Álláskereső jogászok

drpony # 2009.10.21. 11:03

Kedves Nicole!

azt kerdezed, nincs-e buktato, ezt nehez megmondani, de amit leirtal, az anygon fekete-feher. A jogi eloado elete sem mindig fenekig tejfel, attol fugg hol dolgozol, es az sem feltetlenul igaz, hogy a jelolt csak piti ugyekkel foglalkozik, es hogy este 8ig robotol, irodaja valogatja. Kamarai tagdijat elvileg a munkaltato fizeti, egyszeri regisztracios dijat fizetsz magad, de abban is megallapodhatsz a munkaltatoddal. Az onkepzest illetoen persze lehet, de azert abba gondolj bele, hogy pl. targyalast megnezni csak munkaidoben mehetsz, nem tudom van-e szandekodban erre szabadsagot aldozni. Persze a szakvizsgahoz nem kell, de azert ha ugyved akarsz lenni a kesobbiekben, akkor jobban jarnal, ha valamennyi idot eltoltenel egy ugyvedi irodaban. Perzse lehetsz ugyved akkor is, ha nem, de az ugyvedkedes nem csak abbol all, hogy nyitsz egy irodat, es utana minden megy a maga utjan.
A gyakorlati ido igazolashoz mindenkeppen kell hogy egy szakvizsgazot valaki alairja, nem todom, menniyre ellenorzik ezt, de puszira nem biztos, hogy mindenki bevallalja. Arrol nem is beszelve, hogy a sajat erdeked is az szerintem, hogy palyakezdokent valaki igazitson, kontrollaljon teged.

Kacsa1111 # 2009.10.21. 11:55

Kedves Impossible,

te egy géniusz vagy:)

miért bosszant fel, ha azt mondják, hogy hülye vagy hozzá, ha tényleg hülye vagy hozzá?

Kedves Nicole1,

neked sincs sok rálátásod:)

a jelöltek fizetése változó, attól függ, hogy hol vagy jelölt...
a jogi előadóké dettó attól függ, hogy hol dolgozik...
és nemcsak a fizetés, de a munkaidő és az ügyek komolysága is hasonlóképpen alakul.
az én személyes speciel az, hogy az ügyvédi irodáknál sokkal nagyobb a szakmai kihívás - és ezáltal a szakmai fejlődés lehetősége - mint a cégeknél...

Kacsa11

Legislator # 2009.10.21. 12:52

OFF
Kacsa jól kiosztott mindenkit.
ON

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.10.21. 15:01

Kedves kedves,

téged nem bosszant, ha lehülyéznek? Vagy ilyen még nem fordult elő? :D

Impossible # 2009.10.21. 15:06

Kedves Nicole,

kácsa úgy érti, hogy neki nagyon jó a fizetése, és ő már akkor is tudta, amit most tud, amikor még senki sem mondta neki. :D

Ildikóka82 # 2009.10.21. 15:28

pazs 2009.10.20. 17:11

"Nicole1, valamiért annyira ismerős a nicked és a témád… "
Ha nem csal az emlékezetem, ő az a hölgy, aki (vagy a családja, már nem emlékszem pontosan) "megvette" az ügyvédet, hogy foglalkoztassa, de effektíve az iroda a hölgyé ...

Iwikó

Legislator # 2009.10.21. 15:58

Drága Ildim,

Meglehet. Érdekes eset volt.

Sunshine after the rain.

Ildikóka82 # 2009.10.21. 16:04

Drága Leg. :)
Valószínű ő volt az..

Iwikó

pazs # 2009.10.21. 16:15

Nos, ha ő volt, a hozzáállása pozitív irányban változott.

Kacsa és Imp: nem hülyéztem le Imp-et, de abban igaza van, hogy az empátiámat otthon felejtettem, én is utálom, ha valaki "ti ezt nem tudhatjátok, fiatalok vagytok" stílusban áll hozzám.

Ettől függetlenül, Imp, mivel már kiléptél a munkaerőpiacra, lehetnél tájékozottabb, de ezt már biztos sokan mondták és idegesít...

