyagról és a részvizsgatárgyak tételeiről ismertetőt ad ki, melyet a minisztérium honlapján is közzé kell tenni. Az ismertető évenkénti felülvizsgálatáról az igazságügyért felelős miniszter gondoskodik."

Így volt ez idén is és az új tételsort a szeptemberi (nyári szünet utáni) vizsgán kérték csak számon először.

Üdv!

Textilhal # 2011.12.02. 18:20

Helyesbítek: április 30-ig teszik közzé és a következő év január 15. napjától kezdődő vizsgaidőszakban képezi a vizsga anyagát:

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Vagy rosszul értelmezem szerintetek?

cimó # 2011.12.02. 18:20

Textilhal, köszi! Sok erőt merítettem az általad leírtakból is! :)

drkriszti # 2011.12.02. 18:37

Én is GRATULÁLOK a héten sikeresen vizsgázóknak!! :)

vicaszabo # 2011.12.02. 19:23

Én úgy értelmeztem, hogy jan. 15- től jön új tételsor. Ami 2011. jan 15-től van, az alapján folyik jelenleg a vizsgáztatás, azzal hogy azért vannak már abban is elavult dolgok, és mindig a hatályost kell tudni. Az új meg jön 2012 jan. 15-től, csak előttem az rejtély mikor és hol lehet ezt majd megtalálni.

És én is, azoknak akikről tudunk, gratulálok!

Textilhal # 2011.12.02. 20:19

Szerintem meg az van (legalábbis remélem...), hogy ami idén január 15-től volt tételsor, azt még 2010-ben tették közzé, s mivel idén nem volt új, ezért marad a jelenlegi 2012. januárra is.

Eléggé meglepődnék és zokon is venném, ha mostanság betolnának egy új tételsort januárra...

Hm?

vicaszabo # 2011.12.02. 20:43

Nagyon szeretném ha neked lenne igazad:) Biztosat nem tudok, figyelem az összes fórumot, mert engem érinteni fog, ha változik. De lehet hogy én tudni fogom, a cenzor meg nem:) már, hogy változott:)

Diandra # 2011.12.02. 22:18

sziasztok!

cimo gratulálok!!!

túl vagyok mindenen :-) sikerrel :-D aki még előtte van és főleg aki először megy annak mondom, mert a többiek már tudják akiknek volt már sikeres szakvizsgájuk: az az érzés ami utána van, na azért megéri :-) komolyan ezer béklyó, kőhalom meg minden szakad le az emberről és csak a nagy rohadt öröm marad. annyira jó túl lenni rajta és az se érdekel, hogy kettő még hátra van, mert szerintem ez a legrosszabb. textilhal eszembe is jutottál, mert te is írtál hasonló érzésekről :-D

na de a lényeg:

oitban három pasasnál vizsgáztam, azt mondták a végén, hogy részükről élmény volt. részemről is :-) egyedül a munkajogos pasi nem tetszett annyira, totál ki volt akadva mert hiába volt helyes az írásbelim megoldása ugye nem bírósági határozat formában írtam meg...végül is kidumáltam és 4est kaptam rá a formai hiba miatt...de ennél nagyobb baja senkinek ne legyen :-)

kérdések (nem emlékszem mindenre, egyszerűen nem tudom felidézni...)

munka: munkaviszony megszűnése, megszüntetése, közalkalmazottak fegyelmi felelősségre és erről minden (ez jóóóóó gááááz volt, mert el se olvastam, de elég jól eltaláltam viszonylag) volt még vmi de nem tudom már mi

eu: elsődleges,másodlagos jogforrások, előzetes döntéshozatal, ennek a magyar vonala pp és be alapján, a bíróságról minden és részletesen a szervezete, melyiknek mi a konkrét feladata az összes általam ismert eljárás szerint

alk.közig: házasság védelme erről minden amit tudok ab hatikkal, önrendelkezési jog, jogforrások, közjogi szervezetszabályozó eszközök, abszolút többség a parlamentben és az önkormányzatoknál.

ja és mindez nem volt 30 perc :-)

az alkotmányos meg az eus pasi nagyon szuper volt, jó fejek voltak, beszélgetős hangulatban telt, egyszer rá is szóltam véletlen az elnökre, hogy nem hagy szóhoz jutni :-D mindenkinek ilyen bizottságot kívánok, sok sikert. én mostantól ezévben könyvet nem veszek a kezembe, a folytatáson majd jövőre gondolkozom.

akinek kell vmi anyag szívesen megküldöm, írjatok emailt!

vicaszabo # 2011.12.03. 06:32

Gratulálok, nem semmi csaj vagy!!! :) Irány a jól megérdemelt pihenés, (gyógyulás), gyerektől kérd vissza a fényképed, mert most már eredetiben élvezhet :)
Az anyagokért emilben jelentkezem :)

Pöszke # 2011.12.03. 07:36

Diandra! És a fogad? :D Hatalmas gratuláció! Ügyes voltál! Gyerek mellett ez még nagyobb teljesítmény! De jóóóóó neked!!! Pihenj és gyógyulj! E-mailben jelentkezem!

