Álláskereső jogászok

morningstar # 2010.02.09. 09:55

Egyjogász ma nagyon elemében van, látom. ;) :D

guba # 2010.02.09. 10:22

Akkor nem a Beleznay volt, bocs! Jó volt újra megnézni!:-))

Legislator # 2010.02.09. 11:12

Beleznay néhai Albert Györgyivel is csinált álinterjút, rá akarta venni, hogy angolul nyomják, durva volt...

Sunshine after the rain.

bajussz # 2010.02.09. 11:44

Albert Györgyi meghalt?!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.09. 11:46

Ahogy a falunkba' mondják: mind a két szemére.
Isten nyugosztalja!

Kacsa1111 # 2010.02.09. 12:48

Kedves bajussz,

néha az az érzésem, te nem is a Földön élsz...:)

Kacsa11

Legislator # 2010.02.09. 13:44

Pont ma láttam a posztom után egy Albert Györgyi-könyvet itt nálunk a földszinten a könyvárusnál.

Sunshine after the rain.

bajussz # 2010.02.09. 16:52

Kacsa: néha nekem is hálistennek

utánanéztem, láttam már könyvesboltban könyvét, de nekem nemnagyon mond semmit a neve

ez van

Legislator # 2010.02.09. 17:20

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.02.09. 17:25

Maga vall depressziójáról:

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.02.17. 12:50

Na, megint kaptam e-mail-t, amelyben tájékoztatnak arról, hogy a meghirdetett ügyvédjelölti állás betöltésre került. Betöltésre került - de szeretem ezt a kifejezést. Megnéznék már valakit, akivel betöltésre kerül, hogy az vajon mit tud.

Berényi Miki # 2010.02.18. 06:38

80 jelentkező közül a legkisebb számot mondja amikor a bérigényről van szó... (:

Impossible # 2010.02.18. 07:28

Hát, Miki, én ebben nem vagyok olyan biztos. A jó munkaerő megkéri a saját maga árát. De erről kérdezd kacsát. :D

Gabi112 # 2010.02.20. 17:51

Sziasztok fórumozók!
A kérdésem a következőkkel kapcsolatos: kaptam egy nagyon jó ügyvédjelölti ajánlatot (legalábbis nekem minden elvárásomat teljesíti), csak a fizetés van a béka segge alatt, havi 60 ezer forint. Ugyanakkor pár nappal ezelőtt kaptam egy köztisztviselői állást is (a jelölti fizetés 2x-ért). Igen, tudom, hogy szerencsés vagyok, h válogathatok, nem ilyen hozzászólásokat várok. Az érdekelne, hogy ez az átlag jelölti fizetés, vállaljam-e el vagy keresgéljek jobbat?? Jelölt szeretnék lenni, nem hivatalnok. Hétfő reggel választ kell adnom, úgyhogy a véleményeket szívesen fogadom.
Gabi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.20. 18:14

Te is tudod, hogy a nettó 60 ezer alatta van a jogszabály szerinti minimálbérnek.
A köztisztviselői állásban is megszerezheted a három év gyakorlatot, leteheted a szakvizsgát, és lehetsz ügyvéd.
Ezért nem érdemes négy éven át szarért-húgyért gürizni.
Ráadásul szvsz aki ennyit fizet, az nem fog érdemi jogászi feladatot adni; mehetsz sorba állni a földhivatalba. Szóval tulajdonképpen nem is lennél jelölt , hanem eljáró, adminisztrátor és titkárnő.