Impossible # 2009.10.21. 16:17

Drága Impossible. lol

Impossible # 2009.10.21. 16:22

pazs,

nem léptem ki sehová. :D
Mindenki lehetne tájékozottabb, mint amennyire jelenleg tájékozott, de én még nem tartok ott, és mivel ezzel én is tisztában vagyok, nem kell állandóan emlékeztetni rá. Szívesen olvasok új infókat, és örömmel tanulok, nyitott vagyok tanácsok meghallgatására, de olyasmiért ne hibáztassák az embert, hogy pl. nem talárban született, és pelenka helyett nem bőrfotel volt a segge alatt. Mindent a maga idejében, többet elvárni nem kell, és egészségtelen, abnormális dolog is. Például a kezdő jelöltnek nem kell annyit tudnia mint a főnöke, nem kel ltöbb nyelven beszélnie vagy több iskolával rendelkeznie, de szerintem még ugyanannyival sem. A jelölt arra való, hogy a szakmát ott tanulja meg a jelölti évei alatt, és fel is fog zárkózni. Ennél többet ne várjanak el, különösen ne barmítsanak le emiatt.

pazs # 2009.10.21. 16:34

Imp: én valamiért azt hittem, hogy állást keresel...
de nyugtass meg: ugye nem bántottalak meg?

Impossible # 2009.10.21. 18:53

pazs,

igen, állást keresek, de nem léptem ki a munkaerőpiacra. Nem tudok kilépni, mert sehova se vesznek fel. :D Rosszul ítélnek, nem tudják, mi a jó. :D

Nem bántottál meg, de ha megbántasz, az sem baj, ez az élet egyik természetes velejárója, szóval nem kell attól rettegni, hogy megbántunk valakit olykor-olykor, ez előfordul, még a legjobbakkal is. No para. :D

Impossible # 2009.10.21. 18:55

Egyébkénzt tök kezdőként miért tudjam a különbségek részleteit a cégnél dolgozó jogász és az ügyvédjelölt között abból a szempontból, mennyire éri meg a cégnek ezt vagy azt igénybe venni? Szerintem jó, ha tudom, de nem kell még tudnom. Még kácsa sem tud mindent, csak szereti úgy beállítani.

hunfrakk # 2009.10.21. 19:40

állami szférában is az van,
hogy vannak a szakmai osztályok,
ahol dolgoznak mérnökök, gazdasági emberek és esetleg néhány jogász is (érdemi munka itt van - pl. pályázat kiírása, összeállítani, kidolgozni új intézményt, konstrukciót)

aztán van a jogi osztály (szakvizsgázott jogászok, akik kb. ellenőrzik a szakmai osztályok egyes kimenő anyagait, szerződéseit stb., továbbmehet-e adott ügy - adott szakterület ismerete nélkül nem lehet ellátni ezt a feladatot, hiába csúcsjogász valaki, tehát elengedhetetlen előzmény, feltétel hogy első pontban megjelölt helyen is dolgozzon pár évet...)

és vannak a külsős tanácsadó ügyvédek (peres képviselet, ilyen-olyan tanácsadás, kiszervezett munkák)

nagyon gyakran felmerül a kérdés, hogy minek annyi jogász az egyes osztályokon, ha többszáz millióért kell haverügyvédeknek (akár politikai, származásbéli tényezők alapján) megbízásokat adni

mikor belső ember is simán el tudná látni a kiszervezett feladatot - akár pluszpénz nélkül is

pl. 2 milliárd forintot adni egyetlen ügyvédnek kissé súrolja a jó erkölcsbe ütköző szerződés fogalmát - állami megrendelés...kisajátítást helyettesítő adásvételi szerődések tömeges megkötése

janoo # 2009.10.21. 19:51

Hunfrak,látom nagyon a bögyödben van a Korn iroda.. :) miért?

hunfrakk # 2009.10.21. 19:55

titok

Kacsa1111 # 2009.10.22. 08:00

Kedves hunfrakk,

hogy az állam miképpen herdálja az adófizetők pénzét kétes szakmai tudással rendelkező irodákra, az egy dolog.

de a versenyszférában azért mennek el egy-egy bonyibb tranzakcióval a ügyvédi irodákhoz, mert ha maga csinálja, de elszúrja, akkor csak a saját seggét rúghatja szét, míg ha az ügyvédi iroda csinálja és szúrja el, akkor az irodájét...:)

Kedves Impossible,

kicsit nagyobb hatékonysággal tudnád eladni magad a munkaerőpiacon - ahová mellesleg kiléptél:) - ha tisztában lennél azzal, hogy ki mit csinál...
hiába takarózol azzal, hogy ezt neked nem kéne tudnod, ha a leendő munkáltatóhoz beesik egy olyan az interjúra, aki tudja, akkor tutira nem téged fog választani...

