Munkavállalói rendes felmondás


drbjozsef # 2020.01.16. 17:04

Katácska13,

A hülye kérdés nem konkrétan neked szólt, csak általánosságban írtam, de ha már itt tartunk, végülis mégis : szerinted, komolyan értelmes az a kérdés, hogy kötelező-e valamit aláírni? Mondd azt, hogy azt gondoltad, hogy kötelező, és ha nem írja alá, lecsapják egy kis bárddal a kisujját. Akkor elhiszem, hogy szerinted nem az.

Egyébként meg egy konkrét esetet írtál le, és semmi olyat nem kérdeztél, amit kbs válaszolt, de mindegy, lépjünk tovább.

Lesz még így se.

Katácska13 # 2020.01.16. 13:04

Szerintem nem tettem fel hülye kérdést, konkrétan leírtam az estet.
Nálunk minden esetben, ha a munkavállaló beadja a felmondását, egyértelmű, hogy a munkáltatóval aláíratjuk, ez alól nincs kivétel.
Ezért mertem feltenni a kérdésem, h a munkavállaló beadta a felmondását, ezek után aláakarnak íratni vele egy újabbat, ami közös megegyezés lenne.
Van olyan munkáltató, aki nem veszi át a munkavállaló felmondást írásban?

Katácska13 # 2020.01.16. 10:19

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát, erre voltam kíváncsi. Felmentette a további munka alól, igaz szóban, de a felmondási idő végéig szerintem is ki kell fizetni a dolgozót.
Ne találja ki utólag, hogy akkor írjon alá egy közös megegyezést a dolgozó.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.16. 10:08

Nincs azzal a felmondással semmi baj. Érvényes, hatályos.

A munkavégzés alóli felmentés egy másik dolog, az a munkáltató egyoldalú döntése. Csak nehogy azt higgye, hogy ezzel mentesül a bérfizetés alól.

Katácska13 # 2020.01.16. 09:15

Munkavállaló felmondott, aláírta, a munkáltató tudomásul vette, szintén aláírta.

wers # 2020.01.16. 08:57

Na, kicsit elgondolkodtam rajta, úgy érted, ha a munkavállaló beadja a felmondását, amiben kéri felmentését a munkavégzés alól, akkor ha a munkáltató nem menti fel, akkor a felmondás nem is felmondás?

wers # 2020.01.16. 08:42

Akkor ez sem munkavállalói felmondás. Hiszen eltérés van benne
Ez viszont igaz, átröppentem felette :)

wers # 2020.01.16. 08:40

Nem értem, mit nem értesz. Ha már felmondott, akkor felmondott. Akkor is felmondott, ha a munkáltató azt nem írta alá. Azt viszont igazolni kell tudni, hogy átvette, azaz értesült a felmondásról. Nem tehet mást, mint tudomásul veszi. Nem kötelező felmenteni a munkavégzés alól a felmondási idő alatt, de megteheti.

Egy munkaviszonyt egyszer pont elég felmondani. Akasztani sem szoktak kétszer.

drbjozsef # 2020.01.16. 08:39

A munkavállaló már beadta a felmondását, amit a munkáltató alá is írt, benne van, hogy kéri legalább a fele időre a felmondási idő eltekintését.

Akkor ez sem munkavállalói felmondás. Hiszen eltérés van benne, ez is közös megegyezés. A munkavállalói felmondást nem kell "aláírnia" vagy elfogadnia a munkáltatónak. Az attól való eltérést viszont igen.

Vagyis van egy közös megegyezés, amit a munkáltató módosítana. Ha ez hátrányosabb a munkavállalónak, akkor ne írja alá.

Kérdés, érdemes-e izmozni a munkáltatóval. Biztos nem fog ott még találni valami hanyagságot, ami esetleg a kárfelelősséget is megalapozza....?

Értem a problémát, de a jogi válasz továbbra is csak annyi, hogy senki sem köteles aláírni semmit.

Katácska13 # 2020.01.16. 08:25

A munkavállaló már beadta a felmondását, amit a munkáltató alá is írt, benne van, hogy kéri legalább a fele időre a felmondási idő eltekintését.
Most a munkáltató kezdeményezi a közös megegyezést, de szóban meg felmentette a további munkavégzés alól, ami számomra azt jelenti, hogy eltekint legalább a fele felmondási időtől. Közössel jan.15-vel szűnik meg a munkaviszonya, a munkavállalói felmondás szerint pedig febr.1. Nem mindegy, hogy mennyi időre kap fizetést és febr.1-ig be van jelentve még.

drbjozsef # 2020.01.16. 08:22

Katácska13,

Mindig csodálkozok, amikor valaki megkérdezi, hogy a KÖZÖS MEGEGYEZÉST köteles-e aláírni valaki. Persze hogy érdemes aláírni, csak úgy érvényes, de persze csak akkor írja alá, ha mindenben egyetért vele. Ezért közös. Ezért megegyezés.