hunfrakk # 2010.02.20. 18:27

egyértelmű: válaszd a hivatali állást

Gabi112 # 2010.02.20. 18:30

Kösz KBS! Volt 80 ezres ajánlat is, de ott tényleg adminisztráció egész nap. Ez az ügyvéd eléggé meggyőző volt a munkakört és érdemi teendőket illetően.
Ezt komolyan mondod, hogy 3-4 év semmittevés után (feltételezve anyagi lehetőségeimet, ami egyelőre kilátástalan) tudnék nyitni egy irodát ügyvédként és azt elvezetném?? Hát még senkitől nem hallottam, hogy normális ( azaz érdemi, olyan amiből lehet tanulni)munkája lenne a közigban. Még egy adásvételit sem tudnak megírni szakvizsgázottként.
Egyébként a fenti összeg felett senki nem ígért, a többség 89.500 br minimálbért (bár még ezt sem tudják pontosan, hanem megkérdezik a jelölttől tudja-e mennyi).
Gab

Impossible # 2010.02.20. 18:52

Kedves Gabi,

ha nem tudsz jó ügyvédi irodába menni, akkor szerintem is légy köztisztviselő (itt vannak asszem béren felüli juttatások, főleg majd ha visszajön a normális kormány - hajrá Magyarország... :) ). Mondjuk a helyedben mennék nemzetközi ügyvédi irodába, csak oda ugye egy átlagember tapasztalata meg tudása nem elegendő már jelöltként sem. :P

Gabi112 # 2010.02.20. 19:01

kösz a válaszokat. nemzetközi iroda szempontjából az átlag közé tartozom, se felsőfokú nyelv, se magas diplomaminősítés... úgyhogy kilőve.

tényleg kizárt, hogy egy jó iroda, ügyvéd ennyit fizessen csak ???
és a másik kérdésemre is kérnék válaszokat: közigből van út évek múlva az ügyvédkedés felé?

én úgy látom, hogy ma nehezebb jó ügyvédi irodát találni, mint a közszférában helyet kapni (az összes ügyintézői álláshoz is jogász vagy áf végzettség kell sajnos)

bocs, de nehéz a döntés..

Impossible # 2010.02.20. 19:14

Gabi,

a döntés egyáltalán nem nehéz, ha - bocs, most így mondom - "tucatjogász" vagy. A diplomaminősítés nem számít, a nyelvtudás számít, meg jól jön a külföldi tanulmány és/vagy munkatapasztalat a nemzetközi irodába. Lehetsz ügyvéd köziges állás után is, de azt tudd, hogy irodát nyitni sokba kerül, fenntartani is sokba kerül, megélni pedig nehéz, mert kell saját ügyfélkör, amit ki kell alakítanod. Nade most elsősorban nem hosszútávra érdemes gondolnod, hanem rövid meg középtávra; a mostani helyzetben (elszart gazdaság, válság stb. stb.) meg kell ragadni két kézzel a lehetőséget, és a biztosabbat érdemes megragadni, az pedig vitán felül a közig. Ha MOST van lehetőséged közigbe menni, mindenképpen menj!!!

hunfrakk # 2010.02.20. 19:30

Gabi, esetleg körül tudod írni, vagy esetleg leírni, hogy mely intézményről van szó?

Kacsa1111 # 2010.02.20. 19:34

Kedves Impossible,

gondolod, ha a fidesz kormányra kerül, neked rögtön lesz állásod?
a fidesz sem fog neked több észt adni...:)))

Kedves kbs,

egy volt évfolyamtársam jelöltként baromi keveset keresett (már a szakvizsgát kezdte, amikor 100ra emelték a nettóját), mégis érdemi munkát végzett...és azóta sem láttam senkit, aki jobban vágta volna a peres eljárásokat.

szóval bár a megállapításoddal („szvsz aki ennyit fizet, az nem fog érdemi jogászi feladatot adni”) általánosságban egyetértek, mégis elképzelhetőnek tartom, hogy Gabi112 normális irodát talált...

közig.-ből meg egyre nehezebb kiváltani az ügyvédi pályára...
a nehézséget persze nem csak adminisztratív vagy szakmai okok adják, hanem az, hogy anyagilag egyre kevésbé éri meg...