Kacsa11

Legislator # 2009.10.22. 09:05

Ha az állami pénzek elherdálói azt kapnák, amit érdemelnek (pl. a Rákosi-rendszerben kötelet), akkor drasztikusan visszaesnének az ilyesfajta cselekmények.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.10.22. 09:11

Kacsa,

Nem akarom Impet megvédeni, de ha valamit, akkor két dolgot nem tanít a mai magyar egyetem: hogy melyik jogi professzió (részletekig lemenve) mit végez; és álláskeresési technikákat.

Impiboy,

Ugyanakkor Te is hibás vagy, Impi öcsém:-), ugyanis tök ingyen tanítanak a Munkaügyi Központban álláskeresési technikákat, mindössze fel kell emelned a hátsódat, és el kell menni a célállomásig. A jogi professziókról sokat írtunk, az ügyvédeket illetően meg faggathatod a jó Kácsát, lehet, hogy ötször lehülyéz (az ember azt felejti el elsőnek, hogy neki is volt tojáshéj a seggén), de legalább kiböki a tuttit:-). Egyébként életfontosságú, hogy el tudd adni magad. Szimpatikus fiúként nem vagy reménytelen eset, de ezt tanulni kell...

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.10.22. 10:12

Kedves Legislator,

eszem ágában nem volt most bántani Impossible-t...kivételesen:)

pusztán azt akartam neki leírni, hogy senkit nem érdekel, hogy mit kéne, és mit nem kéne tudnia...csak az, hogy mit tud és mit nem.

Kacsa11

Impossible # 2009.10.22. 11:23

Leg,

köszi a tanácsot! A munkaügyi központ a tapasztalataim szerint sajnos semmire sem jó, a technikákat meg tudom kívülről, de az vagyok, aki vagyok, ennél többet nem állítok magamról. Az már érdekes kérdés, hogy 30 jelentkező közül miért nem pont engem vesznek fel, Kácsa filozófiája szerint gondolom azért, mert nem engem látnak a legjobbnak, csakhogy szerintem itt legalább olyan súllyal esik latba a felvételiztető ítélőképességének minősége, mint az én alkalmasságom. Azaz ha nem engem választanak 30 közül, egyáltalán nem biztos, hogy én vagyok a hibás. Egyébként kíváncsi lennék az okokra, de ezt sosem mondják el. Ha tudnám, hogy pontosan miért nem engem választanak, lehetne javítani bizonyos dolgokon, de nem fogják elmondani.
A másik, hogy - szintén a részükről - nem helyes dolog az egyetemről frissen kilépett jogásztól elvárni, hogy olyan gyakorlati tudással rendelkezzen, mintha az élet a haláltól folyna a születés irányába, szóval már azt is tudja, amit még nem tanulhatott meg. Elhiszem, hogy fontos a piac, meg az eladhatóság, meg ilyenek, de azért jó lenne megőrizniük a józan eszüket az extra elvárásaik felállításánál. Nemcsak elvárni kell, hanem adni is, és amíg nem adtak olyasmit, amit elvárnak, addig ne várják el.

Kácsa,

a fentiek nagy része neked is szól, nem írom le mégegyszer.

Legislator # 2009.10.22. 11:41

Kedves Kacs'!

Kétségtelenül sok igazság van abban, amit írsz. Annyit finomítanék, hogy az aktuális tudás nem azonos a tényleges tudással.

Kedves Imp!