Senki nem köteles SEMMIT aláírni.

wers # 2020.01.16. 08:18

közös megegyezést akar aláíratni jan.15-re.
Kérdésem, ezt megteheti-e a munkáltató, köteles-e a munkavállaló ezt aláírni?

:) a közös megegyezéshez mindkét fél közös akarata szükséges. A munkáltató egyoldalúan nem egyezhet meg. Akarni akarhat bármit, de nem kell a munkavállalónak aláírnia, beleegyeznie.

Katácska13 # 2020.01.16. 07:56

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérnék, munkavállaló felmondott 30 napos felmondási idővel. Január 3-tól él a felmondási idő, időarányos szabadság jár a felmondási idő lejártáig, 2 nap. Hanyagabbul látta el ezalatt az idő alatt a munkáját, anyagi kárt viszont nem okozott a cégnek, ezért a munkáltató tegnap (jan-15.) eltekintett a további munkájától, felmentette a munkavégzés alól, amit szóban közölt.
Munkáltató szólt később, mikor már a munkavállaló haza ment, hogy közös megegyezést akar aláíratni jan.15-re.
Kérdésem, ezt megteheti-e a munkáltató, köteles-e a munkavállaló ezt aláírni?
Segítséget előre is köszönöm!

roszkó71 # 2019.12.03. 11:45

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg a felmondási időmet töltöm, munkavállalói rendes felmondással szűnik meg a munkaviszonyom a jelenlegi munkahelyemen. Egy bankban dolgozom és kaptam egy írásbeli tájékoztatást aláírva, hogy mi jár nekem, mit kell még tennem (tanulmányi szerződés stb.). A papírt egyénként csak aláírták, de a név nincs kiírva, szóval nem tudom ki írta alá, de ez mindegy is. Az alján van egy rövidke rész, ahova az én aláírásomat várják, amelyben alá kellene írnom, hogy (i) nincs feléjük a fentieken túl semmilyen követelésem, (ii) az adott bankban vezetett számláimat megterheltik, a betéteimet feltörhetik amennyiben a munkaviszonyomból vagy annak megszűnésével kapcsolatban fennálló tartozásokkal. Én ezt nagyon nem érzem korrektnek, mert azt gondolom, hogy utolsó napon el kell számolnunk egymással és jelezzék felém, ha tartozásom van.
Megtehetem-e, hogy ezt a papírt nem írom alá, csak odaírom, hogy átvettem. Akadályozhatja-e ez a kilépésemet, része-e ez a dokumentum a kilépőpapíroknak? Ezzel práhuzamosan természetesen végig kell járnom az IT-t/ könyvelést stb., hogy igazolják, hogy nincs feléjük tartozásom.
Köszönettel

wers # 2018.12.06. 06:08

mi történik abban az esetben, ha mostani munkahelyem nem megy bele a közös megegyezésbe, de én a külföldi cégnél aláírtam január 1. kezdéssel és január első 3 hetében ki akarnak vinni külföldre?

Két szék között a pad alatt végezheted, mert sokat a szarka.

Fel kellett volna mondani nov.30-án. De ez csak a mi lett volna...

Gyanítom az a bónusz kifizetés sokkal kevesebb, mint amennyit a munkáltatód bevasalhat rajtad, ha nem töltöd le felmondási idődet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 06:00

Ezt leginkább te tudod.

Brencser # 2018.12.05. 22:08

Kedves Fórumozók! Felmondással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 2 éve dolgozom a munkahelyemen, határozatlan időre szóló szerződésem van. A felmondási idő a szerződésben nincs konkretizálva. Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy külföldi cégtől, akik január 1.-vel szeretnének foglalkoztatni. A mostani munkahelyemen december elején kapok egy nagyobb bónuszt. Mivel féltem, hogyha hamarabb mondok fel nem kapom meg az évközi munkámmal megérdemelt év végi jutalmamat, a kifizetés után, dec. 10-én szeretnék felmondani közös megegyezéssel dec. 31 utolsó nappal.