Kedves Gabi112,

döntened kell, hogy mit szeretnél.
azt nem mondom, hogy további szakmai karriered függ a mostani döntésedtől, mert ha meggondolod magad, még mindig átléphetsz az egyik pályról a másikra, de tudj arról, hogy minél több időt töltesz el az egyik pályán, annál nehezebb átlépni a másikra...
ez különösen a közig-ből ügyvéd irányra igaz, de a másik irányba is müxik.

szóval szerintem, mivel a közig.ben sem fizetnek azért agyon, ráadásul ott szinte semmi esélyed sincs hirtelen emelkedésre, inkább aszerint dönts, hogy mit szeretnél csinálni, mint az összeg alapján.

Kacsa11

Gabi112 # 2010.02.20. 19:48

Imp, igen tucatjogász vagyok, semmi extra képesség, max. a pályára való alkalmasságom és a jogi pálya iránti szeretetem :) (ami ugye sok jogászról nem mondható el)

hát pontosan nem írnám be, mert név alapján még leendő munkatársakkal is összefuthatok itt (nesze neked saját név).. annyi, hogy nem a Ktv.ben felsorolt szervek egyike és magasabb bérrel kiegészülő állás, ügyintézői a munkakör megnevezése (ahhoz képest, hogy itt tényleges jogi munkavégzésről van szó br 140-150 a bér + cafeteria, voltam önkormányzatnál ahol 200-220 bruttó a bér, de azt nem én kaptam meg). Szóval nem a pálya csúcsa még közigazgatáson belül sem, de még belefér, mert jogi munkát kellene végezni.

Mégis a szívem a jelöltség felé húz, még ha anyagilag megszenvedem is...

Grád András # 2010.02.20. 19:49

Kedves Gabi112!

Dönteni természetesen Ön fog. Segíteni csak abban tudunk, hogy szempontokat kínálunk a döntés megkönnyítéséhez.

A 60 ezer nettó csakugyan nagyon kevés, nálunk pl. a jelöltek jóval többet keresnek. Másfelől a jelöltség nem a nagy kaszálásról, hanem a tanulásról szól. Sokkal fontosabb, hogy hol tanul, mint az, hogy közben mennyit keres (feltéve, hogy mondjuk a szülei segítségével nem hal közben éhen). Ahhoz, hogy az ember arasson, először vetni kell, és ebben az életkorban sajnos még ennek van inkább itt az ideje. Annak idején nekem azt mondta az apám, amikor elhelyezkedtem az akkor segédmunkási fizetésért a PKKB-n fogalmazónak, hogy "Az ember 35 éves koráig dolgozik a nevéért, aztán élete hátralevő részében a neve dolgozik érte". Ez persze ma már a life-long-learning korában nem pontosan így működik, de azért ma is sok benne az igazság, arra fog építeni ugyanis élete hátralevő részében,amit most megtanul. Ahogy öregszem, úgy jövök rá az apám igazára, akkor még nem annyira bíztam benne. :-)

Szóval az aktuálisan megkereshető pénz múló valami, lesz az még másként, a megszerzett tudás viszont élete végéig kamatozik. Ki, ha nem Ön, és mikor, ha nem most? :-) Én a megszerezhető tudást választanám...

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gabi112 # 2010.02.20. 20:00

Köszi Kacsa, rossz volt azt a véleményt hallani, h kizárt a rendes jelölti állás ennyi pénzért, végre valaki mást írt! Bízom a megérzéseimben, csak nem magyarázott össze nekem mindenféle jó dolgot...

Kedves András! Nagyon köszönöm a biztató szavakat! Éhen halni éppen nem fogok, de semmi másra nem nagyon fogja futni.Ennek ellenére én is úgy gondolom, hogy vagy most leszek jelölt vagy ezt a lehetőséget meg sem adtam magamnak.

Kösz mindenkinek, egyre biztosabb vagyok benne, hogy átadom a helyem a hivatalban egy olyan embernek, aki valóban oda vágyik.