Neked meg abban van igazad, hogy gyanúm szerint sok ügyvéd alkalmatlan a munkatársai kiválasztására is, de hosszabb távon a saját kárán tanul. A másik, hogy rengeteg a jelentkező, így a jövendő munkaadók el vannak kényeztetve. (Bár bennem bennem van Parkinson kisördöge, hogy a felvételiztetők úgysem tudnak dönteni, és a titkárnőt kérdezik meg, aki úgyis a legjobb testű csávóra szavazXD-persze ilyesmi nk. irodáknál fel sem merülhet.) Pl. tőlem egy felvételin (számos szakmai kérdés mellett) a végén megkérdezték: "Melyik futballcsapatnak drukkol?" 2 másodperc alatt a következő játszódott le a fejemben:
1.Valójában egy csapatnak sem drukkolok.
2.A jövendő főnököm FTC drukker.
3.A másik felvételiztető MTK drukker.
4.Ha bármelyiket mondom, egyiküknél alsót húzok.
5.Mondom a Rába ETO-t. (Sok haverom volt Győrben-akkoriban.)
6.Ez tetszett mindkettőjüknek. "Jaj, a régi sikerek." Valami ilyesmi hangzott el a felvételiztetők ajakáról.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.10.22. 13:01

Kedves Impossible,

köszi a tanácsot! A munkaügyi központ a tapasztalataim szerint sajnos semmire sem jó, a technikákat meg tudom kívülről, de az vagyok, aki vagyok, ennél többet nem állítok magamról.

ne is hazudj, arra előbb-utóbb úgyis rájönnek.
de nem mindegy, hogy a tényeket milyen színben tünteted fel.:)

csakhogy szerintem itt legalább olyan súllyal esik latba a felvételiztető ítélőképességének minősége, mint az én alkalmasságom. Azaz ha nem engem választanak 30 közül, egyáltalán nem biztos, hogy én vagyok a hibás.

bakter, hihetetlen, hogy hónapok óta magyaráznak neked valamit, de te tökéletesen fejlődésképtelen vagy.
falra hányt borsó...

mit foglalkozol a leendő munkáltató ítélőképességével.
ha nem vesznek fel valahová, az csakis azért van, mert nem tudtad eladni magad.
ennyi.

A másik, hogy – szintén a részükről – nem helyes dolog az egyetemről frissen kilépett jogásztól elvárni, hogy olyan gyakorlati tudással rendelkezzen

lehet, hogy nem igazságos, de ez van, ezt kell szeretni.
ne őket baszogasd, mert ők csak azt nézik mire van szükségük.
szídd az egyetemet, ahol a szükséges tudást nem kaptad meg...

az extra elvárásaik felállításánál

mi itt az extra???????

Nemcsak elvárni kell, hanem adni is, és amíg nem adtak olyasmit, amit elvárnak, addig ne várják el.

kurva rossz a hozzáállásod.
előbb elvárnak, azt te megpróbálod megugrani, és ha sikerült, akkor kapsz valamit.
ez a sorrend.

Kacsa11

Impossible # 2009.10.22. 16:15

Kácsa,

"ha nem vesznek fel valahová, az csakis azért van, mert nem tudtad eladni magad.
ennyi."

Igen, azért van, de nem mindegy, hogy MIÉRT nem tudtam eladni magam. Én erről írtam. És ha azért nem tudtam eladni magam, mert a vásárló egy barom, akkor nem én vagyok a hibás. Hibás akkor lennék, ha minden baromnak el tudnám magam adni. Nem kurválkodunk a munkáért. Te lehet, én nem. :D

"mi itt az extra???????"

Pl. az a kívánalom, hogy érts azokhoz a dolgokhoz, amelyeket náluk tanulhatnál meg, meg a nagy kedvencem: "elvárás: önálló munkavégzés".

Szerintem az a sorrend, hogy az egyetem nem taníthat meg mindenre, ezért amikor elvégezted, a gyakorlati időd arra szolgál, hogy ahova felvettek, ott megtanuld azokat a dolgokat, amiket ahhoz a munkához tudni kell. Rendben van, hogy valamennyi rálátás kell, de az újonc azért újonc, mert újonc, nem kell profinak lennie, és nemis lenne szabad hagyni, hogy egy profi jelentkező miatt az újonc ne kapjon lehetőséget. Ez megy most, előny, ha már van gyakorlatod, ha már van ez meg az...jó, igen, persze, erről szól a piac, meg az eladhatóság, de mi lesz a fiatalság tömegeivel? Fontosabbnak tartom a támogatásukat a piaci eladhatóságnál.