A kérdésem az, hogy mi történik abban az esetben, ha mostani munkahelyem nem megy bele a közös megegyezésbe, de én a külföldi cégnél aláírtam január 1. kezdéssel és január első 3 hetében ki akarnak vinni külföldre?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.04. 06:19

Le. Az is igaz, hogy jár rá félévi szabadság.

(Nem ilyenkor kell kérdezni, hanem mielőtt aláírsz a szerződésben egy ilyen feltételt. Ami egyébként egy munkáltatói felmondás esetén kifejezetten előnyös, hiszen gyakorlatilag három hónap fizetett szabadságot jelent az évi rendes felett.
A munkaidő-csökkentést sem volt kötelező aláírnod.)

dildus # 2018.12.04. 05:32

Üdvözlök mindenkit! Felmondással kapcsolatban érdeklődnék. 10 éve dolgozom a munkahelyemen. Határozatlan időre szól a szerződésem. A felmondási idő 6 hónapban lett megállapítva. Két kolléganővel vagyok egy kirendeltségen. Ők 1 évvel előttem mentek oda, nekik nincs benne a szerződésükben a 6 hónap felmondási idő. Kollektív szerződés nincs. Amikor oda mentem, volt béren kívüli juttatás, jutalom. Két év múlva a válságra hivatkozva elvontak mindent. Azóta csak idén emeltek fizetést ( 5000 Ft), de most is úgy, hogy visszavettek 7 órásnak minket, hogy ne kelljen a kötelező emelést megadniuk. Kérdésem: ha találnék új munkahelyet, le kell itt töltenem a 6 hónap felmondási időt? A főnökség hozzáállását nem ismerem, még nem kerestem másik munkahelyet. Félek, nem várnának rám fél évig.Köszönöm a válaszokat!

mereida # 2018.11.28. 18:57

Köszönöm, meglátjuk mi lesz. Remélem nem jutunk odáig, hogy összevesszünk rajta!

drbjozsef # 2018.11.28. 17:14

Rögtön a következő mondat meg ez:

Utóbbiak figyelmébe ajánljuk azonban azt az alkotmánybírósági határozatot, amely szerint "a különlegesen fontos gazdasági érdekre, illetve működési körét közvetlenül és súlyosan érintő okra való hivatkozással nem lehet visszaélni. A munkáltatónak bizonyítania kell, hogy a szabadság tárgyévi kiadása aránytalan terhet ró a cégre, az egyes feladatok elvégzésének hiánya aránytalan kárt vagy költséget okozna. Az idény- vagy szezonális jellegű munkatorlódás (például a karácsonyi ünnepek körüli időszak a vendéglátásban és a kereskedelemben) önmagában nem alapozza meg a szabadság kiadásának átvitelét, hiszen előre látható, és arra fel lehet készülni, adott esetben a munkaidőkeret alkalmazásával, pihenőnapok összevont kiadásával, rendkívüli munkavégzés elrendelésével és a szabadságolási terv megfelelő alkalmazásával.

Írásban kéred a munkáltatót a szabadság kiadására, akár az időpontok megjelölésével, akár emlékeztetve őt az Mt vonatkozó passzusaira, aztán meglátod mi lesz. Akár kérhetsz elutasítás esetére mellé indoklást is.

mereida # 2018.11.28. 15:35

Köszönöm a linket, ezt nem találtam meg, úgyhogy részben örülök. A cikk azt írja:
"Ezért nem lehet sem egzakt, sem konkrét módon meghatározni, hogy mit értünk egy adott munkáltató viszonylatában kivételesen fontos gazdasági érdek alatt."
"Mivel a kódex nem rendelkezik arról, hogy ki minősíti a kivételesen fontos gazdasági érdeket, ennek értékelése a munkáltató jogosítványa, feladata."
Ez nekem inkább azt esősíti meg, hogy lényegében az van amit a cég akar. Annyit meg nem ér pár nap szabadság, hogy azon pereskedjünk igaza volt-e..

drbjozsef # 2018.11.28. 15:17

Ennél sokkal pontosabban valszeg nem fogsz találni :

https://www.napi.hu/….360305.html

drbjozsef # 2018.11.28. 15:17

Cáfolom.
Akkor örülsz? :)

mereida # 2018.11.28. 13:42

Igen azt gondolom azt sorol ide amit szeretne, ahogy írtam nem találtam rá definíciót vagy példát. De örülök ha megcáfol :)