Pöszke # 2011.12.03. 07:44

Cimo! Neked is gratulálok! De lennék a helyedben :)

cimó # 2011.12.03. 08:10

Diandra,
gratulálok!! Tegnap este nem tudtam fenntmaradni megvárni az eredményt, de ébredés után azonnal nyúltam a laptopért. Nem mintha bármi kétségem lett volna a vizsgád sikerességét illetően :)))
Jobbulást kívánok!

cimó # 2011.12.03. 08:12

Pöszke,
köszi. Tudom, hogy észosztásnak tűnik, de muszáj még ezt a kis időt átvészelned, nem lesz semmi gond mert tanulsz!

Textilhal # 2011.12.03. 08:41

Diandra!

Istencsászárnő vagy!!! Gratulálok!:-)

Az a bizonyos érzés, amit említettél, SEMMIHEZ sem fogható. Én a páromnak utána egy bizonyos dologhoz hasonlítottam, hogy még ANNÁL is jobb...nem vette jó néven, de azért velem örült.:-)))

De most komolyan...a fogaddal mi a helyzet???

Jó pihenést!

Pannie # 2011.12.03. 08:56

Diandra, Cimó! Nagy gratula! :) Jó kérdések :)

Pannie # 2011.12.04. 09:06

Mennyire nézik át a törvényeket írásbelin? Nem írtam bele semmi pluszt, csak mondjuk az Mt (ami elég színes) visszautaló §-aihoz odaírtam, hogy mi az, hogy ne kelljen mindig visszalapozni, tanulás közben sokat segített. Vagy a margóra odaírtam címszavakat, ami ott volt bent a tv-ben, de ha belelapoz, csak azt látja, hogy van írás. Vagy a tb-s jogszabokba kipingáltam százalékokkal. De az egészet még egyszer kinyomtatni....

Ronicic # 2011.12.04. 11:45

Sziasztok!

Én most térek át az "A" fórumból ide. Egy ideje már olvaslak titeket, és szeretnék gratulálni Diandrának; átéreztem a történetedet, nekem is bedurrant a fogam az "A" részre készülés közben, az utolsó 2 hetet a törvényekkel és a fogorvossal töltöttem. :)

Február végén/március elején szeretnék elmenni erre a csodás vizsgára, tehát nekem nehezített pálya lesz a mostani nagy jogalkotási hullám miatt. Kb. hány hetet érdemes rászánni erre a részre? (Tudom, a végtelenségig lehet tanulni ezt is.) Milyen könyveket tudtok ajánlani? Azt hallottam, hogy EU-ból van Dialogos könyv, ami jó (?) vagy legalábbis hatályos. Mt.-t, tb.-t, Ket.-et gondolom csak jogszabályból, ugye? Alkotmányból van valami használható könyv vagy ha van is, felejtsem el, mert úgyis megváltozik egy csomó minden január 1-jétől?

Tudom, már rengetegszer ismételt kérdéseket teszek fel, de nincs energiám visszaolvasni a régi hozzászólásokat. Köszönöm előre is a segítségeteket! :)

Pöszke # 2011.12.04. 14:03

Pannie! Valaki írta, hogy szélére jegyzetelt, kihúzott törvényeket vitt be, és megengedték. Én már úgy vagyok vele, hogy kinyomtatom még egy példányban, nehogy azon múljon már, hogy az ellenőrnek milyen kedve van éppen...de szerintem jó a kihúzott, én azért viszek szüzet is, mert amiből tanultam abban a BH-k is benne vannak (nem mintha elolvastam volna őket..)

Ronicic! Gratulálok az A-hoz, nekem az a legszörnyűbb, utálom :) Eu-ból jó nagyon a Dialógos könyv, lényegretörő, de még így is rohadt sok. Mt, Ket: törvény, tb: kidolgozott (jogiszaki.hu), alkotmány: Dialógos könyv, az alapjogoknál jól jöhet!

Pöszke # 2011.12.04. 16:41

Tudja valaki mi az a szakaszos elévülés a munkajogban?

drkriszti # 2011.12.04. 17:32

Pöszke!

A szakaszos elévülést a bírói gyakorlat alakította ki, és azt jelenti, hogy ugyanazon károkozásból származó egyes önálló kártérítési igények elévülési ideje egymástól elkülönül. (Mt. 186. §)

Textilhal # 2011.12.04. 18:06

Ha jól emlékszem, az MK 112. is erről szól és ott szépen le van írva a lényeg... (ha nem ide passzol, bocsi, "régen" volt október:-) )